Kerran elämässä: Etelämantere

High mountains

Jos oli olemassa jokin kohde, minne en kuvitellut koskaan meneväni – etenkään alle kolmikymppisenä – se oli Etelämanner. Mielsin sen varakkaiden ja iäkkäiden leikkikentäksi ja pidin sitä kohteena, jota ei tarvitse edes harkita ennen kuin kaikki muu maailmasta on nähty. Paljon on maailmasta vielä näkemättä, mutta melkoisen sattuman summana ja mielettömän hyvän tuurin ansiosta niin vain nousin marraskuun puolivälissä laivaan, joka suuntasi Etelämantereelle.

Facebookissa seuraavat tietävätkin jo, että laivamatka tuolle kaukaiselle mantereelle oli kaikkea muuta kuin tasainen ja siitä riittääkin kerrottavaa ihan oman postauksensa verran. Nyt halusin jakaa ensifiiliksiä tästä mielettömästä paikasta, joka on todellakin kerran elämässä-kohde. Näkemistä ja kokemista siellä olisi toki vaikka usemmallakin reissulle ja jokainen matka olisi varmasti erilainen jo sen takia, että samat maisemat näyttävät täysin erilaiselta eri säällä.

Reflections

Ja sää onkin Etelämantereen matkaajan pääpuheenaihe. Ja se muuttuu niin äkkiä ja arvaamatta, että voit lähteä tyynellä säällä kumiveneajelulle ja tunnin päästä olet lumimyräkän keskellä. Reissullani oli yksi ainoa aurinkoinen (aamu)päivä, muutoin taivas oli pilvien peitossa. Onneksi nämä aurinkoiset tunnit ilmestyivät juuri viimeisenä päivänä, sillä se sai aikaan tunteen, kuin jokainen päivä oli edeltäjäänsä parempi.

Mitä siellä Etelämantereella sitten oikein voi tehdä? Monelle tulee ensimmäisenä mieleen pingviinit ja niitä tulikin nähtyä yhtään liioittelematta ainakin kymmenen tuhatta. Pingviineillä on vähän uhkia luonnossa Etelämantereella, joten ne eivät juuri pelkää ihmisiä lainkaan – päinvastoin monet olivat todella uteliaita. Kuvailin näitä pingviinejä, jotka vain tulivat lähemmäksi ja lähemmäksi, kunnes parin metrin päässä ollut kanssamatkustaja kuiskasi, että takanani on pari melkein syömässä selässä ollutta reppuani! PenguinsPenguins 2

Eniten Etelämantereella ehkä yllätti vuoret – Niitä on joka puolella ja ne on korkeita. Pohjanmaan lakeuksien tyttönä en olisi voinut olla iloisempi ja kuvailinkin niitä aika antaumuksella. Toinen pääasiallinen kuvauskohde oli jää – Tämän reissun jälkeen en voi muuta sanoa, kuin että jäästä on moneksi 😀 Olipa se sitten kolme kilometriä pitkä jäälautta, laivaa isompi jäävuori tai hohtavan sininen möykky meren keskellä – jäätä tuli kuvattua eniten tällä reissulla. Ja voi millä innokkuudella kaikki ryntäsivät kannelle toljottamaan ensimmäisiä jäävuoria kolmen meripäivän jälkeen! Mountain reflectionIce3Zodiac

Nopeasti vaihtuva sää toi omat haasteensa pukeutumiseen, sillä vain kumisaappaat oli saatavilla laivalta. Välillä laiva oli jopa 8 kilometrin päässä, eli matka zodiac kumiveneellä maihin kesti noin 45 minuuttia ja se oli aika kylmää kyytiä. Maankamaralla oli kuitenkin luvassa lumikenkäilyä tai pingviinien kuvaamista mitä mielenkiintoisimmissa asennoissa (kuvaajan asento siis, ei pingviinien!), joten kerrospukeutuminen oli pop.

Sporttista talvipukeutumista pohtiessa käännyin asiantuntijoiden puoleen ja kuultuaan suunnitelmistani Haglöfs suositteli alla olevan kuvan Essens Mimic takkia ja se oli kyllä täysin nappivalinta! Useimmiten pidin kaikki neljä vaatekerrosta päällä, mutta kun lumisade ja tuivertava tuuli hellitti, niin Haglöfsin takki toimi oikein hyvin patikoidessa ja lumikenkäillessä. Bonuspisteet pirtsakasta väristä, joka sopi minusta lumiseen maisemaan just passelisti. Synkistelin sitten synkällä ilmalla mustilla päällyskerroksillani, mutta enpähän ainakaan värien puolesta jäänyt huomaamatta lumen keskellä. Annika AntarcticaSnowshoe

*Yhteistyössä Haglöfs

Tahdotko tehdä saman reissun?

Etelämantereelle matkustaminen mielletään kalliiksi ja kyllähän se sitä on. Pelkästään jo lennot maailman eteläisimpään kaupunkiin Ushuaiaan verottavat lompakkoa aika reilusti! Työni puolesta olen perehtynyt Etelämantereen matkojen hintapolitiikkaan enemmänkin ja halvimmillaan hinnat olen nähnyt 5000 USD päälle normaalihinnalla 10 päivän matkasta neljän hengen hytissä. Laivasta, matkan pituudesta ja hyttityypistä riippuen hinnalla ei melkeinpä edes ole ylärajaa, mutta edullisemmat hyttityypit liikkuvat siinä 7000-9000 USD tienoilla 10-12 päivän reissuille. Jos haluaa lentää Etelämantereelle ja tulla laivalla takaisin (tai päinvastoin), hinnat pompsahtavat lähemmäs 10 000 – tosin kokemani laivamatkan jälkeen voin lämpimästi suositella tätä vaihtoehtoa..!

Tämä matka jolla minä olin, oli hollantilaisen Oceanwide nimisen firman matka ja halvimmassa neljän hengen hytissä kustansi hieman reilu 7000 USD. Halvin aika matkustaa on kauden alussa marraskuussa (oma lähtöni 16.11 oli kauden ensimmäinen) tai loppukaudesta maaliskuun alussa.

Ushuaiassa on monia matkatoimistoja, jotka myyvät viime hetken lähtöjä muutaman päivän varoajalla. Yhden päivän varoajalla matkalle olisi päässyt 3500 USD (en tosin tiedä millainen laiva jne) ja eräs nainen, joka oli samalla reissulla kanssani oli ostanut matkansa viikkoa ennen 30% alennuksella. Eli jos satut hengailemaan Argentiinan eteläkärjessä, niin voit päästä halvemmalla, mutta kannattaa tehdä taustatyö laivoista ja yhtiöistä kenen kanssa aikoo matkustaa, sillä kaikki eivät ole samanvertaisia.

29 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge