Iso-Britannian parhaat vaellusreitit

by Annika

Meillä suomalaisilla on jokamiehenoikeuksissa ihan maailmanlaajuisesti upea oikeus luontoon ja siellä liikkumiseen. Kun aloin pohtia mitkä mahtavat olla Iso-Britannian parhaat vaellusreitit, nousi tämä maankäyttöoikeus esille. Iso-Britanniassa ei ole varsinaisesti jokamiehenoikeuksia, mutta siellä on verrattain suotuisat lait patikointiin – kaikki maat eivät nimittäin ole läheskään yhtä avoimia sille idealle, että kuka tahansa saisi tallata yksityisellä maalla.

Englannissa ja Walesissa on “right of way”-niminen systeemi, joka sallii kävelemisen, ratsastamisen ja pyöräilyn useimmilla ulkoilupoluilla- ja teillä, jotka kuuluvat right of way-verkostoon. Lisäksi on tietysti julkisia polkuja, jotka on alunperinkin tarkoitettu ulkoilukäyttöön. Skotlannissa puolestaan on Scottish Outdoor Access Code, joka antaa enemmän vapauksia kuten esimerkiksi telttailun ja kävelyn muuallakin kuin poluilla, mukaan lukien maatilan eläinten laitumien ja golfkenttien läpi. Pohjois-Irlanti on se kuuluisa poikkeus, joka vahvistaa säännön, nimittäin siellä ollaan paljon tiukempia näiden asioiden suhteen kuin muualla Iso-Britanniassa.

Nyt kun ollaan suurin piirtein selvillä säännöistä, niin siirrytään itse asiaan eli vaeltamiseen Englannissa, Walesissa ja Skotlannissa! Valitsin tälle listalle reittejä, joilla ei tarvitse telttailla vaan majoitusta löytyy aina sopivien välimatkojen välein kylistä. Eli kevyin repuin matkaan!

Iso-Britannian parhaat vaellusreitit

Iso-Britannian parhaat vaellusreitit

Great Glen Way

Great Glen Way vaellusreitti kulkee Skotlannin ylängöillä Fort Williamin ja Invernessin välillä. 118 kilometrin pituinen reitti kestää noin 6 päivää patikoida mukavilla etäisyyksillä; lyhin päivä on 12km ja pisin (viimeinen päivä) on 30km. Reitti on selvästi merkitty ja se kulkee pitkin selkeitä polkuja ja on siten aika suoraviivainen. Suurin haaste on tuo 30km:n päivä, joka pitää sisällään myös muutaman jyrkemmän kiipeämisen.

Matkan varrella on hyvin majoituksia, eli tämän vaelluksen voi tehdä kevyemmilläkin kantamuksilla. Fort William, josta matka alkaa (tai loppuu, riippuen suunnasta) on nätti kylä, jonne pääsee helposti bussilla Edinburghista ja Glasgowsta. Siellä on myös Iso-Britannian korkein vuori, Ben Nevis, jonka voi käydä päiväseltään kävelemässä huipulle ja takaisin. Elokuvistakin kuuluisa Glen Coe ja sen jylhät maisemat eivät nekään ole kaukana Fort Williamista. Inverness on helposti saavutettavissa niin junalla, bussilla kuin lentokoneellakin. Se on Skotlannin ylänköjen suurin kaupunki ja näkemisen arvoinen itsessäänkin. Lisäksi lähistöllä on myös Culloden Battlefield sekä tietysti Loch Ness, jota pitkin Great Glen Way myös kulkee.

Iso-Britannian parhaat vaellusreitit

Hadrian’s Wall

Pohjois-Englannin halkova Hadrian’s Wall kulkee itärannikon Wallsendista länsirannikon Bowness-On-Solwayhin 135km:n verran. Tällä reitillä on historiallista merkitystä, nimittäin Hadrian’s Wall (suomeksi Hadrianuksen muuri) on muinaisen Rooman valtakunnan pohjoinen raja ja UNESCOn maailmanperintökohde. Muuri rakennettiin noin vuonna 122 eli lähes huikeat 1900 vuotta sitten! Tämä on kyllä suuri ero Pohjois-Amerikassa ja Iso-Britanniassa vaeltamisen suhteen, Pohjois-Amerikassa ei löydy mitään näin vanhaa rakennettua historiaa.

Hadrians Wall vaellusreitti on suurilta osin tasainen ja reitin korkein kohta on vain 345m. Reitti on myös hyvin merkitty ja suhteellisen suosittu etenki kesäkuukausina. Maisemien puolesta tämä vaellusreitti tarjoaa englantilaista maaseutua sekä vähän maistiaisia suuremmista kaupungeista kuten Newcastle. Tämän reitin kulkee hyvin viikossa, päivittäisten välimatkojen ollessa 19-26km. Hadrians Wall Path on kuuluu Britannian National Trails-verkostoon ja niiden nettisivuilla on hyvin tietoa mm. majoituksista matkan varrella.

Iso-Britannian parhaat vaellusreitit

Cotswold Way

Cotswold on uskomattoman hurmaava alue Englannissa ja 164km pituinen Cotswold Way tarjoaa kuvauksellisia kyliä sekä historiallisia kohteita. Tämäkin vaelluspolku kuuluu Britannian National Trail-verkostoon, joten se on hyvin merkitty ja lisäksi myös hyvin hoidettu ja polut ovat selkeät. Tämä reitti ansaitsee siis hyvin paikkansa Iso-Britannian parhaat vaellusreitit-listalla! Cotswold Way kulkee Bathin ja Chipping Campden kaupunkien välillä ja  kuten yllä olevat reitit, tämäkin kulkee kylästä kylään, eli majoituksista ei ole pulaa eikä telttaa tarvitse kantaa mukana.

Iso-Britannia vaikuttaa olevan pullollaan näitä noin viikon mittaisia vaellusreittejä, eikä Cotswold Way ole poikkeus tässäkään suhteessa. Päivittäisten matkojen ollessa 15-30km tämän reitin kävelee 7 päivässä.

Offa’s Dyke Path

Tämän listan ainoa vaellusreitti Walesin puolella on Offa’s Dyke Path, joka tosin kulkee aivan Englannin rajalla ja osittain sen puolellakin. 285km:n mittaiselle reitille mahtuu niin linnoja, luostareita, vaihtelevia maisemia sekä UNESCOn maailmanperintölistalla oleva, vuonna 1805 valmistunut Pontcysyllten Akvedukti. Offa’s Dyke on karkeasti kuvailtuna jonkinlaisena merkkirajana toiminut maasta rakennettu valli, jonka rakennutti kuningas Offa vuoden 757 huitteilla – tämäkin reitti kuvastaa siis Iso-Britannian pitkää ja värikästä historiaa.

Offa’s Dyke Path on myös yksi Iso-Britannian 16 National Trails-verkoston reittejä, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että se on hyvin merkitty, hyvin hoidettu ja siitä on hyvästi tietoa saatavilla. Tämä reitti vie pituutensa vuoksi pari viikkoa kokonaisuudessaan, mutta yöt voi viettää hyvin B&B-majoituksissa reitin varrella olevissa kylissä ja kaupungeissa. Osa reitistä kulkee tasaisesti jokien varrella ja reitillä on myös isompia nousuja, mutta suurin osa on loivia kukkuloita.

West Highland Way

Tämä lista alkoi Skotlannilla, joten päätetään se samoille ylängöille. West Highland Way on Skotlannin tunnetuimpia vaellusreittejä ja sen myötä myös hyvin merkitty ja huollettu. 155km pituinen reitti kulkee aivan Glasgown pohjoispuolelta Milngaviesta Fort Williamiin, josta ylläoleva Great Glen Way puolestaan alkaa. Joten jos kaipaat pidempää vaellusta, nämä kaksi voi vaivatta yhdistää pidemmäksi seikkailuksi. West Highland Way on vähän vaativampi maastoltaan kuin Great Glen Way, mutta toisaalta se tarjoaa myös upeita maisemia, jotka yleensä saavutetaan kiipeämällä jonnekin korkeammalle.

Jos päivämatkoina pitää 14-24km, niin West Highland Wayn voi kulkea 8 päivässä. Tällekin reitille onnistuu hankkia laukkujenkuljetuspalvelu, ja majoitusta löytyy jokaisen päivän päätteeksi kylistä ellei halua kantaa telttaa mukana. West Highland Way nettisivusto on loistava lähde kaikille vaellusta suunnitteleville. Jos haluat vinkkejä Skotlannissa matkustamiseen yleisesti, niin täältä löydät kaikki Skotlanti postaukseni. 

Tässä siis 5 vaihtoehtoa vähän erilaiseen lomaan Iso-Britanniassa! Onko näistä reiteistä mikään tuttu ennestään?

Saattaisit tykätä myös näistä

3 comments

timokytta October 6, 2019 - 7:30 am

Hienoja maisemia ja reittejä! Maisemat on tuttuja meidän Skotlannin ringiltä, mutta silloinkin mentiin kyllä autolla. Nyt on meillä molemmilla kunto niin tippunut muutaman vuoden takaisesta, että pitäisi tyytyä johonkin 5-10km päivämatkaan ja sekin mahdollisimman tasaista tietä. Ehkä taas joskus. ^_^

Reply
Annika October 6, 2019 - 10:35 am

Kiva Timo kun kommentoit! Monet näistä reiteistä ovatkin suhteellisen tasaisia, tosin tuota päivämatkaa kertyy enemmän. Tosin täytyy sanoa, että Briteissä on tosi paljon just päiväpatikoitakin, siellä on minusta aika hyvin ylläpidetty eri ulkoilureittejä. Mietin, että onkohan se sen vuoksi kun siellä ei ole niin paljon ns. villiä luontoa, kuin esimerkiksi täällä Kanadassa.

Reply
timokytta October 7, 2019 - 4:14 pm

Englanti on ollut jo niin pitkään asuttu, että ei siellä taida olla tuota villiä luontoa ollenkaan – kaikki on joko peltoa tai istutettuja metsiä, tai ainakin puut on kaadettu pois Kreikan tyyliin… No, mutta on se niityilläkin kumpuilevassa maastossa ilman ihmismassoja rauhallista olla ja nättiä. ?

Siellä taitaa myös olla tuo patikointiperinne aika vahvassa, ainakin joillain. Tulee aina mieleen ne Horse and Hound -lehden lukijat, jotka tweed-vaatteissaan painelevat poluilla. ?

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.