Kuinka tunnistaa ympäristöystävällinen hotelli?

by Annika
ympäristöystävällinen hotelli

Majoitus on tärkeä osa matkaa ja sen suhteen on myös eniten valinnanvaraa, sillä hotelleja on isoissa kaupungeissa satoja, niiden laadun ja hinnan vaihdellessa laidasta laitaan. Kuinka siis tunnistaa ympäristöystävällinen hotelli tämän päivän majoitusviidakossa? Ja miksi meidän matkaajien tulisi edes ottaa huomioon hotellien ympäristöystävällisyys?

Kestävä matkailu / reilu matkailu / vastuullinen matkailu – rakkaalla lapsella on monta nimeä – on hiljalleen nouseva matkailutrendi, jos sitä vielä voi sellaiseksi kutsua. Vastuullisten matkailijoiden määrä on kuitenkin kasvussa ja se on hyvä merkki!

Meidän matkailijoiden kannattaa myös muistaa, että me kuluttajina voimme valinnoillamme vaikuttaa siihen mistä tulee trendi. Vaikka voi tuntua, että yhden matkailijan esittämä kysymys kertakäyttömuoveista ei merkitse mitään, mutta jos esimerkiksi hotelli saa kasvavan määrän kysymyksiä samasta aiheesta viikottain niin jokaisella kysymyksellä ja valinnalla on merkitys.

Miksi ympäristöystävällisyydellä on väliä?

Matkailu maailmanlaajuisesti on nousussa, kun kehittyvien maiden keskiluokka on löytämässä ulkomaanmatkailun. Ja mehän tiedämme, että matkailu on ihanaa, joten sitä suotakoon kaikille sitä haluaville. Matkailulla on merkittäviä negatiivisia vaikutuksia ympäristöön, mutta matkailu ei suinkaan ole vähenemässä, päin vastoin.  Tämän vuoksi on tärkeää tehdä ympäristöystävällisiä valintoja aina kuin mahdollista. Siinäpä se vastaus kaikessa yksinkertaisuudessaan!

Kuinka tunnistaa ympäristöystävällinen hotelli?

Mistäs sitten tietää tuliko varattua ympäristöystävällinen hotelli -tai miten tämän saa selville jo ennen sitovaa varausta. Ja muuten pyyhkeiden vaihtaminen vain pyynnöstä ei enää riitä, sillä näinhän tekee jokainen hotelli maan päällä. Vai muistatko joskus olleesi hotellissa, jossa ei ollut tätä käytäntöä? 

Shampoopullot 

Jokin aika sitten oli hienoa, jos hotellissa oli jonkin hintavan brändin shampoo-ja hoitoainepullot ja saippuat. Nykyään kuitenkin ympäristöään ajattelevan hotellin tunnistaa siitä, että siellä on isommat, täytettävät shampoopullot käytössä, eikä niitä pieniä pulloja lisäämässä muovijätettä. Niitä pieniä muovipullojahan kertyy esimerkiksi 200 huoneen hotellissa ihan hirveä määrä ihan päivittäin! 

Tämän voin usein selvittää jo ennen hotellin varaamista nettisivujen kuvia tarkastelemalla. Huonekuvien yhteydessä on yleensä kuvia myös kylpyhuoneesta ja usein juuri sellaisia kylpylä-fiilis kuvia, joissa esiintyy ne pienet shampoopullot nätisti aseteltuna.

ympäristöystävällinen hotelli

Aamupala

Toinen paikka, josta hotellin ympäristöymmärrystä voi tarkistaa on aamupalahuone, etenkin jos tarjolla on ilmainen buffet aamupala. 

Muutama kuukausi sitten olin sellaisessa ylemmän keskiluokan hotellissa täällä Kanadassa ja sain aikamoisen shokin kun siellä oli tarjolla pahviset kertakäyttölautaset ja muoviset aterimet. Ja tiedän, että tässä hotellissa oli ennen tarjolla oikeat lautaset ja aterimet, mutta ne oli sitten lähteneet kehittymään ihan väärään suuntaan.

Eli kunnon lautaset, lasit ja aterimet on nyt vähintä mitä voi aamupalahuoneessa tehdä ympäristön eteen. Valitettavasti täällä Pohjois-Amerikassa ainakin nää kertakäyttölautaset ja muovilusikat eivät ole mitenkään harvinaisia. Lisäksi aamupalahuoneesta pitäisi löytyä jätteidenlajittelu, eli komposti menee yhteen paikkaan, lautasliinat toiseen ja roskat kolmanteen ja niin edelleen. 

Ympäristöluokitukset ja -palkinnot

Jos hotelli on saanut jonkun kolmannen osapuolen valvoman ympäristöluokituksen, niin tämä on todennäköisesti hyvä juttu. Ympäristöluokitukset kuten esim. Green Key tekee tarkkaa ja puolueetonta tutkimusta sellaisista jutuista, joita me matkailijat harvemmin saadaan selville, esimerkiksi hotellien energian kulutusta, veden käyttöä, jäteveden käsittelyä ja niin edelleen. 

Nämä on tosin joskus vähän haastavia, kun eri mailla on erilaiset systeemit, mutta usein pikaisella googlaamisella saa selville onko se arvosteleva taho sellainen, johon voi luottaa. Kannattaa myös huomioida, että jotkus “ympäristöluokitukset” perustuvat hotellin omaan arvosteluun, mihin minä ainakin suhtaudun aika skeptisesti. 

Myös rakennukset itsessään voivat olla vastuullisesti rakennettuja, ja tähän ylivoimaisesti arvostetuin sertifiointi on LEED Green Building Certification. Jos hotelli on LEED sertifioitu niin todennäköisesti olet hyvissä käsissä rakennuksen suhteen. 

Mikä ja missä on hotellin ympäristöohjelma?

Seuraavan kerran kun selailet hotellin nettisivuja, niin kiinnitäpä huomiota siihen, löydätkö helposti tietoa niiden ympäristöperiaatteista?

Jos hotelli on ympäristöystävällisempi kuin useimmat kilpailijansa, niin ne taatusti mainitsevat siitä nettisivuillaan, sillä sehän on kilpailuetu. Jos sieltä nettisivuilta on hankala löytää mitään tietoa kierrätyksestä, kertakäyttömuoveista, energiasta tai muista ympäristöjutuista niin todennäköisesti hotelli ei tee ihmeempiä ympäristön eteen. 

Muoviset pillit ja muu kertakäyttöinen muovikrääsä

Viime aikoina muovisista pilleistä on tullut suorastaan kirosana ja ihan syystäkin; muoviset pillit kestävät noin 500 vuotta hajota.

Pillit ja muut kertakäyttöiset muovituotteet ovat saanut tosi paljon mediahuomiota ja niitä vastaan on paljon infokampanjoita. Monet hotellit onkin siirtyneet vastuullisempiin vaihtoehtoihin ja tämän he ovat taatusti maininneet selvästi nettisivuillaan ja / tai sosiaalisessa mediassaan.  Tästä ainakin tunnistaa hotellin, joka välittää ympäristöstään (ja maineestaan), mutta tämä teko ei yksinään vielä tee hotellista ympäristöystävällistä. 

Toinen yleinen muovituote hotellihuoneissa on vesipullot huoneissa. Miksi tarjota puolen litran vesipullo jos hanasta voi juoda vettä? Tämän olen huomannut olevan aika yleistä Kanadassa, pitkään aikaan en ole ollut hotellissa, jossa olisi ollut vesipullo odottamassa!

 

Mikä on sinun suosikkitermi kuvaamaan ympäristöystävällistä matkailua?

View Results

Loading ... Loading ...

Tässä siis muutama vinkki ympäristöystävällisen hotellin valintaan! Mua kiinnostaa tämän tyyliset jutut vastuullisesta ja ympäristöystävällisestä matkailusta, mutta kerropa joko täällä kommenteissa tai Facebookissa, kiinnostaako tällaiset jutut sinua?

Saattaisit tykätä myös näistä

6 comments

Jenni July 21, 2019 - 7:07 am

Tämä kaikki tuntuu olevan niin lapsenkengissä USAn puolella. Minishampoopullot on kaikkialla, samoin kertikset, ja muovisia pillejäkään ei paljoa tunnuta miettivän Kalifornian ja Havaijin ulkopuolella. :/

Reply
Annika July 21, 2019 - 10:33 am

Ah joo pakko myöntää, että mulla tulee USAa ajatellessa mieleen lähinnä Kalifornia, mikä on tietty paljon progressiivisempi kuin moni muu osavaltio! Kaliforniahan nimenomaan juuri miettii, pitäisikö nuo minishampoopullot kieltää (lisää täällä https://www.latimes.com/politics/la-pol-ca-california-lawmakers-want-to-ban-hotel-shampoo-bottles-20190529-story.html). Toivotaan, että Kalifornia ja Hawaii ovat inspiroivana esimerkkinä muillekin!

Reply
Iida in Translation July 22, 2019 - 12:09 pm

Tosi tärkeä aihe! Mielellään luen kestävästä matkailusta enemmänkin.

Täällä Japanissa ollaan myös aika lapsenkengissä monessa paikassa ekologisten asioiden suhteen, erityisesti muovin määrän ja noiden pikkupullojen kanssa. Mutta toivottavasti heräilyä tapahtuu vähitellen täälläkin!

Reply
Annika July 22, 2019 - 8:53 pm

Kiitos Iida kommentista! Voi mä ihan ajattelin, että Jpaani vois olla ihan etunenässä näiden juttujen kanssa, harmillista jos näin ei ole! Mutta hei ihana kuulla, että lukisit mielellään kestävästä matkailusta lisääkin, koska siitä tykkään kirjoittaa 🙂

Reply
Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet - Tarinoita Maailmalta September 29, 2019 - 7:34 am

[…] Tässä postauksessa halusin keskittyä siihen minne me matkustamme, listaamalla Euroopan ympäristöystävällisimmät kaupunkikohteet. Listalle mahtuisi varmasti monia muitakin kohteita, joten tämä lista ei suinkaan ole kaiken kattava. Kriteereinä käytin muun muassa yliturismin puuttumista, ilmanlaatua, puistojen määrää, ympäristöystävällisyyden huomioonottamista yleisesti sekä eri tunnustuksia kestävän kehityksen saralta. Koska hotelleja on moneen lähtöön, etsin myös esimerkin ympäristöystävällisestä majoituksesta. Vinkkejä ympäristöystävällisten hotellien tunnistamiseen saat tästä aiemmasta postauksesta.  […]

Reply
Älä matkusta tänne 2020 - Tarinoita Maailmalta December 30, 2019 - 2:47 pm

[…] olla käyttämättä kertakäyttömuovituotteita, osallistua rantojen siivoustalkoisiin ja valita vastuullisia hotelleja ja matkanjärjestäjiä, jotka jättävät ympäristöönsä mahdollisimman pienen […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.