Euroopan parhaat pyöräilyreitit

by Annika

Eurooppa on pyöräilijälle loistokohde, sillä hyvin hoidettuja ja merkittyjä pyöräilyreittejä löytyy sieltä täältä. Mutta mistäs sitten löytyvät ne Euroopan parhaat pyöräilyreitit? Niitä listaan tässä postauksessa litanian! Nämä perustuvat suurilta osalta työkokemukseeni seikkailumatkailun parissa, sillä nämä pyöräilyreitit tulivat esille kerta toisensa jälkeen. Linkkien takaa löydät (yleensä englanninkieliset) sivustot, joilla kerrotaan enemmän kustakin reitistä ja niillä pyöräilystä.

Oma pyörämatkailukokemukseni rajoittuu toistaiseksi vain pyöräreissuuni Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa viiletin yli puisten siltojen ja läpi viiniviljelmien (kyllä vain, pysähdyin lasilliselle, jos toisellekin). Tällä reissulla ihastuin pyörämatkailuun täysin, joten olen haaveissani suunnitellut jo monta vastaavaa matkaa, etenkin Euroopassa, jossa välimatkat ovat useimmiten lyhempiä kuin Pohjois-Amerikassa.

Euroopan parhaat pyöräilyreitit

Kuva: Visit Britain/ Jasmine Teer

Kuva: Visit Britain/ Jasmine Teer

 Lontoosta Pariisiin

Lontoosta Pariisiin pyörällä! Miten hienoa olisi kulkea kahden Euroopan pääkaupungin väli polkien? Vaikka itse noissa kaupungeissa pyöräily hirvittää, olisi tuossa kuitenkin aika mielenkiintoisen matkan ainekset ja aikaakin siihen menisi vain viikon verran. Lontoon Olympialaisia varten kehitetty Avenue Verte pyöräreitti yhdistää nämä kaksi kaupunkia läpi maaseudun ja pienten kylien ja tietysti lauttamatkakin mahtuu mukaan. Normandian historialliset rannikkomaisemat, Etelä-Englannin pikkukylät ja Ranskan maaseutu. Jep, kyllä kelpaisi!

Strassburg. / Strasbourg.

Alsace, kuva: Stefan W, Flickr CC

Alsacen viinireitti

Viinitiloissa ja viiniviljelmien maisemissa on vain sitä jotain, siis muutakin kuin maistiaisia. Sellaista vanhanajan romantiikkaa. Ja missäpä se muualla olisi vanhempaa tai romanttisempaa, kuin Ranskan Alsacessa? Tiedättehän sen alueen siellä Saksan ja Sveitsin rajalla, jossa talot muistuttavat piparkakkutaloja? Sinne olisi muutenkin upea päästä ihastelemaan keskiaikaisia kyliä, mutta vieläkin hienompaa olisi matkustaa kylien välillä pyörien päällä viinitilojen läpi. 170km pitkä Route du Vin d’Alsace on nimensä mukaisesti vanha viinireitti, joka kulkee viiniviljelysten läpi ja tämän pyöräreitin varrelle mahtuu muuten viinitila jos toinenkin!

Euroopan parhaat pyöräilyreitit

Tonavan vartta Saksasta Unkariin

Yksi tasaisimmista, suosituimmista ja helpoimmista reiteistä on seurata Euroopan toiseksi pisintä jokea ja sen varrella olevaa hyvin merkittyä pyöräilyreittiä. Esimerkiksi Saksan Passausta Wieniin polkaisee noin viikossa ja Wienistä Bratislavan kautta Budapestiin vie myöskin noin viikon, päivittäiset matkat ollen alle 50km. Tuo matka voi pyöräilyyn tottumattomalle kuulostaa pitkältä, mutta sen taittaa oikeastaan aika nopeasti, kolmisen tuntia on aika leppoisa tahti. Minusta Keski-Euroopan kaupunkeja voisi tutkia tällä tavalla oikein mielellään!

Kuva: Prague Tourism

Praha, kuva: Prague Tourism

Prahasta Wieniin

Jos pysytään vielä Keski-Euroopan alueella, niin myös Prahan ja Wienin välillä on Greenways Bike Route, jonka 350km mittaiselle matkalle osuu romanttisia linnoja ja historiallisia kyliä, kuten hurmaava Cesky Krumlov, jonka ehdottomasti haluan vielä nähdä livenä joskus. Näissä kahden ison kaupungin välisissä reiteissä on loistava mahdollisuus yhdistää kahden cityn kaupunkiloma ja samalla nähdä pienempiä kyliä ja maaseutua. Suosittelen varmaan pari ekstra lepopäivää matkalle, ettei sitten harmita jos ei ole aikaa kokea näitä upeita paikkoja matkan aikana!

Camino de Santiago: Manzanares el Real - Cercedilla

Kuva: Jesús Pérez Pacheco, Flickr CC

Espanjan Camino de Santiago

Tämä Espanjan halkova reitti on tietysti enemmän tunnettu kävelyreittinä, mutta sen voi taittaa myös pyörällä parissa kolmessa viikossa. Melkein 800km Pohjois-Espanjan maisemia, pikkukyliä ja isompiakin kaupunkeja, kuten Leon, joissa voisi viettää lepopäivän tai toisenkin kulttuurilomaillessa. Eksyminen lienee lähes mahdotonta, sillä reitti on erittäin hyvin merkitty ja etenkin kesäkuukausina siellä on moni muukin reittiä taivaltamassa.

Euroopan parhaat pyöräilyreitit blogipostaus

Kuva: Greg Clarke, Flick CC

Wild Atlantic Way

Irlannin nummet ja rannikot, Atlantin valtamereen tippuvat kalliot ja hurmaavat pikkylät. Pubeja ja irlantilaista musiikkia..niin ja sitä pyöräilyä! Destination Unknown blogin Satu polkaisi tämän reitin viime kesänä, jos Sadun jutuista ei innostu pyöräilystä niin ei sitten mistään. Kokonaisuudessaan Wild Atlantic Way on huikeat 2500km pitkä, mutta tokihan sieltä voi tehdä lyhempiäkin pätkiä. Maisemat ovat joka tapauksessa upeat tällä rannikkoreitillä!

balance rain and sun

Kuva: EladeManu, Flickr CC

 Bodenjärven ympäri kolmen maan kautta

Rauhallisia järvimaisemia Saksan, Sveitsin ja Itävallan maisemissa, Euroopan kolmanneksi suurimman järven ympäriajolla. Bodensee tai englanniksi Lake Constance on pyöräilyä ehkä niin leppoisasti kuin mahdollista, mutta helppouden ja maisemien ansiosta tämä reitti ansaitsee paikkansa Euroopan parhaat pyöräilyreitit-listalla. Luonnollisesti saksalainen järjestelmällisyys tulee esille hyvien karttojen ja opastusten saatavuudessa. Tälle reitille on myös helppo varata laukkujensiirtopalvelu, jos haluat pyöräillä kevyesti ilman matkatavaroitasi. Lisäksi matkaan mahtuu useampi saari, joista yksi on UNESCOn maailmanperintölistalla oleva Reichenau. Tämä jos mikä vaikuttaa leppoiselta reitiltä, ei suuren suuria kaupunkeja, vaan rentouttavaa menoa järvimaisemissa.

Euroopan parhaat pyöräilyreitit

Kuva: Sascha Kohlmann, Flickr CC

Berliinistä Kööpenhaminaan

Vielä loppuun yksi kahden pääkaupungin yhdistävä reitti, nämä kun tuntuvat olevan aika yleisiä ja suosittuja. 700km mittainen reitti antaa haastettakin mukavasti ja noin parin viikon reitin suunnittelu onnistuu kätevästi Bike Berlin Copenhagen sivuston avulla. Minusta tuntuu, että Berliinistä puhutaan nyt joka paikassa ja sitä tituleerataan uudeksi hipsteripääkaupungiksi. Itse vielä odottelen sitä polttavaa tunnetta lähteä Berliiniin, mutta toisaalta, jos sieltä lähtisi sitten pyörällä matkaan kohti Kööpenhaminaa, niin voisihan siellä päiväksi pariksi pysähtyä. Ja mikäpäs sen parempi tapa saapua Kööpenhaminaan kuin pyörällä ja soluttautua paikallisten pyöräilijöiden sekaan!

Copenhagen

Kuva: John Anes, Flickr CC

Lisää reissuinspiraatiota voi kurkata EuroVelo sivustolta, jossa listataan kaikkiaan 19 pitkän matkan pyöräilyreittiä. Mutta niin kuin sanottu, eihän sitä tarvitse koko reittiä tehdä kerralla 😉

Pyöräily Euroopassa on erityisen helppoa, koska hyviä karttoja on tarjolla vaivatta ja välimatkat kylien ja kaupunkien välillä ovat usein juuri passeleita pyörämatkalle. Majapaikkoina voi toimia leiriytymispaikat, jotka voi tietysti bongata etukäteen netistä, mutta hotellimajoitus on varmasti mukava pitkän päivän jälkeen. Kannattaa toki varmistaa, että pyörän saa jonnekin turvaan hotellilla! Omaa pyörääkään ei tarvitse mukana tuoda, vaan pyörävuokraamotkin löytyy kätevästi netistä. Jos osa matkasta tai paluumatka pitää taittaa junalla, sekään ei pyörien kanssa yleensä ole ongelma. Joten nyt ei muuta kuin matkaan!

Mikä olisi sinun suosikkisi näistä reiteistä? 

Saattaisit tykätä myös näistä

11 comments

Tiina, Kinttupolulla April 19, 2015 - 3:49 am

Hienoja reittejä!

Mun haavelistalla on ollut jonkun aikaa Saksan Baijerissa kulkeva “Romantische Strasse” ja löytyishän Euroopasta vaikka mitä…

Paljon on kyllä tullut pyöräiltyä Euroopassa kymmenisen vuotta sitten nuoruuden tarmolla… Polkaisimme Rovaniemeltä Nordkappiin, Lofooteille ja otimme junan Osloon, josta jatkoimme Tukholmaan. Tällä reissulla kilsoja kertyi 2500.

Seuraava reissu lähti Pohjois- Saksan Rostokista kohti Tallinnaa ja ajoimme tukka putkella via balticaa rekkojen seassa….

Viimeisin pidempi reissu ajettiin Tukholmasta Amsterdamiin ja sen jälkeen on tehty lyhkäsempiä polkaisuja Viron saarilla ja Baltiassa.

Tällä hetkellä huvittaa ajella enää turvallisilla ja rauhallisilla pyöräteillä, niinkuin tuo “romanttinen tie” Baijerissa. Taitaapi alkaa ikä painamaan 😉

Reply
Annika April 19, 2015 - 11:06 am

Oo, kuulostaapas romanttiselta tuo sun reitti 😉 No ei vaan siis piti googlettaa tuo kun en ole siitä aiemmin kuullut -vaikuttaa tosi kivalta! Linnoja, viiniä ja lopulta Alppeja. Kyllä tuo vain kelpaisi!!
Aivan mahtavia reissuja oot tehnyt!! Pyöräily Lofooteilla olis varmasti jotain aivan huikeeta…! Mua ei kyllä sais minnekään isommille autoteille kulkemaan, mutta jotain pieniä teitä pitkin olisi makeaa päästellä pitkin Euroopan maita.

Reply
Arja / Haavematkoja April 20, 2015 - 1:15 am

Eurovelon sivulla ei kyllä pysty käydä ilman pyörämatkakuumeen nousemista 🙂 Hienoja reittejä kaikki nämä sinun valitsemat! Itse olen lähdössä heinäkuussa Rein-joen vartta Rotterdamista Churiin kun ajateltiin valita sellanen EV jonka voi oikeasti polkea päästä päähän. Ei malttaisi odottaa 🙂

Reply
Annika April 23, 2015 - 7:35 am

No älä muuta sano Arja! Eurovelolta jos mistä saa inspiraatiota. Kuulostaapa kivalta reitiltä sullakin!!

Reply
Laura April 23, 2015 - 12:11 pm

Mielettömän kuuloisia pyöräilyreittejä – mä olisin valmis lähtemään oikeastaan mille tahansa noista vaikka tältä istumalta! 🙂 Tuleva kesä kuluu tiiviisti töiden parissa, mut seuraavana kesänä meillä on ollut siskon kanssa puhetta lähteä reilaamaan Eurooppaan. Ehkäpä junamatkustamisen vastapainoksi samaan syssyyn vois sujauttaa näpsäkästi myös pienen pyöräilyreissun, hmm… 😉 Matkakuume, täältä tullaan!

Reply
Annika April 23, 2015 - 7:59 pm

Mulla on ihan sama suunnitelma tälle kesälle, valitettavasti! Mutta, kaikki on mahdollista ensi kesää varten 😀 Koskaanhan ei ole liian aikaista alkaa suunnitteleen 😉 Mutta hei ehdottomasti passais junamatkailuun vähän pyörämatkaakin 🙂

Reply
Satu VW I Destination Unknown April 25, 2015 - 4:50 pm

Kun näin tämän otsikon niin jännitin että löytyisiköhän Wild Atlantic Way sieltä joukosta ja löytyihän se! Yksi upea reitti tuohon lisää on myös Norjan länsirannikon tiet etelästä vuonoja myöten kohti Nordkappia, se kiinnostaisi kovasti ja tästähän voisi lähteä reissuun ihan kotiovelta 🙂 Upeita pyöräreissuja Euroopassa kyllä riittää, mutta Vancouverin lähistöltä löytyy kuulemma ihan mahtavia pyöräreissuja myös! Käyppä kurkkaamassa ne, ja kerro (ja näytä) minkälaista siellä on! 🙂

Reply
Annika April 26, 2015 - 10:17 am

Oh, joo Norjaakin voisi varmasti pyöräillä ylös alas. Luin myös jostain blogista pyöräilystä Lofooteilla, mutta en oikein saanut selvää onko siellä joku varsinainen pyöräreitti vai ihan autoteilläkö polkivat. Pitääpä muuten tutkia ihan asiasta tehden noita Vancouverin alueen reittejä!

Reply
Vesa Kaminen October 2, 2019 - 1:23 pm

Itse ajelen joka kesä viron ympärin. Liikenne virossa on vähäistä ja pyörä reitit on viitoitettu tosi hyvin, pyöräilykartan saa kirjakaupasta muutamalla eurolla. Tähän reittii saa kivaa vaihtelua ja eksotiikkaa kun koukkaa viroon lappeenranta-viipuri-pietari reittiä. Tänä vuonna ajoin myös romaniassa fagarasvuorten ympärin reittiä bukarest-sibiu-brasov-bukarest. Transfagaras on muuten yksi mailman upeimmista teistä! Vuorilla on myös hyviä vaellus reittejä, euroopan viimeiset todelliset erämaat susineen ja karhulneen.
Nyt odotan kiivaasti vuodenvaihdetta ja fillariretkeä “indokiinassa”. Tälläkertaa fillaroin reitin bangkok-chiang mai-loei-vientiane-hanoi-saigon-bangkok. Retken alotan ajamalla bangkokissa Sky lane ympärin, käyppä kurkkaamassa netistä kyseistä pyörätietä. Seuraavaa matkaa odotellessa ajelen täällä pohjois-euroopan reunalta pienen pyörämatkan joka päivä lappenrannasta joutsenoon. Onnekseni tämä reitti on yksi mailman upeimmista varsinkin nyt syksyllä.

Reply
Annika October 2, 2019 - 3:43 pm

Moikka Vesa ja kiitos kommentista! Kuulostaapa aivan loistavilta reiteiltä, kiitos vinkeistä! Muistan muuten jonkun muunkin sanoneen, että Viro oli hyvä pyöräilymaa. Tuo Transfagaras onkin ihan uusi tuttavuus, pitääpä perehtyä!
Ja vitsi tuo Aasian pyöräreitti kuulostaa todella huikealta! Dokumentoitko minnekään matkaasi? Olen kuullut Vietnamin olevan mielenkiintoinen pyörämaa, mutta siinä oli kyseessä Vietnam pohjoisesta etelään, ei ollenkaan muita maita. Oikein mahtavaa matkan odottelua sinulle!

Reply
Vesa Kaminen December 12, 2019 - 1:32 pm

Hyvin nahkeesti olen virkannut puhelimella blogia Vesa Kaminen blogspot. Tulevan reissun koitan päivittää kerran viikkoon. Starttaan 12.01.2020 bangkokista pohjoisen suuntaan.
Vinkkejä: Sekavia tarinoita mailmalta starttasi juuri bangkokista singaporen. Fillaranti bloki Silmukka sulkeutui juuri filipineillä. Antti taitaa olla jo yli 70 vuotias. Tour de Teemun seikkailuja on kiva myös seurata, upeita videoita.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.