#ReilutBlogit vol 2: Vastuullinen matkailu & matkanjärjestäjän rooli

by Annika

Aikalailla tasan vuosi sitten monessa matkablogissa ja sosiaalisessa mediassa vilahteli #ReilutBlogit kampanja, joka kimposi sosiaalisesta mediasta löytyneistä suomalaisten matkanjärjestäjien postaamista kuvista, jotka kertoivat karua todellisuutta ei-niin-vastuullisesta matkailusta. Nyt on aika nostaa tärkeää aihetta jälleen esille ja levittää vastuullisen matkailun sanaa.

Tämä on aika itsestäänselvyys, mutta nykypäivän matkailijat eivät ole samanlaisia, kuin 90-luvun matkailijat olivat. Näinkin verrattain lyhyessä ajassa suhtautuminen moniin asioihin on muuttunut; internetin myötä ja sosiaalisen median valtakaudella nykypäivän matkailijalla on rajaton määrä informaatiota lähes jatkuvasti saatavilla. Särkänniemen delfinaario oli 90-luvulla suosittu kotimaan matkakohde (kävinpä siellä itsekin perhelomalla), mutta 2015 syksyllä tulivat uutiset delfinaarion sulkemisesta. Syyksi sanottiin taloudelliset syyt ja mielipideilmaston muuttuminen. Vangittujen delfiinien temppuilut lakkasivat kiinnostamasta suomalaisia.

Penguin couple

Pingviinien lepohetki Etelämantereella

Onko vastuullinen matkailu sitten tämän päivän suomalaisten matkanjärjestäjien valttikortti? Jos matkailijat ovat entistä kiinnostuneempia vastuullisesta matkailusta ja äänestävät lompakoillaan, eikö matkanjärjestäjien tulisi vastata tähän? Valitettavasti kuitenkin näyttää siltä, että vastuullinen matkailu ja etenkin siihen liittyvä viestintä on vielä lapsenkengissä.

Kun matkanjärjestäjältä kysytään  matkaohjelmistosta löytyvistä epäkohdista tai kun tuodaan esille matkalla huomattuja askarruttavia mietteitä vastuulliseen matkailuun liittyen, ovat vastaukset usein valmiina. Vannotaan, että seurataan tarkkoja kansainvälisiä vaatimuksia. Sanotaan että “emme hyväksy eläinten kaltoinkohtelua missään päin maailmaa.” “Vastuullinen liiketoiminta on meille sydämen asia.” Hieno homma! Nyt voidaan kaikki olla hyvillä mielin.

Vai voidaanko sittenkään? Voiko matkanjärjestäjän sanaan luottaa vastuullisen matkailun suhteen? Mitä konkreettisia tekoja matkanjärjestäjä tekee vastuullisen matkailun hyväksi? Missä piilottelee matkustajalle tarkoitettu informaatio matkanjärjestäjän vastuullisen matkailun periaatteista?

Tapaus Teneriffan miekkavalaat

Finnmatkojen asiakas toi äskettäin esille huolenaiheensa miekkavalasnäytöksistä Teneriffalla. Matkanjärjestäjän tervetulomateriaalin mukaan ”Loro Parque on nykyisin myös neljän täysikasvuisen miekkavalaan koti ja siksi se voi tarjota hienon miekkavalaiden show’n”. Palautteeseen (jonka näkee ylläolevasta linkistä) vastattiin, etteivät he hyväksy eläinten kaltoinkohtelua missään päin maailmaa. Tästä herääkin kysymys, että miksi sitten tuetaan kohdetta, jossa eläinten kohtelu ei ole kohdallaan? Myös Tjäreborg ja Aurinkomatkat mainostavat Loro Parqueta yhtenä maailman hienoimmista eläinpuistoista ja sanotaan, että siellä viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin.

Ehkä siellä viihtyvät ihmislapset ja aikuiset, mutta jättimäiset miekkavalaat siellä eivät viihdy. Tässä PETAn selvitys kyseisestä kohteesta ja siitä, mitä vankeus tekee miekkavalaille. Jotain kertonee sekin, että Loro Parquen miekkavalaat ovat vakavasti vahingoittaneet kahta kouluttajaa ja tappaneet yhden – niin miten se olikaan, tämä on lapsiystävällinen show? Joten haloo matkanjärjestäjät, olisiko aika nyt miettiä, onko tämä sittenkään aivan linjassa vastuullisen matkailun periaatteidenne kanssa ja sellainen kohde, johon haluatte nimenne yhdistettävän?

Antarctic orcas

Miekkavalaita Eteläisellä Jäämerellä

Tuohon yllämainittuun asiakaspalautteeseen kommentoitiin että “Teemme jatkuvasti työtä kouluttaaksemme yhteistyökumppaneitamme eläinten hyvinvointiin ja käsittelyyn liittyvissä asioissa. Vain kouluttamalla alihankkijoitamme lisäämme heidän ymmärrystään hyvästä eläintenpidosta ja siitä, miksi eläinten hyvinvointi on meille tärkeää. Jos lopetamme retket kuin seinään, retkenjärjestäjä todennäköisesti jatkaa esitysten järjestämistä muille matkailijoille. Pahimmassa mahdollisessa tapauksessa eläimet lopetetaan.

Haluan tähän kommentoida, että Loro Parquen johdolle ei auta mennä saarnaamaan eläinten hyvinvoinnista. Selvästi niillä on muita intressejä ja niin kauan kuin porukkaa tulee miekkavalaita katsomaan, the show will go on. Mutta hyvät matkanjärjestäjät, tiedättekö mikä menisi jakeluun Loro Parquen johdolle? Rahavirran tyrehtyminen.

Miksi Särkänniemen delfinaario lopetti toimintansa? Se lakkasi olemasta tuottava. Ja jos sama kohtalo olisi Loro Parquella, niin ei niitä eläimiä lopetettaisi. Ei niitä päästettäisi takaisin luontoonkaan (kun eivät ole siellä eläneen vuosiin, tai koskaan) vaan ne päätyisivät muualle. Sen nykyisille miekkavalaille ei todennäköisesti ole toivoa paremmasta. Mutta, jos Loro Parque lakkaisi olemasta, ehkä ne miekkavalaat, jotka tällä hetkellä uivat vapaissa vesissä eivät koskaan päädy sinne, kuten Hollannin edustalta pyydystetylle Morganille kävi.  Sen sijaan, että te kehoitatte matkustajianne maksamaan tästä showsta, voisitte ohjeistaa matkustajianne eläinten hyvinvoinnista ja tuoda esille miksi vastuullisena matkanjärjestäjänä ette suosittele tätä showta ja villieläinten hyväksikäyttöä.

Orcas

Vankeudessa elää reilu 40 miekkavalasta ympäri maailmaa – valtaosa pyydystetty vapaista vesistä. Tämä parivaljakko kierteli laivaani Etelämantereen matkalla.

Kun marraskuisella Etelämantereen matkalla näin luonnossa eläviä miekkavalaita hyppimässä maailman isoimmissa vesissä, niin sydäntähän se särkee, että heidän lajitoverinsa ovat pyydystetty vapaista vesistä ja elävät lähes koko elämänsä pienissä altaissa stressaavissa olosuhteissa. Miekkavalaat uivat luonnossa reilusti yli 100km joka päivä – Loro Parquessa ja vastaavissa paikoissa ne asuvat pienessä altaassa. Ja suomalaiset matkanjärjestäjät antavat tukensa tälle paikalle?

Vastuullisuusviestintä – Kehitystä tarvitaan

Mitä matkustajien tulisi sitten tänä päivänä odottaa matkanjärjestäjältä vastuulliseen matkailuun ja siitä viestittämiseen liittyen? Kuten Gia Matkakuume- blogissaan kertoo, ympäripyöreät vastaukset tai pahimmassa tapauksessa vaikeneminen kiperistä kysymyksistä ei ole vakuuttavaa eikä hyväksi businekselle.

Päätin vilkaista suomalaisten kaukomatkajärjestäjien nettisivuja ja selvittää, mitä heidän sivuillaan sanotaan vastuullisesta matkailusta. En ollut uskoa silmiäni. Vastuullisesta matkailusta ei nimittäin sanottu sanaakaan. Päätin sitten ottaa yhteyttä kahteen näistä ja kysyä heiltä noudattavatko he esimerkiksi kansainvälisiä standardeja tai voisivatko muuten lähettää lisätietoa.

Etelämantere

Ensimmäinen matkanjärjestäjä vastasi tutulla ympäripyöreällä tavalla: “Noudatamme toiminnassamme eettisiä ja vastuullisia periaatteita. Valitsemme yhteistyökumppanimme niiden joukosta, jotka ovat sisäistäneet ja ottaneet käyttöönsä kestävän matkailun ohjelman/käytännöt omassa toiminnassaan, joita ovat esim. paikallisen väestön työllistäminen, kierrätys, energiatehokkuus ja luonnonsuojelu. Lisäksi tuemme WWF:n toimintaa, sekä olemme allekirjoittaneet Suomen matkailuelinkeinon sitoumuksen kestävään kehitykseen (Helsinki Declaration). Kiitos vinkistä, lisäämme nettiin sivuille osion kestävän kehityksen periaatteistamme.”

Puolitoista viikkoa on kulunut, en vieläkään löytänyt nettisivuilta sanaakaan vastuullisuudesta. Mutta Helsinki Declaration! Kuulostaa hyvältä, mikäs se tämä sitten on? Suomen matkatoimistoliiton sivuilla sanotaan: “Helsinki Declaration on Suomen matkailuelinkeinon sitoumus kestävään kehitykseen”..Julistus ei ole lista pääsyvaatimuksista”. Itse julistus on täynnä sanoja kuten “pyrimme”, “rohkaisemme” “vastustamme” – Suoraan sanottuna koko julistus on yhtä sanahelinää. Idea on hyvä, mutta jos kukaan ei aseta velvoitteita, on julistus yhtä tyhjän kanssa.

Seals5

Toisen matkanjärjestäjän vastaus oli pidempi, joten en sitä kokonaisuudessaan postaa tähän. Minulle kerrottiin, että kahden firman yhdistymisen myötä meneillään on toimintatapojen yhdenmukaistaminen ja selkeyttäminen, ja että vastuullinen matkailu on yksi näistä osa-alueista. Samalla myönnettiin, että järjestelmällistä valvomista ei ole, mutta myös tunnistettiin, että heidän tulisi ohjeistaa matkailijoita kunnioittamaan ja suojelemaan ihmisiä, luontoa ja eläimiä.

He myös mainitsivat “Jo nyt teemme paljon asioita, jotka tukevat vastuullisen matkailun periaatteita: suuri osa ulkomaisista yhteistyökumppaneistamme on paikallisia toimijoita, lennämme maakunnista lomakohteisiin pääasiassa suurimman sesongin ulkopuolisina aikoina (kevät ja syksy), majoitusvaihtoehtoina on myös pieniä paikallisia perheomisteisia hotelleja, emme tarjoa retkivaihtoehtoina esim. eläinten orpokotivierailuja.”

Konkreettisia vastuullisia tekoja kannattaisi mielestäni ehdottomasti tuoda enemmän esille. Sehän olisi loistava asia mainostaa asiakkaille ja mahdollisesti valttikortti kilpailijoihin nähden! Tosin sanojen takana täytyy olla myös todisteita. Tässä tapaukessa viimeinen osa eläinten orpokotivierailuista on palturia, sillä tämän matkanjärjestäjän Sri Lankan kiertomatkaan sisältyy  kyseenalainen Pinnawelan norsujen orpokoti, jonka monet kansainväliset matkanjärjestäjät ovat jo tiputtaneet ohjelmistostaan. Tämä sama norsujen orpokoti löytyi muuten viiden suomalaisen kaukomatkajärjestäjän ohjelmasta! Mutta suurin osa näistä ei näköjään osoita kiinnostusta vastuulliseen matkailuun, joten ihmekös tuo. Jos haluat tietää, miksi Pinnawela ei ole eettisesti hyvä valinta, Responsibletravel.com tarjoaa lisätietoa aiheesta.

Ice formation

Lopuksi haluaisin sanoa matkanjärjestäjille seuraavaa: Hoi herätkää! Nykypäivän matkailijat odottavat (ja ansaitsevat) teiltä enemmän. Matkailumaailma muuttuu ja edistyy jatkuvasti, niin myös matkailijat.  Teillä on suuri rooli suomalaisten lomanvietossa ja teillä on mahdollisuus valistaa matkailijoita ja toteuttaa kestävää matkailua kohteissa (huom, oikeasti toteuttaa konkreettisilla teoilla – pyrkimys, aikomus, sitoumus ja halu ei nyt auta tähän).

Kanssamatkailijoille haluan sanoa lyhyesti ja ytimekkäästi: Vaadi enemmän! Se, että suomalainen matkanjärjestäjä vie sinut jonnekin tai suosittelee kohdetta ei tee sitä hyväksyttävää tai vastuullista. Kysy kysymyksiä vastuullisesta matkailusta ja odota konkreettisia tekoja, ei sanahelinää. Mitä sinun matkanjärjestäjäsi tekee kohteen hyväksi? 

#ReilutBlogit vol. 2 -haaste

On siis jälleen aika polkaista #ReilutBlogit kampanja käyntiin. Toivottavasti saisimme myös tälle haastelle paljon osallistujia, sillä tiedon levittämisellä riittää selvästi vielä työnsarkaa. Haasteeseen voi ottaa osaa niin lukijat kuin bloggaajatkin. 

Hyvä lukija, kerro meille kommenteissa seuraavista asioista:

Vaikuttaako vastuullisuus valintaasi loma-, retki- tai aktiviteettikohteesta päätettäessä?

Mitä toivoisit matkatoimistoilta tämän asian puitteissa?

Mistä löydät tietoa vastuullisista nähtävyyksistä ja aktiviteeteista kohteessa?

Ja sinä matkabloggaaja:

  1. Kerro vanhasta muistostasi matkalta, joka näin jälkikäteen näyttää epäeettiseltä. On ihan ok muuttaa mielipiteitään ja toimintatapojaan.
  1. Kerro yhdestä tietoisesta vastuullisesta valinnasta jonka olet matkoillasi sen jälkeen tehnyt.

Haasta mukaan kaksi bloggaajakollegaasi haasteeseen ja kysy myös lukijoiltasi kokemuksia!

Haastan tähän mukaan Tämä Matka blogin Annan ja Tepon sekä Globe Called Home-blogin Jennin. Haasteen saa toki napata kuka vain ilman erillistä kutsuakin!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

18 comments

Miika ♥ Gia | matkakuume.net February 16, 2016 - 12:53 am

Osaat aina kirjoittaa näistä jutuista niin hirmuisen hyvin.

Itse etsin tietoa muista blogeista ja tutuilta, sekä netistä juuri näiltä mainitsemiltasi saiteilta. Olisi muuten kuva kuulla mikä oma tarinasi tuosta vanhasta, epäeettisesti matkakohteesta, jonka vasta myöhemmin tajusit ei ehkä niin hyväksi? 🙂

Reply
Annika February 16, 2016 - 7:31 am

Kiitos! Näistä asioista riittäisi niin paljon juttua, että tahtoo tulla mammuttipostauksia 😀 Juu oma kokemus on tulossa, teen siitä ihan oman postauksensa 🙂

Reply
Emmi H February 16, 2016 - 10:09 am

Loro Parkissa ja muissa vastaavissa on itsekin tullut käytyä lapsena perheen kanssa. Tietäisipä useammat matkaajat asioista enemmän, niin kaiken maailman norsuratsastuksia ja delfiinien kanssa uimista ei ihannoitaisi ja haluttaisi tehdä. Vieläkin valitettavati näkyy tosi monilla somessa kuvia loman jälkeen norsujen ja delfiinien kanssa, jotka sitten keräävät “Eikä! Oon niin kade!!”-kommentteja. Itse pysyttelen nykään kaukana tällaisista ja olen ruvennut lomillani kyseenalaistamaan eläintarhat, akvaariot ja itseasiassa vähän kaiken, millä on mitään tekemistä söpöjen eläinten pällistelyn ja silittelyn kanssa.

Reply
Annika February 16, 2016 - 11:07 am

Ja siksihän me tästä taas puhutaan – jotta useammat matkaajat heräisivät näihin juttuihin! Ehkä näitä ei vain ajatella kun ei tiedetä mitä siinä touhun takana on. Ja ei tosiaan ole mitään häpeää mielensä muuttamisessa, siis siinä että on ennen tehnyt jotain ‘kyseenalaista’, jonka on sittemmin tajunnut huonoksi jutuksi. Ihmisiä me vaan ollaan ja opitaan koko ajan 🙂

Reply
Tiina, Kinttupolulla February 17, 2016 - 10:47 am

Tosi hienoa, että tartuitte asiaan! Niin paljon luettavaa ja sanottavaa, että meinaa mennä pää pyörälle 😉

Mutta tässä mun versio:

http://www.kinttupolulla.blogspot.fr/2016/02/reilutblogit-vol2-jos-ei-nossoiltaisi.html

Reply
#ReilutBlogit vol. 2: Voiko eläintarhoissa olla jotain hyvääkin? | Discovering Sunbeams February 17, 2016 - 4:45 pm

[…] ympärillä, jossa pidetään myös miekkavalaita. Kampanjan laittoivat alulle matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta -blogit, joista voi kurkkia myös haasteen […]

Reply
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams February 17, 2016 - 4:55 pm

Kiitos tästä haasteen avauksesta, näitä asioita ei voi nostaa liikaa tapetille!
Oma vastaukseni haasteeseen löytyy täältä: https://discoveringsunbeams.wordpress.com/2016/02/17/reilutblogit-vol-2-voiko-elaintarhoissa-olla-jotain-hyvaakin/ 🙂

Reply
Anna February 22, 2016 - 2:55 am

Kiitoksia mainiosta jutusta!
Eettinen reissaaminen on todella kinkkinen juttu, eikä siihen kai ole olemassakaan täydellistä simsalabim ratkaisua. Ongelmia riittää,on kaikkea kamalaa väliltä liikaa töitä tekevät rekikoirat Lapissa ja rääkätyt norsut Thaimaassa, muovin tukkimat joet ja kuolleet meret….
En kaukomatkaile enää paljoakaan, yritän sen sijaan koluta lähiseutua uteliaalla turisti-asenteella.
Paikka, jossa käymistä kadun jälkikäteen todella paljon on Pekingin eläintarha. Yök.

Reply
#REILUTBLOGIT vol 2 – TUNNE VASTUUSI, AVAA SILMÄSI! – TÄYNNÄ TIE ON TARINOITA-travelblog February 23, 2016 - 3:27 am

[…] ja Tarinoita maailmalta matkablogit polkaisivat käyntiin  #ReilutBlogit vol 2 kampanjan. Kampanjan tarkoitus on lisätä […]

Reply
#ReilutBlogit vauhdissa taas! Mutta mitä se reilu ja vastuullinen matkailu oikein on? | Live now - dream later February 23, 2016 - 11:44 am

[…] voivat niin huonosti, että ne ovat hyökänneet hoitajiensa kimppuun – jopa tappavin seurauksin. Tarinoita Maailmalta -blogin Annika tarjoaa tässä kirjoituksessa syväsukelluksen aiheeseen. Kannattaa käydä lukemassa, varsinkin, jos perhereissu Teneriffalle on jo […]

Reply
#ReilutBlogit vauhdissa taas! Mutta mitä se reilu ja vastuullinen matkailu oikein on? - Live now – dream later | Matkablogi April 3, 2016 - 6:05 am

[…] voivat niin huonosti, että ne ovat hyökänneet hoitajiensa kimppuun – jopa tappavin seurauksin. Tarinoita Maailmalta -blogin Annika tarjoaa tässä kirjoituksessa syväsukelluksen aiheeseen. Kannattaa käydä lukemassa, varsinkin, jos perhereissu Teneriffalle on jo […]

Reply
#ReilutBlogit vol.2 – on aika tunnustaa synnit! | Maailman äärellä matkablogi April 3, 2016 - 2:12 pm

[…] vuonna #ReilutBlogit vol.2 -kampanjan panivat käyntiin matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta -blogit.  Kampanjan tarkoituksena on ollut korostaa erityisesti matkanjärjestäjän […]

Reply
ReilutBlogit vol. 2 eli onko matkailussa mitään reilua? | Out of Office April 6, 2016 - 2:56 pm

[…] vuonna #ReilutBlogit vol.2 -kampanjan panivat käyntiin matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta -blogit.  Kampanjan tarkoituksena on ollut korostaa erityisesti matkanjärjestäjän […]

Reply
#reilutblogit: Born to be wild – retkellä miekkavalaiden valtakunnassa San Juanin saaristossa | June 13, 2016 - 2:32 pm

[…] vol.2 -kampanjan polkaisivat alkuvuodesta käyntiin matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta […]

Reply
#ReilutBlogit vauhdissa taas! Mutta mitä se reilu ja vastuullinen matkailu oikein on? | Live now – dream later November 20, 2016 - 2:50 pm

[…] voivat niin huonosti, että ne ovat hyökänneet hoitajiensa kimppuun – jopa tappavin seurauksin. Tarinoita Maailmalta -blogin Annika tarjoaa tässä kirjoituksessa syväsukelluksen aiheeseen. Kannattaa käydä lukemassa, varsinkin, jos perhereissu Teneriffalle on jo […]

Reply
Reilua matkailua vai ns. reilua matkailua? - #Reilutblogit Vol. 2 - Maa Quzuu January 5, 2017 - 10:54 am

[…] pyöräytti käyntiin Matkakuume– ja Tarinoita maailmalta– blogit, joista kannattaa käydä lukemassa lisää mielenkiintoista taustatietoa kampanjan […]

Reply
#reilutblogit: Born to be wild – retkellä miekkavalaiden valtakunnassa San Juanin saaristossa | Kulkutautiset February 22, 2017 - 2:56 pm

[…] vol.2 -kampanjan polkaisivat alkuvuodesta käyntiin matkakuume.net ja Tarinoita Maailmalta […]

Reply
Reilua matkailua vai ns. reilua matkailua? – #Reilutblogit Vol. 2 – Nattura January 13, 2021 - 1:02 pm

[…] pyöräytti käyntiin Matkakuume– ja Tarinoita maailmalta– blogit, joista kannattaa käydä lukemassa lisää mielenkiintoista taustatietoa kampanjan […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.