5 syytä valita kodinomainen majoitus hotellin sijaan

by Annika

*Kaupallinen Matkachat-yhteistyö Forenomin kanssa*

Suurkaupunkien huoneistohotellit, maailmanlaajuinen AirBnB ja Pohjoismaissa toimiva Forenom… Rakkaalla konseptilla on monta nimeä. Puhun nyt tietysti siis kodinomaisesta majoituksesta, joka vaikuttaa kasvattavan suosiotaan, ainakin omalla kohdallani! En voi väittää olevani suurikaan konkari mitä tulee kodinomaiseen majoitukseen matkalla, mutta kun olen sitä muutaman kerran kokeillut, olen huomannut monta eroavaisuutta hotelleihin verrattuna.

Hotellilomallekin on aina aikansa ja paikkansa, mutta viimeisen vuoden aikana olen huomannut, että matkalla majoittumiseen on toinenkin varsin varteenotettava vaihtoehto. Minun matkustyylillä ja – seuralla on myös kovasti vaikutusta kodinomaisen majoituksen nousseeseen suosioon.

Listasin tässä muutamia syitä miksi kodinomainen majoitus on minulle ollut toisinaan parempi vaihtoehto kuin perinteinen hotelli:

Koiraystävällisyys

IMG_3129

Mainitsinkin jo matkustusseuran tuolla, ja laitetaanpa asiat nyt tärkeysjärjestykseen! Nisu reissaa monella lähialueen reissulla mukana, minne vain autolla tai lautoilla pääsee. Toki tämä koiraherra on myös kokenut hotellimatkaaja, mutta koiraystävällisiä hotelleja on joskus haastava löytää.

En myöskään jättäisi, tai edes saisi jättää, Nisua yksin hotellihuoneeseen, mutta isommassa huoneistossa, jossa on toivon mukaan mukava sohvannurkka, Nisu voi aivan hyvin viettää aikaa itsestäänkin hetken aikaa. Yleensä meillä tosin kulkee Nisu mukana, mutta aina jossain välissä matkaa tulee tarve jättää se hetkeksi yksin. Koiravanhemmatkin tarvii joskus sitä omaa aikaa lomalla 😉

Hinta

Untitled

Hotellien hinnat kaupungeissa, kuten Vancouverissa, ovat usein ihan järjettömissä hinnoissa, joten ei ole ihmekään että ensimmäinen kokemukseni koko asunnon vuokraamisesta oli juuri Vancouverissa. Eihän se iso asunto ollut, mutta siellä oli erillinen makuuhuone, täysi keittiö ja olkkari – ja huikeat näkymät yli kaupungin. Eli halvemmalla hinnalla sain huomattavasti enemmän tilaa ja mukavuutta myös.

Pääsiäisreissulla Brittiläisen Kolumbian pääkaupunkiin Victoriaan oli kolmeen kerrokseen jakautuva kahdella kylppärillä, keittiöllä, parvekkeella, kattoterassilla, makkarilla ja isolla olkkarilla varustettu huoneisto edullisempi kuin hotellihuone. Huh!

Kokkailumahdollisuudet

Rakastan ulkona syömistä. Rakastan myös kokkailua, jota harrastankin kotona paljon ja varmasti sen takia tykkäänkin reissussa syödä ulkona. Tässäkin asiassa on tosin se kuuluisa mutta… Mutta jos reissun kesto on suht pitkä ja matkakohteessa on länsimaiset hinnat, niin tuleehan se ulkona syöminen äkkiä hintavaksi. Etenkin jos siihen laskee mukaan ne latet, lounaat, snacksit ja illalliset, matkan lasku sen kuin kasvaa.

Joten jos majoituksessa on kokkausmahdollisuus, tekee se matkasta hieman helpomman ja kukkarolle huokeamman. Sitten on myös sellaiset kohteet, joissa vegeruoat eivät olekaan niin vain saatavilla, vaikka näitä tulee onneksi yhä harvemmin vastaan. Mutta jos matkan kohde olisi vaikkapa joku perähikiä Texasissa niin luulen, että kokkailisin omat evääni mitä todennäköisimmin!

En myöskään koskaan osallistu maksullisille hotellien aamupaloille, koska ne taidolla tehdyt ja hintavat munakkaat, pekonit ja jogurtit ei ole osa ruokavaliotani. Huoneen hintaan kuuluvat aamiaiset puolestaan eivät yleensä tarjoa kovin paljon vatsantäytettä, tai ainakaan monipuolista sellaista, joten lähes aina hankin aamupalaksi jotain syötävää, ennen kuin lähden majoituspaikasta päivän seikkailuihin.

Summa summarum, kokkausmahdollisuus on loistava ominaisuus, vaikkei sitä aina tule käytettyäkään. Siitä maksan mielelläni tilanteen mukaan vähän ekstraakin, tosin niin kuin tuli tuossa ylempänä jo todettua niin usein kodinomainen majoitus on edullisempi kuin perinteinen hotelli.

Kodinomaisuus

lounge

No siis tietenkin kodinomaisen majoituksen houkutus on juuri se kodinomaisuus. Tämä on etenkin totta työmatkalla. Olen viime vuodet ollut töissä, joka sisältää aika paljon matkustamista ja pelkästään muutaman viime kuukauden aikana olenkin majoittunut hotelleissa Montrealissa, Torontossa, Chilen Santiagossa, Punta Arenasissa ja Halifaxissa, välillä yön yli mutta usemmiten lähemmäs viikon per kohde.

Pitkän päivän jälkeen kun raahautuu vihdoin hotellille, on niin paljon mukavampaa, jos tilaa on enemmän kuin sängyn kokoinen huone ja vessa. Puhumattakaan, jos huoneen jakaa työkaverin kanssa – silloin etenkin mitä enemmän tilaa ja hengailualuetta, sen parempi! Ja mitä pidempi työmatka, sitä enemmän arvostan tilaa.

Live like a local

Huikkasin Adamille kysymyksen, että miksi valitsisit huoneiston tai kodinomaisen majoituksen hotellihuoneen sijasta, ja vastaus oli empimättä “it makes me feel like a local”. Nykyään kun slow travel ja autenttisten matkakokemusten hakeminen ovat matkailun trendejä, tulee nämä live like a local – majoitukset oivaan saumaan täyttämään tuota kysyntää.

Ja tuo asuminen kuten paikalliset on mukava tunne, etenkin kun useimmat meistä eivät halua olla niitä kuuluisia turisteja, vaikka kaikki niitä loppupeleissä olemmekin. Kodinomaisessa majoituksessa yöpyminen on myös erinomainen tilaisuus nimenomaan kokeilla miltä tuntuisi asua siinä kohteessa – tämäkin tuli testattua, mutta se on sitten eri tarina ja siitä lisää vähän tuonnempana!

#matkachat ja kodinomainen majoitus Pohjoismaissa

Maanantain valloittava, viikon nopein puolituntinen  eli Twitterin #matkachat jatkaa ensi maanantaina juttua nimenomaan kodinomaisesta majoituksesta, kun aiheena on Pohjoismaat Uusin Silmin yhdessä Forenomin kanssa.

Tämä postaus ja tuleva #matkachat tehdään yhteistyössä Forenomin kanssa ja minä ennustan sellaista twiittien tulvaa, ettei puolituntinen riitä alkuunkaan, joten tämä #matkachat onkin 45 minuutin pituinen. Sitä ehtii kuule ihmeitä tuossa ekstravartissa! Tulehan mukaan maanantai-iltana chattailemaan ja juttelemaan matkailusta.

Tässä vielä pikaohjeet Twitterin #matkachattia varten:

  1. Kirjaudu Twitteriin tai Tweetdeckiin
  2. Seuraa #matkachat hashtagia 28.5 alkaen kello 20:30
  3. Seuraa juontajien (@annikarautiola, @marikomente ja @leena_mari) esittämiä kysymyksiä.
  4. Vastaa kysymyksiin ja osallistu vilkkaaseen keskusteluun!

Jos sinulla on matkasuunnitelmia Pohjoismaihin tänä kesänä, niin klikkaileppa itsesi Forenomin sivuille niin saat 20% alennuksen majoituksesta! 

Saattaisit tykätä myös näistä

10 comments

Susanna June 17, 2018 - 3:28 pm

Yövyn välillä myös lomamajoituksissa, Italiassa laziossa oli se hyvä kun omistajat tulivat ilmaiseksi autolla hakemaan juna-asemilta asunnoille. Ei ole kaikissa kohteissa noin kivasti toimittu. Saksassa majoituin kerran ihan hyvään ja melko uuteen asuntoon, hassuna yksityiskohtana vessassa oli kirjahylly. Toisessa Saksan majoituksessa pistettiin täyttämään kaikenlaisia outoja lappuja ja omistaja tuli joka päivä asunnolle, se ei ollut hyvä kokemus. Wienissä löytyi kerran barokkitalo, tosin sisällä oli +40C ilman ilmastointia ja toisen kerran löytyi kellariin entiseen pubiin rakennettu asunto. Keittiö on kyllä hyvä olla, etenkin jos kohteen ruuat ovat sitä 10-20e annos luokkaa kuten Euroopassa nykyään usein on. Asunnoissa myös pitäisi olla vähemmän kameroita vaikka on joillain niitäkin, itse en ymmärrä jos ei yksi kamera riitä jos niitä on joka puolella huonetta kuten hotelleissa usein on. Olen oppinut tunnistamaan ne mm. pienestä valosta ja ovat usein oven yllä

Reply
Annika June 17, 2018 - 4:42 pm

Voi kuulostaapa ihann erikoisilta majoituksilta! Paitsi tuo omistajan jokapäiväinen tarkastus, tuo nyt kuulostaa jo oudolta..! Tuo ruokajuttu on kyllä, Europpassa ja täällä Pohjois-Amerikassa ulkona syöminen tulee äkkiä kalliiksi.

Reply
Ne Tammelat June 18, 2018 - 4:51 am

Me ollaan usein päädytty valitsemaan kodinomainen majoitus ja useimmiten yllätys on ollut positiivinen. Majoituspaikoissa näkyy aina tavalla tai toisella majoittajan persoonallisuus tai joskus myös sen puute 😀 Hotellimajoitus on tullut kyseeseen silloin, kun matkalle ei olla toivottu lisäyllätyksiä tai liikkuvia osia esim. avainten noutojen suhteen.

Forenom onkin uusi tuttavuus tällä saralla, täytyy pitää mielessä, jos tulee matkoja kotimaassa tai pohjoismaissa.

Reply
Annika June 19, 2018 - 1:55 pm

Mullakin on ollut hyvä tuuri (tai tarkemmin sanottuna hyvä taustatyö tehtynä), että en ole päätynyt huonoihin paikkoihin ollenkaan. olen kyllä tarkka kaikesta majoituksesta, hotellitkin syynään läpi tarkasti ja yleensä tulos on tosiaan positiivinen 🙂 Hotellimajoituksessa on kyllä plussaa tuo helppous, tosin eipä nuo avainten jne hankkimiset ole tähän asti olleet kovin mutkikkaita.
Tsekkaapa ihmeessä Forenom! Niiden kämpät löytyy myös AirBnBsta, mutta halvemmalla saat suoraan Forenomilta!

Reply
Annemaria/Samppanjaa muovimukista June 19, 2018 - 12:22 pm

Laittaisin listaasi vielä yhden plussan: tilan. Hotellihuoneen ahtauden sijaan asunnon vuokraamisella saa rutkasti elintilaa. Tykkään itse myös siitä, että vuokrakämpät sijaitsevat usein paikallisasutuksen keskellä ja näin ollen pääsee jotenkin lähemmäs paikallismeininkiä.

Reply
Annika June 19, 2018 - 1:52 pm

Hei muuten ihan totta Annemaria! Tila on todellakin tärkeää ja sitä arvostaa kyllä hurjasti etenkin jos on pidempään reissussa, tai isommalla porukalla.

Reply
Anita / My Tiny Travel Journal June 23, 2018 - 6:08 am

Tosiaan matkasta riippuen puolensa ja puolensa on hotellilla ja esim. Airbnb:llä. Olen käyttänyt yksin tapahtuvaan budjettimatkailuun Airbnb:tä juuri hinnan ja live like a local -fiiliksen takia. Lasten kanssa taas on helppo vaihtoehto hotelli valmiine aamupaloineen ja uima-altaineen, vaikka kyllä heidänkin kanssaan on kokeiltu huoneistoa ja kokkailtu aamupalat itse. Sekä ruoassa että majoitushinnassa voi säästää huimia summia, jos haluaa matkata budjetilla ja valitsee kodinomaisen majoituksen.

Reply
Annika June 23, 2018 - 3:55 pm

Aivan totta Anita, kodinomaisella majoituksella voi ehdottomasti säästää pitkän pennin! Tosin olen nähnyt ihan kamalan kalliitakin paikkoja, mutta niinhän niitä on hotellejakin monenhintaisia.
Kiva kun kommentoit! 🙂

Reply
Rosa June 23, 2018 - 2:19 pm

Kodinomaisella majoituksella on monia hyviä puolia. Olen majoittunut muutaman kerran lähinnä AirBnB:n kautta ja jokaisella kerralla vähintään viikon verran. Asunnonluovutuksessa minua stressaa asunnon siivoaminen. Minusta on ihanaa, että hotellista voi vain lähteä laittamatta paikkoja kuntoon. Näissä kodinomaisissa majoituksissa alan aina puunaamaan paikkoja vähän liiankin kanssa.

Reply
Annika June 23, 2018 - 3:53 pm

Kiitos Rosa kommentista! Ja hei todellakin olet ihan oikeassa, se siivoushomma askarruttaa aina vähän itseäkin 😀 Eihän sitä kehtaa pahaan kuntoon jättää niin pitää tehdä tiskit ja varmistaa, että kaikki on paikoillaan niin kuin pitääkin! En tosin koskaan ole alkanut imuroimaan tai mitään.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.