Saudi Arabian problemaattinen nousu matkakohteeksi

by Annika
saudi arabia matkailu

Saudi Arabia on tänä syksynä avannut ovensa matkailulle enemmän kuin koskaan aiemmin ja se on aiheuttanut paljon keskustelua puolin ja toisin. Se, että yksi maailman konservatiivisimmista maista on lanseerannut e-viisumin 49 maalle (Suomi mukaanlukien) ja haluaa toivottaa tervetulleeksi kymmeniä miljoonia turisteja enemmän kuin aiemmin, on ennenkuulumatonta ja samalla kertoo maan halusta muuttua ja kehittyä.

Toisaalta, Saudi Arabialla on kansainvälisesti kyseenalainen maine mm. ihmisoikeusrikkomusten suhteen, joten sen halukkuus nousta länsimaisten turistien matkakohteeksi ei ole aivan yksiselitteinen asia. Lisäksi, vaikka edistystä on tapahtunut, se koskee lähinnä matkailijoita eikä paikallisia.

Saudi Arabian matkailu – mikä on uutta?

Matkailu Saudi Arabiassa ei ole uusi käsite, se on vain tähän asti muodostunut suurilta osin businessmatkailusta ja uskonnollisista syistä matkustavista muslimeista, sijaitseehan siellä islaminuskon pyhimmät kohteet Mekka ja Medina. Uutta Saudi Arabian matkailussa on nyt kuitenkin avoimuus nimenomaan länsimaisille ja kansainväliselle turisteille, jotka eivät ole muslimeja.

Saudi Arabia ei ole vain lanseerannut e-viisumia, toivoen että se yksistään nostaisi maan suosiota matkakohteena, vaan samalla on löyhennetty käytäntöjä joita länsimaiset matkailijat saattaisivat pitää luontaantyöntävinä ja haasteellisina. Näihin kuuluu muun muassa se, että ulkomaalaisten naisten ei tarvitse enää käyttää abaya-kaapua, joka on ollut vaatimus tähän asti. Länsimaisilta matkailijoilta (miehiltä ja naisilta) toivotaan silti säädyllistä pukeutumista, joka peittää polvet ja olkapäät. Tämä voi joillekin tuntua mitättömältä edistykseltä, mutta kun ajattelee tähän asti Saudi Arabiassa on nähty naisia julkisilla paikoilla vain kaavut päällä ja nyt katukuvassa voi nähdä capreihin ja t-paitoihin pukeutuneita naisia, niin minusta tämä on todella suuri muutos ja erittäin positiivinen askel.

Toinen matkailua helpottava käytännön asia on se, että pariskuntien ei tarvitse enää todistaa olevansa naimisissa varatakseen yhteisen hotellihuoneen. Tämä olisikin ollut aikamoinen haaste monille länsimaisille matkaajille! Tämä käytöntö ei muuten suinkaan ole ainoastaan Saudi Arabiassa vaan törmäsin samaan vaatimukseen Palestiinassa Hebronin kaupungissa reissatessani miespuolisen kaverin kanssa.

Näiden käytäntöjen muuttamisen lisäksi Saudi Arabialla on suuret matkailun kehittämissuunnitelmat, sillä se haluaa nousta maailman Top 5- kohteen joukkoon vuoteen 2030 mennessä. Tämä mittava tavoite vaatii etenkin hotellien rakentamista ympäri maata, yleistä matkailuun liittyvää infrastruktuurin kehittämistä sekä työvoiman lisäämistä. Toivon, että Saudi Arabia ei lähde matkailun kehittämisen suhteen Dubain tyyppiselle megaresortti-linjalle, mutta epäilen että näitäkin tulee sieltä löytymään tulevaisuudessa.

saudi arabian matkailu

Saudi Arabian matkailu -miksi se on kiistanalaista?

Yksi suurimmista kiistanalaisuuden lähteistä Saudi Arabian matkailussa on maan surullisenkuuluisa status ihmisoikeuksien suhteen. Noin vuosi sitten koko maailma seurasi karmivaa saagaa Yhdysvalloissa asuneen saudi-journalistin katoamisesta ja sitä seuranneesta murhasta. Saudi Arabian johto on sittemmin myöntänyt murhanneensa maata kovasti ja julkisesti kritisoineen journalistin.

Saudi Arabia on edelleen autoritaarinen valtio, jossa on rajoitetut poliittiset vapaudet. Samaan ryhmään kuuluvat tosin monet maat, kuten Venäjä ja Kiina, jotka molemmat ovat suomalaistenkin suosimia matkakohteita. Henkilökohtaisesti minua mietityttää enemmän Saudi Arabian oikeusjärjestelmä, joka perustuu vanhoilliseen sharia-lakiin. Tähän pohjautuen tuomiot ja rangaistukset rikoksista ovat tarpeettoman julmia ja voivat olla täysin mielivaltaisia, sillä niiden ei tarvitse perustua ennakkotapauksiin.

Naistenoikeudet ovat myös ongelma Saudi Arabiassa. World Economic Forum listasi 135 maata sukupuolten välisten tasa-arvoon perustuen ja Saudi Arabian sijoitus tällä listalla (vuonna 2012) oli 131. Naisten oikeudet ovat hyvin rajoitettuja ja miehet päättävät mm. naisten opiskelusta, eikä naisilla ole juurikaan itsemääräämisoikeutta. Tässä on kuitenkin otettu pieniä edistysaskelia viime aikoina ja naiset saavat nykyään hankkia ajokortin ja ajaa autolla sekä hankkia passin ja matkustaa ulkomaille ilman kenenkään miehen lupaa. Nykyisen hallitsijan suunnitelmissa on lisätä naisten määrää työelämässä ja hän myös nimitti ensimmäisen naisen Yhdysvaltojen suurlähettilääksi.

Onko Saudi Arabiassa matkailu siis OK vai ei?

Huh, vähemmästäkin menee pää pyörälle. Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? En ihan rehellisesti sanottuna oikein tiedä itsekään millä kannalla olen, sillä vaakakupissa painaa monta isoa asiaa molemmin puolin.

Pääsääntöisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että Saudi Arabian avautuminen länsimaiselle matkailulle on positiivinen asia. Maa ei ole enää suljettu mysteeri, vaan matkailun myötä informaatio kulkee sekä maahan, että maasta pois. Matkailu tuo sekä taloudellista että sosiaalista hyötyä, joista etenkin jälkimmäinen voi vaikuttaa siihen miltä Saudi Arabia joskus tulevaisuudessa näyttää. En suinkaan usko, että näemme saudinaisia t-paidoissa kaupungilla lähivuosina, mutta toivon, että suhtautuminen totuttuihin tiukkoihin sääntöihin vaihtuu hieman vapaampaan käsitykseen.

Tarkoittaako Saudi Arabiassa matkustaminen sitä, että tukee ihmisoikeusten polkemista? Ei. Ei sitten lainkaan. Eihän se, jos matkustaa Nicaraguaan tai Maltalle (!) tarkoita sitä, että tukisi näiden maiden kantaa abortin laittomuudesta. Se, että matkustaa kohteeseen ei automaattisesti tarkoita sitä, että olisi samaa mieltä maan politiikasta ja käytännöistä.

Onko sitten kuitenkaan reilua, että säännöt ja käytännöt ovat erilaiset paikallisille ja vierailijoille? Voiko tätä kutsua edistykseksi? Minusta se ei ole reilua, mutta edistystä se on, ehdottomasti. Kun ikivanhat käytännöt muuttuvat liberaaleimmiksi, niin eikö se kerro nimenomaan (ainakin näin länsimaisesta vinkkelistä katsottuna) positiivisesta muutoksesta? Ja ehkä se, että ulkomaalaisiin, vieraileviin naisiin suhtaudutaan hieman vapaammin kuin paikallisiin, on yksi askel eteenpäin muuttamaan vanhoillisia näkemyksiä paikallisillekin.

Ovatko kaikki sitten innoissaan näistä uudistuksista? No ei. Uutistarinoiden mukaan Saudi Arabiassa on sekä miehiä, että naisia, jotka vastustavat muun muassa löyhempiä pukeutumissääntöjä naismatkailijoille, uskoen että tämä käytäntö korruptoi paikallisetkin. Saudi Arabian avautuminen matkailulle on taatusti suuri muutos myös paikallisille, etenkin jos suunnitelmat tuplata nykyiset kävijämäärät toteutuu. On mielenkiintoista seurata, miten kaikki käytännössä sitten alkaa sujumaan.

En jaksanut lukea koko juttua, eli siis miten summaisit?

Eli summa summarum, minusta Saudi Arabian matkailu on hyvä asia. Tietenkään ei sovi ylenkatsoa eikä sivuuttaa maan ongelmia, sillä Saudi Arabian ihmisoikeusrikkomukset ja naistenoikeusten puute ovat vakavia ja ne vaativat vielä paljon kehitystä -enkä edes tiedä onko sitä tulossa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Saudi Arabia yrittää ottaa ensiaskelia hieman länsimaisempaan maailmankatsomukseen, eikä ole menossa kehityksessä taaksepäin, ja tätä mentaliteettia minä tukisin, jos matkustaisin Saudi Arabiaan.

Minusta Saudi Arabia olisi mielenkiintoinen kohde kulttuurin, historian ja luonnon puolesta – kaikista joista tiedän erittäin vähän. Mielikuvissani koko maa on pelkkää hiekkaa, mutta tämä tuskin on koko totuus. Saudi Arabian matkailu on todellakin “off the beaten path” moniin muihin maihin verrattuna ja näin yliturismin kukoistusaikana, se on virkistävä ajatus.

Ja muista, jos et ole samaa mieltä ja sinusta Saudi Arabiaan matkustamista tulisi välttää, niin kaikilla on oikeus olla menemättä ja äänestää jaloillaan. En todellakaan aio ylipuhua ketään matkustamaan Saudi Arabiaan vaan ymmärrän täysin, jos tämä kohde ei nouse matkalistalle. Tähän loppuun vielä sanottakoon, että tämän postauksen kuvat ovat aika tylsiä ilmaiskuvia, yllättäin tästä maasta ei ole paljon kuvia saatavilla. Jos Saudi Arabia kiinnostaa, niin kannattaa kurkata Saudi Arabiassa asuvan Laura Alhon Instagram, siellä on upeita kuvia tästä mysteerimaasta.

Ja hei loppuun vielä äänestys! Menisitkö sinä Saudi Arabiaan?

Matkustaisitko Saudi Arabiaan?

View Results

Loading ... Loading ...

 

 

Saattaisit tykätä myös näistä

10 comments

Maija Pihlaja October 19, 2019 - 10:54 pm

Arabimaissa ihmisoikeusrikkomukset ei ole mitenkään epäreiluja tuomioita rikoksista, vaan se on sitä, että naapurin roskiksesta voi löytyä intialaisen palvelijan ruumis, kun tämä ei ollut riittävän miellyttävä.

Länsimaalaisen ihmiskäsityksen mukaan intialainenikin on ihminen ja sen tulisi näkyä kulutustottumuksissa.

Paras keino vaikuttaa näihin asioihin on yksiselitteisesti olla tukematta toimintaa yhtään millään tavalla. Saudi-Arabiassa on ehkä herätty siihen, että fossiilisten polttoaineiden aika on väistämättä pian ohi, mutta jollain se hulluus ja sorto on ylläpidettävä.

On kiehtova ajatus, että turistit voisivat vaikuttaa jonkun maan kulttuuriin, mutta tässä tapauksessa se ajatus palvelee lähinnä turistien omaatuntoa. Ainakin kun itse asun täällä huipputurismialueella, en näe sillä yhtään minkäänlaista vaikutusta paikallisten elinoloihin tai toimintatapoihin. Turistit on aivan eri kuplassa. Joka uskottelee muuta, ei ymmärrä tutismista yhtään mitään.

Maailmassa löytyy paljon kivoja matkustuskohteita. Mikään Arabian niemimaan valtio ei pysty tarjoamaan mitään sellaista, mikä olisi niin ehdottoman pakko kokea, että sen tutvin voisi jättää noteeraamatta ne realiteetit miten siellä kaikki rakennetaan ja tehdään.

Okei, joku voi väittää, että köyhät ihmiset ovat “itse valinneet” tulla “töihin” arabimaihin Intiasta jne. Mutta länsimaisten ihmisten olisi tärkeä ymmärtää se, ettei monillakaan ihmisillä ole lainkaan samankaltaista valinnanmahdollisuutta kuin meillä.

Arabivaltioiden toiminta on länsimaisen ihmisen perspektiivistä täysin kuvottavaa. Toki siltä voi ummistaa silmänsä, mutta parempi on jos sen tekee edes tietoisesti eikä uskotellen itselleen, että olisi tukemassa jotain hyvää, jos valitsee sinne matkustaa. Ei ole ole tukemassa mitään hyvää. Ei yhtään mitään.

On ymmärrettävä se, että maailmassa on asioita mitä ei vaan voi ymmärtää. Puolin toisin.

Reply
Annika October 20, 2019 - 11:31 am

Kiitos Maija kommentista! Ei turistit minusta vaikuta maan kulttuuriin niinkään, vaan asenteisiin ehkä enemmän. Ja siis pitkällä aikavälillä, en nyt puhu vain vuodesta tai parista. Ja tuo e-viisumi lansereerattiin alle kuukausi sitten, joten en oletakaan että tällä vielä olisi vaikutusta yhtään mihinkään suuntaan. Asutko siis itse Saudi Arabiassa? Mielenkiintoista, että sinulla on näin vahvat mielipiteet, jos siis olet valinnnut sen asuinpaikaksesi.

Reply
Cilla October 20, 2019 - 3:23 am

Tässä oli hyviä pointteja sekä puolesta että vastaan. Pidän siitä, että ihmiset pohtivat asioita laajemmassa kaavassa, ja antaa mahdollisuuden myös niille riskimaille. Saanko linkittää tämän postauksen oman tekstini loppuun, joka sivuaa hieman samaa aihetta? https://www.rantapallo.fi/cillamaria/2019/10/15/kannattaako-kriisimaiden-boikotointi/

Reply
Annika October 20, 2019 - 7:34 am

Kiitos Cilla kommentista! Toki saat linkittää omaan postaukseen, arvostan kovasti 🙂

Reply
Soile October 20, 2019 - 5:38 am

Tosi hyvä kirjoitus. Itse olen työskennellyt täällä jo 6 vuotta sairaanhoitajana. En todellakaan hyväksi kaikkea mitä täällä tapahtuu, ja vaikka olenkin täällä pääasiassa itsekkäistä syistä (parempi palkka, parempi sää, enemmän lomaa ja paremmat matkustusmahdollisuudet kuin Suomessa) niin myös sen takia että maan säännnöt ja lait eivät ole tavallisten ihmisten syy, ja he silti ansaitsevat parempaa terveydenhoitoa kuin mitä saisivat ilman meitä länsimaalaista täällä.
Mulla on viha-rakkaussuhde maata kohtaan, täällä todellakin on upeita nähtävyyksiä, paljon historiaa ja rakastan aavikkoa, eilenkin vietin päivän siellä. Se muutos mikä täällä on muutaman vuoden sisällä on ollut on ihan käsittämätöntä, niin monessa asiassa ollaan menty parempaan suuntaan. On ollut mahtavaa olla mukana todistamassa tätä. Varsinkin kun ensimmäisen kerran työskentelin täällä jo vuonna 2001. Mutta ilman abayaa en ole minäkään valmis kaupungille lähtemään ?

Reply
Annika October 20, 2019 - 7:45 am

Kiitos Soile! Ajattelinkin sua ja Tuulia kun tätä kirjoitin 🙂 Olen ihan samaa mieltä, maan lait eivät ole paikallisten syy ja varmasti monet ovat niistä eri mieltä (hiljaa) kuin maan hallitus. Samalla kuitenkin juuri matkailu voi auttaa paikallisia, esim. juuri lisääntyneen työvoimatarpeen vuoksi, etenkin koska nykyisellä hallitsijalla on tarkoitus lisätä naisten määrää työelämässä.
Todella hyvä kuulla, että muutos näkyy sielläkin katutasolla eikä ole vain ulkomaailmaan kohdistettua promootiota!

Reply
Pirkko / Meriharakka October 20, 2019 - 7:25 am

Saudi-Arabiaa on kyllä päässyt jo muutaman vuoden järjestetyillä matkoilla, myös pariskunnat, joilla on eri sukunimi, ilman vihkitodistuksia (voi tietysti olla, että 50+ ikä vaikutti asiaan). Abaya oli oikeastaan aika kiva matkavaate, eipä tarvinnut viikon reissulle juuri muuta: pari toppia ja legginsit sen alla pidettäväksi – ja muutama hellevaate yksityisille rantaklubeille, joissa sai jo tuolloin pukeutua miten halusi, myös länsimaiseen uimapukuun.
Kirjoitinkin tuosta matkasta useammankin jutun blogiimme, joten jos joku haluaa kurkistaa maahan matkailijan näkökulmasta, niin tästä löytyy: https://meriharakka.net/2017/11/25/kaikki-saudi-arabiasta/

Reply
Annika October 20, 2019 - 11:25 am

Kiitos Pirkko kommentista! Muistelinkin, että sä olet siellä(kin) käynyt ja tosiaan eihän se maa ole ihan 100% suljettu ole ollut, mutta nyt sinne matkustaminen on monin kerroin helpompaa kuin ennen. Noissa Saudi Arabian pukeutusmiohjeissa sanotaan että pitäisi välttää tiukkoja vaatteita, mutta kuka siellä noissa lämpötiloissa haluaisi tiukkoja vaatteita pitääkään! Joten ymmärrän hyvin, että abaya ei ollut yhtään hullumpi matkavaate 😀

Reply
Reissu-Jani October 21, 2019 - 10:42 am

Aika kovat tavoitteet, jos meinaavat olla Top-5 2030 – ja jos tähän ei lasketa pyhiinvaeltajia.Saudi-Arabia on edelleen todella vanhollinen valtio – miksi kieltää Mekan ja Medinaan meno ei-muslimeita? Aurinkoa ja hyviä sukelluskohteita maassa riittää, mutta niitä löytyy muualtakin. Mutta… aika näyttää miten Saudi Arabia matkailun ja ylipäätänsä ihmisoikeusten käy. Itse en välttämättä heti huomenna tuonne viitsisi matkustaa, koen että minulle kiinnostavampia kohteita tällä hetkellä olisi jopa Iran tai Afganistan — tahi viereinen Oman.

Reply
Annika October 21, 2019 - 3:17 pm

Kyllä tuohon Top5-listaan liittyen kuuluu ne jo nykyiset 40 miljoonaa vuosittaista (pyhiinvaeltaja)turistia. Suunnitelmana heillä on siis nostaa tämä 40 miljoonaa huikeaan 100miljoonaan vuosittaiseen nyt länsimaisten ja kansainvälisten turistien avaulla. Nähtäväksi jää!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.