Aktiivimatkojen trendit 2015

by Annika

Työn puolesta tulee oltua niin sanotusti kartalla matkailun trendeistä ja uusista tuulista (ja tokihan näitä seurailen ihan huviksenikin) ja ajattelin kertoa teillekin mistä matkailun maailmassa kohistaan nyt ensi vuotta/vuosia kohden. Tämä lista on hyvin aktiivimatkapainotteinen sattuneesta syystä, mutta mukana on muutamia ihan ‘tavallisiakin’ matkakohteita, joista povataan menestyksiä.

Bangladesh

Bangladesh

Kuva: Nasir Khan Saikat, CC BY-SA 3.0

Aloitetaanpa kohteella, joka yllätti minut täysin ja aiheutti lähinnä reaktion ‘ihanko tosissaan meinaat?’ kun skypettelin työpaikan Australian pomojen kanssa, jotka ovat perehtyneet matkatrendeihin ihan tosissaan. He nimittäin väittävät, että Bangladesh on uusi nouseva kohde. Bangladesh! Minulla ei kyllä ole hajuakaan mitä siellä edes on, se kun on uutisissa aina negatiivisessa sävyssä. Tätä ei tosin povata ensi vuodelle vielä, mutta lähinnä seuraavan viiden vuoden aikana Bangladeshista ennustetaan uutta ‘it-kohdetta’, niin kuin  Bhutan ja Myanmar olivat aikoinaan.

Koillis-Intia

Mountain_Range_in_Northern_Sikkim

Kuva: Karsten.nebel CC BY-SA 3.0

Jos pysytään samalla alueella niin aktiivi- kuin kulttuurimatkojen yksi nousussa oleva kohde on Kaakkois-Intia. Assam, Nagaland ja Sikkim tarjoavat mielenkiintoisen oloista kulttuurikylpyä ja hyviä trekkejä sekä pyöräilyreittejä, jotka tosin ovat aika hard core vuoristoisen maaston takia. Eli ei ehkä tällaiselle sunnuntaipyöräilijälle, mutta voisin hyvinkin lähteä vuoristovaellukselle tuonne, vaikkei muu Intia kohteena juuri kiinnostakaan.

Etelä-Korea

Kuva: Bifyu CC BY-SA 2.0

Kuva: Bifyu CC BY-SA 2.0

Etelä-Koreasta kohistaan aika paljon nyt nimenomaan pyörämatkoihin liittyen. Maasta löytyy yli 1700km uudehkoja pyöräilyreittejä, jotka kulkevat pääasiassa jokien varsia pitkin, eli ovat suhteellisen tasaisia. Pyörän kyytiin voi hypätä jo pääkaupunki Seoulin lieppeillä ja sieltä matka jatkuu yleensä etelää kohti. Minusta tuntuu, että Seoul on kaupunkikohteenakin nyt aika pinnalla, joten en yhtään ihmettele Etelä-Korean suosiota.

Filippiinit

Filippiinit. Lähde Wiki Commons

Kuva: Ramon FVelasquez, CC BY-SA 3.0

Jatketaanpa Aasia-linjalla, nimittäin Filippiinit ovat investoineet turismiin aikalailla viime aikoina ja Philippine Airlines avaa pian suoria reittejä ensimmäistä kertaa sekä Eurooppaan että Pohjois-Amerikkaan. Joten ilmeisesti valkohiekkaiset biitsit ovat hieman helpommin saavutettavissa auringonpalvojille ja sukeltajille. Hmm, ei hullumman kuuloinen talvilomakohde…

Egypti

dahab1Sukeltamisesta tuleekin mieleeni Egypti, se kun on ainoa paikka, jossa sitä olen harrastanut. Egyptin matkailu on romahtanut pohjalukemiin 2011 Arabikevään jälkeen ja maan hallitus tekee parhaansa promotakseen Egyptiä taas etenkin pohjoismaalaisten tietoisuuteen. Egypti on tulevien Matka 2015-messujen pääpartneri, joten Egyptistä kuullaan varmasti vielä mediassa. Pyramidien maa on siis ehkä paremminkin uudelleen pinnalle puskeva kohde, eikä niinkään uusi kohde. Voisin lähteä Egyptiin patikoimaan, aavikolle yöpymään ja tietysti jatkamaan vuosia sitten alkanutta sukellusharratusta.

Ladakh, Intia

Ladakh. Kuva: Mufaddal Abdul Hussain, CC BY-SA 3.0

Kuva: Mufaddal Abdul Hussain, CC BY-SA 3.0

Toinen uudelleen matkaajien tietoisuuteen pyrkivä kohde on Kashmir ja tarkemmin Ladakh, mutta turvallisuussyistä vain tietyt alueet Manalin tai lentäen Lehin kautta mentynä. Ladakhissa houkuttaa huikeat vuoristotrekit ja aito tiibetiläinen kulttuuri. Kiinan puoleisesta Tiibetin alueesta sanotaan Kiinan vaikutuksen näkyvän, kun taas Ladakhin tiibetiläistä kulttuuria pidetään ‘puhtaampana’ tiibetiläisenä ja kuvien perusteella tuolla olisi aivan huikeat maisemat!

Nicaragua

Ometepe cabin beach

Nicaragua valittiin vuoden 2014 matkakohteeksi olikohan nyt Lonely Planetin toimesta ja tämän lattarimaan nousu matkailun saralla jatkuu edelleen. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että se on todella mielenkiintoinen ja miellyttävä matkakohde, vaikka siellä ei varsinaiselle aktiivilomailijalle ole hurjasti tekemistä (tietääkseni ei pidempiä trekkejä tai juuri lainkaan pyöräreittejä). Suosittelen menemään nyt kun Nicaragua on vielä edullinen, varmasti muutaman vuoden päästä hintataso alkaa hipoa Costa Rican tasoa. Tänne voisin itse asiassa palata aurinkoterapiaan mielellään.

Tasmania

cradle_mtn

Sitten kohde, josta ei aktiviteettia puutu: Tasmania. Olipa menopelinä vaelluskengät, kajakki, pyörä tai lautta (…tai siis millä sitä koskenlaskua harrastetaan?) niin tästä Australian osavaltiosta löytyy jokaiselle jotain. Tiesittekös muuten, että ensimmäiset Australiaan suunnatut rangaistusvangit päätyivät juuri Tasmaniaan? Kuvien ja kertomusten perusteella Tasmania olisi tosi kiehtova matkakohde aktiivilomailijalle! Lonely Planet nimesi Tasmanian ensi vuoden top 10-matkakohteen listalle, joten ihan hatusta vedettyä ei Tasmanian suosio ole.

Namibia

Kuva: Namibia Tourism

Kuva: Namibia Tourism

Namibiassa juhlitaan ensi vuonna 25 itsenäistä vuotta ja matkailupiireissä on jo jonkin aikaa kohistu tämän aavikkoisen maan suosiosta. Viime aikoina myös aktiivimatkat ovat löytäneet Namibian, tosin pääpaino lienee edelleen luontopainotteisessa matkailussa. Itse asiassa Namibia olikin ensimmäinen Afrikan maa, joka sisällytti ympäristön suojelun perustuslakiinsa ja muutenkin Namibiasta on puhuttu Afrikan menestystarinana.

Botswana

Kuva: Botswana Tourism

Kuva: Botswana Tourism

Botswana on toinen nousussa oleva Afrikan kohde ja on ollutkin sitä jo hetken aikaa. Botswanaan vetää tietysti monipuolinen eläinkanta ja luonto ja olen itsekin miettinyt, että sitten kun pääsen Afrikkaan asti niin taidan suunnata juuri Botswanaan hippoja katseleen.

Irlanti

Kuva: Tourism Ireland

Kuva: Tourism Ireland

Eurooppa on aina aika pinnalla, eikä mitään mullistavia uusia tuulia juuri puhaltele aktiivimatkojen varrella. Yksi mihin on kuitenkin nyt alettu kiinnittämään enemmän huomiota on Irlanti pyöräilykohteeena ja ilmeisesti leprakonien maa on panostanut tämän osalueen markkinointiin ja se on saavuttanutkin kasvavaa suosiota. Toki Irlanti on ollut tunnettu aktiivimatkakohde jo pitkän aikaa, mutta enemmän vaelluskohteena kuin pyöräilyyn keskittyvänä.

Tässäpä näitä, mitäs tuumaatte? Löytyykö mielenkiintoisia matkakohteita ja jos löytyy, niin minne näistä lähtisitte? Tai oletteko jo käyneet näissä maissa/alueilla? Kommenttiboksi odottaa kertomuksia 🙂

Saattaisit tykätä myös näistä

19 comments

Elina / Vaihda vapaalle December 6, 2014 - 3:53 am

Nyt pistit kyllä sellaisen listan, ettei ole tullut käytyä missään näistä! Eniten kiinnostaisi tällä hetkellä näistä Botswana, koska koin viime matkan perusteella pienen Afrikka-hurhaduksen 😀 Sen lisäksi Nicaragua olisi erittäin kiinnostava. Ja Tasmania tottakai, kun siellä ei tullut Ausseissa ollessa käytyä. Kaikkiin näihin paikkoihin lähtisin kyllä mielelläni.

p.s. Kolme viimeistä kuvaa ei näy ainakaan mulle.

Reply
Annika December 6, 2014 - 8:06 am

Hei kiitos kun vinkkasit noista kuvista, nyt on fiksattu 🙂 Mä en osaa edes päättää mikä näistä olisi mielenkiintoisin!! Luulen, että Botswana tai Tasmania olisi mullakin listan kärkipäässä.

Reply
Lotta Watia | Unagidon December 7, 2014 - 5:21 am

Bangladesh todellakin yllättää, mutta muut voin ymmärtää tuolta listalta. Itse lähtisin Namibiaan ja Afrikka onkin viime aikoina alkanut kiinnostaa paljon.

Reply
Annika December 7, 2014 - 10:11 am

Mua kiinnostaisi Afrikka kovasti myös, en ole Egyptiä edempänä käynyt lainkaan vielä. Nähtäväksi jää tuo Bangladeshin tuleminen..!

Reply
Annika December 7, 2014 - 2:21 pm

Mulle tulee Bangladeshista lähinnä mieleen se lastenlaulu “desh, desh desh, kai paikka on Bangladesh” – yritin googlettaa mutten löytänyt pikaetsinnöillä mitään tietoa itse biisistä 🙂

Mielenkiintoisia uusia kohteita, toi Irlanti tuolla hännillä tuntuu vähän siltä, ettei kuulu joukkoon 😛 Muut on sen verran eksoottisempia..

Reply
Annika December 7, 2014 - 6:08 pm

Hahah, pitää myöntää etten tunne tuota biisiä, mutta hyvältä kuulostaa 😀 Irlanti on tosiaan siellä vähän omassa sarjassaan tuttuna ja turvallisena, hieman eri luokkaa kuin muut seikkailullisuudessaan..:D

Reply
Satu VW I Destination Unknown December 7, 2014 - 3:18 pm

No, Irlannin länsirannikko tuli jo pyöräiltyä, mutta lähtisin sinne takaisin vaikka heti. Niin monessa paikkaa olisi voinut viettää paljon enemmänkin aikaa. Ja täytyy tunnustaa että näistä muista en oikein syttynyt Tasmaniaa lukuun ottamatta… Jos jonnekin olisi “pakko” mennä niin ehkä Koillis-Intiaan sitten….. 🙂

Reply
Annika December 7, 2014 - 6:11 pm

No sun jutut onkin tullut usein mieleen, kun meillä töissä tulee aika usein puhetta tuosta Atlantic Waystä! Hahah, musta tuntuu että voisin mennä näistä melkein kaikkiin, tuo Bangladesh vähän epäilyttää kyllä. Ja Ladakhissa olisin varmaan peloissani kaiken maailman terroristien varalta… Mutta niin kuin tuossa yllä jo sanoinkin, Tasmaniaan menisin kovin mielelläni minäkin!

Reply
reissuesa December 7, 2014 - 4:26 pm

Olen noista käynyt Egyptissä, Nicaraguassa ja Filippiineillä. Uusintakäynnille lähtisin mielelläni esim. Filippiinien Boracaylle. Intiassa olen käynyt, mutta en mainituissa osissa. Bangladeshiä pidän Intian pahempana versiona, Intia on jo tarpeeksi kauhea vatsatauteineen.

Reply
Annika December 7, 2014 - 5:50 pm

Mua ei myöskään Intia kovasti kiinnosta, mutta noille kaukaisille vuoristoseuduille voisin lähteä olettaen, että siellä meno on hieman rauhallisempaa kuin vaikka Delhissä 😀

Reply
Jenna December 8, 2014 - 6:14 am

Intia ei mua napostele, mutta Etelä-Koreaan mennään ainakin ensi vuonna. Myös Bangladesh kuulostaa jännältä. Filippiinit, Nicaragua ja Afrikan kohteet ovat kyllä varmasti kokemisen arvoisia. Filippiineille ois kiva päästä.

Reply
Annika December 8, 2014 - 9:56 am

Oo, huippua että ootte menossa Etelä-Koreaan! Ja taidat olla tähän mennessä eka kommentoija, joka on ilmaissut pienintäkään kiinnostusta Bangladeshiin! Filippiinien rantahiekat olisi kyllä aika kutsuvia…

Reply
Soile December 8, 2014 - 8:43 am

Ah, Filippiinit! Palawan oli upea ja ihana, ja ehdottomasti haluaisin joskus vielä nähdä mm Boholin “Chocolate Hillsit” 🙂

Reply
Annika December 8, 2014 - 9:55 am

Hmm, Chocolate Hills! En ole ennen paikasta kuullut, mutta nyt pitää kyllä laittaa googleen, sen verran herkullinen nimi 😉

Reply
Annika | travelloverblogi December 10, 2014 - 9:32 am

Aktiivimatkailija en tokikaan ole, mutta muistan taannoin Etelä-Koreassa, että kiipesimme jollekin nyppylälle jonkin temppelin, buddhan tai vastaavan vuoksi. Oli älyttömän kuuma ja kostea sää. Siinä sitten valitin miehelle, että ottaisit miut reppusekän, jos oikeasti rakastaisit, onhan sentään hääpäivä. Ei ottanut. 🙂

Islanti taitaa myös olla lähialueista nyt aktiivilomailijoiden suosiossa.

Reply
Annika December 10, 2014 - 8:33 pm

Hahah, no on se kumma mies kun ei vaimonkantoon alkanut! Islanti olis kiva kohde muuten sekin, jos se ei olisi niin pirskuleen hintava!

Reply
Maarit Johanna December 10, 2014 - 1:50 pm

Huh mikä lista tosiaan 😀 Mulle melkeimpä kaikki paitsi Irlanti sellaisia kohteita joihin en ole vähään aikaan ajatellut edes haaveilevani lähteä.
Tosin sinne Irkkulaan voisin kyllä lähteä uudelleen ^^

Reply
Annika December 10, 2014 - 8:38 pm

No ei sitä milloin se inspiraatio iskee lähteä koillis-Intian vuoristoon 😀 Irlanti on kyllä helpoiten saavutettavissa ja ehdottomasti helpoin kohde noista. Ja mikäs siellä olisi reissatessa!

Reply
Skotlanti vai Irlanti matkakohteeksi | Tarinoita Maailmalta December 17, 2014 - 11:16 pm

[…] rannikolla korkeiden jyrkänteiden tippuessa tyrskyävään Atlantin valtamereeen. Kuten vinkkasin Aktiivimatkojen Trendit 2015-postauksessa äskettäin, Irlanti on loistava pyöräilykohde ja Destination Unknown blogin Satukin […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.