Suuri säästöpostaus -Matkailualan ammattilainen paljastaa kuinka säästää matkakustannuksissa

by Annika
Kuva Saharan aavikolta

Matkailu on ihanaa, mutta myös ihanan kallista. Vaikka suunnitteilla olisi ihan vain pieni budjettimatka, niin silti lentoihin ja majoitukseen kuluu huomattava summa, puhumattakaan siitä, jos on lähdössä vaikkapa järjestetylle safarille. Lähes aina matkaa suunnitellessa tulee mietittyä, voisinko jotenkin säästää matkakustannuksissa, vai onko vain avattava lompakkoa leveämmälle.

Niin kuin monet teistä tietävätkin, olen ollut matkailualalla töissä jo monta vuotta niin hotellialalla kuin seikkailumatkojenkin parissa ja sen myötä olen saanut hyvän käsityksen siitä, mitä matkailupalvelut oikeasti maksavat ja mistä muodostuu se matkanjärjestäjälle menevä voitto.

Havahduin siihen, että minä suunnittelen matkani ehkä aika eri tavalla kuin monet muut, nimeomaan tämän “sisäpiirin tiedon” takia, mutta miksipä pihittää tietoa – laitetaan hyvä kiertämään!

Hotellikuva kuinka saastaa matkakustannuksissa blogipostauksessa

Tässä postauksessa kerron miten löytää halpoja lentoja, kuinka säästää hotellihinnoista ja miten kannattaa varata järjestetyt matkat (safarit, vaellukset, kiertomatkat ja vastaavat), jos haluat säästää matkakustannuksissa.

Säästövinkit hotelleihin

En ole budjettimatkaaja (kummasti katosi tämä tapa kun tuli 30 ikävuotta mittariin), enkä profiloidu luksusmatkaajaksi vaan sellaiseksi ihan tavalliseksi kolmen neljän tähden hotellimatkaajaksi. Tosin ei niillä tähdillä ole merkitystä ja harvoin niitä katselenkin, sillä ei ne tähdet välttämättä kerro totuutta hotellin tasosta.

Hotellien hinnat vaihtelevat aika reilusti ja matkaajan on hyvä muistaa, että useimmiten hinnat eivät ole kiveen hakattuja. Toisin sanoen, hotellien hinnoista voi neuvotella.

IMG_2288

Paremman hotellidiilin metsästys käy seuraavalla tavalla:

  • Tarkista ensin varaussivustot, kuten Momondo, Expedia, Hotels.com, Booking.com ja niin edelleen. Vertaa hintaa hotellin sivuilla mainostettuun ja jos se on vähemmän, kysy hotellilta mätsäävätkö ne muualla nähdyn hinnan. Yleensä ne tekevät näin oikein mielellään ja suosittelen tätä menetelmää, jos keräät kyseisen hotelliketjun pisteitä, niin saat nekin (useat ketjut eivät anna kanta-asiakkuuspisteitä, jos ei varaa suoraan).
  • Jos olet hotellin kanssa suoraan tekemisissä ilman välikäsiä, hinnasta on usein varaa neuvotella. Tuttu kikka on mainita kilpailijahotellin hieman edullisempi hinta (huom. tämän pitää tietty olla totta) ja kysyä josko hintaa voisi pudottaa samalle tasolle. Tai voisiko parkkeerauksen tai aamupalan sisällyttää hintaan, sillä se saisi sinut varaamaan hotellilta X eikä kilpailijahotellilta Y. Vähän pelisilmää kehiin siis ja aina ystävällisellä asenteella!
  • Jos hotellipisteiden kerääminen ei ole tärkeää, koeta sen sijaan löytyisikö netin varaussivustoilta alennuskoodia, jota voit hyödyntää omaan varaukseesi. Joskus tämä löytyy Googlen haulla, joskus se on sivuston etusivulla. Kannattaa huomioida myös varausajankohta, sillä monet sivustot tarjoavat Black Friday- ja muita kausittaisia alennuksia.
  • Isommissa kaupungeissa, esim. New Yorkissa, on monenlaisia hotelleja; businesshotelleja ja ihan vain “tavismatkailijoille” tarkoitettuja. Kannattaa huomioida, että business hotelleilla on usein halvemmat hinnat viikonloppuisin, sillä heillä on kysyntää enemmän viikolla. Hotelleilla, joiden asiakkaat ovat pääasiassa lomailijoita, halvemmat hinnat löytyykin usein sitten keskeltä viikkoa eikä viikonloppuna.
  • Muista mainita erityistoiveesi varauksen yhteydessä! Jos luulet, ettei sinulla ole erityistoiveita, luepas tämä postaus: Kaikki mitä sinun tulisi tietää hotellien varaamisesta. 

Hotellihuone Marokossa

Kuinka säästää lennoista

  • Lennot tulevat myyntiin 11kk ennen lähtöpäivää, mutta heti niiden tultua myyntiin niitä ei kannata ostaa. Lentoyhtiöt yleensä aloittavat myynnin sillä hinnalla, millä ne toivovat lentojen myyvän, eli se voi olla suht korkea. Jos lennot eivät ole myyneet niin paljon kuin olisi pitänyt, alennetut liput tulevat useimmiten myyntiin noin 4-5kk ennen lähtöpäivää pidemmille mannertenvälisille lennoille ja noin 2-3kk ennen lyhyemmille lennoille.
  • Halvimmat päivät lentää ovat tiistai, keskiviikko ja lauantai eli kannattaa suunnitella lennot näille viikonpäiville. Tiistai on maaginen päivä myös varaamisen kannalta, joskaan ei aivan yhtä luotettava kuin tuo lentopäivävinkki. Ajattele tätä varausasiaa lentoyhtiön kannalta; milloin ihmiset ovat netissä varaamassa lentoja? No iltaisin ja viikonloppuisin – sillon siis hinnat ovat korkeammat, eikä silloin onnistu säästää matkakustannuksissa alkuunkaan.
  • Muistathan aina lentoja (ja hotellejakin) varatessa selailla incognito-ikkunassa, jolloi evästeet ovat piilossa. Kun selaat esim. varaussivustoja tavallisesti, sivustot seuraavat nettikäyttäytymistäsi ja hinnat saattavat kohota, jos kyttäilet samoja lentoja. Kokeilepa incognito-ikkunaa ja hinta saattaakin olla alempi! Meidän nettikäyttäytymistämme seurataan kyllä hanakasti ja sillä myös rahastetaan, jos se vain on mahdollista.

Kuva marokkolaisesta riadista

Suurimmat säästöt löytyvät valmismatkoista

Selvennetään heti aluksi, että valmismatkoilla en nyt tarkoita Aurinkomatkojen ja vastaavien pakettimatkoja vaan puhun esimerkiksi kiertomatkoista, vaellusmatkoista ja safareista, jotka varataan matkanjärjestäjältä, joka on hoitanut majoitukset ja opaspalvelut paikan päällä. Kyseessä voi olla isompi ryhmä tai sitten se voi olla ihan yksityinen reissu, joka on vain sinun pikkuryhmällesi suunniteltu.

Itse en kovin usein ole ollut valmismatkalla, mutta joskus sellaisellekin on tarvetta. En esimerkiksi lähtisi Nepalin vuoristoon itsekseni vaeltamaan tai kiipeäisi Kilimanjarolle ilman apua. Myös itseopastetut patikka- tai pyöräilyreissut Euroopassa ovat minusta loistava konsepti, sillä niihin kuuluu matkatavaroiden siirtäminen paikasta toiseen.

säästää matkakustannuksissa

Kiertomatkat, vaellusmatkat safarit ja vastaavat tulevat usein korkealla hintalapulla, mutta on hyvä tietää, että tästä hintalapusta on voittoa aika iso osa (joskus jopa reilu $1000 USD). Aika harvoin se on se esimerkiksi suomalainen tai vaikka brittiläinen firma, joka organisoi Perun patikkamatkan tai Kilimanjaron kiipeämisen, vaan itse operaatiopuolesta vastaa paikallinen firma paikan päällä kohteessa.

Säästäminen tällaisissa matkoissa onnistuu sillä, että ohitat ns. välikäden ja ostat matkaan suoraan sen tarjoajalta itse kohteessa, etkä jälleenmyyjältä. Tämä siis tietysti sillä ehdolla, että et ole hakemassa suomalaisryhmää suomalaisen oppaan johtamana, vaan sinulle kelpaa kansainvälinen ryhmä englanniksi opastettuna.

Tämä menetelmä vaatii tietysti vähän salapoliisin taitoja, sillä paikallisen operaattorin nimeä ei yleensä paljasteta vasta kuin reissu on maksettu. Usein Googlen avulla voi kuitenkin selvittää kuka paikallinen toimija tarjoaa samaa ohjelmaa samalla sisällöllä, tosin matkan nimi on toki yleensä vaihdettu. Se on myös paikalliselle firmalle parempi diili, kun on vähemmän välikäsiä mukana ja matkailun tarkoitushan on tukea nimenomaan niitä paikallisia toimijoita.

säästää matkakustannuksissa

Matkasta ja kohteesta riippuen kannattaa tietysti harkita omatoimimatkaa, ja jos haaveissa on safari niin kurkkaapa ihmeessä Vaihda Vapaalle blogista, kuinka onnistuu omatoiminen safari.

Liikaa vaivaa?

Jos tämä kaikki kuulostaa liialta työltä sen eteen, että säästää matkakustannuksissa jonkin verran, ei ole mitään vikaa siinä, että varaa matkan sieltä, mistä se on helpoin ja itselle mukavin.

Sillähän sitä hintaeroa usein perustellaan; matka on ehkä vähän kalliimpi kuin suoraan varattuna, mutta se on helpompi varata omalla kielellä / valuutalla / aikavyöhykkeellä.

Halusin tällä postauksella tavoittaa niitä, jotka ovat ehkä valmiita näkemään vähän enemmän vaivaa säästämiseen nähden. Joskus se voi olla useita satasiakin, etenkin valmismatkojen kanssa ja jos on vaikka hotellista säästänyt $20 per päivä kuuden yön reissulla, niin onhan siinä jo säästöä.

Tuleeko mieleen muita säästövinkkejä matkailuun liittyen? Minusta näistä on aina mielenkiintoista kuulla, joten laitetaan hyvä kiertämään!

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Merja April 26, 2017 - 12:46 am

Hyviä vinkkejä, kiitos!! Aina hyvä jos jostain kohtaa matkasta pystyy jotenkin säästämään kuitenkaan laadusta tinkimättä tai ihan sniiduilemalla ? Kaikilla kun ei ihan loputonta rahasäkkiä ole käytettävänään…
Pitemmällä reissulla ja paljon matkustavilla oikeasti myös säästöjä saa nk keskittämällä juurikin noiden pisteiden keräämiseen. Jatkuva 10% alennus tai palkintoyöt pitkässä juoksussa oikeasti summauttavat jo tuntuvasti etuina. Ja täällä pitkänreissun päällä (nimim. 55 eri majoitusta viim 20. Vkon aikana…) mä checkaan aina väh 3-4 eri sivustoa, sillä samalla majapaikalla voi tosiaan olla kymppien eroa hinnasss per yö ihan vaan eri saitilta buukattuna! Ja esim hotels.comista käytän usein edullisemman majoituksen keräämiseen nk salaisilla hinnoilla ja sitten kokonaisen palkintoyön käytän oikeasti kalliimmassa kohteessa. Saat siis säästöä yöpymiseen, mutta voit hyödyntää maksuttomat yöt kalliimpaan yöpymiseen ?? Onhan tämä yhtä kikkailua, mutta hei, rahankäytössä selvää säästöä! Vaatii viitseliäisyyttä ja hyviä nettiyhteyksiä (joita reissussa ei tod aina ole), mutta kannattaa. Terkkuja Australiasta!!

Reply
Annika April 26, 2017 - 10:10 am

Loistavaa, jos näistä on hyötyä 🙂 Niin kuin sanoinkin, niin en ole enää varsinainen budjettimatkaaja, mutta ei se sitä tarkoita, ettenkö haluaisi säästää siellä missä voi 😀 Nimenomaan laadusta tinkimättä, tuossa olisikin ollut hyvä vaihtoehtoinen otsikko 😉

Totta tosiaan, noilla pisteillä ja eri kanta-asiakkuusohjelmilla saa kyllä hyvästi säästöä aikaan!

Reply
Minttu April 26, 2017 - 12:57 am

Kivat vinkit, kiitti!
Lennot ovat jonkun tutkimuksen mukaan halvimmillaan n. 40 pv ennen lähtöä. Halpalentoyhtiöillä kannattaa tutkia, mikä on kokonaishinta, jos tarvitset matkatavaroita ruumaan tai lipuille vaihto-oikeutta. Joskus lennot saa agentilta halvemmalla, joskus suoraan yhtiöltä.
Hotellien/resorttien hinnasta lähtee usein jopa yli 50% pois, kun ei varaa etukäteen, vaan kyselee ovelta. Riippuu maasta. Eritoten matalalla sesongilla, jopa 75%. Joskus harvoin agentin kautta voi löytää paremmat hinnat (esim. Miami, USA). Ja jos on valmis vaihtamaan paikkaa esim. viikonlopuksi, voi säästää isoja summia. Ja jos olet pitkällä reissulla, käy myös kiinteistövälittäjällä (1-3 kk diilit) ja kysy resortista erityistarjous.
Nää nyt äkkiseltään tuli mieleen.

Reply
Annika April 26, 2017 - 10:13 am

Olepa hyvä, Minttu! 🙂 Halpalennot ovat kyllä yksi taiteenlaji erikseen ja niiden hintoihin sitä vasta kannattaakin perehtyä. Täällä Kanadassa halpislentoja vaan ei ole, joten niistä olen joutunut vieroittumaan 🙁

Viime hetken hinnat on varmasti alhaisia resorteissa, jos uskaltaa jättää suunnittelematta. Mä oon vähän liian huolehtiva ja suunnitelmallinen tuohon 😀

Reply
Elina | Vaihda vapaalle April 26, 2017 - 2:56 am

Hyviä vinkkejä ja kiitos linkkauksesta! 🙂 Safari on todellakin edullisinta tehdä vuokra-autolla Afrikassa. Muita meillä käytössä olevia keinoja säästää matkakustannuksissa on kärkkyä lentotarjouksia esim. Lentodiileistä ja Secret Flyingista. Usein me matkustetaan vähän sesongin ulkopuolella, jolloin hotelleista on ylitarjontaa, joten niitä saa varauksen viime tippaan jättämällä joskus jopa -70%. En sitten tiedä miten paljon siinä lähtöhinnassa on ollut ilmaa. Ei ole koskaan tullut mieleenkään, että hotelliin voisi laittaa viestiä ja kysyä hinnan alennusta. 😀

Reply
Annika April 26, 2017 - 12:34 pm

Sä oot mun DIY safari-idoli, niin tokihan pitää linkata 😀 Secret flying on kyllä huippuryhmä, mä seuraan lisäksi yhtä täällä Kanadassa toimivaa ja voi mitä diilejä siellä on näkynyt! Tuo vähän off sesongin aikana matkaaminen on myös tosi hyvä vinkki.

Joo kyllä niistä hinnoista voi ihan neuvotella, tosin toiminee paremmin puhelimessa kuin sähköpostitse 🙂

Reply
Nomadi April 26, 2017 - 5:11 am

Hyviä vinkkejä! Itselleni tuli ihan vastikään uutena juttuna eteen tuo incognito-moodin käyttö, en ollut tosiaan tullut ajatelleeksi, että minun jatkuvalla hintojen kärkkymiselläni on oikeasti vaikutusta kyseisen hinnan nousuun. Jos pystyy suunnittelemaan reissua pitkälti etukäteen, ainakin joissain kohteissa voi säästää paljon varaamalla majoitukset hyvissä ajoin – esim. olemme menossa nyt kesäkuussa Islantiin, joka on tunnetusti hirmuisen kallis. Varaamalla monta kuukautta etukäteen löysimme vielä suhteellisen edullisia majoituspaikkoja, kun nyt katsomalla hinnat ovat pilvissä. Tämä syö toki reissun spontaaniutta, mutta joskus on pakko tehdä tarkat suunnitelmat etukäteen.

Reply
Annika April 26, 2017 - 12:42 pm

Joo, testaapa tuota incognito-ikkunaa! Ei se hinta joka kerta näytä vaihtuvan, mutta on niissä eroja ollut.

Ja totta, etukäteen suunnittelemalla majoituksia saanee paremman diilin kuin kuukautta ennen. Aivan viime hetken varaukset onkin sitten asia erikseen 😀

Reply
Kuka nyt edullisesta reissusta kieltäytyisi? Parhaat työkalut halvan matkan etsintään! | Live now – dream later April 26, 2017 - 7:47 am

[…] erinomaisia penninvenytysvinkkejä voi lukea Tarinoita maailmalta -blogin suuresta säästöpostauksesta, jossa matkailualan ammattilainen paljastaa parhaat vinkit tarkan markan […]

Reply
idahhh April 26, 2017 - 9:04 am

Olipas kiva postaus ja aika monta noista sun kikoista on jo käytössä mutta ei ole ennen tullut mieleenkään laittaa viestiä hotelliin ja pyytää tarjousta! 🙂 meillä kärkytään halpoja lentoja niin lentodiileistä, budjettimatkasta ja ihan suoraan skyscannerista. Olen huomannut että lennot ovat myös usein halpoja sunnuntai-tiistai/keskiviikko tai perjantai-maanantai ajankohtana. Me suosimme myös sesongin ulkopuolella matkailua ja varaamme matkat suht ajoissa Minä myös yleensä suunnittelen matkan halvan ajankohdan mukaan ja vasta sitten alan miettiä lomia haha!

Reply
Annika April 26, 2017 - 12:44 pm

Kiva, että oli hyödyllinen postaus 🙂 Mä tykkään SkyScannerista kanssa, sieltä tuleekin melkein aina ne lennot tsekattua.
Sesongin ulkopuolella matkaaminen on kyllä hyvä idea, ellei sitten säät ole aivan kamalia 😀

Reply
Sanna April 26, 2017 - 11:04 am

Säästövinkki: älä ole sinkku. Äläkä varsinkaan se kaveriporukan ainoa sinkku, joka joutuu seuran puutteessa reissaamaan yksin ja näin maksamaan enemmän kuin kaksin matkaavat..
Nimim. Katkerako ?

Reply
Annika April 26, 2017 - 12:46 pm

Voi ei, Sanna 😀 Mutta on tuo varmasti ihan tottakin. Mutta toisaalta mun reissaus olis halvempaa, jos menisin kaverin kanssa ja jakaisin hotellihuoneen, kun jos menen miehen kanssa, kun samasta pussista ne menot menee kuitenkin 😀

Reply
Vivi Vinna May 18, 2017 - 12:37 pm

Oikein mielenkiintoisia vinkkejä! 🙂 Tiesin nuo kaikki, paitsi valmismatkajuttu oli uusi. Ei ole koskaan tullut mieleen… Ja juurikin noilla kuvailemillasi tilanteissa se olisi ihan jees. Minä olen kerran onnistunut neuvottelemaan hinnan hotellissa, eli olin Pariisissa ja kävin varaamassa paikan päällä. Ystävällisen vastaanottovirkailijan kanssa tuli puheeksi, että tarkoituksena olisi vielä varata muutama yö lisää, mutta toisesta hostellista. Hän kysyi paljonko se siinä toisessa paikkaa maksaa ja sitten hän teki tismalleen saman suuruisen tarjouksen vastineeksi siitä, että olemme koko Pariisissa oleskelumme ajan heidän hotellissaan. Se passasi oikein hyvin meille. 🙂 Mutta siis, miten sinä normaalisti neuvottelet hinnat hotellien kanssa..? Koska normaalisti paikan päälle meno ja varaaminen on melko mahdotonta ja luulisi, että tarjoushuoneen perään tiedustelevat s-postit ja soitot ignoorataan..?

Jostain olen lukenut, että joskus hotellit erehtyvät hinnoissa ja tulee väärä hinta ja ilmeisesti netissä on sivustoja, jotka seuraavat, missä hotelleissa on tällaisia kämmejä päässyt käymään. Siitä ehkä olisi kiva tietää enemmän.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.