Miten me pelastetaan maailma? VastuullisuusPodcast antaa ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen

by Annika

Tänään on Earth Day, joka viettää 50v synttäreitään – Sinänsä hieno juttu, että jo 1970 on tunnistettu se, että meidän pitää kiinnittää huomiota siihen, miten me täällä maapallolla käyttäydymme ja kulutamme. Toisaalta, aika surullista, että edelleen tarvitsemme tällaisen päivän meitä tästä muistuttamaan ja nyt vieläpä enemmän kuin koskaan.

Tämän suuntaisesta ajattelusta lähti idea, joka piippasi puhelimessani viestinä “meidän pitää aloittaa podcast! Vastuullisuudesta!“. Tämä viesti tuli Matkakuume-blogin Gialta, jonka kanssa olemme järjestäneet jo useita #ReilutBlogit kampanjoita vastuullisesta matkailusta. Lähdimme tuumasta toimeen ja päätimme tuoda esille vastuullisuussanomaa esille muiltakin elämän osa-alueilta kuin matkailu, oikeastaan ihan kaikesta, mihin vain vastuullisuus ja ympäristöystävällisyys liittyy. Ja nehän muuten liittyy aika moneen asiaan.

Näin syntyi VastuullisuusPodcast.

IMG_1317

Me on tässä muutaman viime viikon aikana käyty mitä mielenkiintoisempia keskusteluja, ei vain toistemme kanssa vaan eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Heiltä olemme kyselleet pääpiirteittäin sitä, miten ja mistä me saamme ratkaisuja parempaan tulevaisuuteen. Ei suinkaan yllättävää, että lyhyt vastaus on se, että meistä jokainen on ratkaisu parempaan tulevaisuuteen, jos vain hieman mietimme sitä, miten me maapalloa kohtelemme.

Käsittelemme myös asioita kuten tuleeko teknologiset ratkaisut ratkaisemaan ilmastokriisin, tai miten koronan romahduttamaa taloutta pitäisi rakentaa paremmaksi tai mitä väliä on talvilla, ja miksi ja miten niitä pitäisi pelastaa. Ja perehdymme myös kulutuskäyttäytymiseen, eli esimerkiksi siihen, miksi totuttua matkailukäyttäytymistä on niin vaikea muuttaa.

IMG_1335

Yllättävän usein nämä keskustelut vievät meitä myös pohtimaan arvojamme ja sitä, miten oman arvot vaikuttavat siihen mitä me oikeastaan teemme. Ja haastattelemamme tulevaisuustutkijat sanoivatkin, että tulevaisuushan tulee muokkautumaan juuri sen mukaan, mitä me teemme tai jätämme tekemättä. Tulevaisuus ja se millaisena se meille näyttäytyy on siis meistä itsestämme kiinni.

Ja tämähän tässä oikeastaan oli motivaattorina meille Gian kanssa, siis huoli siitä, että millainen tulevaisuus – siis ihan lähitulevaisuuskin- meitä odottaa. Mitä pitäisi tehdä, jotta se olisi parempi? Miten me varmistetaan se, että maapallolta ei lopu ruoka tai energianlähteet, tai että luonnon monimuotoisuus säilyisi? Näitä kysymyksiä ja monia muita siis käsittelemme tässä podcastissa.

IMG_1270

VastuullisuusPodcastin ensimmäiset kuusi jaksoa ovat nyt ulkona ja lisää on tulossa heti ensi viikolla. Meillä on käyneet puhelinlangat kuumina, kun olemme jutelleet eri tutkijoiden, professorien ja eri alojen johtajien kanssa ja podcastjaksoja on vielä pitkä lista odottamassa. Tässä kuitenkin ne kuusi ensimmäistä – ja muuten matkailua sivutaan todella monessa jaksossa!

Jakso #1: Mikko Dufva – Megatrendit ja miltä tulevaisuus näyttää?

Jakso #2: Janne Hukkinen – Koronanjälkeinen maailma ja ilmastokriisi

Jakso #3: Terhi-Anna Wilska – Kulutuskäyttäytyminen ja sen muuttamisen vaikeus

Jakso #4: Julia Thurén – Vastuullinen sijoittaminen

Jakso #5: Anna Rotkirch – Ovatko lapset ilmastorikos?

Jakso #6: Elina Hiltunen – Tulevaisuuskestävät yritykset

Nämä jaksot löytyvät Acastista, sekä myös VastuullisuusPodi.fi nettisivulta ja myös Spotifyista, Google Playsta ja parin päivän päästä myös Apple Podcastista. Jaksot ovat suurin piirtein tunnin mittaisia, eli just hyvän pituisia vaikkapa lenkki-tai siivousseuraksi! Käy kuuntelemassa ja kerro ihmeessä mitä tuumit tästä projektista!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

5 comments

GiaFH April 22, 2020 - 8:07 am

Super! Mahtavaa saada tehdä tätä yhdessä!

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin April 24, 2020 - 1:44 pm

Kirjoitinkin jo kommentin Matkakuume-blogiin, mutta ilman muuta tulee näitä kuunneltua. Kiinnostava ja tärkeä aihe, joka sopii kyllä teille äärettömän hyvin!

Reply
Annika April 24, 2020 - 1:45 pm

Kiitos Mikko! Mahtavaa kuulla, että nämä kiinnostaa! 🙂

Reply
Eija/Lentävä joogamatto May 10, 2020 - 8:50 am

Todella tärkeästä aiheesta teette podcastia ja tosi hyvon valitut vieraat.

Reply
Annika May 10, 2020 - 10:54 am

Kiitos Eija kommentista! Ja kiva kuulla, että vieraat kiinnostaa 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.