Tour du Mont Blanc – vaeltajan opas

by Annika
Tour du Mont Blanc opas

Tour du Mont Blanc (TMB) on 170km pituinen vaellusreitti Ranskan, Sveitsin ja Italian Alpeilla ja yksi Euroopan tunnetuimmista pitkän matkan vaelluksista. Ja omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että se on uskomattoman upea kokemus! Melkein pitäisi sanoa varoituksena, että tämä reitti on niin kaunis, että huomaat vertaavasi kaikkia tulevia vaelluksiasi Tour du Mont Blanciin.

Olen aiemmin kirjoittanut vinkkejä mm. parhaasta ajankohdasta, varusteista jne Tour du Mont Blanc vaellus-postauksessani ja nyt haluan kertoa vähän yksityiskohtaisemmin itse reitistä ja kuinka suunnitella se omatoimiseen vaeltamiseen.

Tour du Mont Blanc opas suunnittelun avuksi

Mitä pitää tietää?

Reitin pituus ja kesto:

Noin 170km ja 10 päivää koko ympyrän kiertämiseen – toki tästä reitistä voi tehdä vain osan jos haluaa lyhyemmän vaelluksen. Suosittu versio on myös 8 päivän kierros, joka ei ole ihan täysinäinen ympyrä, mutta kattaa kaikki parhaimmat palat. Tour du Mont Blancin voi tehdä myötä-tai vastapäivään ja periaatteessahan eroa näissä ei ole hirveästi, mutta suosittelen ehdottomasti aloittamista Le Tour-kylästä ja lopettamista Les Houcheen, eli siis myötäpäivään menemistä. Näin maisemat vain paranevat loppua kohti ja ne alkumatkan suht pienet kukkulat tuntuvat vaikuttavilta, kun ne on ne ensimmäiset.

River view

Italian border

Vaikeusaste

Tour du Mont Blanc ei ole tekninen, vaan se onnistuu helposti kävelemällä. Polut ja reitit ovat hyvin hoidettuja ja mukavia jalan alla. Lähes joka päivä sisältää ylösnousua ja alamäkeä, sillä majoituspaikat kylissä ovat laaksoissa ja seuraavaan kylään / laaksoon pääse vain ylittämällä niiden välissä olevan vuoren. Yleensä nämä ylitykset ovat noin 2000m korkeudessa tai vähän alle. Korkein ylitys on vähän reilu 2537m korkeudessa oleva Grand Col Ferret.

lost

Opasteet ja kartat

Tour du Mont Blanc on hyvin merkitty lähes koko reitin varrella. TMB- kylttejä ja eri kyliin ohjaavia opasteita löytyy suhteellisen tiheästi, tosin onnistuin kerran menemään väärään suuntaan, kun en huomannut kylttiä tai uskonut, että reitti menisi lehmäaitauksen läpi – tässä tapauksessa nimenomaan piti hieman koukata aitauksen kautta.

Tour du Mont Blancista on olemassa kirjoja, kuten minulla mukana ollut Cicerone opas. Suurin apu oli kuitenkin kaksi IGN-karttaa  (#3630 Chamonix -massif du Mont Blanc ja #3531 St Gervais-Les Bains-massif du Mont Blanc).

Farm

Sign

Opastettu vai omatoiminen vaellus ja laukkujensiirtopalvelu

TMB on suosittu vaellus ja sitä tarjotaan myös opastettuna. Minusta opas on kuitenkin turha tähän vaellukseen, joka ei ole tekninen ja jossa on hankaa eksyä perusteellisesti.

Omatoimisena vaelluksena tämä onnistuu taatusti, tosin huomioi se, että telttailu on kiellettyä eli majapaikat pitää varata etukäteen. Suunnistus onnistuu suht helposti netissä olevien resurssien avulla – esimerkiksi Atour du Mont Blanc on loistava sivusto ja apu suunnitteluun karttoineen ja majoituksineen.

Sitten on olemassa näiden kahden välimuoto, eli itseopastettu vaellus, jossa matkanjärjestäjä varaa majoitukset ja järjestää laukkujensiirtopalvelun. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että saat päivittäiset reittiohjeet mukaasi ja patikoit vain päivärepun kanssa. Matkalaukut tai isommat rinkat siirtyvät auton mukana päiväseltään ja odottavat aina kunkin päivän majapaikassa. Jos matkalla tulee tenkkapoo tai majoituksen kanssa on ongelmaa, voi soittaa päivystysnumerosta apua. Minä valitsin omalle reissulleni tämän vaihtoehdon ja varasin sen Cairn Trekking-firman kautta. Kaikki pelasi suht hyvin, tosin ranskankielentaito oli hyödyllistä.

Tour du Mont Blanc reitti päivä päivältä

Päivä Reitti Etäisyys Kesto Nousua Laskua
1 Le Tour, Raska – Trient, Sveitsi 11km 4-5 tuntia 894m 738m
2 Trient – Arpette, Sveitsi 16.5km 5 tuntia 776m 589m
3 Arpette – La Fouly, Sveitsi 17km 5 tuntia 454m 572m
4 La Fouly, Sveitsi – Refugio Elena, Italia 12km 5 tuntia 1028m 475m
5 Refugio Elena – Courmayeur, Italia 20km 7-9 tuntia 700m 1600m
6 Courmayeur – Refugio Elisabetta, Italia 16km 4-5 tuntia 1400m 490m
7 Refugio Elisabetta, Italia – Les Chappieux, Ranska 14km 4-5 tuntia 400m 1000m
8 Les Chappieux – Les Contamines, Ranska 16km 6-7 tuntia 930m 1300m
9 Les Contamines – Champel, Ranska 10km 5 tuntia 517m 495m
10 Champel – Les Houches, Ranska 12km 6 tuntia 453m 629m

Refugio Elisabetta

Hiking

Tässä siis muutamia vinkkejä suunnittelun aluksi. Tour du Mont Blanc houkuttelee edelleen, menisin mielelläni takaisin tälle reitille ja tällä kertaa varaisin pari lepopäivää matkan varrelle, ihan vain, jotta olisi hieman enemmän nautiskella maisemista ja vuoristokylien elämänmenosta!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

2 comments

Kestävä matkailu: Vuoden 2020 suurin matkailutrendi - Tarinoita Maailmalta October 26, 2019 - 9:20 pm

[…] Aktiivimatkat […]

Reply
Ranskan parhaat vaellusreitit - Tarinoita Maailmalta November 3, 2019 - 12:30 pm

[…] Aktiivimatkat […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.