Töissä matkailualalla

by Annika
Chamonix Aigulle du midi

Matkailuala on pitkän linjan suosikki opiskelijoiden keskuudessa. Matkailu on alana monen mielestä hurjan mielenkiintoinen, sillä kukapa nyt ei tykkäisi matkustaa? Matkailuala on tunnetusti myös se nopeimmin kasvava sektori, jossa töitä piisaa ja kansainvälistä osaamista, mitä se ikinä sitten onkaan, vaalitaan.

Ja ovat nämä väittämät varmasti ihan tottakin, en sitä kiellä. Mutta matkailualalle koulutetaan myös ihan hirveän paljon, liian paljon, opiskelijoita siihen realistiseen työpaikkojen määrään nähden. Miten siis päästä töihin matkailualalle, kun heti valmistuttuaan saa kilpailla monien muiden kanssa? Mitä matkailualan tutkinnolla voi edes tehdä ja millaisiin töihin voi päästä?

Photo of Morocco, toissa matkailualalla postauksessa

Blogiyhteistyömatkalla Marokossa

Miksi haluat olla töissä matkailualalla? Ei kai ainakaan matkustamisen takia…

Jos haluat opiskella matkailualaa sen takia, että tykkäät matkustaa, mieti uudelleen. Entäs sitten vaikka tykkäätkin matkustaa? Matkailuala on 99% kaikkea muuta kuin matkustamista, vaikka toki suurin osa asioista olennaisesti matkustamiseen liittyykin- mutta muiden matkustamiseen, ei sinun.

Minä esimerkiksi tykkään eläimistä, mutta en opiskellut eläintenhoitajaksi. Tykkään myös lukea, mutta en opiskellut kirjallisuutta. Skotlannissa professorit monesti kysyivät ensimmäisenä vuonna, miksi olimme päätyneet matkailualaa opiskelemaan. Mieleni teki, ja proffien ilmeistä päätellen niin teki heidänkin, läpsäyttää naamalle niitä ihan liian monia jotka vastasivat “ummm…I just like to travel”!

Jos opiskelijalla ei ole yhtään kiinnostusta matkailualan kehittämiseen, markkinointiin, myyntiin tai palavaa innostusta johonkin matkailun alalajeista, kuten ilmailuun, kestävään matkailuun,  majoituspalveluihin, vapaaehtoismatkailuun tms, miksi edes opiskella matkailua? Jos tykkäät matkustaa, matkusta. Ei sitä varten tarvitse kouluja käydä.

World trade centre memorial kuva

Omalla lomalla New Yorkissa

Hanki työkokemusta & hae töihin ajoissa

“Valmistujaiset ovat takana ja nyt edessä on työmaailma! Eikun töitä etsimään” – Tässä vaiheessa olet jo auttamattomasti myöhässä. Koska matkailuala on kovaa kilpailua alusta loppuun, on tuiki tärkeää saada työkokemusta jo ennen valmistumista. Monissa oppilaitoksissa voi tehdä työharjoittelun, tosin omassa yliopistossani vaihtoehtona oli vaihto-oppilasvuosi tai työharjoittelu, joista valitsin ensimmäisen parantaakseni kielitaitoani.

Hain kuitenkin matkailualalta töitä osa-aikaisena opiskelujen ohella ja viimeisenä opiskeluvuotena lähettelin avoimia työhakemuksia moniin firmoihin Edinburghissa kertoen, että olen opiskelija vielä huhtikuuhun asti ja sinne asti voin olla töissä vain tiettyinä päivinä ja huhtikuun jälkeen voin aloittaa täysiaikaisena. Tämä toimi loistavasti nimenomaan matkailualalla, jossa sesonki on usein kesäaikaan, sillä muutaman kuukauden ajan osa-aikaisena sain kouluttautua työhön ja kiireisen kauden alkaessa siirryin täysiaikaiseksi.

Työmatkalla Etelämantereella

Työmatkalla Etelämantereella

Millaisia töitä matkailualalla on valmistumisen jälkeen?

Ensimmäinen “oikea” työ valmistumisen jälkeen (tai siis jo muutaman kuukauden sitä ennen) oli skotlantilaisella matkanjärjestäjällä, jossa järjestin ryhmämatkoja lähinnä ranskalaisille ja espanjalaisille asiakkaille (sain työni muuten nimenomaan ranskankielen taidon ansioista, joten kielten opiskelu kannattaa matkailualalla!). Asiakkaina meillä ei ollut yksityishenkilöitä, vaan työskentelin ranskalaisten matkatoimistojen kanssa, enkä tavannut niitä asiakkaita, jotka reissuillemme menivät.

Homma toimi summattuna niin, että matkatoimisto jossain tarjosi asiakkailleen tietynlaista matkaa Skotlantiin ja minä tein ryhmälle kaikki tarvittavat järjestelyt, eli varasin hotellit, visiitit tislaamoihin ja linnoihin, kilpailutin bussifirmat ja varasin oppaat. Tämä oli mielestäni ihan mukava työ, sillä siinä sai olla ihmisten kanssa tekemisissä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ollut sellaista perinteistä asiakaspalvelua tai myyntiä.

boats

Kanadaan muutettuani olin vuoden verran töissä hotellin respassa, johon olin mielestäni aivan liian ylikoulutettu. Mutta tuoreena maahanmuuttajana, vieläpä väliaikaisella työluvalla ensiksi, ei ollut älyttömästi valinnanvaraa. Hotelliala oli ihan ok, lähinnä huippujen työkavereiden ansioista, joista tuli sittemmin ihan kavereita, joita näen edelleenkin.

Vuorotyö hotellialalla ei kiinnostanut tippaakaan,  vaikka toisaalta nautin siitä vastuusta, kun olin ainoa työntekijä koko hotellissa iltavuoroissa. Siellä opin paljon nimenomaan hotellialasta ja kiinnostuin enemmän myyntityöstä, ja tulevaisuudessa voisin kuvitella olevani töissä hotellin markkinointi- ja myyntipuolella. Kun sain pysyvän työluvan oli kuitenkin selvää, että vuorotyöt saavat jäädä historiaan ja hain muita töitä.

Nicaragua sunset

Omalla lomalla Nicaraguassa

Vuoden hotellissa työskentelyn jälkeen siirryin seikkailumatkailun pariin, vähän samalla linjalla kuin Skotlannissa ensimmäisessä työssäni, sillä erotuksella että nyt olin myös suoraan asiakkaiden kanssa tekemisissä. Tämä työnantaja oli myös matkanjärjestäjä ja asiakkaina meillä on sekä matkatoimistoja, että ihan yksityisasiakkaita, ja myös ryhmiä.

Tähän työhön vaadittiin vankkaa matkakokemusta ympäri maailmaa sekä työhön sopivaa persoonallisuutta. Matkakokemusta löytyi kyllä ihan riittävästi eikä matkailualan koulutus yhtään haitannut. Euroopan matkailukokemukseni ja osittain myös kielitaitoni ansiosta siirryin pyörittämään meidän Eurooppa- brändiä, eli keskityn lähes ainostaan Eurooppaan sijoittuviin reissuihin; niiden myyntiin ja järjestämiseen.

Eli oma työkokemukseni on vielä aika rajoittunutta näin reilu pari vuotta valmistumisen jälkeen (edit: juttu kirjoitettu 2013) ja kokeilen varmasti vielä monia erilaisia hommia. Toistaiseksi olen kuitenkin tykästynyt nykyiseen työhöni, koska saan puhua matkailusta päivät pitkät ja mikäs sen mukavampaa.

bench

Vinkkejä matkailualan opiskelijoille

Matkailuala on todella mielenkiintoinen ala työskennellä ja mahdollisuuksia on paljon erilaisia. Vinkkinä matkailua opiskeleville voisin sanoa, että kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin etukäteen minkälaista työtä haluaa tehdä valmistumisen jälkeen. Itselläni tämä oli vähän hukassa, koska mahdollisuudet olivat oikeasti niin laajat, ettei niistä oikein edes tiennyt.

Oikeastaan vasta nyt työelämässä olen oppinut enemmän siitä, mitä kaikkea kivaa matkailualan tutkinnolla voi oikein tehdäkään. Tulevaisuuden tähtäimessä on jatkaa opiskeluja jollain muotoa viestinnän puolella ja toivottavasti pääsen vielä joskus yhdistämään matkailualan, viestinnän sekä mielenkiintoni kieliin ja kulttuureihin. Aika näyttää mihin tässä päätyy!

Saattaisit tykätä myös näistä

5 comments

Silja January 5, 2014 - 4:41 pm

Osuit kyllä niin nappiin tän tekstin aloituksella kun vaan voi. Oma mielipiteeni on, että matkailualaa ei kannata missään nimessä lähteä opiskelemaan jos ainut peruste on “tykkään matkustaa”. Ellei nyt sitten millään keksi mitään muutakaan ja on pakko päästä opiskelemaan juuri silloin, mutta unelmat työpäivistä aurinkorannoilla makoillen kyllä murskaantuu aika nopeasti opiskelun alettua.
Harmi kyllä matkailun opinto-ohjelmatkin käyttävät markinnoinnissaan kaikenmaailman epärealistisia mielikuvia ja johtavat ihmisiä niillä harhaan, joten ei mikään ihme että niin paljon porukkaa eksyy opiskelemaan tätä alaa aivan väärin perustein. Mutta toisaalta onhan matkailussa myös se hyvä puoli, että on niin paljon erilaisia tehtäviä ja matkailun aloja mistä valita, että vähän helpommin löytyy mieluista tekemistä kuin vaikka juuri tuoksi eläinlääkäriksi kouluttautuva jolla ei ole mitään mielenkiintoa lääketieteeseen! 🙂

Reply
Annika January 5, 2014 - 5:47 pm

Kiva tietää etten ole ainoa, joka näitä miettii! Ja oikeassa olet, vähän syyttävää sormea saa osoitella matkailun opinto-ohjelmiinkin, jotka ehdottomasti luovat liian ruusuisen kuvan. Mutta onneksi matkailuala on kuitenkin melko helposti sovellettava ala, josta saa taitoja muihinkin alueisiin.

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä May 17, 2016 - 2:10 am

Siinä oli minunkin ajatukset kiteytettynä! 🙂 Muistan edelleen sen meidän pääsykokeen jossa haastattelija totesi: “Me ei sitten oteta tänne ketään jonka ainoa motivaatio on se että tykkää matkustaa.”

Itseänikin kiinnosti jo alussa matkailupalveluiden markkinointi sekä viestintä ja valitsin kursseja paljolti sen mukaan. Haaveena olisi opiskella nyt valmistumisen jälkeen lisää markkinointia ja viestintää. Matkailu on ihana ala ja pitää tiedostaa paljon asioita kun sitä lähtee opiskelemaan!

Reply
Annika May 21, 2016 - 11:24 pm

No loistavaa, että ollaan samoilla aaltopituuksilla 🙂 Markkinointi ja viestintä etenkin nyt somen aikakaudella on todella loistava ala olla mukana!

Reply
Matkailualan työt – Mitä ne oikeasti ovat? | Tarinoita Maailmalta October 21, 2017 - 9:25 pm

[…] vuosi sitten kirjoitin Töissä Matkailualalla-postauksen, joka on edelleenkin ajankohtainen, mutta nyt kun työkokemusta on kertynyt paljon enemmän, haluan […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.