Pieniä suuria juttuja hampaankolossa

by Annika

Oon tässä jo pidemmän aikaa hautonut pieniä suuria juttuja mielessäni siinä toivossa, että muistan niistä joskus kirjoittaakin. Kai näitä kulttuurieroiksikin voi sanoa. Joka tapauksessa kyse on muutamista kovin pienistä, mutta tilanteen kohdalle sattuessa sitäkin ärsyttävimmistä asioista, täällä Atlantin takana, jossa kaikki on suurempaa…

Ja oikeasti on. Siis kaikki suurempaa. Esimerkiksi autot, täällä nimittäin ajellaan tuhannen isoilla tila-autoilla, jotka SUV:na täällä päin tunnetaan. Siis sellaisia korkeita ja leveitä autoja, jonne mahtuu pienen kylän verran väkeä. Ja näillä tilaihmeillä ajellaan kaupungin keskustassa, vaikka ne malliltaan sopis paremmin jonnekin mettäpoluille telttailuretkelle. Parkkipaikat on myös suuren suuria, ainakin meidän ruokakaupoissa Metrossa ja Loblawssa, joiden parkkipaikkojen läpikävelyyn menisi varmaan lähemmäs kymmenen minuuttia. Ja minä kun oon kotona Suomessa tottunut parkkeeraan eturiviin Superin tai Halpa-Hallin eteen, just melkein katoksen alle, ettei vaan tarvi kauaa olla ulkona. Ja mikäs siinä, mun kotipaikalla eturivissä on melkein aina tilaa!

Täällä on ollut nyt viime aikoina oikein kunnon kesäilmat, eli lähemmäs 30 astetta aika tasaisesti. Välillä enemmän, välillä vähemmän mutta semmoset jäätelökelit. Ja mikäs sen mukavampaa, kuin mennä töiden jälkeen pikaisesti hakeen ruokakaupasta illallisvärkit ja nappaamaan jätskitötteron tai Magnumin automatkalle. Paitsi että kaikki on suurempaa-periaate jatkuu. Nimittäin ihan aikuisten oikeasti noista mun megasuurista ruokakaupoista ei saa yksittäisiä jäätelöitä!! Sellasia 10 magnum- jäden familypackejä kyllä saa, tai monen litran ämpäreitä, mutta yksittäisiä jätskejä ei. Ja kyllä, olen kolunnut pitkän pitkän pakastealtaat ja kysynyt kauppiailtakin, ja ei onnistu. Ruokakaupasta et saa jätskiä muuta kuin jättikoossa. Kaiholla ajattelen Sokkarin jäätelöaltaita, jotka on täynnä eskimoita, magnumeita, jättiksiä jne jne… Siis kyllähän täältä yksittäisiä jätskejä löytyy, mutta pienistä kioskeista, mutta näitähän ei tietenkään löydy mistään mun ruokakauppojen lähettyviltä. Tää jäätelöasia on kyllä varmaan kaikista hermoja raastavin, ainakin tällä hetkellä. Mutta lista jatkuu!

Siis Kanadan pankkijärjestelmähän on uskomattoman ikiaikainen. Tai no ainakin se laahaa pahasti perässä. Nettipankkeja ei nimittäin tunneta juuri alkuunkaan ja shekit on tietty kelpo maksuvälineitä edelleen. Siirsin rahaa tuon armaani tilille takuuvuokraa varten ja tähän oli kaksi vaihtoehtoa. Joko voin nostaa rahat automaatista ja antaa ne Adamille, joka sitten kiikuttaa ne omaan pankkiinsa talletettaviksi. Mutta mun tilillä on vaivainen $200 nostoraja, jota ei voi päivässä ylittää. Ja vuokra on kuitenkin sen tonnin verran yli tuon 200, joten jotain piti keksiä. Kokeiltiin sitten ‘e-mail money transfer’, joka on vähän kuin nettipankilta siirtäisi rahaa. Tää on vähän kummallinen juttu, mutta siis kirjaudun sisään omaan nettipankkiini (joka on siis olemassa, mutta en voi tehdä siellä juuri mitään muuta kuin kattoa saldon) ja lähetän rahasiirron Adamin sähköpostiin, joka sieltä jotenkin päätyy sen pankkitilille. Joo, kummallista ja epäselvää, tiedän. Mutta tästäkin hyvästähän pitää maksaa palvelumaksu tietty ja siinä menee tovi ootellessa. Siis miksei voi olla sitä yksinkertaista ominaisuutta, että voisi siirtää rahaa omalta tililtä haluamalleen tilille nettipankissa? Ei se voi olla niin paljon monimutkaisempi, kuin tuo sähköpostihässäkkä!!

Ja en edes aloita puhumaan kansainvälisistä rahasiirroista, ne kun ei onnistu tuolla sähköpostimenetelmällä, kai..Maksoin just $25 siitäkin ilosta, että sain siirrettyä  rahaa Kanadan tililtä Suomeen ja tässäkin tietenkin menee ainakin viikko. Makselepa tässä sitten opintolainaa takaisin..? Mutta pankkiasoissa pysytään edelleen, nimittäin luottokortti on seuraava murheenkryyni. Tätä korttia nimittäin tarvii vaikka ja mihin yksinkertaisiin asioihin, kuten puhelimen ostoon. Ei onnistu puhelimen osto ja laskun maksu ilman luottokorttia ei.

Ja korteista puheen ollen, ajokorttejan täällä saa uusia 3-5 vuoden välein. Mutta kummallisin asia on se, että ajokorttiin ja sairasvakuutuskortteihin pitää päivittää osoitetta aina kun se muuttuu. Ajokortissakin siis lukee se osoite. Ja muuten kun muuttaa, niin ei tarvi tehdä osoitteenmuutosilmoitusta minnekään, kuten esim Suomessa tehdään postille ja/tai maistraattiin. Niin ja ajokorttihan on sitten sidottu tuohon luottokortin saamiseen sillä viisiin, että ajokortti toimii todisteena osoitteesta ja henkilöllisyydestä. Esim mä olisin saanut luottokortin pankiltani, mutta ne halus nähdä mun a) Kanadalaisen passin, b) kanadalaisen ajokortin tai c) permanent resident kortin. Valitsin vaihtoehdon d) elämän ilman luottokorttia.

Ja sitten vielä loppuun kummallisuus, joka ei henkilökohtaisesti kosketa, mutta on outo juttu kuitenkin. Nimittäin maito ostetaan täällä päin pusseissa. Jep, pusseissa. Ja jättikoossa tietenkin.

maito

Ja oikeesti, kuinka mielikuvituksetonta porukkaa pitää olla, jos kaupungin nimenä on Moose Factory (hirvitehdas) tai South Porcupine (etelä piikkisika)??? Tai ehkä näissä nimenomaan on käytetty sitä mielikuvitusta? Mene ja tiedä!

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.