Edinburghin festivaalit

Colors

Minnehän se kesä taas menee, kun on jo elokuu! Aiheesta toiseen, tiedätte jo varmasti, että Edinburgh on yksi lempikaupungeistani. Elokuu ja Edinburgh ne vasta yhteen sopivatkin, sillä tässä kuussa Skotlannin pääkaupunki on yhtä juhlahumua – Edinburghin Festivaalit alkavat.

Edinburghin Festivaalit pitävät sisällään monta eri festivaalia, jotka kaikki sattuvat tapahtumaan enemmän tai vähemmän elokuussa. Yksi näistä, se alkuperäinen, on Edinburgh International Festival, joka luotiin toisen maailman sodan jälkeen yrityksenä kehittää Euroopan taiteita entiseen loistoonsa. Tapahtuman pääviihteenä olivat perinteiset taiteen alat; ooppera, teatteri, klassinen musiikki ja tanssi.

Jo kuitenkin heti ensimmäisenä vuonna skottilaiseen tapaan tämä festivaali sai ensimmäiset kuokkavieraansa, kun muutamat ns vapaat teatteriryhmät päättivät järjestää oman shownsa International Festivalin porttien ulkopuolella.

Gate

Tästä syntyi perinne ja nuo kuokkivat teatteriryhmät tulivat vuosi vuodelta takaisin suurempina. Heidän rientojansa alettiin kutsua fringe-nimellä, joka viittasi vapaaseen, ei niin perinteiseen, luovaan tai improvisoituun teatteriin. Täysi vastakohta siis suunnitellulle sivistyneelle klassisen taiteen festivaalille.

Tästä asetelmasta syntyi nykyään maailmankuulu ja maailman suurimmaksi tituleerattu esittävän taiteen tapahtuma Edinburgh Fringe Festival, joka on esiintyjiensä puolesta huomattavasti isompi kuin edelleen voimissaan oleva klassisempi Edinburgh International Festival.

Red

Elokuisia festivaaleja kutsutaan useimmiten yleistäen nimellä “Edinburgh Fringe”, mutta niin kuin jo mainitsin, mukana on monenmoista festivaalia ja tapahtumaa ja oikeampi nimi onkin Edinburgh Festivals. Nykyään ei ole enää portteja tai aitoja joiden takana kuokkia, vaan festivaalit ovat joka puolella kaupunkia.

Tämän voi ottaa ihan kirjaimellisesti, nimittäin esityksiä on paitsi perinteisissä teattereissa ja konserttisaleissa, myös kadulla, puistoissa, pubeissa, kouluissa ja muutama vuosi sitten jopa pubin vessassa (tämä kyseinen näytelmä pohti ikuisuuskysymystä; mitä naiset oikein tekevät vessassa?).

Fairies

Yksi kuuluisimmista ja hintavimmista esityksistä on taatusti jokavuotinen Edinburgh Military Tattoo; sotilassoittokuntien musiikkinäytös (meniköhän suomennos sinne päinkään..). Tämän spektaakkelimaisen näytöksen tapahtumapaikkana on Edinburghin linnan edusta, joten puitteet näyttävälle showlle ovat vertaansa vailla.

Liput tähän näytökseen tulevat myyntiin kuukausia etukäteen ja vaikka show jatkuukin noin kolmen viikon ajan, suurin osa esityksistä on loppuunmyytyjä. Liput parhaimmille paikoille menevät noin 350-450 punnan hintaan, eli ihan ilmaista lystiä se ei ole. Toki tarjolla on myös huokeamman hintaisia paikkoja.

Fairies2

Kaikkiin näytöksiin ei kuitenkaan tarvita lippuja etukäteen eikä aina edes pääsymaksua, sillä monet pienistä esityksistä ovat ilmaisia. Edinburghin vanhan kaupungin kadut ovat täynnä esiintyjiä, jotka mainostavat omia näytöksiään jakamalla flyereita ja ihan vain olemalla esillä. Tällöin näkeekin mitä mielenkiintoisempia asuluomuksia!

Parhainta elokuisessa Edinburghissa on se, että jos on tylsää niin ei tarvitse kuin mennä vanhan kaupungin kaduille kävelemään (tuhansien muiden kanssa) niin varmasti löytää jotain mielenkiintoista näkemistä.

Pikafaktat (vuodelta 2011): 

Myydyt liput: 1,877,119

Esityksien/näytelmien jne määrä: 41,689  (607 ilmaista)

Esityksiä per päivä: 1,360

Tapahtumapaikkoja: 258

Esiintyjiä: 21,192 (60 eri maasta)

Magic

Vinkit festivaalivieraille:

Niin kuin ylläolevista faktoista näkee, Edinburghin festivaalit vetävät väkeä puoleensa. Joten jos väkijoukot kammoksuttaa, suosittelen siirtämään matkan ajankohtaa!

Muistan siellä asuessa ne pari ekaa viikkoa oli tosi jännää ja kivaa, mutta ne viimeiset viikot olivatkin sitten linjalla “hoh hoijaa, bussikin myöhässä festivaalien takia. Kahviloissa kauheat jonot festivaalien takia. Ravintoloihin ei edes pääse festivaalien takia. Joka puolella on pirkuleesti turisteja”. Mutta aina sitä jaksoi sitten taas ensi vuonna uudelleen innostua!

Festivaalit siis jatkuvat koko elokuun, oikeastaan ne alkavat heinäkuun lopussa ja jatkuvat syyskuun alkuun. Tämä kannattaa ottaa huomioon kun suunnittelee kesäistä visiittiä Skotlantiin. Jos taiteelliset elämykset eivät kiinnosta, kannattaa elokuu jättää suosiolla väliin.

Jos suunnitelmana taas on vierailla juurikin festivaalien vuoksi, on matkan suunnittelu syytä aloittaa hyvissä ajoin, sillä majoitusvaraukset pitää tehdä kuukausia etukäteen. Varausten teko heti edellisvuoden festivaalien jälkeen ei ole liioittelua, tosin riippuu hotellista ottavatko he varauksia vastaan niin aikaisin.

Wonderland

Elokuussa on suosittua myös vuokrata asuntoja viikko-tai kuukausivuokralla ja tämä voi tulla edullisemmaksi etenkin isommalla porukalla. Bonuksena on oma keittiö, mutta yleensä asuntoja ei saa kuin vähintään viikoksi. Niin ja tietysti niin asunnoilla kuin hotelleillakin on hinnat pilvissä elokuussa.

Suurin osa ravintoloista ei ota vastaan varauksia elokuussa lainkaan ja yleensä ravintoloihin joutuu jonottamaan jonkin aikaa. Tämän vuoksi ei siis kannata lähteä valmiiksi nälkäisenä ravintolaa etsimään.

Tattoos

Liput Military Tattoo näytökseen, jos se on nähtävien asioiden listalla, kannattaa hankkia heti kun matka on tiedossa etenkin jos hakusalla on muita kuin takarivin peräpenkkejä!

Edinbughin festivaalit ovat mukaansatempaava tapahtuma ja suosittelen lämpimästi, jos tämän tyyppinen meno kiinnostaa. Itse en ole mitenkään taideihminen, mutta tämä onkin hieman erilainen taidetapahtuma, niin kuin varmasti kuvistakin näkyy. Ja onhan nuo kuulkaas melkoset festarit!

 

8 Comments

 • säppä says:

  Me osuttiin pari vuotta sitten ihan vahingossa Fringen aikaan Edinburghiin. Varattiin ihan extempore lennot, kun halvalla sai ja alettiin sitten vasta kattelemaan, että mitähän sieltä Edinburgista löytyy. 😀 Oli vähän haasteellista löytää viime tingassa majapaikkaa, mutta siitäkin selvittiin. Yks päivä karattiin ylämaille ihmisjoukkoja pakoon. 🙂

  • Annika says:

   No aika hyvään aikaan olette sattuneet käymään 😀 Uskon, että oli varmasti hieman haastavaa löytää majoitusta..! Ja monet paikalliset muuten ottaa kans hatkat elokuussa, kun se meno on aika villiä välillä etenkin jos sitä kuukauden päivät saa katella..:D

 • Ihania kuvia olet ottanut!

  Mua niin harmittaa kun en koskaan tuonne päässyt. Olin aina jossain muualla ja palasin Skotlantiin siinä syyskuun alussa. :I Edi on kyllä aivan ihana.

  • Annika says:

   Kiitos Lena! Mäkin onnistuin monena vuotena olemaan just jossain muualla elokuussa, mutta en sentään ihan joka vuosi 🙂

 • Soile says:

  Ihana kaupunki! Kävin siellä elokuussa 1999, valitettettavasti vain koko viikonloppu oli kutakuinkin vain juhlimista. Mutta, käytiin myös jollain kävelykieroksella jossa kerrottiin elävästi elämästä muutama sata vuotta sitten. Käytiin myös jossain “tiedekeskuksessa” tai vastaavassa. Paras muisto on kuitenkin upea ilotulitus linnasta, samalla kuin orkesteri soitti klassista musiikkia. Mahtava kokemus!

  • Annika says:

   Eikö vain! Oi, tuo ilotulitus ja orkesteri kuulostaa aivan mahtavalta kokemukselta! Itse en ole tainnut koskaan orkesterin säestyksellä moista nähdäkään!

 • Marimente says:

  Voi Edinburgh! Hienoja kuvia tuosta tapahtumasta, josta ehkä vähän tulee mieleen Taiteiden yö täällä Suomessa, joka kanssa taitaa ajottua nyt elokuulle. Ja tuo mainitsemasi pubin vessanäytelmä kuulostaa jo vähintäänkin mielenkiintoselta! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge