Unelmista totta – Purjehtimaan!

by Annika
purjehdusta Kanadassa

Aina puhutaan, että unelmista pitää tehdä totta, mutta tällä yleensä tarkoitetaan niitä suuria, elämää muuttavia unelmia. Minusta on kuitenkin tärkeä muistaa tehdä totta myös niistä pikku-unelmista! Minä toteutin erään pitkäaikaisen pikku-unelman tällä viikolla, sillä lähdin purjehtimaan ensimmäisen kerran.

En ollut koskaan edes jalallani astunut purjeveneeseen, mutta sen sijaan olen jo vuosia seurannut paria Youtube-pariskuntaa, jotka purjehtivat maailman ympäri – sekä tietysti olen seurannut suomalaisen Meretniemen perheen maailmanympäripurjehdusta. Lisäksi täällä Squamishissa on suht aktiivinen purjehdusyhteisö ja lähestulkoon takapihallani on pienvenesatama, jonka purjeveneitä tuijottelen kaiholla.

Sailing edited-21

Sailing edited-4

Joten tuumasta toimeen siis! En edes tiennyt, että Squamishista pääsee purjehtimaan, joten olin niin innoissani kun tämä minulle selvisi! Kolmen tunnin purjehdus Howe Sound-vuonon mielettömissä maisemissa oli aivan loistava ensikosketus purjehdukseen. Etukäteen tuumin myös, että tämä olisi juuri hyvä aika selvittää, tulenko samalla lailla merisairaaksi kuin isoilla laivoilla – en tule, jes! Toki aallotkin olivat vähän eri luokkaa kuin Etelämantereella.

Pohjois-Amerikan eteläisin vuono loi aikamoiset puitteet purjehdukselle maisemien puolesta. Ja tuo vesi on muuten ihan oikeasti tuon väristä, tämä ei ole photoshopattua! Lyhyt selitys tälle on vuorilta tulevat sedimentit -pitkän selityksen saa asiaan perehtyneeltä Adamilta! Myös tuuli oli taattu, sillä vuono luo eräänlaisen tuulitunnelin ja muutama isokin tuulenpuuska sattui kohdalle – onneksi itse sain kunnon vesiläiskähdyksen päälleni vain kerran ja aivan loppumatkasta. Opin myös vähän purjeista ja niiden käytöstä ja ei voi kuin ihailla heitä, jotka tietävät mitä tehdä missäkin tilanteessa.

Sailing edited-20

purjehtimaan

Kulkupelinä toimi 40-jalkainen eli vähän reilu 12 metrin pituinen Catalina 400 merkkinen purjevene, joka oli 20 vuotta vanha – mikä ei kuulemma ole vielä vanhakaan veneen iässä. Meitä oli yhteensä 10 henkilöä purjehtimassa, 2 heistä oli veneen omistajia ja 8 vierasta. Saimme olla niin aktiivisia tai leppoisia kuin halusimme ja minä tietysti halusin ottaa kokemuksesta kaiken irti kun vihdoin pääsin purjehtimaan ja yritin olla mukana niin paljon kuin mahdollista.

Ensimmäisenä opin, että purjeiden nostaminen on työlästä hommaa 😀 Ei ihmekään, että purjehtijoilla näkyy olevan lihaksikkaat käsivarret…! Oli myös tosi mielenkiintoista oppia, kuinka vikkelästi vene kääntyykään ja vietinkin aika kauan veneen ruorissa sitä ohjaten. Tässä vaiheessa sanottakoon, että tunnen purhehdussanastoa hädin tuskin englanniksi, ja suomeksi vielä vähemmän, joten terminologia saattaa olla vähän hakusessa…

purjehtimaan kanadaan

Kokemuksen puute ei kuitenkaan menoa hidastanut ja ohjeistusta oli saatavilla reilusti. Kapteenimme Rebecca, joka ei ollut kovin paljon minua vanhempi, oli lähdössä ensi viikolla purjehtimaan Hawaijilta Japaniin ja sieltä Alaskaan ja takaisin Vancouveriin. Tämä varmaan onkin se asia mikä purjehduksessa viehättää minua eniten – purjehtimalla voi mennä ihan minne vain. Australiaan? Check! Ranskaan? Check! Kolumbiaan? Check! Suomeen? Check!

Tykkäsin purjehtimisesta myös siksi, että on ihana oppia jotain uutta. Tiedättekö kun nuorempana sitä vain oppii ja oppii, ja aikuistuttua ja työelämässä uusien asioiden oppiminen usein hidastuu tai loppuu kokonaan. Sitä vain keskittyy tekemään sitä, mitä jo osaa tai parantaa tietotaitoa siitä, mitä on jo oppinut. Täysin uusia taitoja tulee harvemmin opittua, mikä on aika absurdia kun sitä tarkemmin ajattelee!

purjehtimaan

Sailing edited-34

Oli siis tosi virkistävää vaihteeksi heittäytyä johonkin täysin uuteen juttuun, josta ei tietänyt etukäteen juuri mitään. Ei sillä, että nytkään tietäisin aiheesta kauhean paljon enempää, mutta jotain tuli kuitenkin opittua. Ja tästä on hyvä jatkaa oppimista ja innostusta.

Nyt kun tämä pikku-unelma on toteutunut, on hyvä alkaa unelmoimaan isommin ja katsomaan mihin kaikkeen tämä innostus vielä vie!

Milloin sinä teit viimeksi jotain sellaista, mitä et ollut koskaan aiemmin tehnyt? Kerro ihmeessä mitä se oli!

Saattaisit tykätä myös näistä

2 comments

Marimente July 22, 2018 - 3:27 am

Täältä iso peukku “pikku-unelmien” toteuttamiselle! 🙂 Ihan mielettömiä maisemia siellä teillä päin ja kätevää, että purjehdusyhteisö löytyy siitä ihan läheltä. Purjehtimisessa varmaan juurikin kiehtoo eniten se vapaus, ettei tavallaan ole rajoituksia minne veneen kanssa voi matkata. Välillä katselen mm. partiolaisten pienempiä purjeveneitä tässä meiän “kotijärvellä” Amsterdamissa ja mietin, ottaisivatkohan kyytiin opettelemaan 🙂

Reply
Annika July 22, 2018 - 8:41 am

Kyllä vain, vapaus kaikessa muodossa kiinnostaa, joten ei ihmekään että purjehdus viehättää 😀 Kannattaa ihmeessä kysyä pääsiskö oppimaan kyytiin, tai ihan vaikka vain maisemia katseleen 😀

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.