10 syytä lähteä Alpeille vaeltamaan

by Annika

Alppien vaellusreissu on ollut edelleen kovasti mielen päällä, etenkin kun tämän viikon pakersin raporttia töihin tästä reissusta ja analysoin sitä vähän joka kulmalta. Nyt halusin jättää liiat pohtimiset sikseen ja simppelisti listata 10 syytä miksi sinunkin kannattaisi lähteä valloittamaan Alppeja! 

1. Irtiotto arjen kiireistä

Olipa ammatti mikä hyvänsä, kaikilla, itseni mukaanlukien, tuntuu nykypäivänä olevan kiire. Kiire kotiin, kiire harrastuksiin, kiire mennä töihin ja kiire saada työt tehdyksi. Sitten on vielä kiire ruokakauppaan ja bloggaamaan ja kahvilaan. Viikon vaellus Alpeilla voi olla yllättävän rentouttava loma aktiivisuudestaan huolimatta, sillä vaelluspoluilla ei ole kiire yhtään minnekään. Nettiyhteydet ovat suurimman osan päivästä totaalisen saavuttamattomia, eikä puhelinkaan toimine ihan joka laakson pohjalla ja vuoren päällä. Ei töitä, ei nettiä, ei kiirettä. Eikös tämä kuulosta loman määritelmältä? Tunnustan, että minua ei nykypäivänä saa netin ja sosiaalisen median kiemuroista irti muuten kuin menemällä jonnekin missä ei ole yhteyksiä saatavilla. Jos kärsit samasta ongelmasta, Alpit ovat loistava paikka rentoutua ja irtaantua arjen hulinasta.

Snow ridge

2. Ylös, ulos ja lenkille

Vuoristossa kävely on pakostakin aktiivista, mikä on todennäköisesti sitä mitä suurin osa meistä istumatyötä tekevistä tarvitsee kipeästi. Kuulin äskettäin mielenkiintoisen vertauksen, että istuminen on nykypäivän tupakoimista; epäterveellistä, teemme sitä ihan liikaa ja sillä on pitkäkestoiset terveysvaikutukset. Kun päivän ainoa tehtävä on siirtyä kylästä toiseen, ei siinä persiillään istuminen auta vaan pitää ottaa jalat alle ja lähteä matkaan. Alpeilla vaeltamisen ei tarvitse olla suuren suuri sporttausuoritus, mutta voi se sitäkin olla jos haluaa. Reittien varrella tuli vastaan melkein päivittäin pari innokasta, jotka juoksivat kylästä toiseen ja puitteet maastojuoksuun ovat tuolla aivan loistavat, jos suunnitelmissa on astetta urheilullisempi loma.

Farm

3. Omat rajat testiin

Urheilusuorituksesta puheenollen, aktiiviloma Alpeilla on hyvä tapa testata omia rajojaan liikunnan merkeissä. Kuinka pitkälle sitä voikaan päivässä kävellä? Kuinka paljon ylämäkeä on liikaa? Pysyykö mieli korkealla, vaikka vettä sataa kuin saavista kaatamalla ja ulkona on oltava?

Alone in the mountains

4. Harjoittele isompaa trekkiä varten

Yksi syy miksi mielenkiinnolla odotin omaa vaellustani oli se, että halusin kokeilla onko minusta ensinnäkään kävelemään monta päivää putkeen ja miten jaksaisin fyysisesti (ja henkisesti!) sitä tehdä. Haaveissani on monta pidempää vaellusmatkaa mm. Perussa ja Nepalissa, joten ennen Alppien reissuani toivoin kovasti, että kaikki menisi hyvin tällä pienemmällä reissulla. Ja menihän se, nyt uskallan jatkaa isompien trekkien suunnittelua!

5. Maisemat

Suomessa kasvaneena vuoret ovat harvinaista herkkua, mutta Alpeilla upeista vuoristomaisemista ei ole pulaa. Lisäksi matkan varrelle sattuu hurmaavia pieniä alppikyliä ja vehreitä laaksoja, joiden sivuilla kohoavat Euroopan korkeimmat huiput. Näissä maisemissa silmä lepää ja vaikka niitä ihastelisikin joka päivä viikon ajan, joka päivä on jotain uutta horistontissa.

flowers2

6. Ranskan kielen kiemuroissa

Ranskaa opiskelevat voivat laittaa kielitaidon testiin, sillä sanonnan mukaan Mont Blancilla ei ole kuin yksi kieli. Tosin italiaakin kannattaa muutama sana opetella. Vaikkei paikallisia kieliä puhuisikaan, niin jokaisen vastaantulijan huikkaama ‘bonjour!’ tai ‘buongiorno!’ saanee suomalaisenkin vastaamaan, toivottavasti ainakin.

7. Suomesta suoraan perille

Finnair lentää suoraa reittiä Geneveen Helsingistä. Siinä jo syy yksistään pakata kävelykamat mukaan ja lähteä reissuun!

walking

8. Koko perheen huvia

Etenkin lasten kanssa matkustavat tykänneevät suorista lennoista ja päivittäiset kävelytkin voi suunnitella niin, että lastenkin kanssa pääsee aktiivilomaileen. Osa alppien helpoimmista kävelyreiteistä ovat ilmeisen suosittuja koko perheen kävelymatkoja, joten reissaus onnistuu pienempienkin taapertajien kanssa.

9. Romantiikkaa kaukana kaikesta?

Teltta rinkaan, rinkka selkään ja käsi kädessä kohti auringonlaskua. Ei ehkä jokaisen mielikuva romanttisesta lomasta, mutta jos tarkoituksena on viettää aikaa rakkaan kanssa upeissa maisemissa niin kyllä minä voisin lähteä Alpeille mielelläni. Teltan voisi pysyttää sinne minne haluaa ja siellä voi olla niin kauan kuin mieli tekee. Aamupuurot voi keittää Mt Blancia katsellen vaikka huolen häivää muusta maailmanmenosta. Kelpaa!

Refuge de mottets

10. Valokuvaamaan alppikukkia

Itselleni tuli yllätyksenä  kuinka paljon kukkia Alpeilla olikaan! Olin kuvitellut maisemien olevan täysin karuja, mutta ensimmäiset sähkön siniset alppikukat nähtyäni huomasin olevani väärässä. Kukkia oli siellä täällä matkan varrella mitä näteimmissä väreissä ja olisin voinut kuvailla kukkia siellä kauemminkin. Kukkaintoilijat ja ammattivalokuvaajat olisivat varmasti onnensa kukkuloilla!

blue flowers

Tätä listaa voisi jatkaa vielä, mutta eiköhän tässä nyt ollut tarpeeksi vakuuttavia syitä ottaa suunta kohti Alppeja?

Saattaisit tykätä myös näistä

6 comments

Tiina, Kinttupolulla August 2, 2014 - 3:30 pm

No ihan varmasti! 😀

Reply
Annika August 2, 2014 - 9:48 pm

Jes, huippua! Ei muuta kuin Alppien suunnitelmat valmiiksi Tiina 😉

Reply
Anna Koskela August 3, 2014 - 2:00 am

Vaikka mun vaeltelut on kyllä todella lyhyitä, niin yhdyn kyllä täysillä suosituksiisi!
Lapset tykkää, on kaunista ja nuo suorat lennot on aina plussaa.

Olen edelleen täysin Alppien lumoissa!

Reply
Annika August 3, 2014 - 8:14 am

Hahah, et ole ainoa joka on edelleen Alppien lumoissa 🙂

Reply
Laura August 10, 2014 - 5:17 am

Tää lista sai ainakin mut TÄYSIN vakuuttuneeksi siitä, että ihminen ei voi kuolla onnellisena, jos ei ole päässyt kokemaan Alpeilla vaeltamista edes kerran elämässään 😉 I’m in!

Reply
Annika August 10, 2014 - 8:21 am

Jes, huippua! Todellakin Alpeille kannattaa suunnata heti kun vain mahdollista! 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.