Reilut Blogit #3: Pinnan alla kuohuu

by Annika

Kevät on tulollaan ja yksi merkki siitä on vuosittainen Reilut Blogit kampanja, joka käynnistyy NYT! Tänä vuonna pohditaan maailman meriä. Tarkemmin sanottuna niiden hyvinvointia ja asukkaita, miten matkailu näihin vaikuttaa ja mitä me reissaajat voimme tehdä edistääksemme vastuullista matkailua meriin liittyen.

Aika laaja aihealue, mutta sitäkin tärkeämpi. Uskon myös, että tähän kampanjaan voi osallistua aika kirjaimellisesti kuka tahansa, sillä kukapa meistä ei olisi joskus matkustanut rannalle, snorklannut tai sukeltanut pinnan alle tai seilannut merellä laivan kyydissä!

Kuten aiempinakin vuosina, kampanjan alkuunpanijoina on allekirjoittaneen lisäksi Matkakuume.net blogi ja mukaan saa tulla kuka tahansa bloggaaja. Toivomme kovasti, että inspiroidut osallistumaan tähän kampanjaan ja jos niin teet, niin vinkkaapa omasta postauksestasi niin linkkaan sen ReilutBlogit osion alle, jotta saamme kaikki postaukset saman osoitteen alle.

#ReilutBlogit kampanja on taas käynnissä - Aiheena meret ja niihin liittyvä kestävä #matkailu. Click To Tweet

Coral reef with fish

Meret ja matkailu: Kolme asiaa, jotka ovat pielessä

Käsi ylös, kuka olisi mieluummin biitsillä tällä hetkellä? Jep, minä ainakin! Sen lisäksi, että rannikkoalueet ovat suosituin kohde matkaajille, WWF:n mukaan noin 60% koko maailman väestöstä asuu meren läheisyydessä (60km:n päässä merestä). Tämän myötä suurin ongelma on rannikkoalueiden liiallinen kehitys ja luonnon raivaaminen rakentamisen tieltä ja valitettavan usein kyse on nimenomaan hotellikompleksien rakentamisesta.

Noin 80% maailman matkailusta suuntautuu rannikkoalueille ja yksi suosituimmista aktiviteeteista on koralliriuttojen ja niiden lähettyvillä asuvien eläinten näkeminen. Koralliriutat, jotka ovat selviytyneet kymmeniä tuhansia vuosia ilman suurempia muutoksia, taistelevat nyt selviytymisestä ja osa tästä on valitettavasti huolimattomien, tietämättömien ja vastuuttomien matkailuyritysten ja turistien syytä.

70,000 tonnia jätevettä mereen vuodessa. Pelkästään Karibialla. Risteilyalukset ovat yksi merien suurimpia saastuttajia matkailun saralla ja vaikka sääntöjä ja sopimuksia on olemassa, niitä rikotaan ajoittain aika räikeästi. Tuhansia ihmisiä kantavia risteilyaluksia verrataan usein kelluviin kaupunkeihin ja kuten monilla maalla sijaitsevilla kaupungeilla, näilläkin on saasteongelma.  

Cancun over developed beach

Tapaus Cancun ja pieleen mennyt  matkailunkehitys:

Meksikon Cancunia pidetään yleisesti huonona esimerkkinä matkailun kehityksestä, muun muassa siksi että sen kehitys oli suunnittelematonta ja rajoittamatonta. Tämä on johtanut  ympäristöllisiin ja sosioekonomisiin ongelmiin, sillä tärkeät mangrovemetsät raivattiin rakentamisen tieltä ja paikallinen väestö on puskettu asumaan yhä kauemmas ranta-alueista.

Mangrovemetsät olivat elinympäristö mm. krokotiileille, boakäärmeille, iguanoille, kotkille ja monille muille eläimille, joita ei sopimuksesta huolimatta siirretty muualle asumaan ennen hakkuiden alkua. Tämä lisäksi ne suojelivat ranta-alueita hurrikaaneilta, jotka ovat sittemmin vahingoittaneet rantaa ja rannan läheisyydessä olevia rakennuksia.

Matkailun kasvaessa Cancunissa, toistuu muuallakin tuttu kuvio; turistit rentoutuvat ja juhlivat ja paikalliset kärsivät. Asuminen lähellä lomakyliä, joissa paikalliset ovat töissä, ei tule kuulonkaan hintojen takia, joten paikalliset pusketaan asumaan yhä kauempana kaupungista joskus erittäinkin alkeellisissa oloissa. Upeille hiekkarannoille ei ole asiaa, sillä ne ovat varattu hotellien maksaville asiakkaille.

Cancun beach #ReilutBlogit

Bye bye biitsille?

Samanlainen kehitys on valitettavan yleistä eikä suinkaan rajoitettua Meksikoon – Ei tarvitse edes katsoa Välimerta kauemmas. Pitäisikö meidän kaikkien nyt sitten hylätä rantalomailu tykkänään? Sanoa bye bye biitsille ja hyvästit hiekoille? Ei sentään, sillä vaikka matkailu olisi kehittynyt kaikkien kestävän matkailun periaatteiden vastaisesti, niin aina löytyy niitä, jotka tekevät asialle jotain ja edistävät matkailua vastuullisesti.

Ja tässä onkin tarinan opetus ja se mitä haluan kannustaa kaikkia tekemään; etsi niitä pieniä hotelleja, jotka ovat ehkä vähän syrjemmässä, joilla ei ehkä ole 5 erilaista ravintolaa tai yksityistä rantaa. Sellaisia, joissa on selvää ylpeyttä ja todisteita kestävästä matkailusta eikä vain sanahelinää. “Ekohotelli” voi nykyään olla ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä, joten ota se ekstra 10 minuuttia ja selvitä, onko hotellilla mitään pohjaa väitteilleen.

Alla olevalta videolta voi kurkata muutamia ympäristöystävällisiä matkailuyrityksiä Cancunin alueelta. 

Älä koske koralliin ja pidä etäisyys eläimistä

Muistan hyvin elävästi, kun sukelsin ensimmäistä kertaa ja näin elämäni ensimmäisen koralliriutan. WOW. Värikkäät korallit ja vielä värikkäämmät kalat Punaisessa Meressä saivat henkeni salpautumaan – tosin panikoin vielä veden alla hengittämisen kanssa muutenkin… se se vasta outo tunne on!

Se puolestaan ei ollut mielestäni outoa, että snorklaamaan mennessä minua ohjeistettiin sukelluskoulun toimesta laittamaan räpylät jalkaan ja kävelemään korallin päällä syvemmille vesille. Ei käynyt mielessäkään, että vahingoitin koralleja jokaisella askeleella. Kukaan ei kertonut, enkä tiennyt paremmin. Sittemmin olen oppinut, että korallit ovat hyvin herkkiä eikä niiden päällä saa todellakaan kävellä tai mennä koskemaan muutenkaan, sillä ihostamme lähtevät öljyt voivat olla hyvinkin vaarallisia korallien herkille ekosysteemeille.

Korallien suurin uhka on meren happamoituminen ja ilmastonmuutos, mutta matkailualalla on näppinsä pelissä korallien hyvinvoinnin suhteen, juuri tietämättömien tai vastuuttomien matkailijoiden ja erityisesti matkanjärjestäjien vuoksi. Veneiden ankkurit voivat tehdä peruuttamatonta tuhoa koralleille ja on myös matkanjärjestäjän vastuu opastaa asiakkaita siitä, että koralleihin, meritähtiin tai muihin eläimiin ei saa mennä koskemaan.

Entäs jos korallit kuolevat? Sillä onkin paljon pahemmat seuraamukset, kuten Matkakuume blogista voi lukea (upeiden kuvien kera!).

Korallien lisäksi meri on asuinpaikka monille upeille mereneläville, jotka ovat luonnollisesti suuri kiinnostuksen kohde matkailijoille. Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että jos eläimiä houkutellaan ruoalla paikalle, koko homma menee epäeettiseksi. Tämä koskee mm. Etelä-Afrikassa suosittua aktiviteettia, jossa matkailijat pistetään häkkiin ja hait houkutellaan paikalle “seikkailumatkailun” nimissä.

Toinen räikeä hyväksikäyttötapaus, joka tuli vastaan Internetin syövereistä, tapahtui / tapahtuu Indonesiassa. Cebun alue on tunnettu valashaiden hengauspaikka. Tämä on kuitenkin edennyt siihen pisteeseen, että kauempaa ihailun sijaan valashait houkutellaan paikalle ruoan avulla ja niistä jopa pidetään kiinni, jotta turistit pääsevät niiden selkään! Tästä artikkelista voit nähdä kuvankin yhdestä tapauksesta – tästä on vastuullinen matkailu kaukana.

Tämän myötä haluaisin kannustaa kaikkia pitämään mielessä vastuullisen matkailun periaatteet, huolimatta siitä mitä matkanjärjestäjä sanoo, sillä matkanjärjestäjillä tai yksittäisillä oppailla ei aina ole eläinten hyvinvointi päällimmäisenä mielessä.

Ole vastuullinen matkailija, sillä matkanjärjestäjät eivät aina ole #ReilutBlogit #matkailu Click To Tweet

Cruise ship full of people

Risteilyalukset ja kyseenalainen ympäristöystävällisyys

Risteilyalukset kehittyvät ja kasvavat jatkuvasti – suurimmat pitävät sisällään jopa 8000 matkustajaa. Risteilyaluksiin liittyy lukuisia ongelmakohtia, kuten esimerkiksi niiden ympäristöystävällisyys, sääntöjen tietoinen rikkominen jäteveden dumppaamisen suhteen ja risteilijöiden vähäinen hyöty satamiin joissa ne pysähtyvät.

Ympäristöystävällinen teknologia mm. jäteveden puhdistamiseen on kehittynyt hurjasti ja se on kyllä olemassa, mutta ongelmana on valvonnan ja osittain sääntöjen puute. Monet risteilyjen tarjoajat tekevät yhteistyötä eri luonnonsuojelujärjestöjen kanssa, kuten esimerkiksi Royal Caribbean ja WWF tai Carnival Cruises ja Nature Conservancy, mikä on tietysti hyvin positiivinen asia.

Cruise ship in Venice

Vaikka voisi kuvitella, että kyllähän isoilla miljoonia tuottavilla risteilyfirmoilla olisi vara parantaa ympäristöystävällisyyttään ja vähentää sitä jalanjälkeä mikä laivoista väistämättä jää, niin silti tulee aivan pöyristyttäviä uutisia vastaan, kuten tämä joulukuulta 2016. Artikkeli kertoo, kuinka Princess Cruises sai 40 miljoonan dollarin sakot, koska he asensivat salaputken, joka ohitti laivan saasteenestämisjärjestelmän ja näin ollen päästi öljyistä vettä suoraan mereen. Lisäksi tätä yritettiin tietoisesti piilottaa.

Ja surkuhupaisin asia koko hommassa? Tässä oli mukana useampi kuin yksi laiva ja Princess Cruises on Carnival Cruisen omistuksessa. Carnival Cruises antaa siis pennejä (2.5 miljoonaa) luonnonsuojeluun Nature Conservancyn kautta ja maksavat 40 miljoonaa sakkoja siitä, että ovat tietoisesti saastuttaneet merta. Huh hei!

Friends of the Earth- järjestö listaa vuosittain isoimmat alan firmat (ja yksittäiset laivat) järjestykseen ympäristöystävällisyyden perusteella ja sen listan ja arvosanat voi kurkata täältä.

Risteilyt eivät kiistanalaisuudestaan huolimatta ole varmastikaan menossa mihinkään ja itsekin toivon sellaiselle vielä joskus osallistuvani. Monet teistä muistavatkin varmaan Etelämantereen matkani, joka sekin oli risteily, mutta kyydissä oli tuhansien ihmisten sijasta 125.

Pienemmillä laivoilla on luonnollisesti pienempi jalanjälki ympäristöön, joten kannustan tutkimaan muitakin vaihtoehtoja, kuin suuret risteilijät. Jotkut paikat, kuten esimerkiksi Galapagos, tulee varmasti paremmin tutuksi pienellä laivalla (alle 20 henkeä) kuin suurilla aluksilla.

animal-1867523_1920

Reilut Blogit #3

Tämän vuoden kampanjassa peräänkuulutetaan siis meriin liittyvää kestävää matkailua. Meri on meille kaikille tuttu lomakohteena. Yhdessä voimme tehdä hyvää ja jakaa reilun matkailun sanomaa, joten tänä vuonna haluaisimmekin kannustaa bloggaajia ilmiantamaan hyviä projekteja ja tempauksia sekä jakamaan mietteitä mereen liittyvistä ongelmista.

Oletko ollut mukana rannan siivoustalkoissa? Tiedätkö matkailuyrityksen jossain päin maailmaa, joka tekee hyvää korallien tai merenelävien puolesta? Tiedätkö järjestöä, joka on hyvällä asialla meren puolesta?

Voit myös jakaa omia mietteitä yllämainituista ja muista mereen liittyvistä ongelmista (tässä postauksessa ei suinkaan ole mainittu kaikkia!).

Haastan näin aloittajana mukaan yleisesti kaikki (matka)bloggaajat – jos haluat niin voit omalla postauksellasi haastaa lisää bloggaajakavereita mukaan! Mitä enemmän ongelmista puhutaan, sitä paremmin me matkailijoina osaamme käyttäytyä 🙂

Saattaisit tykätä myös näistä

29 comments

Katja/jumalainenseikkailu March 17, 2017 - 10:02 am

Juurikin tästä syystä olen päättänyt, etten itse osallistu risteilyille, muualla kuin Itämerellä. Kylläkin sekin järkytti ihan riittävästi, kun muutama vuosi sitten uutisoitiin, että täälläkin laivat kippaavat jätteensä Itämereen. Onneksi tilanne alkoi sittemmin korjautua.
Paljon on itselläkin kyllä ajateltavaa ja korjattavaa, kuten tuo hotellijuttu merien rannoilta. Hyvä huomio!
Itse kuulun WWF:n öljyntorjuntajoukkoihin, mutta töihin en ole onneksi joutunut. Onneksi siksi, että töihin mennään vain, kun Itämerellä Suomessa on sattunut jokin öljyturma.

Reply
Annika March 17, 2017 - 10:43 am

Minua ihmettyttää myös tämä risteilijöiden käytäntö, miksi tieten tahtoen vahingoittaa merta, joka on kuitenkin se olennaisin osa niiden businestä?
Tuo öljyntorjuntajoukkoihin kuuluminen on mahtava juttu!! Toivotaan toki, ettei tarvetta tule, mutta loistavaa, että siihen on varaudutt.

Reply
Tanja / Tanjan matkassa March 17, 2017 - 4:45 pm

Mä pääsin tutustumaan viime keväänä Celebrity Solstice aluksella mm vedenputsausjärjestelmiin ja mulle kerrottiin, että puhtaudeltaan vesi jota aluksesta lasketaan mereen on yhtä puhdasta kuin juomavesi. Mitä makean veden lisääminen meriveden joukkoon sitten aiheuttaakaan, vaikkakin turvaetäisyys mantereesta tulee olla 12 merimailia.

Toi listaus noista varustamoista ja laivoista erikseen oli mielenkiintoinen, en ymmärrä miten yksittäiset alukset on a-kategoriassa ja yhteispisteet on kuitenkin vaan D+ Celebrityn osalta. No, mä en meinaa jättää risteilemistä jatkossakaan, sairauteni kun estävät mm reppureissaamisen. Ja vähennän omalta osaltani ilmastonmuutosta ja saastumista sillä, etten meinaa tehdä yhtään lasta tähän maailmaan.

Oma blogikirjoitukseni löytyy täältä http://tanjanmatkassa.blogspot.fi/2017/03/merien-asukit-muovin-uhreina.html

Reply
Annika March 18, 2017 - 10:16 am

Tuo kuulostaa kyllä todella hyvältä, jos mereen päätyvä vesi olisi yhtä puhdasta kuin juomavesi. Eikös sitä sitten voisi käyttää esim. suihkuvetenäkin? Tää oli muistaakseni käytäntö mun Etelämantereen laivalla.
Siinä listauksessa oli vissiin katottu yhtiöiden ympäristöpolitiikkaa yleisellä tasolla ja sitä, kuinka avoimia ne siitä olivat. Sen puolesta voi siis saada huononkin arvosanan, vaikka yksittäiset laivat pärjäisi paremmin.

Mä lisään sunkin postauksen tuonne koosteeseen, kiitos kun linkkasit!

Reply
Jonna / Lempipaikkojani March 18, 2017 - 6:30 pm

Hyvä ja tärkeä aihe! Otin osaa tähän kamppanjaan siirtämällä katseet lähemmäs kotimaata eli Itämereen! Merien saastuminen ei ole vain kaukaisten valtamerten ongelma vaan koskettaa meistä ihan jokaista, myös Itämeren rantojen asukkaita. http://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2017/03/18/miten-voi-itameri-reilutblogit/

Reply
Annika March 18, 2017 - 10:45 pm

Kiitos Jonna, että otit osaa haasteeseen! Ja todellakin, ei tarvitse mennä kaukaisille merille löytääkseen ongelmia. Lisään sun postauksen tuonne koosteeseen myös!

Reply
Miika ♥ Gia | matkakuume.net March 19, 2017 - 5:07 pm

Tässä on niin monta kulmaa mihin voisi tarttua. Sukeltajana oon luonnollisesti kiinnostunut vesistöjen hyvinvoinnista ihan ylipäätään, mutta hyvinvoivat korallit on itselleni tietynlainen mittari onnistuneesta sukelluksesta. Harmittaa ajatus korallien rikkomisesta tahallisesti tai tietämättömyyttään, ja poden varmaan ikuisesti huonoa omaatuntoa niistä kahdesta korallista, joista tiedän vahingossa tönäisseeni palasen itse irti.

Mutta risteilyalukset, voi veljet! Joskus olen miettinyt että olisi mielenkiintoista lähteä jonnekin isommalle risteilyalukselle ihan vain kokeakseen, miten oma kupla sellainen olisi ja miten helpoksi siellä saisi elämän tehtyä. Toisaalta taas ahdistaa koko ajatus, ja nyt vielä enemmän kuin ennen, kun tietää miten noita jätteitä käsitellään – tai ollaan käsittelemättä.

Hieno postaus, täynnä tärkeää asiaa!

Reply
Annika March 21, 2017 - 1:32 pm

Joo tässä mun postauksessa oli koottuna heti useampi epäkohta mitä tuli vastaan. Ei suinkaan kaikki, mutta sellaisia, jotka ovat suoraan matkailuun liittyviä.
Itsenikin yllätti nuo risteilyalukset, pakko myöntää! Sitä aina haluaisi ajatella, että kyllähän isot firmat huolehtii ympäristöstä, mutta ei näytä näin olevan sitten kuitenkaan.

Reply
Kea | Deep Red Blues March 20, 2017 - 7:02 am

Just sivusin tätä risteilyasiaa tän blogipostauksen kommenteissa: http://www.deepredblues.com/blog/2017/2/7/alternative-alaska#comments-5899d530e6f2e12f225d49f3=

Mä en itse osallistuisi risteilylle etenkin näistä ekologisista, mutta myös muistakin elämäntapasyistä. Valitettavasti helppous tuntuu monelle olevan se ratkaiseva tekijä risteilylomia buukatessa. Alaskassa näitä risteilyalusten ongelmia suhteellisen läheltä seuranneena en ikinä vois suositella risteilyä kenellekään vastuullisempaa matkailua harrastavalle. Tämä olikin mun vinkki Matkakuumeen postaukseen kommenttina… enpä silloin ollut vielä lukenut sun postausta!

Reply
Annika March 20, 2017 - 10:13 am

Mä luinkin tosi mielenkiintoisia (mutta kamalalla tavalla) artikkeleita Alaskan risteilyistä ja nimenomaan näistä isoista yhtiöistä, jotka sanoivat suoraan, että jos he eivät saa dumpata jätteitä mereen niin he eivät tule ollenkaan (mikä tietty aiheuttaa kookkaat taloudelliset tappiot alueelle). Aika uskomatonta käytöstä, kun sitten julkisesti ollaan niin hyväntekevää ja annetaan rahaa luonnonsuojeluun jne.

Reply
#ReilutBlogit 3: meret ja kestävä matkailu | Kirjamatkat March 21, 2017 - 10:12 am

[…] on taas menossa #ReilutBlogit-kampanja matkablogeissa. Yhtenä järjestäjänä on Tarinoita maailmalta -blogi. Tänä vuonna teemana on merten […]

Reply
Annika March 21, 2017 - 1:26 pm

Oikein ihanaa, että lähdit mukaan Veera! Lisään sunkin postauksen tuonne Reilut Blogit osioon 🙂

Reply
#ReilutBlogit vol. 3: Kestämätön kalastus on suurin uhka maailman merille | Vida de Estrada matkablogi March 23, 2017 - 2:35 am

[…] on osa tämänvuotista Reilut Blogit -kampanjaa, joka potkaistiin jo kolmatta kertaa käyntiin Tarinoita Maailmalta sekä Matkakuume -blogien toimesta. Käy ihmeessä lukemassa muidenkin tarinoita meristä ja niiden […]

Reply
Johanna Hulda / Vida de Estrada March 23, 2017 - 6:51 am

Niin mahtavaa, että ympäristöasioita puidaan blogeissa ja tuntuu että jopa enenevissä määrin! On kyllä aivan käsittämätöntä tuo risteilyalusten toiminta, mutta valitettavasti ne eivät ole mitenkään ainoita laivoja, jotka rikkovat sääntöjä. Enemmän ongelmia taitaa aiheutua rahtilaivoista, jolloin paikallisten tuotteiden kuluttaminen olisi tärkeää. Mua kiinnostaisi näin ympäristötieteilijänä tietää, miten risteilyaluksella muka onnistutaan puhdistamaan vesi yhtä puhtaaksi kuin juomavesi, kun ei siihen kykene maallakaan olevat jätevedenpuhdistamot. Ehkä niillä on vessavesille erillinen septitankki ja puhdistamoon menevät vain harmaat vedet?

Itse lähdin kirjoittamaan siitä kaikkein suurimmasta ongelmasta, joka matkailijoidenkin lautasta usein koskettaa, eli kestämättömästä kalastuksesta. Tässä postaukseni: https://vidaestrada.wordpress.com/2017/03/23/reilutblogit-vol-3-kestamaton-kalastus-on-suurin-uhka-maailman-merille/

Reply
Annika March 23, 2017 - 10:22 am

Äläpä muuta sano, minustakin on hienoa, että ympäristöasiat ovat esillä! Ja todellakin, rahtialukset ovat minunkin käsitykseni mukaan suurempia saastuttajia, todennäköisesti niiden määrän ja vaihtelevien säännösten vuoksi. Itse keskityin risteilyaluksiin, koska halusin tuoda matkailun yhteyden tähän ongelmaan.
Lisään sunkin postauksen tuonne koosteeseen, kiitos kun otit osaa! 🙂

Reply
Susannastravels March 25, 2017 - 6:18 pm

Hyvä aihe! tässä riittääkin mietittävää
juuri vähän aikaa sitten oli taas kamala uutinen siitä kun Brasiliassa rannalla ihmiset huomasivat delfiininpoikasen, jonka ottivat kuvattavaksi. Typerien selfiekuvien jälkeen ihmiset unohtivat delfiininpoikasen ja jättivät sen rannalle kuolemaan 🙁 ei voi kyllä ymmärtää miksi ihmeessä. Se on myös todella kummallista miten paljon merissä on muoviroskaa. Jopa Gardalla jotkut turistit kehtasivat heittää muoviroskaa suloisten sorsanpoikasten sekaan. Kanaria on myös yksi esimerkki kohteista, jotka on rakennettu täyteen hotellikomplekseja ja rannan luonto raivattu pois turistien tieltä. Se oli ikävää, minä olisin katsellut mielelläni rantaluontomaisemaa.

Jos menee risteilylle, niin kannattaa kyllä vertailla mikä olisi paras ja ekologisin yhtiö. Silloin kun kävin MSc:llä olin lukenut että laivasta jää mereen suuri saastevana, yritin katsoa mutta ei näkynyt. Msc:llä oli laitettu sääntölappuja ettei mereen saa heittää roskia. Risteilyt ovat silti ekologisempia kuin edes takaisin jatkuvasti lentely, sillä laivat saastuttavat yleismäärältään vähemmän kuin lentäminen, mutta enemmän kuin autot. Joten siinä mielessä risteily on ekologisempi vaihtoehto, jos vertaa lentämiseen. Voisin kuvitella että Karibian risteily saastuttaa, etenkin jos laivalla on tuhansia turisteja jotka heittää roskia mereen jossa on jo valmiina jätevuori, jos jätevedetkin lasketaan mereen. Siihen sitten vielä mahdollisesti ne kuvat rannalta löytyneen delfiininpoikasen kanssa ja ruuan jättäminen pöydälle syömättä..

Treehuggers sivu on listannut ekologisia laivayhtiöitä esim. Holland America:

http://www.treehugger.com/natural-sciences/7-ocean-friendly-eco-cruises-hitting-the-high-seas.html

Reply
Annika March 25, 2017 - 7:04 pm

Kyllä vain, tämä on laaja aihe, josta voisi keskustella vaikka kuinka! Tuo Brasilian delfiiniuutinen oli ihan kamala, muistan siitä lukeneeni. Että ihmiset voikin olla niin vieroittuneita luonnosta, että jättävät eläimen kuolemaan ajattelemattomuuttaan 🙁

Risteilyjä kannattaa ehdottomasti vertailla, koska niissä on suuriakin eroja. Mun tutkimuksessa vastaan tuli useampaan otteeseen tosin, että risteilyt ovat itse asiassa moninkerroin huonompi vaihtoehto ympäristölle, kuin lentäminen. Esim tässä jutussa puhutaan siitä: http://www.telegraph.co.uk/travel/hubs/greentravel/739287/Flying-three-times-greener-than-cruising.html

Toki lentäminen on pelkästään liikkumista, kun risteilyt ovat myös ruokaa, pyykkiä ja muuta mistä saastetta tulee enemmän, mutta jos suoraan vertaillaan niin lentäminen ei olekaan niin paha risteilyaluksiin verrattuna.

Reply
Pelastetaan maailman meret sadetakki kerrallaan - RIMMA+LAURARIMMA+LAURA March 28, 2017 - 12:38 am

[…] #reilutblogit -hengessä kantaa merten hyvinvointiin, joten käykää ihmeessä lukemassa Annikan Pinnan alla kuohuu, Miikan Merten hyvinvointi, Sannan Kaipuu merelle ja Kean Reduce, Reuse, […]

Reply
Pelastetaan maailman meret sadetakki kerrallaan - RIMMA+LAURARIMMA+LAURA March 28, 2017 - 9:47 am

[…] #reilutblogit -hengessä kantaa merten hyvinvointiin, joten käykää ihmeessä lukemassa Annikan Pinnan alla kuohuu, Miikan Merten hyvinvointi, Sannan Kaipuu merelle ja Kean Reduce, Reuse, Recycle. Jos olet […]

Reply
Laura April 5, 2017 - 3:54 am

Hei,
Tekstisi osui ja upposi. Olen paljon miettinyt aihetta ja viime vuonna hankin itselleni jotain, jonka avulla tuotan vähemmän muovijätettä reissussa. Suosittelen kaikille reissurouville ja sedille.

http://www.matkamaailmanympari80vuodessa.fi/2016/04/maailman-paras-juomapullo-ja-pari-sanaa.html

Reply
Annika April 5, 2017 - 10:18 am

Niin loistava tuote sulla! Tuollainen olisi tosi hyödyllinen reissussa, etenkin kun mä tykkään juoda paljon vettä.
Kiitos kun otit osaa kampanjaan 🙂

Reply
Elisa / Eliza does Oz April 12, 2017 - 3:49 am

Erinomainen kirjoitus tärkeän aiheen puolesta, kiitos kampanjasta!

Oman kirjoitukseni löydät täältä: http://elizadoesoz.blogspot.com.au/2017/04/nemoa-etsimassa-vastuullisesti.html

Reply
Annika April 12, 2017 - 11:42 am

Kiitos Elisa kovasti, että otit osaa tämän vuoden kampanjaan! Kävinkin lukemassa kirjoituksesi ja oli mielenkiintoista lukea yhdestä Australian kuuluisimmasta kohteesta! 🙂

Reply
Hanneli / Duunireissaaja April 20, 2017 - 9:32 am

Mun panokseni kampanjaan on puheenvuoro puhtaamman meren puolesta. Haastan jokaisen pohtimaan, mikä simppeli juttu seuraavalla reissullasi voisi auttaa merien hyvinvointia. Mä lupaan Islannissa syödä vastuullisesti pyydettyä kalaa ja juoda vesijohtovettä pulloveden sijaan. Ei kovin monimutkaista, vai mitä!

http://www.rantapallo.fi/duunireissaaja/2017/04/20/puheenvuoro-puhtaamman-meren-puolesta-reilut-blogit-vol-3/

Reply
Emmi Juutilainen April 26, 2017 - 11:25 am

Tässä postauksemme #ReilutBlogit – kampanjaan liittyen. ? Postauksesta löytyy juttua muun muassa Project AWARE – järjestön Dive Against Debris clean up sukelluksesta, johon otimme osaa Gili Airilla. Huippu idea ja huippu fiilis!

https://countlessmilesandsmiles.blogspot.co.id/2017/04/gili-air-dive-against-debris.html

Reply
Annika April 29, 2017 - 12:26 pm

Kiitos Emmi, että lähdit mukaan Reilut Blogit kampanjaan! Lisään postauksesi listaan 🙂

Reply
sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa June 11, 2017 - 10:11 pm

Merien hyvin -vai pitäisikö sanoa pahoinvointi on niin laaja alue, että siinä on mietittävää ja pureskeltavaa monelta kannalta. Mun on myös vaikea käsitää miksi risteilyalukset päästävät jätteensä mereen? Toisaalta omaa postausta kirjoittaessaani löysin teidon että Kaligradista jätevedet on laskettu myös suoraan mereen näihin päiviin saakka. Kirjoitinkin siitä hiukan omassa Itämeripostauksessani

http://www.rantapallo.fi/sarsa/2017/06/12/itameri-reilutblogit-vol-3/

Reply
Annika June 12, 2017 - 3:12 pm

Hei kiitos kun otit osaa ReilutBlogit kampanjaan! Ja aivan oikeassa olet, merien hyvinvointi on todella laaja aihe, josta itse ainakin luen oikein mielelläni!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.