Töihin Australiaan

by Annika

Australian aurinko on varmasti monen Suomen talvesta kärsivän haaveissa, itsekin lukeuduin tähän joukkoon -Ja lukeudun edelleen! Onneksi maailman toiselle laidalle on todella helppo päästä vuodeksi (tai kahdeksi) töihin working holiday viisumilla, tai voihan sinne mennä ihan vaan löhöilemään ja nauttimaan uskomattomasta luonnosta ja kauniista kaupungeista. Australian hiekkaan kun upottaa varpaat, työmotivaatio laskee kuin pakkanen tammikuussa. Suomessa siis, Australiassahan biitsikelit on parhaimmillaan alkuvuodesta ja lämpötilat huitelee ihan muissa lukemissa.

Turistiviisumin saa siis maksutta kolmeksi kuukaudeksi, mutta jos mieli tekee olla maassa pidempään (ja oikeasti, kenelläpä ei tekisi?) tai jos tarkoituksena on tienata vähän rahaakin matkan päällä, on working holiday viisumi loistava ja vaivaton vaihtoehto. Se myönnetään vuodeksi 18-30 vuotiaille (voit siis olla 30 sitä hakiessa ja voit Australiassa olosi aikana täyttää 31) ja jos oikein innostuu tekemään maataloushommia (3kk) voi viisumia pidentää toisella vuodella, ellei ikäraja ole tullut vastaan.

Working holiday viisumin voi hakea kätevästi netistä ja sen saa heti samantien, itselläni meni kokonainen varttitunti ennen kuin viisumi singahti sähköpostiini. Ilmaistahan tämä lysti ei ikävä kyllä ole, tällä hetkellä working holiday viisumista joutuu lompakkoa verottamaan 365 australian dollarin, eli vähän reilun 250€ verran. Australian dollarin kurssi kyllä heittelee aika rajusti tällä hetkellä, joten euromäärä voi vaihdella kovastikin.

Lisää asiasta voi lukea täältä Australian maanhamuuttoviranomaisten sivuilta.

Rajoituksena tässä viisumissa on 6 kuukautta samalla työnantajalla, ja ainakin Sunshine Coastilla työnantajat tämän kyllä tiesivät. Työnhaussa tämä voi olla negatiivinenkin asia, esimerkiksi ihan vain kahvilatöihin oli hankala päästä, kun paljastui, että emme voikaan sitoutua yli 6 kuukauden pestiin. Eli jos haaveena on olla lähes koko vuosi ns. oikeissa töissä, kannattaa ottaa huomioon nämä seikat. Muun muassa Kilroyn sivuilla sanotaan, että hoitoalan ihmisistä on pulaa Australiassa, mutta en tiedä kuinka realistista working holiday viisumilla työskentely tuolla alalla on. Mutta jos tarkoituksena on tehdä niin sanotusti hanttihommia ja maatalouteen liittyviä juttuja (hedelmänpoiminta on tietysti yksi suosituimmista hommista) niin ei muuta kuin menoksi! Lisävinkkinä kerrotakoon, että Australia on kallis maa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Joten ihan tyhjätaskuna ei sinne kannata lähteä, jos sattuu että töitä ei heti löydykään.