Matkailualan työt – Mitä ne oikeasti ovat?

by Annika

Matkailualan työt – Mitä ne ne ovat? Siinäpä vasta kysymys!

Muutama vuosi sitten kirjoitin Töissä Matkailualalla-postauksen, joka on edelleenkin ajankohtainen, mutta nyt kun työkokemusta on kertynyt paljon enemmän, haluan jatkaa juttua samasta aiheesta. Muistan kun itse olin opiskelija, tiesin että halusin olla matkailualalla töissä. En vain tiennyt tarkalleen mitä halusin tai edes mitä ne matkailualan työt oikein voisivat olla.

Matkailuala on iso kokonaisuus, jonka alla on laaja skaala erilaisia työpaikkoja. Itse tiesin, että haluan vetää ison viivan matkailun ja ravintola-alan välille, sillä minusta nämä kaksi ovat kaksi aivan eri asiaa. Valitettavan usein etenkin Suomessa koulutusohjelmat yhdistävät nämä kaksi saman otsikon alle, mikä olikin osasyy siihen, että päädyin opiskelemaan Skotlannissa pelkästään matkailua.

Chamonix, France

Vaikka opiskelinkin pelkästään matkailualaa, en siltikään saanut oikein hyvää käsitystä siitä, mitä voisin tulevaisuudessa tehdä. Tietysti ne itsestään selvät potentiaaliset työpaikat kuten hotellit tai matkatoimistot tuli mieleen, mutta tarvitaanko näihin paikkoihin yliopistotutkinto? Vastaus on, todennäköisesti ei. En myöskään saanut hyvää käsitystä siitä, minkälaisissa matkailualan töissä tienaa suhteellisen hyvin.

Olen nyt ollut töissä matkailualalla noin kuusi vuotta ja näiden hommien myötä olen vasta oikein ymmärtänyt mitä matkailualan työt voivat parhaimmillaan olla. Osaa niistä olen jo saanut kokeilla ja osa on ehkä vasta tulevaisuudessa, mutta halusin niitä listata tähän, jos niistä vaikka olisi apua tuleville tai tämän hetken matkailualan opiskelijoille.

Buenos Aires Recoleta

Matkailualan työt 

Minulla on ollut onni olla osa kahta todella mielenkiintoista matkailualan firmaa, joista toiseen liityin vasta noin neljä kuukautta sitten. Hauskinta on, että kaikki edeltävät työtehtäväni johtivat nykyiseen työpaikkaani, joka oli askel vähän eri suuntaan uramielessä.

Matkojen myynti 

Matkailuala ei juuri toimi, ellei joku myy matkoja. Itse olen aina karsastanut perinteisiä matkatoimistoja ja niiden työpaikkoja, sillä miellän ne matalapalkkaisiksi, mitä ne usein ovatkin. Komissiopohjaisia töitä en ole koskaan tehnyt enkä tule tekemäänkään, sillä haluan tietää, että saan joka kuukausi saman palkan. Matkatoimistojen sijaan suosittelen matkanjärjestäjiä työpaikkana – eli niitä kenen matkoja matkatoimistot myyvät.

Olin itse töissä World Expeditions nimisellä seikkailumatkanjärjestäjällä. Ne keskittyivät etenkin Himalajan ja Perun vaellusmatkoihin, mutta tarjosivat aktiivimatkoja joka mantereella. Eli matkailuala ei suinkaan ole pelkkää aurinkoresorttien myyntiä, vaan se voi olla jotain johonkin erikoisalaan liittyvääkin. Vaellus, golf, risteily, pyöräily, vuorikiipeily, lintujen bongaus, viini… Matkailun erikoisaloja on monta!

Matkojen myymisessä on se hyvä puoli, että sinun täytyy tuntea se tuote jota myyt. Ja miten tämä onnistuu? Tekemällä saman matkan itse, työnantajan kustantamana tietysti. Minä kävin tekemässä viikon vaelluksen Alpeilla ja risteilymatkan Etelämantereelle.
matkailualan työt

Matkapakettien järjestäminen ja varaaminen

Olipa vaikea keksiä hyvää suomenkielistä termiä – haen siis vastinetta reservations termille. Olin pitkän aikaa vastuussa Euroopan aktiivimatkojen myynnistä ja järjestämisestä / varaamisesta. Kun matka on myyty, jonkun täytyy se myös järjestää. Itse tykkäsin tästä roolista, sillä en ole mitenkään hyvin myyntihenkinen ja matkojen taustajärjestelyjen hoitaminen oli enemmän minunlaista hommaa.

Minun työnantajallani tämä tarkoitti lähinnä sitä, että olin yhteydessä Eurooppalaiseen partneriimme, joka järjesti majoitukset ja muut järjestelyt paikan päällä. Tämä rooli on usein yhdessä myyntihommien kanssa, tosin joillain firmoilla tämä on rooli erikseen.
15653004432_ecd9bb4b3f_h

Matkojen kehittäminen

Matkanjärjeställä työskentely on siitä mielenkiintoista, että ne myös kehittävät uusia matkoja ja joillekin onnellisille lankeaa tämä rooli. Tein tätä noin vuoden verran edelleen tuolla samaisella työnantajalla, mutta niiden uudelle sisarbrändille. Työtehtäväni oli kehittää uusi aktiivimatka Kanadassa, mikä sisälsi taustatutkimusta kohteesta, aktiviteeteista, reiteistä, majoituksista, oppaista ja kaikesta mahdollisesta. Tämän jälkeen seuraa paketin kokoonpano, hinnoittelu ja markkinointi eli se oli hurjan monipuolinen rooli.

Kehitin vuoden aikana kaksi uutta matkaa; viikon mittaisen pyöräily-, patikointi- ja melontamatkan Nova Skotiassa ja itseopastetun pyöräilymatkan Brittiläisen Kolumbian viinialueella. Tämä on ollut ehkä kaikkein haastavin homma, etenkin hinnoittelun ja verojen osalta. Oli kuitenkin ihan mieletöntä pyöräillä viinitilalta toiselle ja kutsua sitä työksi! Tosin huomautettakoon, että otin muistiinpanoja koko ajan, sillä kehitin samalla myös kartat ja kaiken materiaalin, jonka asiakkaat tarvitsivat tehdäkseen saman reissun omatoimisesti. Pyöräilin myös lokakuun sateissa yksinään karhunmetsästyskaudella, joten ei se pelkkää glamouria ollut 😉

Jos haluat työpaikan, jossa voi matkustaa, kannattaa tähdätä matkojen kehittämiseen!
15620771155_a71d26cd2c_h

Matkailun markkinointi

Ah, jos vain olisin tajunnut jo opiskeluaikoina, että matkailun markkinointi on vaihtoehto niin olisin kyllä opiskellut sitä. Markkinointi on olennainen osa matkailualaa, se on yleensä korkeapalkkaisempi kuin yllämainitut roolit eikä tämä rooli sisällä yhtään asiakaspalvelua.

Jos olisin tuleva opiskelija, niin opiskelisin ehkä markkinointia yleisesti ja erikoistuisin matkailumarkkinointiin. Tämä pitäisi ovet avoinna muihinkin kuin vain matkailualan töihin, eikä matkailumarkkinointiin tarvita juuri matkailualan tietoa vaan sitä markkinointiosaamista. Jos osaat yhtään graafista suunnittelua, handlaat somen ja osaat kirjoittaa hyvin niin olisit aika hitti matkailumarkkinnoissa.

Matkailumarkkinointi on myös mukavan laaja työpaikkojen suhteen; hotellit, matkanjärjestäjät, eri kaupunkien / alueiden / maiden matkailutoimistot kaikki ovat olemassa markkinoinin ansiosta. Itse ajauduin markkinointipäälliköksi, koska työnantajani tiesi blogitaustastani! Lue vanhempi postaukseni: kuinka matkabloggaaminen johti unelmatyöhöni.

työmatka matkailuala

Taustapiruna matkanjärjestäjällä

Siitä on vain vuosi, kun siirryin unelmahommiin markkinointipäälliköksi, mutta nyt olen jo muutaman kuukauden ollut ihan toisissa hommissa. Muutin Ottawasta Kanadan toiselle laidalle tämän nykyisen työni perässä ja se oli aikamoinen hyppy tuntemattomaan.

Nykyinen työpaikkani on One Ocean Expeditions, joka järjestää pienristeilyjä Etelämantereelle, Huippuvuorille ja Kanadan pohjoisosiin. Työnimikkeeni on Operations Analyst, mikä tarkoittaa, että työskentelen minulle aivan uudella osa-alueella; matkailuoperaation taustalla.

Käytännössä olen vastuussa siitä, että matkat rullaavat saumattomasti. Muun muassa järjestän kaikki tarvittavat lupa-asiat laivoille (niitä onkin muuten aika paljon!), palkkaan työntekijät laivalle ja järjestän heidän aikataulunsa, tilaan tarvittavat määrät ruokaa aina joka matkan alkuun, organisoin polttoaineen kumiveneisiin, tilaan kaiken mitä ikinä laivalla voi tarvitakaan (radioita, viskilaseja, tehosekoittimen.. siis ihan mitä tahansa).. Ja lista vain kasvaa!

glacier

Tämä työ sisältää myös paljon matkustamista. Toistaiseksi olen tehnyt vain viikon mittaisen työreissun Kanadan itärannikolle pakkaamaan laivoja Etelämantereen kautta varten, mutta luulen että lisää reissuja on tiedossa aika pian.

Päätin hakea tähän työhön, kun se pomppasi LinkedInnissä silmille. Se oli vähän liian vaativa ja vähän erilainen kuin mitä olin ennen tehnyt, mutta tuumasin että ainahan sinne voi hakea. Kaipasinkin ehkä jo vähän haastetta lisää työelämään! Ja sitä kyllä sain, enemmän kuin kuvittelinkaan.

Vinkkinä muuten matkailualan työnhakijoille, pomoni sanoi heti ensimmäisessä haastattelussa (kaikkiaan niitä oli neljä!), että hakemukseni nousi reilun sadan hakijan joukosta Top 10 joukkoon, koska en puhunut siitä, kuinka haluan matkustaa Etelämantereelle 😉

Akateeminen ura matkailun parissa

Yksi työ, joka on vielä haavetasolla ja saattaa sinne jäädäkin, on akateeminen ura matkailun parissa. Jos voisin ottaa opiskelut uusiksi, jatkaisin heti bachelor tutkinnon jälkeen maisteriksi ja PhD-tasolle. Silloin vastavalmistuneena tuo ei kuitenkaan heti kiinnostanut ja toisaalta minusta ne mielenkiintoisimmat opettajat ja professorit olivat aina ne, joilla oli oikeaa alan työkokemusta eikä vain teoreettista tutkimusta.

Matkailun tutkimus on kuitenkin mielenkiintoinen ala, jos akateeminen ura ja opettaminen kiinnostaa. Suomessa tähän on aika rajoitetut mahdollisuudet sillä vain Lapin yliopisto opettaa matkailua yliopistotasolla, mutta esimerkiksi Iso-Britanniassa mahdollisuudet tähän ovat paljon laajemmat.

before the rain

Tässäpä siis muutamia ideoita matkailualan töihin! Toivottavasti tästä on hyötyä jollekin, joka miettii olisko matkailuala sopiva juttu. Niin ja btw, kaikki tämän postauksen kuvat on otettu työmatkoilla!

Edit: Julkaisun jälkeen mulle vinkattiin matkailualan monitieteisista opinnoista, joissa on ilmeisesti useampi suomalainen yliopisto mukana. Lisää voipi lukea täältä! 

 

Saattaisit tykätä myös näistä

8 comments

Suunnaton October 22, 2017 - 3:48 am

Olipa mielenkiintoinen juttu! Matkailun taustalla tapahtuu paljon. Etenkin tuo nykyinen työsi oli ahaa-elämys: tosiaan, jonkun täytyy kaikki nuokin asiat järjestää. Matkojen kehittäminen olisi ihan mun juttuni 🙂

Reply
Annika October 22, 2017 - 9:25 am

Kiitos! 🙂 Joo matkailu on loppupeleissä aika paljon muuta, kuin mitä ensimmäisenä voisi kuvitella. Aina tulee vain mieleen ne, jotka ovat siinä matkailun etulinjalla myymässä lippuja ja tuotteita. Mutta ne hauskimmat työt on siellä taustalla, minun mielestä ainakin!

Reply
Marimente October 22, 2017 - 5:25 am

Tosi mielenkiintoinen ja kattava katsaus matkailualan monipuoliseen maailmaan! Ja oli kiintoisaa lukea myös mitä sun nykyinen työ pitää sisällään 🙂

Reply
Annika October 22, 2017 - 9:24 am

No kiva kuulla että oli mielenkiintoista luettavaa! Mun nykyisestä työstä voisin kirjoittaa kokonaan oman postauksen kun se näyttää laajenevan viikko viikolta 😀 😀

Reply
Katja/jumalainenseikkailu October 23, 2017 - 5:43 am

Mielenkiintoinen juttu! Omat matkailualan opintoni tyssäsivät aikoinaan huonoon kieltenopetukseen ja siihen, että matkatoimistossa istuminen ei houkutellut. Siitä ajasta onkin matkailu paljon muuttunut. Ehkäpä järjestän itsenäisesti jonkun matkan blogini kautta joku päivä…
Hyvä huomio muuten tuo, että kannattaa hakea työtä, josta ajattelee, että se on liian vaativa tms. Joskus sitä tärppää kuitenkin!

Reply
Annika October 24, 2017 - 7:59 am

No onpa harmillista, jos matkailualalla on ollut huonoa kieltenopetusta! Se kun on niin olennainen osa tätä alaa. Ei muuta kuin blogimatkoja järjestämään vaan 🙂

Reply
Laura T. October 24, 2017 - 5:13 am

Suuret kiitokset! Vanhin lapseni harkitsee lukion jälkeen juurikin matkailualaa, jossa voisi kenties hyödyntää joko liikunnallisuuttaan tai kiinnostustaan markkinointiin. Vaikka olenkin yrittänyt kertoa alan moninaisista vaihtoehdoista, niin asia on tuntunut silti hieman epäselvältä. Tämä juttu oli juuri sitä mitä etsin pojalle näytettäväksi :)!

Reply
Annika October 24, 2017 - 7:58 am

Voi olipa kiva kuulla, että tästä oli ihan konkreettista hyötyä! 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.