Älä matkusta tänne 2019 – Ja minne mennä näiden sijasta

by Annika

Noin vuosi sitten kirjoitin blogipostauksen kohteista, jonne matkustamista meidän reissunaisten ja -miesten kannattaisi miettiä pari kertaa, ja siitä postauksesta tulikin ihan hurjan suosittu. Selvästi siis matkailijat miettivät kohteita kestävän matkailun kannalta, mikä on loistava juttu.

Halusin tänä vuonna tehdä samankaltaisen listauksen kohteista, jonne menemistä meidän kannattaisi pohtia ennen lentojen varaamista. Jos lennot on jo varattu, niin sitten voi ainakin miettiä että miten siellä kohteessa voi käyttäytyä ja mitä siellä voi tehdä niin, ettei aiheuttaisi lisäharmia kohteeelle. Tämän vuoden versiota tästä “Älä matkusta tänne” -postauksesta ajattelin myös parantaa viimevuotisesta ehdottomalla vaihtoehtoisia kohteita.

Mennäänpä siis pidemmittä puheitta itse listaukseen ongelmakohteista!

Isle of Skye, Skotlanti

Sosiaalisen median ja elokuvien saaman kuuluisuuden myötä Isle of Skyen matkailu on kasvanut hurjasti, mutta saaren infrastruktuuri on pysynyt samana, eikä sitä ole lainkaan suunniteltu niin suurille väkijoukoille, kuin mitä Skyella nyt käy. Esimerkiksi tunnetuimmille nähtävyyksille vievät tiet ovat yksikaistaisia teitä, jotka tietenkin tukkeutuvat suuren automäärän vuoksi. Ja kuten valitettavan usein käy, kaikki matkailijat eivät ole niitä fiksuimpia ja parkkeeravat autonsa niin että se estää mm. hätäajoneuvojen kulkemisen, mikä luonnollisesti aiheuttaa närää paikallisissa.

Jos suunnittelet matkaa Isle of Skyelle, ei sinun välttämättä kannata perua suunnitelmia, mutta harkitse tutkimista vähän laajemmalti, väkijoukkojen ulottumattomiin. Isle of Skyen matkailijoiden paljousongelma ei ole suinkaan koko saaren kattava, vaan se kärjistyy sen Top- 5 “bucket list” nähtävyyksiin. Matkailijoiden, ja toki paikallisten päättäjien, vastuulla on kuitenkin se, ettei Isle of Skyesta tulekaan kohdetta, jonka suosio on pilannut sen. Nyt emme vielä ole siinä pisteessä, joten pistetään vastuullisen matkailijan hatut päähän kun suunnitellaan matkoja!

Jos jo pelkkä maininta väkijoukoista sai Skyen matkahaavesi lopahtamaan, niin harkitse muita skottilaisia saarikohteita. Skotlannista saaria löytyy lähes 800! Viskin ystävät tykkäisivät varmasti piskuisesta Islayn saaresta, hiekkarantojen (!) ystävien kannattaa suunnata Harris-saarelle ja tietysti omalla matkalistallani olevat Shetlannin- ja Orkneyn saaret tihkuvat saaristotunnelmaa ja -maisemia.

Barcelona

32 miljoonaa turistia vuodessa. Barcelonasta on tullut synonyymi englanninkielisen termin “overtourism” kanssa, eikä ihmekään noilla lukemilla. Uutiset turisteihin negatiivisesti ja jopa aggressiivisesti suhtautuvista paikallisista ovat silti ikävää seurattavaa. Paikallisten kannalta ongelmaa on pahentanut ns. laittomat majoitukset, johon kuuluu mm. AirBnB -majoitukset, jotka vievät potentiaalisia asuntoja pois paikallisilta ja nostavat vuokrahinnat pilviin.

Barcelonan ongelmana on ollut rajoittamaton matkailun kehitys. Vuoden 1992 olympialaisten jälkeen kaupunki nousi maailmankartalle ja matkailuviranomaiset halusivat yhä vain enemmän ja enemmän matkailijoita, vaikkei kaupunki ollut valmis moisiin turistimääriin. Nykypäivänä puolet tuosta jo mainitusta 32 miljoonasta turistista ovat päiväturisteja, risteilyturistit mukaanlukien. Päiväturistit ovat ansaitustikin huonossa maineessa, koska he tulevat vain pyörähtämään ilman suurta rahallista panostusta kohteeseen.

Nyt viranomaiset ovat toki tietoisia matkailuongelmasta, ja he ovatkin asettaneet rajoituksia uusille majoituksille. Monet ovat kuitenkin sitä mieltä, että tämä ei ole tarpeeksi radikaali vastaus kasvavaan ongelmaan. Erittäin mielenkiintoista on kuitenkin se, että tänä vuonna Barcelona voitti Responsible Tourism Awardsin, perusteluna mm. se, että tämä kaupunki on selvästi alkanut keskittymään matkailun suunnitteluun promootion sijasta.

Barcelona on kärsinyt matkailusta jo vuosia ja tämän vuoksi kannattaa antaa tälle kohteelle taukoa ja miettiä muita vaihtoehtoja. Catalonia ja pohjoinen Espanja tarjoaa monta mielenkiintoista kohdetta, jotka ovat hyvien lentoyhteyksien päässä! Miten olisi esimerkiksi Bilbao tai San Sebastian?

Dubrovnik

Kroatian kuvankaunis Dubrovnik näkee päivittäin tuhansia ja tuhansia turisteja. Kun Kroatia ja sen kaupungit avasivat 90-luvulla sodan jälkeen ovensa matkailijoille, avattiin ne täysin auki ilman minkäänlaista säätelyä ja nykypäivänä etenkin Dubrovnik on joutunut tästä päätöksestä maksamaan. Tässä kaupungissa matkailuongelmaa pahentaa risteilyturistit, jotka tyypillisesti tulevat vain päivävierailulle eivätkä käytä rahaa mm. majoitukseen, aiheuttaen näin ollen enemmän harmia kuin (taloudellista) hyötyä. Pahimmillaan Dubrovnikissa on käynyt jopa 13 laivaa päivässä, jolloin kaupungin pormestari jopa varoitti paikallisia menemästä ulos!

Paikalliset ovat kritisoineet sitä, ettei heitä ja heidän tarpeita oteta lainkaan huomioon matkailun suhteen. Vuonna 2017 valittu pormestari on kuitenkin tänä vuonna (2018) ilmoittanut suunnitelmista vähentää päivittäisen turistimäärän 4000 päiväturistiin – mikä silti kuulostaa hurjalta määrältä, mutta on yli tuplaten vähemmän kuin mitä Dubrovnik näkee kesäaikaan. Pormestari tähtää myös risteilyalusten vähentämiseen.

Kun kaupungin päättäjät aktiivisesti yrittävät vähentää matkailijoiden määrää, silloin pitäisi meidän matkailijoiden kyllä kunnioittaa tätä päätöstä ja suunnitella matkat sen mukaan.

Jos matka Dubrovnikiin on jo varattu, vältä torstaita, perjantaita ja lauantaita, sillä ne ovat ongelmapäiviä matkailijoiden määrän suhteen. Myös pääsesongin ulkopuolella (loka-huhtikuu) matkailjoita on vähemmän ja kaupungista pääsee nauttimaan aidommin. Jos mietit vaihtoehtoista kohdetta, niin Absolute Croatia suosittelee Cavtatia, Pulaa ja Zadaria. Itse olen käynyt Pulassa ja voin sitä suositella mukavana kohteena! Jos mietit koko Kroatian korvaamista uudella kohteella, miten olisi Albania?

Machu Picchu

Perun tarunomainen Machu Picchu on houkutellut kasvavia turistimääriä jo vuosikymmeniä ja nykyään sinne pääsee monin tavoin. Kuuluisa, noin 40km:n mittainen Inca Trail- vaellusreitti näkee 500 patikoijaa päivittäin ja vähemmän urheilulliset voivat saavuttaa Machu Picchun junalla. Kokonaisuudessaan tämä muinainen kaupunki näkee 5940 turistia päivässä. Eikö ole hurja määrä!

Perun matkailuviranomaiset ovat päättäneet sivuuttaa UNESCOn maailmanperintölistan suositukset matkailijamäärien leikkaamisesta 2500 päiväturistiin, ja sen sijaan vastaanottavat enemmän turisteja, mutta kahdessa eri vuorossa, jolloin kukin matkailija voi viettää 4 tuntia alueella. En uskon, että Machu Pichu on yhtä maaginen kuin voisi kuvitella, kun sen jakaa 3000 muun matkailijan kanssa.

Pelkästään jo matkailijoiden määrä peräänkuuluttaa tämän kohteen väliinjättämistä, mutta tietysti tämän lisäksi typerästi käyttäytyvät matkailijat ovat löytäneet Machu Picchullekin, mikä vähentää kohteen arvoa entisestään.

Onneksi Perusta löytyy kuitenkin monta vaihtoehtoa Machu Picchulle! Etenkin vaelluksesta kiinnostuneille suositellaan Choquequiraota, joka on vähän vaativampi ja korkeampi vaellus. Heille, jotka eivät ole kiinnostuneet vaeltamisesta löytyy monta päiväkohdetta Cuscosta käsin, kuten tämä World Nomadsin suosittelemat kohteet.

Islanti

Islannin matkailu on viime vuosikymmenen aikana räjähtänyt käsiin. Vuonna 2010 Islannissa kävi alle 500,000 turistia kun taas vuonna 2017 Islanti toivotti tervetulleeksi yli kaksi miljoonaa matkailijaa. Kun ottaa huomioon, että Islannin asukasluku on noin noin 350,000 niin nämä luvut ovat aika hurjia. Tähän on vaikuttaneet mm. halpalennot (jopa täältä Vancouverista pääsisi alle $400 hintaan Islantiin ja takaisin..hullua!), paikallisen valuutan kurssi sekä jo mainittu sosiaalinen media ja elokuvamatkailu. Kun jättisuosittuja elokuvia tai tv-sarjoja filmataan kohteessa, näyttää siltä että matkailijat tulevat pian perässä.

Islannin ongelma on samansuuntainen kuin Isle of Skyella; matkailijat pysyvät turistipoluilla suunnaten vain niihin kaikkein suosituimpiin kohteisiin. Kun vähän poikkeaa sivummas suosituimmilta reiteiltä, voi hyvin huomata että muita matkailijoita ei enää näykään. Kuten Kroatian Dubrovnikissa, matkailijat suuntaavat Islantiin etenkin kesäkuukausina, mikä luonnollisesti lisää ruuhkia suosituimpien nähtävyyksien lähistöllä.

Jos siis suunnittelet Islannin matkaa, mene vähän niiden suosituimpien reittien ulkopuolelle, seikkaile laajemmin ja harkitse kesäsesongin ulkopuolella vierailua! Ja hyvän tähden, ollaan järkeviä ja kunnioitettavia matkailijoita. Minusta on aivan uskomatonta, että Islannista kaikuu uutisia sinne tänne kakkivista (!) turisteista, teltoista, jotka on pystytetty suojelualueille tai muista sikamaisesta käytöksestä.

Jos mietit vaihtoehtoa Islannille, niin Färsaaret on aika upean näköinen paikka sekin!

Tässäpä siis hieman pohtimista tulevalle matkavuodelle. Niin kuin jo sanoinkin, että jos matkat on jo varattu näihin ylirakastettuihin kohteisiin, niin ainakin ole sen verran vastuullinen, että vietät kohteessa enemmän kuin muutaman tunnin ja että käyt siellä turistipolun ulkopuolella. Maailma on pullollaan vähemmän tunnettuja, kohta trendikkäitä kohteita, joten tutkitaan niitä ja annettaan ylirakastetuille kohteille vähän tilaa, eikös?

Saattaisit tykätä myös näistä

2 comments

Jossus Travelpics December 29, 2018 - 12:49 am

Olen sama mieltä. Kävin Dubrovnikissa muutama vuotta sitten, toukokuussa, ja muistan vieläkin kuin odotimme taksia. Jono oli tosi pitkä. Ja toisella puolella tietä seisoi iso lauma ihmisiä odottamassa bussia.
Ja silloin ei edes ollut huippusesonki.

Kaveri haluaa minun kanssa Santoriniin elokuun lopussa mutta sielläkin on liian paljon turisteja joten minua ei huvita. Voin kuvitella miten tungosta siellä on.

Reply
Viljami April 30, 2019 - 8:50 am

Barcelonassa paikallisten suhtautuminen turisteihin on paikoitellen tosiaan nuivaa. Toivottavasti saavat hillittyä asuntojen hintoja, jotta paikallisillakin on varaa asua alueella. Se tässä taitaa heitä eniten hiertää.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.