Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet

by Annika

Mistä löytyy Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet? Nimittäin matkakohteella on väliä, kun mietitään matkailun vastuullisuutta. Viimeaikaiset uutisoinnit ilmastoraporteista ja ilmastolakoista tuskin ovat jääneet keneltäkään huomaamatta ja tiedostamme, että nyt on aika toimia! On kuitenkin paljon helpompaa osallistua ilmastolakkoon ja vaatia muutosta poliitikoilta, kuin muuttaa omaa käytöstä.

Vaikka Greta Thunberg purjehti Atlantin yli lentämisen sijasta, en usko että lentäminen tulee varsinaisesti vähenemään, mutta uskon, että matkailu tulee muuttumaan jo ihan lähitulevaisuudessa. Meillä on kuitenkin rutkasti valinnanvaraa siinä minne ja miten me matkustamme ja uskon, että etenkin nuoremmat sukupolvet tulevat miettimään kohteen eettisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä enemmän.

Tässä postauksessa halusin keskittyä siihen minne me matkustamme, listaamalla Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet. Listalle mahtuisi varmasti monia muitakin kohteita, joten tämä lista ei suinkaan ole kaiken kattava. Kriteereinä käytin muun muassa yliturismin puuttumista, ilmanlaatua, puistojen määrää, ympäristöystävällisyyden huomioonottamista yleisesti sekä eri tunnustuksia kestävän kehityksen saralta. Koska hotelleja on moneen lähtöön, etsin myös esimerkin ympäristöystävällisestä majoituksesta. Vinkkejä ympäristöystävällisten hotellien tunnistamiseen saat tästä aiemmasta postauksesta. 

Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet

Wien, Itävalta
Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet

Wien on historiallinen eurooppalainen kaupunkikohde, joka elää kuitenkin vahvasti nykyajassa ja kiinnittää paljon huomiota kestävään asumiseen ja ympäristöystävällisyyteen. Ilman- ja juomavedenlaatu ovat Euroopan huippuluokkaa, ja lisäksi kaupungin metropolitan alueesta puolet ovat puistoja ja muita viheralueita. Wien on myös loistava kaupunki pyöräilyn kannalta, sillä sieltä löytyy 1300km pyöräreittejä – tosin omalla bucket listallani on pyörämatka Wienistä Budapestiin, eli pyöräily onnistuu hyvin myös kaupungin ulkopuolelle!

Wienistä löytyy myös kattava valikoima vegaaneille sopivia ravintoloita, leipomoita, pikaruokapaikkoja ja ruokakauppoja, joten vegaaniruokaa ei tarvitse hakemalla hakea. Majoitusosastolla Das Capri näyttäisi olevan kaupungin johtavia hotelleja ympäristöystävällisyydessä.

Ljubljana, Slovenia

euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet

Pastellisävyinen Slovenian pääkaupunki on saanut “European Green Capital” -tittelin, enkä ihmettele tätä lainkaan. Ljubljanan keskusta on ihanan käveltävä ja autoja ei sallita lainkaan historiallisella keskusta-alueella. Kaupungista kolmasosa on julkisia puistoja ja muita viheralueita, mikä vain lisää paitsi ympäristöystävällisyyttä, myös kaupungin viehättävyyttä.

Ljubljanassa on myös panostettu jätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen, ja nämä siellä osataankin keskimääräistä paremmin kuin muualla EU:ssa. Tämä kaupunki on todella hurmaava ja ehdottomasti suosittelemisen arvoinen! Se sai myös tänä vuonna (2019) European Smart Tourism -tunnustuksen. Park Hotel vaikuttaa olevan yksi ympäristöystävällisimmistä Ljubljanassa.

Bristol, Iso-Britannia

Bristol on ehkä hieman off the beaten path-kohde, mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Tämä englantilainen kaupunki on yksi Iso-Britannian ympäristöystävällisimmistä kaupungeista ja myöskin European Green Capital-tunnustuksen saanut kohde. Siellä myös ollaan tietoisia energiankäytöstä, sillä Bristolin kotitalouksissa käytetään energiaa vähiten koko maassa. Tämä kaupunki on myös keskimääräistä enemmän pullollaan mm. zero waste ruokakauppoja, sekä ympäristöasioita ajavia organisaatioita.

Bristolista löytyy useampi hyvän ympäristöluokituksen saanut hotelli, jotka on listattu Visit Bristolin sivuilla.  

Kööpenhamina, Tanska

Kööpenhamina oli jokaisella listalla, jossa vähänkään sivuttiin ympäristöystävällisiä kaupunkeja ja matkakohteita, joten en voinut jättää sitä pois tältä listalta. Kööpenhamina on jo pitkään ollut edelläkävijä ympäristöystävällisyydessä ja edelleen kaupungilla on kunnianhimoisia tavoitteita, kuten olla täysin CO2-neutraali vuoteen 2025 mennessä. Itse asiassa Tanskassa on maailman vähiten CO2-päästöjä asukaslukuun nähden!

Kööpenhaminasta monelle tulee mieleen ne valtavat pyörämäärät ja tottahan se on, yli 40% työ-ja koulumatkoista taittuvat pyörällä! Tämän lisäksi julkinen liikenne toimii tehokkaasti ja kaupungin kaikki bussit ovat sähkökäyttöisiä vuoden 2019 loppuun mennessä. Kööpenhaminassa on myös yllättäviä vihreitä paikkoja, sillä siellä on jo vuosikymmenen ajan lailla säädetty pakolliset viherkatot rakennuksiin, joiden katoilla on alle 30 asteen kulma.

Kööpenhaminassa on mielenkiintoisen näköinen Guldsmeden Hotelli, jonka hotelleja näyttää löytyvän muistakin Euroopan kaupungeista!

Lissabon

Monet pohjois-Euroopan kaupungit olisivat hyvin kelvanneet tälle listalle, mutta halusin mukaan jotain lämmintä – joten olá Lissabon! Tämä kaupunki ei ehkä ole samanlainen pioneeri ympäristöystävällisyydessä kuten Kööpenhamina, mutta viime vuosina Lissabon on panostanut ympäristöarvoihin ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen huomattavasti, huolimatta siitä, ettei kaupungilla ole ollut paras taloudellinen tilanne.

Lissabonista tekee ympäristöystävällisen muun muassa se, että siellä ollaan rajoittamassa autojen käyttöä ja samalla panostetaan pyöräilyn ja kävelemisen suosimiseen. Lissabonissa on myös, jokseenkin yllättäen, on maailman eniten (516) sähköautojen latauspaikkoja. Bongasin Responsible Travel sivustolta erittäin ekologisen Impact House-hostellin, joka on aika täydellinen; ei kertakäyttöisiä muoveja, zero waste workshoppeja, paljon uudelleen käytettyjä materiaaleja, ympäristöystävälliset siivousaineet ja niin edelleen.

Tässäpä siis viisi varteenotettavaa kaupunkilomakohdetta seuraaville Euroopan reissuille! Mitä muita kaupunkeja laittaisit ympäristöystävällisten kaupunkien listalle?

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.