Ranskan parhaat vaellusreitit

by Annika
Ranskan parhaat vaellusreitit

Ranskan voisi tiivistää matkailumielessä sillä, että siellä on kaikkea. On vuoristoja, on aurinkorantoja, on suurkaupunkeja, pieniä söpöjä kyliä, on viinitiloja, on rujompaa rannikkoa… Näitä listaillessa melkeinpä mietin, että miksi en asu Ranskassa! Sieltä nimittäin löytyy myös upeita vaellusreittejä ja kattava Grande Randonnee (GR) reittiverkosto takaa sen, että ylläpidettyjä polkuja löytyy satoja. Tässä postauksessa listaan Ranskaan parhaat vaellusreitit, vaikka luulen, että tämä lista voisi olla paljon pidempikin.

Ranskassa vaeltamisen parhaita puolia on yleisesti ottaen hyvin hoidetut ja -merkityt reitit, sekä majoituksen saatavuus. Pohjois-Amerikassa vaeltajat joutuvat lähes poikkeuksetta kantamaan telttaa mukana, kun Ranskassa tästäkin on tehty helppoa. Varauksista kannattaa silti huolehtia hyvin etukäteen, sillä usein etenkin vuoristossa sijaitsevat majatalot ovat aika pieniä.

RANSKAN PARHAAT VAELLUSREITIT

Tour du Mont Blanc

Tour du Mont Blanc (TMB) pitää mainita heti alkuun. Tämä reitti kulkee myös Italian ja Sveitsin puolella, mutta suurin osa siitä on Ranskan maaperällä. Omasta viikon vaelluksestani olen kirjoittanut jo useaan otteeseen, joten summaan tämän reitin sanomalla, että se on 180km upeita maisemia, huolella ylläpidettyjä ja hyvin merkittyjä reittejä. Jos tämä kiinnostaa yhtään, niin tein tästä suositusta vaelluksesta pienen oppaan, jonka voit lukaista täältä. 

Bonuksena mainittakoon, että tätä reittiä varten ei tarvitse olla huippukunnossa vaan ihan hyvällä peruskunnolla pärjää vallan loistavasti.

Ranskan parhaat vaellusreitit

Korsikan GR20

Ranskan Grande Randonnee reitit ovat numeroituja ja Korsikassa sijaitseva haastava vaellus tunnetaan myös nimellä GR20. Tämän on huhuttu olevan yksi Euroopan vaativimmista vaelluksista, joten ihan aloittelijalle tämä ei sovi. GR20 on180km pitkä reitti, jonka tekee keskimäärin 15 päivässä kokonaisuudessaan. Korsikan pituussuunnassa halkovan reitin voi myös tehdä joko pohjois-tai eteläosan (GR20 Nord / Sud) ja näin puolittaa matkan pituuden.

GR20 kulkee Conzanan ja Conzan kaupunkien välillä, läpi vuorien ja sisältää paljon nousua ja laskua. Haastavan 5-8 tunnin patikointipäivän pääteeksi saa kuitenkin katon päälle, sillä Alpeilta tuttuja refugio-majoja / majataloja on sopivin välein. Lisätietoja ja apua suunnitteluun saa Corsica for Hikers -sivustolta. 

GR10 – Pyreneitten vuoristo

GR10 reitti kulkee, kuten nimestä voi päätellä, Pyreneitten vuoristossa aivan Ranskan ja Espanjan rajalla. Kokonaisuudessaan reitillä on pituutta noin 900km, mutta jos et halua patikoida kahta kuukautta yhteen putkeen, niin tätäkin reittiä voi tietenkin tehdä pienemmissä pätkissä, vaikka noin viikon osissa. Kokonaisuudessaan reitti kulkee halki  Ranskan Atlantilta Välimerelle läpi upeiden vuoristomaisemien. Alkupaikkana Atlantin puolella on Hendaye ja päätöspaikkana Välimerellä sijaitseva Bayuls-Sur-Mer.

Kuten suurin osa Ranskan vaellusreiteistä, tämäkin kulkee oikein kätevästi kylästä toiseen, joten majapaikkoja on tarjolla eikä telttaa ja muita varusteita tarvi kantaa mukana. Reitin varrelle osuu myös UNESCOn maailmanperintökohde vesiputouksineen ja koska se kulkee vuoristossa ajoittain kaukana asutuksesta, siellä on myös hyvät mahdollisuudet nähdä villieläimiä. Tämä reitti on kuitenkin aika vaativa maastoltaan, sillä nousua ja laskua on huomattavasti. Kuten GR-reitit ympäri Ranskan, tämäkin on selvästi merkitty. Lisätietoa tästä reitistä saa Mountain IQ-sivustolta.

Alone in the mountains

Walker’s Haute Route -Chamonix to Zermatt

Tämä reitti kulkee nimensä mukaisesti Ranskan Chamonixista Sveitsin Zermattiin, tai Mont Blancin juurelta Matterhornille. Vuorimaisemat ovat siis taattu tällä noin parin viikon vaelluksella. Walker’s Haute Route on samanpituinen kuin Tour du Mont Blanc, 180-200km vähän reitistä riippuen ja reitin alkuosa Chamonixista lähdettäessä on sama kuin TMB. Walker’s Haute Route on kuitenkin huomattavasti haastavampi, sillä vuorien ylityksiä on 11 ja koko matkalla on nousua 12km ja laskua 10km. Päivämatkojen pituus on noin 9km – 18km.

Tälläkin reitillä saa katon päänsä päälle joko kylissä tai refugio-majataloissa, mutta reitin haastavuuden vuoksi se näkee paljon vähemmän patikoijia kuin Tour du Mont Blanc. Tämän reitti ylittää korkeimmillaan 3000m ja korkeuden vuoksi tätä kannattaa suunnitella tehtäväksi vain heinä-tai elokuussa.

Mare a Mare Korsika

Suhteellisen pieni Korsika saa kaksi reittiä Ranskan parhaat vaellusreitit-listalle, nimittäin jo mainitun GR20-reitin lisäksi sieltä löytyy Mare a Mare, eli mereltä merelle reitti. Tämä 80km pituinen reitti halkoo Korsikan eteläosan rannikolta rannikolle, lähtöpaikkoina Porto Vecchio ja päätepaikkana Propriano, tai päinvastoin. Mare a Mare-vaelluksen tekee noin viidessä päivässä, 5-6 tunnin päiväpatikoilla ja tämä on suhteellisen helppo reitti yllämainittuihin verrattuna.

Tälläkin reitillä saa katon päällensä, mutta varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä osa majataloista on pieniä. Telttailu tällä reitillä onnistuu myös, jos haluat kantaa teltan sun muun varusteet mukana. Nähtävää tällä reitillä on vuoristoa, arkeologisesti merkittäviä paikkoja, ilmeisen kuuluisia villisikoja (? En näistä Korsikan villisioista ollut ennen kuullut, mutta ne mainitaan joka lähteessä joten pakkohan ne on mainita!) sekä paljon kukkia ja kasveja.

Eteläisen sijaintinsa vuoksi tätä vaellusta voi suunnitella tekevänsä noin huhtikuun puolivälistä marraskuuhun, tosin kuumimpia kesäkuukausia kannattaa välttää.

Tässä siis mielestäni Ranskan parhaat vaellusreitit Top 5 – Kiinnostaisiko lähteä näille reiteille?

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.