Euroopan parhaat vaellusreitit talvella

Kuva ©Francisco Correia / Visit Madeira
Kuva ©Francisco Correia / Visit Madeira

Näin loppuvuoden sateissa ja harmaudessa alkaa helposti tehdä mieli jonnekin, melkein minne tahansa, jossa olisi vähänkään enemmän aurinkoa. Euroopan kohteet eivät välttämättä tarjoa tarpeeksi lämpöä perinteiseen löhölomaan rannalla, mutta talven viileämmät lämpötilat ovat omiaan aktiivilomalle.

Monet aiemmin kirjoitetussa Euroopan parhaat vaellusreitit – postauksessa listaamani kohteet eivät sovellu talvella vaeltamiseen, joten päätin tehdä samasta aiheesta myös talviversion.

Euroopan parhaat vaellusreitit talvella

Etelä-Eurooppa tarjoaa monia houkuttelevia vaellusreittejä talvellakin ja jos lumikenkäily kiinnostaa, niin kohteita on yllin kyllin. Tässä postauksessa keskityn nyt kuitenkin lumettomiin alueisiin ja patikointiin ilman talvivarusteita. Tässäpä siis mielestäni parhaat vaellusreitit talvella Euroopassa:

Rota Vicentina – Portugali

A post shared by Rota Vicentina (@rotavicentina) on

Eteläinen Portugali ei tulisi mieleenkään aktiivilomakohteena kesähelteillä, mutta kun ilmat ovat hieman viilenneet niin 120km:n pituinen Fishermen’s Trail vaellusreitti rannikkomaisemissa on oiva valinta. Fishermen’s Trail on osa Rota Vicentina reittiverkostoa, kuten myös sisämaassa kulkeva Historical Way, joka on kokonaisuudessaan 230km.

Fishermen’s Trail on tarkoitettu pelkästään jalankulkijoille, kun taas Historical Way-reitillä patikoidessa voi tavata myös pyöräilijöitä. Molemmat reitit ovat rauhoitettuja moottorikulkupeleiltä, joten tämä puolesta pitäisi näillä poluilla patikoinnin olla suht rauhallista. Lisätietoja Rota Vicentinasta voi kurkata tältä erittäin kattavalta nettisivulta.

Lycian Way – Turkki

Vaellusreitti Turkissa

Eteläisen Turkin rannikkoa halaava Lycian Way on toinen reitti, jonne en kesäkuumalla lähtisi, minkä takia tämä reitti onkin loistava viileämmille keleille. Kokonaisuudessaan yli 500km reitti Fethiyestä Antalyaan veisi varmaan kuukaudenpäivät, mutta toki tästäkin voi poimia parhaimmat päältä ja patikoida vaikka viikon verran.

Rannikkomaisemien lisäksi tältä reitiltä voi odottaa historian havinaa ja majoitusvaihtoehdot vaihtelevat pienien kylien hotelleista vaikka telttailuun, jos se kiinnostaa.

Madeira

Vaeltamaan Madeiralle

Kuva: Francisco Correia

Madeiralla kulkee noin 2150km kastelukanavia eli levadoja. Ensimmäiset levadat rakennettiin jo 1400-luvulla, mutta meitä vaeltajia kiinnostaa tietysti ne levadojen vieressä kulkevat polut, jotka risteilevät ympäri saarta. Madeira on mukava kohde vuoden ympäri, eikä siellä talvellakaan ole liian kylmä. Omat kokemukseni ovat helmi-maaliskuiselta reissulta ja se oli ihan mukavan lämmin ajankohta.

Madeiran levadoilla patikoinnista on kirjoitettu paljon opaskirjoja ja matkailutoimistoista saa taatusti apua. Esimerkiksi Visit Madeira kertoo kattavasti eri reiteistä ladattavien karttojen ja reittien avulla.

La Gomera – Kanariansaaret

En ole koskaan käynyt, koska tiedätte kyllä millaiset mielikuvat noista saarista ovat aika syvään juurtuneita. Ihmetykseni olikin suuri, kun opin, että siellähän on hyvänkuuloista patikointia tarjolla! Etenkin La Gomera tunnetaan patikoijien kohteena. Siellä etenkin GR 132 reitti 122km pituudellaan tarjoaa noin viikon mittaisen pitkän matkan patikan.

Rannat, rotkot ja upeat maisemat houkuttelevat patikoijia tälle saarelle ja tietysti niitä “tavallisia” turisteja myös. Majoitusvaihtoehdot ovat käsittääkseni aika rajalliset (saarella on ilmeisesti vain yksi leirintäalue), joten kannattaa varata hotellimajoitus hyvissä ajoin, koska pohjoiseurooppalaiset pitänevät hotellit varattuna talvellakin.

Etelä-Ranska

Kuva: Tiina Miettinen / Kinttupolulla blogi

Kuva: Tiina Miettinen / Kinttupolulla blogi

Ranska on patikoijan paratiisi lukemattomilla GR (grande randonnee) reiteillään. Kinttupolulla-blogin Tiina ja ihana Tsuk Tsuk koira seikkailee Provencen seuduilla usein, suosittelen lämpimästi kurkkaamaan heidän blogiin matkainspiraation tarpeeseen! Tiinalle vielä kiitokset ylläolevan kuvan lainasta ja teille lukijoille tiedoksi, että näitä maisemia löytyy Tiinan blogista paljon lisää – ja tietty paikan päältä Provence-Alples-Cote d’Azur alueeltakin 😉  Lisätietoa GR reiteistä saa GR Infos-sivustolta, jossa listataan kaikki mahdolliset reitit, jotka risteilevät pitkin poikin Ranskanmaata.

Israel National Trail

Vaeltaminen Israelissa

Kuva: Noam Chen /Go Israel

Bonuksena ei nyt varsinaisesti Euroopassa sijaitseva, mutta Välimeren rannalla kuitenkin oleva Israel. Maan halkova Israel National Trail on pituudeltaan yli 1000km – mutkien ansiosta paljon pidempi kuin itse maan pituus. Minusta näissä koko maan halkovissa vaellusreiteissä on sitä jotain. Tämä reitti vaan on huomattavasti lyhyempi kuin esim Yhdysvaltojen läpi kulkeva eeppinen Pacific Crest Trail!

Eeppisestä tosin puheenollen, Israel National Trail on sekin valittu National Geographin eeppisten vaellusten listalle, joten kannattaa siihenkin perehtyä. Aavikkomaisemia ja raamatullisen huikeita maisemia on taatusti luvassa! Kesäkuumalla tälle reitille ei ole asiaa, vaan helmi-toukokuu on parasta aikaa tälle vaellusreitille. Lisätietoa saa muun muassa Israel Trail-nettisivustolta. 

Tuleeko mieleen vielä jotain muita reittejä, joiden pitäisi olla Euroopan parhaat vaellusreitit talvella-listalla? Mielelläni kuulisin lisävinkkejä!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge