Maailman huonointa matkaseuraa?

by Annika

Valmistelin tulevaa Victorian reissua ja lentoaikatauluja katsoessani tuumasin, että tämähän toimii vallan loistavasti. Ensin koneeseen, sitten nukun sen 6-7 tunnin lennon Vancouveriin. Siellä voisi ostaa kentältä kahvin ja herätä vihdoin ja intoutua itse perille pääsystä. Matkaseurani ei ehkä ollut yhtä innostunut suunnitelmastani, mutta jos ihan totta puhutaan, niin tulen nukkumaan lähes koko lentomatkan. Kyllä vain, taidan olla maailman huonointa matkaseuraa. 

Tällä kertaa meille sattuu aamulento, mikä sopii nukkumissuunnitemiini hyvin. Tosin todennäköisesti nukkuisin vaikka lentäisin iltapäivälläkin, sillä minulla on tämä ihana lahja/kamala kirous, että nukahdan kulkuvälineessä kuin kulkuvälineessä. Yrittämättä ja usein myös haluamattani, aina matkaseurani suureksi närkästykseksi.

boat
En tiedä mikä siihen on syynä, mutta autot, junat, bussit ja lentokoneet sytyttävät uninappulani aivoissani ja ei mene kauaakaan kun yleensä kuorsaan tyytyväisen onnellisena. Euroopan lennoilla (lähinnä Skotlannista Suomeen) olen kirjaimellisesti nukkunut jo ennen kuin kone on ilmassa ja herännyt siihen, kun se tömähtää matkakohteen kentälle. Pidemmillä lennoilla yleensä havahdun siihen, että lentoemäntä on laittanut ruoan eteeni, joten syön sen ja jatkan tuutimista. Sanomattakin selvää siis, että lempipaikkani koneessa on ikkunapaikka. Ei suinkaan maisemien katselun takia, vaan siksi ettei kukaan pääse häiriköimään nukkumistani (voi sitä matkustajaparkaa, joka joutuu minut tökkimään hereille keski- tai käytäväpaikalta, jotta pääsee ohitseni vessaan).

Olen kuullut kerran jos toisenkin, että olen aivan kelvotonta matkaseuraa ja kahden hengen road tripeillä aivan toivoton. Kuorsaava kartanlukija, anyone? Nykyään on ihan pakko juoda kahvia ennen road tripille lähtemistä (vaikka siis mentäisiin vain 200km:n päähän Montrealiin), koska en vain pysy hereillä enkä tosiaan voi auttaa suunnistuksessa. Onneksi en juo kahvia säännöllisesti, niin se pitää kyllä hereillä jos on pakottava tarve! Viime kesänä olin vallan ylpeä itsestäni, koska pysyin  (kahvin voimalla) hereillä koko 3 tunnin matkan Ottawasta New Yorkin puolelle. Toki oli pakottava tarvekin, koska alue oli meille tuntematon ja oli pilkkopimeää, joten jonkun oli pakko lukea karttaa.

bus station San Jose.jpg
Onnellisesti nukun vaikka myös tunnin junamatkat tai pidemmätkin. Olen missannut hurmaavat englantilaiset maisemat nukkumalla koko matkan Edinburghista Lontooseen ja tietenkin herännyt siellä kysyen “häh, joko me ollaan perillä?? Vähän meni  nopeesti!” Kaverin kanssa matkustaessa nukkuminen kulkuvälineissä on lähinnä lahja, joskin ehkä jonnin verran ärsyttävää matkakaverin kannalta. Yksinmatkustaessa tämä lahja tuntuu enemmänkin kiroukselta, etenkin junissa joissa voin huomaamatta ohittaa asemani. Euroopan reppureissulla olin junassa Krotatiassa Slovenian puolelle ja pilkin niskani kipeiksi, vaikka yritin kaikkeni pysyä hereillä. Lisäksi en ymmärtänyt tuon taivaallista kuulutuksista, joten aina asemalla jouduin menemään ovelle kurkkaamaan millä asemalla oltiin. Kuin ihmeen kaupalla päädyin suunnitelman mukaisesti Ljubljanan asemalle!

Linja-autoissakin nukkuminen onnistuu, vaikka ne ovat kyllä varmasti kaikkein epämukavimmat kulkuvälineet nukkua. Yleensä pää kolisee ikkunaan niin että olen aivotärähdyksen partaalla, mutta kyllähän sitä niissäkin nukkuu (muutaman kovan täräyksen jälkeen ainakin). Väli-Amerikan bussimatkoilta ei ole kovin kauheasti muistikuvia..Maisemia tuli kyllä kuvailtua, mutta epäilen että taisi niilläkin matkoilla tulla nukuttua! Yksi varsin ärsyttävä kulkuväline on jokapäivänen bussini täällä Ottawassa, jolla menen töihin ennen kuin pyöräkauden alkua. Olen aikalailla aamuihminen ja varsin pirteä aamusta, mutta kun pääsen bussiini niin johan alkaa nukuttamaan. Sama töistä tullessa, usein olen 20-30 matkan jälkeen jos en jo nukkumassa niin hyvin lähellä nukahtamista. Koeta siinä sitten olla pirteänä.

The travellers
Onko jollain muulla tämä sama jalo taito nukahtaa paikassa kuin paikassa? Vai onko tilanne juuri päinvastainen, ettekä saa yrittämisestä huolimatta nukuttua matkoilla?

Saattaisit tykätä myös näistä

13 comments

Marimente May 3, 2014 - 11:10 am

Ilmankos meillä sujuu yhteiset matkat niin rattosasti kun tuolla mittapuulla minäkin oon aika kelvoton matkaseura 😀 Lentokoneessa tosiaan parhaimmillaan nukahdan ennen kuin kone on ilmassa ja sopivasti herään kun ruokatarjoilu alkaa. Ja täällä huikean vartin pitusella työmatkallakin yleensä onnistun päikkäröimään ihan vaikka parin minuutin ajan bussissa tai junassa, ja silti heräämään vielä oikealla pysäkillä. Ja muistaakseni nukuin häpeilemättä sillonkin kun ajettiin sun kyydillä Oulusta Pudikselle Tiinan ja Riston häihin…? Nurmijärveltä Ouluun ajellessa, Riikan kuskina ollessa en uskaltanu nukkua, kun aattelin että kuski läppäsee mua jos kehtaan vähääkään ummistaa silmiäni kun kissatkin oli vielä autossa 😀 Mutta joo, minun seurassa tosiaan saapi ihan vapaasti päikkäröidä, joskus se voi jopa olla ihan suotavaa! 😉

Reply
Annika May 3, 2014 - 4:26 pm

No älä muuta sano! Tosin en tähän hetkeen asti ole ollut ihan varma, että nukuitko säkin vai oletko vain ollut hiljaa kiukkuinen 😀 Jotenkin aina vaikutit olevan hereillä kun mä heräsin. Joo nämä työmatkat ovat kyllä mahtavia, kun tosiaan vartissakin ehtii ummistaa silmänsä! Juu muistan ehkä sun nuokkuneen autossa kun Pudikselle ajettiin..Ja varmaan ainoa syy miksi minä en nukkunut, oli se että olin ratissa! Suunnitellaapa pian taas jotain nukkumismatkaa 😉

Reply
Katja May 3, 2014 - 11:12 am

Minä kuulun juuri niihin päinvastaisiin ihmisiin, joka ei saa nukuttua silmäystäkään. Aina sitä yölennoillakin kadehtien katselee ihmisiä, jotka nukkuvat viimeistä päivää.
Ja myönnän kyllä, että se jos mikä on todella ahdistavaa itselle, jos haluaisi jaloittelemaan ja vessaan ja käytäväpaikalla istuva on täydellisessä unimaailmassa. 😀 sitä sitten aina viimeiseen hetkeen asti odottaa, että ehkäs se jossain välillä vähän heräilisi.

Joten tästä minun näkökulmastani katsottuna olet kyllä erittäin onnekas kun omaat tuollaiset unenlahjat. 😀

Reply
Annika May 3, 2014 - 4:29 pm

Voi ei kyllä käy kateeksi ollenkaan..! Olen yhden pitkän lennon ainakin ollut hereillä, Hong Kongista Brisbaneen, koska se oli niin pomppuinen lento ja lentämistä oli ollut jo takana pitkän aikaa. Sillä lennolla en vaan saanut nukuttua (käytäväpaikka) ja aamupalakin tuli melkein saman tien ylös..Yöh, varmaan kauhein lentoni ikinä.

Kannattaa varmaan vaan tökkiä niitä nukkuvia vieruskavereita hereille, ainakin mun tapauksessa saatan tosiaan nukkua koko lennon niin saa siinä vessaan menoa odotella! Ja sitten taas omalle paikalle palatessa saat taas herätellä että pääset istumaan 😀

Reply
Soile May 3, 2014 - 1:31 pm

Minä en myöskään yleensä pysty nukkumaan missään kulkuvälineissä. Yölennoilla pystyn joskus torkkumaan, mutta en nukkumaan kunnolla, ja siksi haluankin välttää niitä lentoja.

Reply
Annika May 3, 2014 - 4:30 pm

Voi ei, en kyllä kestäisi ravata tätä Pohjois-Amerikan ja Euroopan väliä nukkumatta..! Tosin joskus harmittaa, jos nukahtaa niin pian, etten ehdi edes mitään leffaa aloittaa. Ongelmansa kullakin!

Reply
Laura May 3, 2014 - 2:10 pm

Kulkuvälineissä nukkuminen on mun mielestä tietyllä tapaa älyttömän ihanaa ja mikään ei oo rentouttavampaa kuin tasaisesti eteenpäin hurisevan auton takapenkillä torkkuminen tai lentokoneen taustameluun nukahtaminen! 😀 Eli siis jep, taidan minäkin kuulua sitten siihen huonojen matkaseuralaisten kastiin… En tosin väittäis itseäni aivan yhtä “pahaksi” nukkujaksi kuin sinä, sillä en nuku säännönmukaisesti joka kerta matkustaessani jollakin jonnekin – ainoastaan useimmiten. 😉

Reply
Annika May 3, 2014 - 4:33 pm

Älä muuta sano Laura! Luulen että noiden kulkupelien tasaisen turruttavassa äänessä on jotain mikä pistää monet nukkumaan. Autossa kun istuu ja moottori hyrrää ja…zzzz… Lentokoneessa en kyllä tiedä, siellä mahtaa olla niin sekaisin korvat tukossa ja äänekästähän sielläkin on. Mäkin yleensä koetan pitkillä lennoilla edes leffan kattoa, vaikka yölennolle mennessä se ei yleensä onnistu..Riippuu toki siitä kuinka puheliasta matkaseuraa on. Ja tästä tulikin mieleen, että aivan ärsyttävintä on se, jos joku ennestään tuntematon vieruskaveri puhua räpättää lennon aikana ja juttelee niitä kuuluisia niitä näitä. Itse kun toivoisi vain nukkuvansa, mutta ei nyt kehtaa kesken lauseen ummistaa silmiään..

Reply
Annika May 3, 2014 - 2:27 pm

Täältä löytyy toinen nukkuja. Lähes poikkeuksetta nukahdan lennolla kun lennolla ennen kuin ollaan edes ilmassa. Olen kerran nukkunut lähes taukoamatta sen 14h lennon Buenos Airesista Eurooppaan ja herännyt vain syömään. Junissa on ihan mahdoton pysyä hereillä. Vielä Helsingissä asuessa nuokuin kans joka päivä bussissa matkalla töistä kotiin ja jännitin kotipysäkin missaamista. En myöskään ole Nicolle oikein mukavaa matkaseuraa, koska hän taas sitten ei pysty millään nukkumaan. Yleensä käytänkin häntä matkatyynynä 🙂 Mä haluan aina koneessa ikkunapaikan ja hän taas käytäväpaikan, mistä tuleekin välillä ongelmia kun ei nyt kuitenkaan välttämättä haluta ketään ventovierasta siihen keskelle. Viimeksi Argentiinaan lentäessä maksettiin pikkasen extraa, että saatiin takaa kahden hengen rivistä paikat, herra pääsi käytävälle ja mä ikkunan viereen. Hyvä diili 🙂

Reply
Annika May 3, 2014 - 4:37 pm

Hahah, mä en tainnut edes 14 tunnin mittaisella lennolla olla! Olisi mielenkiintoista kokea nukkuisiko sitä koko matkan. Hyvin mahdollista, kunhan syömään herää. Tuo on kyllä just pahin jos matkaseura ei saa ummistettua silmiään ollenkaan ja itse kuorsaa onnellisesti koko matkan. Perillä sit toinen on hyvin levännyt ja toinen vaan haluaa nukkumaan 😀 Mutta, hyvä pointti tuosta matkatyynystä, erittäin hyödyllinen ominaisuus matkakaverissa.

Ai tuossahan onkin ongelmaa, tuossa käytäväpaikka vs ikkunpaikka! Mulle passaa keskipaikkakin siinä tapauksessa, että matkakaveri on siinä ikkunapaikalla ja saan sinne päin nojailla. Aivan kauheinta on matkata yksin keskipaikalla!

Reply
Nina May 19, 2014 - 9:48 am

Varsinkin lentokoneessa yleensa nukahdan heti, kun olen paassyt paikalleni. Ja tyytyvaisesti nukun through takeoff, turbulences, anything….. ja heraan saapumiseen. Autossa yleensa pysyn hereilla tosin.

Reply
Annika May 19, 2014 - 2:49 pm

Lentokoneet on just parhaita nukkumiseen. Just istuskelen Vancouverin kentällä ja innolla odotan, että pääsen koneeseen nukkumaan! Nuokuin myös bussimatkalla kentälle ja nukuin ekaa lentoa odottaessa kentällä. Eli hyvin nukuttaa edelleen 🙂

Reply
Helena Arvio August 23, 2015 - 4:25 pm

Mä en osaa nukkua autos enkä bussissa, joskus toivoisin osaavani, bussireissulla Eurooppaa kiertäessä se ois ollu hyvä taito. Lentokoneessa kuuntelen kuulokkeista musaa tai shoppailukuvastoja..

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.