Skotlanti vs Irlanti

9500926939_a8cc7026b6_b

Taas on aika verrata paria matkakohdetta, jotka ovat kätevästi lyhyen lentomatkan päässä Suomesta. Skotlanti ja Irlanti ovat verrattain samanlaisia maita, mutta ah silti niin erilaisia! Minkä kiinnostuksen perässä kannattaa siis lähteä näihin maihin? Mitkä ovat Irlannin plussat ja Skotlannin bonukset?

 Citylomailua Dublinissa

Irlantiin voi puikahtaa ihan vaikka vain pidennetylle viikonloppulomalle Dubliniin, joka varmasti tarjoaa viihdettä muutamaksi päiväksi. Temple Bar alue on oiva paikka kurkun kostuttamiseen ja Liffey joen varrella on kiva käveleskellä illan kähmyssä. Guinessin valmistumiseenkin voi perehtyä, jos tuo musta juoma kiinnostaa.

Tiesittekös muuten, että Guinessa kuulemma maistuu erille Irlannissa ja muualla, koska kuljettamisen aiheuttama hölskyminen muuttaa sen makua? Näin mulle on ainakin väitetty, mutta tunnustettakoon että en ole tehnyt empiirisiä tutkimuksia. En ole oppinut pitämään vaaleimmankaan oluen mausta, joten Guiness tuopin ja minun välillä tulee aina olemaan hyvin, hyvin, pitkä välimatka.

Musiikki ja Irlanti kuuluvat yhteen ja Dublinissa kannattaa ehdottomasti etsiä pubi, jossa on livemusiikkia. Sattumalta päädyin erääseen pubiin, jossa vakioasiakkaat tapasivat tuoda viulunsa ja ties mitkä soittimensa mukana ja he ikään kuin esiintyivät, mutta istuivat kuitenkin vain omassa nurkkapöydässään juomassa oluitaan. Sieltä he soittelivat omaksi ja muiden iloksi ja tunnelma oli mitä mahtavin!

Temple Bar

Kaksi kaupunkilomaa Skotlannissa

Skotlantiin voi lentää yhtä nopeasti kuin naapurimaahan ja Edinburgh on täysin eri maata kuin värikäs Dublin. Pubeja ja livemusiikkia löytyy Cow Gaten ja Grass Marketin (oikeasti, kuka nämä paikat on nimennyt..) alueelta vanhasta kaupungista, mutta lieneekö sattumaa, että irkkupubeissa on yleensä parhaat esiintymiset? Biddy Mulligans muistuu ainakin mieleen paikkana, josta on kaikunut hyvät sävelet.

Varsinaisia nähtävyyksiä Edinburghissa on enemmän kuin Dublinissa, mutta monet niistä ovat melko kalliita ja täysin turisteille suunnattuja. Aitoa tunnelmaakin kyllä löytyy nimenomaan monista pubeista ja mukulakivien varsilta.

Toisaalta, vain reilun tunnin junamatkan päässä Skotlannin pääkaupungista on vieläkin erilaisempi Glasgow -rujo kaupunki josta joko pidät tai sitten et todellakaan pidä. Glasgow harvemmin jättää mitäänsanomatonta kuvaa! Joten Skotlannin bonus kaupunkilomailun suhteen on kaksi kaupunkia yhden hinnalla, tosin Glasgowsta en sen tarkemmin osaa sanoa mitään kovin kattavaa. Jep, kuulun tuohon ‘en pidä’-ryhmään tosin sanon nyt kuitenkin sen verran, että Glasgowssa on paljon enemmän konsertteja, keikkoja ja muita livejuttuja kuin Edinburghissa.

Kielen haasteita

Tästä voi olla montaakin mieltä, mutta jos haluat ymmärtää yhtään mitään paikallisten juttuja niin mene Edinburghiin. Ei Glasgowhun, eikä ainakaan Irlantiin ja joku voisi väittää, että Irlannin aksentti on helpompaa kuin Glasgown aksentti. Myönnän että mulla on paljon enemmän kokemusta skottiaksentin kanssa, mutta en oikeasti vieläkään ymmärrä irlantilaisaksenttia. Tämä oli hetken aikaa töissä jo ongelma, kun en vain ymmärtänyt mitä ihmettä luurin toisessa päässä mongerretaan. Onneksi sähköpostit tulivat perille selkeästi kirjoitettuna.

Glasgowlaisten aksentti puolestaan on, miten se nyt nätisti sanoisi…haastavaa. Jos Edinburghissa puhutaan kaunista yleis-skottienglantia, Glasgowssa puhutaan jotain ihan muuta. Jos et ole koskaan käynyt paikan päällä, etsipä Youtubesta Glasgow accent-video ja testaa kuullunymmärtäminen 😉

Edinburgh

Ken on heistä kaunein? 

Irlannin nummet vai Skotlannin ylängöt? Molemmissa on varmasti puolensa, mutta kenellekään ei liene yllätys että tasaisesta maasta tulevana tykkään Skotlannin kukkuloista, ellei jopa vuorista, enemmän. Irlanti on kuitenkin loistava road trip kohde ja maisemat ovat upeita, etenkin rannikolla korkeiden jyrkänteiden tippuessa tyrskyävään Atlantin valtamereeen. Kuten vinkkasin Aktiivimatkojen Trendit 2015-postauksessa äskettäin, Irlanti on loistava pyöräilykohde ja Destination Unknown blogin Satukin sen todisti eeppisellä Wild Atlantic Way pyörämatkallaan elokuussa!

Skotlannista löytyy puolestaan enemmän erämaa-tyylistä maisemaa ja kukkuloideen se sopii sekä vaeltajille että maastopyöräilijöille. En tiedä kuinka usein Irlannissa nähdään lunta, siis muutamaa tuntia kauempaa, mutta Skotlannin ylängöillä on jopa pari laskettelukeskustakin. En kuitenkaan vaihtaisi Rukan reissua Skotlannin laskettelulomaan 😉 Se, mikä lopullisesti ratkaisee tämän osion Skotlannin voitolle on saaristo, sen kanssa on vaikea kilpailla!

Julkinen liikenne 

Millainen on julkinen liikenne Irlannissa? Onnistuuko Skotlannissa matkustaa busseilla? Jos väärällä puolen tietä ajaminen ei houkuta eikä autonvuokraus ole suunnitelmissa, molemmissa maissa voi liikkua julkisillakin. Huomattavasti helpompaa se on kuitenkin Skotlannissa, joka on hyvin linkitetty sekä juna-että bussireitein.

Irlannissa ei oman kokemukseni perusteella onnistu liikkuminen julkisilla ihan yhtä vaivattomasti ja on luotettava busseihin reilusti enemmän. Tarkoitan tällä nyt siis koko maassa reissaamista, en vain kaupungeissa liikkumista.

Ireland forest

Historia

Molemmilla mailla on värikästä historiaa vaikka muille jakaa, mutta entäpä sitten se toisenlainen historia. Legendat, tarut ja sadut – Sekä Irlannilla että Skotlannilla on tarinoita kerrottavaksi. Säkkipillien sulosointujen seasta löytyy tietysti maailman kuuluisin järvihirviö, Loch Nessin monsteri. Tunnustan, olen käynyt kyseisellä järvellä sitä etsimässä, mutta ainoa kiinnostava löydös oli Urqhartin linnan rauniot.

Irlannilla puolestaan on heti useampi maaginen juttu vetonaulana, kuuluisimpana tietysti vihreät leprakoonit (mitä nämä on suomeksi??), mutta lisäksi Irlantiin liitetään monenmoisia keijuihin liittyviä juttuja. Koska en tuota Loch Nessin monsteria nähnyt, voitto menee legendojen suhteen Irlannille!

Skotlanti vs Irlanti blogipostaus

Pikaisen summauksen jälkeen näyttää siltä, että vaaka kallistuu Skotlannin puolelle – Mikä yllätys! Koskaan en olisi arvannut…Ok, en ehkä ole parhain henkilö näitä vertailemaan keskenään, koska en ole Irlannissa käynyt kuin kaksi tai kolme kertaa ja puolestaan asuin Skotlannissa kolme vuotta. Mutta tulipahan jutustelua jotain 😉

Siinäpä pohditaa näistä maista, kumpi näistä on sun suosikki? Onko jompi kumpi tai molemmat paikat jo nähty vai vielä matkalistalla? 

10 Comments

 • Tämä oli hauska postaus, koska olen aina tavallaan pitänyt noita kahta maata samanlaisina, mutta silti erilaisina. On vain ollut vaikea eritellä, miksi ne eroavat toisistaan :P. Kiitos siis tästä!

  Oli pakko kuunnella tuota Glasgown aksenttia eikä siitä ottanut välillä yhtään selvää! Yleensä olen porukasta se, joka ymmärtää ne epäselvätkin aksentit, vaikka ne menevät muilta ohi, mutta nyt tuli minullakin muuri vastaan. Sitä paitsi vihaan sitä, kun “niellään” sanoja (ei tavallaan sanota niitä loppuun), mikä tuntuu olevan hyvin yleistä Britteinsaarilla :P.

  Leprechaunille ei ole mielestäni hyvää suomennosta, mutta yleensähän nuo kaikki suomennetaan keijuiksi, menninkäisiksi tai haltijoiksi ilman sen suurempaa miettimistä x).
  Jerry / Pako Arjesta recently posted…Japanin tuliaisarvonta on nyt suoritettu!My Profile

  • Annika says:

   Hahah, Glasgown aksentti on aikamoinen haaste ihan natiivipuhujillekin. Esimerkiksi saapuessamme eka kertaa Skotlantiin Adamin kanssa (siis minä olin ollut siellä jo pari vuotta) menimme junalla Glasgowsta Edinburghiin ja Adam myönsi ettei ymmärtänyt tuon taivaallista glasgowlaisen miehen jutustelusta junassa 😀

 • Irlanti on ehkä lempimaani Islannin jälkeen ja Skotlanti on edelleen haavelistani kärjessä. Molemmissa kiinnostaisi uskomaton luonto, historia ja vanhat linnat. 🙂
  Maarit Johanna recently posted…26h matkustamista AKUREYRI-RKV-KEF-ARN-HEL-RVN-SODANKYLÄMy Profile

  • Annika says:

   Mä en oikeasti osaisi sua edes kuvitella enää missään aurinkoisissa kohteissa, vaan musta sä sovit niin hyvin yhteen Islannin, Skotlannin, Irlannin ja vastaavien paikkojen kanssa 😀

 • Jenna says:

  Tosi hyvä postaus, joka kertoo sen, että molempiin kannattaa matkustaa 🙂 Mutta tosi hyvää vertailua. Mulla on mielessä toi Skotlanti ensi vuonna. Haluan vihdoin ja viimein nähdä Edinburghin.
  Jenna recently posted…Budapestin toinen päivä: kahvilaelämyksiä ja kylpemistäMy Profile

 • Mielenkiintoista vertailua 🙂

  Irlannissa en ole käynyt, joten sinne lähtisin. Skotlanti kyllä vei sydämeni monta vuotta sitten ja haluan ehdottomasti sielläkin matkustella enemmän. Sillä on niin paljon tarjottavaa: hienoa luontoa, hauskaa pubielämää, historiaa, kiehtovia katuja, upeaa arkkitehtuuria ja tietysti, hulvattomia ihmisiä. Ihan jo noiden aksenttien takia :). Molemmat maat kiehtovat todella paljon. Matkakuume :D!!

 • Pistit aika pahan, mutta vannoutuneena irkkufanina niin pakko se on kai antaa ääni Irlannille. Tosin Skotlannissa ei ole tullut vielä käytyä vaikka sinne kovasti haluaisinkin. Noista aksenteista, asuin yhden lukuvuoden Dublinissa skottikaverin kanssa ja täytyy sanoa että en koko vuoden aikana oppinut ymmärtämään häntä kunnolla… Pitäisi varmaan viettää vähän enemmän aikaa Skotlannissa kielikylvyssä! 🙂
  Satu VW I Destination Unknown recently posted…PIECE OF – blogikisa vielä kerran: Kotimaani ompi SuomiMy Profile

  • Annika says:

   No arvelinkin, että sulta tulee varmasti Irlanti ääni 😉 Skottiaksentti ei kyllä sekää ole se helpoin, etenkään jos siihen ei ole tottunut! Ei muuta kuin kielikylpyyn vaan 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge