Euroopan parhaat pyöräilyreitit

Kuva: Prague Tourism
Kuva: Prague Tourism

Ottawassa on vihdoinkin päästy yli yöpakkasista (suurimmaksi osaksi), joten on aika kaivella pyörä autotallin perukoilta ja alkaa pyöräilemään töihin. Voi miten olenkaan odottanut, että voin ensinnäkin nukkua vartin pidempään, lähteä rauhassa töihin ilman bussin aikataulua orjallisesti noudattaen ja tietenkin nauttia kauniista pyörämatkasta Rideaun kanaalia pitkin töihin. Niin paljon parempaa, kuin bussissa nököttäminen!

Pyöräily on tuonut mieleeni etenkin viime syksyisen pyöräreissuni British Columbiassa, jossa viiletin yli puisten siltojen ja läpi viiniviljelmien. Oikeastaan olen tuosta reissusta lähtien halunnut tehdä samanlaisen reissun jossain muualla. Ja tiedättekö, missä on loistavat puitteet pyöräilyyn, siis sellaiseen mutkattomaan ja tuskattomaan paikasta toiseen siirtymiseen? Euroopassa. Siinä (teille) lähellä oleva mantere täynnä mielenkiintoisia reittejä, joita pitkin voisi polkea nauttien Euroopan tunnelmasta, kaupungeista ja rauhallisesta maaseudusta.

Ok, myönnän että täällä asuessa olen alkanut arvostamaan Eurooppaa huomattavasti enemmän matkakohteena, verrattuna siihen kun siellä asuin. Siksipä haluankin kannustaa teitä reissaamaan Euroopassa minunkin edestä! Tässä vähän listaa pyöräreiteistä, joita kannattaa ihan aikuisten oikeasti harkita perinteisen kaupunkiloman sijaan.

Kuva: Visit Britain/ Jasmine Teer

Kuva: Visit Britain/ Jasmine Teer

Pariisista Lontooseen

Miten hienoa olisi kulkea kahden Euroopan pääkaupungin väli pyörällä? Vaikka itse noissa kaupungeissa pyöräily hirvittää, olisi tuossa kuitenkin aika mielenkintoisen matkan ainekset ja aikaakin siihen menisi vain viikon verran. Lontoon Olympialaisia varten kehitetty Avenue Verte pyöräreitti yhdistää nämä kaksi kaupunkia läpi maaseudun ja pienten kylien ja tietysti lauttamatkakin mahtuu mukaan. Normandian historialliset rannikkomaisemat, Etelä-Englannin pikkukylät ja Ranskan maaseutu. Jep, kyllä kelpaisi!

Strassburg. / Strasbourg.

Alsace, kuva: Stefan W, Flickr CC

Alsacen viinireitti

Viinitiloissa ja viiniviljelmien maisemissa on vain sitä jotain, siis muutakin kuin maistiaisia. Sellaista vanhanajan romantiikkaa. Ja missäpä se muualla olisi vanhempaa tai romanttisempaa, kuin Ranskan Alsacessa? Tiedättehän sen alueen siellä Saksan ja Sveitsin rajalla, jossa talot muistuttavat piparkakkutaloja? Sinne olisi muutenkin upea päästä ihastelemaan keskiaikaisia kyliä, mutta vieläkin hienompaa olisi matkustaa kylien välillä pyörien päällä viinitilojen läpi. Route du Vin d’Alsace on nimensä mukaisesti vanha viinireitti, joka kulkee viiniviljelysten läpi ja tämän pyöräreitin varrelle mahtuu muuten viinitila jos toinenkin!

Danube Ride 2006

Kuva: Dawn Wyver, Flick CC

Tonavan vartta Saksasta Unkariin

Yksi tasaisimmista ja helpoimmista reiteistä on seurata Euroopan toiseksi pisintä jokea ja sen varrella olevaa hyvin merkittyä pyöräreittiä. Esimerkiksi Saksan Passausta Wieniin polkaisee noin viikossa ja Wienistä Bratislavan kautta Budapestiin vie myöskin noin viikon, päivittäiset matkat ollen alle 50km. Tuo matka voi pyöräilyyn tottumattomalle kuulostaa pitkältä, mutta sen taittaa oikeastaan aika nopeasti, kolmisen tuntia on aika leppoisa tahti. Minusta Keski-Euroopan kaupunkeja voisi tutkia tällä tavalla oikein mielellään!

Kuva: Prague Tourism

Praha, kuva: Prague Tourism

Prahasta Wieniin

Jos pysytään vielä Keski-Euroopan alueella, niin myös Prahan ja Wienin välillä on Greenways Bike Route, jonka varrelle osuus romanttisia linnoja ja historiallisia kyliä, kuten hurmaava Cesky Krumlov, jonka ehdottomasti haluan vielä nähdä livenä joskus. Näissä kahden ison kaupungin välisissä reiteissä on loistava mahdollisuus yhdistää kahden cityn kaupunkiloma ja samalla nähdä pienempiä kyliä ja maaseutua. Kelpais mulle!

Camino de Santiago: Manzanares el Real - Cercedilla

Kuva: Jesús Pérez Pacheco, Flickr CC

Espanjan Camino de Santiago

Tämä Espanjan halkova reitti on tietysti enemmän tunnettu kävelyreittinä, mutta sen voi taittaa myös pyörällä parissa kolmessa viikossa. Melkein 800km Pohjois-Espanjan maisemia, pikkukyliä ja isompiakin kaupunkeja, kuten Leon, joissa voisi viettää lepopäivän tai toisenkin. Eksyminen lienee lähes mahdotonta, sillä reitti on erittäin hyvin merkitty ja etenkin kesäkuukausina siellä on ‘muutama’ muukin reittiä taivaltamassa.

gc365day180

Kuva: Greg Clarke, Flick CC

Wild Atlantic Way

Irlannin nummet ja rannikot, Atlantin valtamereen tippuvat kalliot ja hurmaavat pikkylät. Pubeja ja irlantilaista musiikkia..niin ja sitä pyöräilyä! Destination Unknown blogin Satu polkaisi tämän reitin viime kesänä, jos Sadun jutuista ei innostu pyöräilystä niin ei sitten mistään.

balance rain and sun

Kuva: EladeManu, Flickr CC

 Bodenjärven ympäri kolmen maan kautta

Rauhallisia järvimaisemia Saksan, Sveitsin ja Itävallan maisemissa, Euroopan kolmanneksi suurimman järven ympäriajolla. Luvasssa tasaista pyöräkyytiä ja saksalaisen järjestelmällisesti kaikki on tehty helpoksi tällä reitillä. Lisäksi matkaan mahtuu useampi saari, joista yksi on UNESCOn maailmanperintölistalla oleva Reichenau. Tämä jos mikä vaikuttaa leppoiselta reitiltä, ei suuren suuria kaupunkeja, vaan rentouttavaa menoa järvimaisemissa.

Man on Racing Bicycle

Kuva: Sascha Kohlmann, Flickr CC

Berliinistä Köpikseen

Vielä loppuun yksi kahden kaupungin yhdistävä reitti, nämä kun tuntuvat olevan aika yleisiä ja suosittuja. Minusta tuntuu, että Berliinistä puhutaan nyt joka paikassa ja sitä tituleerataan uudeksi hipsteripääkaupungiksi. Itse vielä odottelen sitä polttavaa tunnetta lähteä Berliiniin, mutta toisaalta jos sieltä lähtisi sitten pyörällä matkaan kohti Kööpenhaminaa, niin voisihan siellä päiväksi pariksi pysähtyä 😉 Näiden kaupunkien välissä on noin 700km, mutta sen voisi aika leppoisasti tehdä kahdessa viikossa. Ja mikäpäs sen parempi tapa saapua Köpikseen kuin pyörällä!

Copenhagen

Kuva: John Anes, Flickr CC

Lisää reissuinspiraatiota voi kurkata EuroVelo sivustolta, jossa listataan kaikkiaan 14 pitkän matkan pyöräreittiä. Mutta niin kuin sanottu, eihän sitä tarvitse koko reittiä tehdä kerralla 😉 EuroVelo verkosto onkin aika mielenkiintoinen juttu, se täyttää tänä vuonna 20 vuonna ja on Euroopan Unionin rahoittama hanke.

Pyöräily Euroopassa on erityisen helppoa, koska hyviä karttoja on tarjolla vaivatta ja välimatkat kylien ja kaupunkien välillä ovat usein juuri passeleita pyörämatkalle. Majapaikkoina voi toimia leiriytymispaikat, jotka voi tietysti bongata etukäteen netistä, mutta hotellimajoitus on varmasti mukava pitkän päivän jälkeen. Kannattaa toki varmistaa, että pyörän saa jonnekin turvaan hotellilla! Omaa pyörääkään ei tarvitse mukana tuoda, vaan pyörävuokraamotkin löytyy kätevästi netistä. Jos osa matkasta tai paluumatka pitää taittaa junalla, sekään ei pyörien kanssa yleensä ole ongelma.

Tällä olen ruokkinut nyt omaa villitystäni lähinnä, ehkä pitäisikin alkaa suunnittelemaan ensi kesäksi (siis 2016) pyörämatkaa Eurooppaan 😉 Kuka lähtee seuraksi?

8 Comments

 • Hienoja reittejä!

  Mun haavelistalla on ollut jonkun aikaa Saksan Baijerissa kulkeva “Romantische Strasse” ja löytyishän Euroopasta vaikka mitä…

  Paljon on kyllä tullut pyöräiltyä Euroopassa kymmenisen vuotta sitten nuoruuden tarmolla… Polkaisimme Rovaniemeltä Nordkappiin, Lofooteille ja otimme junan Osloon, josta jatkoimme Tukholmaan. Tällä reissulla kilsoja kertyi 2500.

  Seuraava reissu lähti Pohjois- Saksan Rostokista kohti Tallinnaa ja ajoimme tukka putkella via balticaa rekkojen seassa….

  Viimeisin pidempi reissu ajettiin Tukholmasta Amsterdamiin ja sen jälkeen on tehty lyhkäsempiä polkaisuja Viron saarilla ja Baltiassa.

  Tällä hetkellä huvittaa ajella enää turvallisilla ja rauhallisilla pyöräteillä, niinkuin tuo “romanttinen tie” Baijerissa. Taitaapi alkaa ikä painamaan 😉

  • Annika says:

   Oo, kuulostaapas romanttiselta tuo sun reitti 😉 No ei vaan siis piti googlettaa tuo kun en ole siitä aiemmin kuullut -vaikuttaa tosi kivalta! Linnoja, viiniä ja lopulta Alppeja. Kyllä tuo vain kelpaisi!!
   Aivan mahtavia reissuja oot tehnyt!! Pyöräily Lofooteilla olis varmasti jotain aivan huikeeta…! Mua ei kyllä sais minnekään isommille autoteille kulkemaan, mutta jotain pieniä teitä pitkin olisi makeaa päästellä pitkin Euroopan maita.

 • Eurovelon sivulla ei kyllä pysty käydä ilman pyörämatkakuumeen nousemista 🙂 Hienoja reittejä kaikki nämä sinun valitsemat! Itse olen lähdössä heinäkuussa Rein-joen vartta Rotterdamista Churiin kun ajateltiin valita sellanen EV jonka voi oikeasti polkea päästä päähän. Ei malttaisi odottaa 🙂
  Arja / Haavematkoja recently posted…Aurinkohetkiä kevään 2015 reissuiltaMy Profile

 • Annika says:

  No älä muuta sano Arja! Eurovelolta jos mistä saa inspiraatiota. Kuulostaapa kivalta reitiltä sullakin!!

 • Laura says:

  Mielettömän kuuloisia pyöräilyreittejä – mä olisin valmis lähtemään oikeastaan mille tahansa noista vaikka tältä istumalta! 🙂 Tuleva kesä kuluu tiiviisti töiden parissa, mut seuraavana kesänä meillä on ollut siskon kanssa puhetta lähteä reilaamaan Eurooppaan. Ehkäpä junamatkustamisen vastapainoksi samaan syssyyn vois sujauttaa näpsäkästi myös pienen pyöräilyreissun, hmm… 😉 Matkakuume, täältä tullaan!
  Laura recently posted…Kiinan valloitus, osa yksi!My Profile

  • Annika says:

   Mulla on ihan sama suunnitelma tälle kesälle, valitettavasti! Mutta, kaikki on mahdollista ensi kesää varten 😀 Koskaanhan ei ole liian aikaista alkaa suunnitteleen 😉 Mutta hei ehdottomasti passais junamatkailuun vähän pyörämatkaakin 🙂

 • Kun näin tämän otsikon niin jännitin että löytyisiköhän Wild Atlantic Way sieltä joukosta ja löytyihän se! Yksi upea reitti tuohon lisää on myös Norjan länsirannikon tiet etelästä vuonoja myöten kohti Nordkappia, se kiinnostaisi kovasti ja tästähän voisi lähteä reissuun ihan kotiovelta 🙂 Upeita pyöräreissuja Euroopassa kyllä riittää, mutta Vancouverin lähistöltä löytyy kuulemma ihan mahtavia pyöräreissuja myös! Käyppä kurkkaamassa ne, ja kerro (ja näytä) minkälaista siellä on! 🙂
  Satu VW I Destination Unknown recently posted…Sananen siitä kun on vaan hyvä olla tässäMy Profile

  • Annika says:

   Oh, joo Norjaakin voisi varmasti pyöräillä ylös alas. Luin myös jostain blogista pyöräilystä Lofooteilla, mutta en oikein saanut selvää onko siellä joku varsinainen pyöräreitti vai ihan autoteilläkö polkivat. Pitääpä muuten tutkia ihan asiasta tehden noita Vancouverin alueen reittejä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge