Matkakohteena Calgary

by Annika

Calgary oli sellainen kohde, jolta en paljon odottanut. Se oli lähinnä pitkän automatkan varrelle sopiva stoppi, josta löytyi mukava, koiraystävällinen hotelli. Varasin hotellin onneksi kahdeksi yöksi, sillä matkakohteena Calgary yllätti suuresti- sehän oli tosi mukava kaupunki!

Mielikuvani Calgarysta liittyivät lähinnä rodeoon ja konservatiivisiin arvoihin, mutta yllätyksekseni löysin sieltä oikein käveltävän keskusta-alueen, kauniita lenkkeilyreittejä joen varrella ja historiaakin. Kuten usein käy, hyvä hotelli tekee kokemuksesta monin verroin positiivisemman ja voinkin suositella Alt Hotel Calgary East Village erittäin lämpimästi! Calgary on vähän jännä matkakohde, sillä siellä ei ole hirveästi varsinaisia nähtävyyksiä. Calgarystä et löydä merkittäviä museoita, mutta se on ihan mukava kaupunki ihan vain olla vaan. Tai rentoutua kesken pitkän automatkan, kuten minä tein!

matkakohteena Calgary

Matkakohteena Calgary

Tätä postausta kirjoittaessa opin itsekin jotain uutta; Calgary on läntisen Kanadan suurin kaupunki – eli siis isompi kuin Vancouver! Tämä tekee Calgarystä Kanadan kolmanneksi suurimman kaupungin Toronton ja Montrealin jälkeen. Calgary sijaitsee Albertan provinssissa, mutta ei ole sen pääkaupunki koostaan huolimatta (Edmonton on Albertan pääkaupunki). Hallinnollisen keskuksen sijaan Calgary on Albertan business-keskus.

Calgary sijaitsee lähellä Kalliovuoria, aikalailla siinä kohdassa jossa tuhansia kilometriä jatkuva preeria vihdoin vaihtuu vuoriksi. Calgary on kuitenkin vielä tasaista maastoltaan, mutta vuoria näkyy horisontissa. Jos suunnittelet esimerkiksi Banffin kansallispuistoon menemistä, niin Calgary on lähin lentokenttä. Matkakohteena Calgary on aika perus kaupunkilomakohde, mutta ihan mukava sellainen.

Varsinaisia nähtävyyksiä Calgaryssa ei juuri ole hurjasti, mutta korkeat pilvenpiirtäjät ja keskustan kävelykadut kukkineen luovat mukavan tunnelman kaupunkiin ja Calgary on sellainen kaupunki, että siellä on mukava vain käveleskellä. Nuo pilvenpiirtäjät muuten antavat tälle kaupungille loistavan skyline-näkymän kauempaa! Calgary sijaitsee Bow-joen varrella (joka on muuten jännän vihreän värinen, siellä joki virtaa Kalliovuorilta tuoden mukanaan sedimenttejä) ja sen varrella on viihtyisä puistoalue, jossa voi kävellä, pyöräillä, rullaluistella ja niin edelleen.

Calgary_

Historiaa, öljyä ja cowboy-kulttuuria

Calgaryn historia on samankaltainen kuin muissakin Kanadan kaupungeissa; ensin oli alkuperäisasukkaat ja sitten tuli eurooppalaiset. Calgaryn alueella on todisteista ihmisasutuksesta jopa 11,000 vuoden takaa, mikä on aika vaikuttavaa! Calgary, joka tunnettiin ensin nimellä Fort Brisebois ja sitten Fort Calgary, oli ensin kauppapaikka alkuperäisasukkaiden ja eurooppalaisten välillä, ja kun Kanadan halkova Canadian Pacific Railway ylsi Calgaryyn asti, alkoi se kehittyä kaupungiksi.

Löysin yhden aika merkityksettömän yksityiskohdan, jolle olen tässä hihitellyt jo aikani, joten kerronpa siis teillekin. Vuonna 1886 Calgaryssa oli tulipalo, jossa tuhoutui puisia rakennuksia. Tämä oli tietenkin traagista, vaikkei kukaan onneksi kuollut tässä tulipalossa. Se mikä minut on saanut hihittelemään täällä, on se että tämän tulipalon jälkeen voimaan tuli laki, joka määräsi sallituksi rakennuksmateriaaliksi paskapoo-hiekkakiven 😀 No niin, jatketaanpa asiapitoisemmalla tekstillä 😉

matkakohteena Calgary

Yksi syy Calgaryn kasvuun oli ilmaiseksi tarjottu maa maanviljelyä varten, mikä houkuttelikin maahanmuuttajia lähes ympäri maailman 1900-luvun alkuun asti. Myös 1900-luvun alussa tehtiin ensimmäiset öljylöydökset ja siitä lähtien Calgary ja Albertan provinssi koki aina ajoittaiset öljyboomit, mikä kasvatti kaupungin ja provinssin taloutta roimasti. Öljyn vuoksi Albertan veroprosentti on vain 5%, kun muualla Kanadassa se on 13-16%. Tällä hetkellä Albertan provinssissa on meneillään ennemminkin öljykriisi, mikä on tuonut paljon työttömyyttä ja ongelmia. Toisaalta, planeettamme kiittää, joten öljyala ja sen ongelmat eivät saa sympatioita minun suunnalta.

Kuten jo mainitsin, Calgaryn länsipuolella on Kalliovuoret, mutta itäpuolella on maatiloja läpi Albertan provinssin, Saskatchewanin provinssin ja aina Manitoban provinssiin asti. Maanviljelys ei oikeastaan lopu ennen kuin Ontarion provinssissa, mikä on tuhansia ja tuhansia kilometriä idempänä! Calgaryn cowboy-kulttuurilla on siis pitkä historia ja vankka asema nykypäivänäkin.

Cowboy-kulttuurista ja Calgarysta puhuessa on pakko mainita kuuluisa rodeotapahtuma Calgary Stampede, jota en suosittele kenellekään. Tässä on tapahtuma, joka on aikansa elänyt ja ylläpitää eläimille harmillisia käytäntöjä viihteen nimissä. Vuosittain kuolee useita eläimiä ja aivan turhaan. En käytä tähän tapahtumaan enempää aikaa tällä erää, mutta sen sanon, että elä tue tätä tapahtumaa, matkakohteena Calgary tarjoaa paljon muutakin kuin tämän shown.

matkakohteena Calgary

Olen ollut onnekas siinä mielessä, että olen päässyt matkustamaan moniin Kanadan kaupunkeihin ja tämä postaus onkin jatkoa juttusarjaani Kanadan kaupungeista. Lue täältä lisää Ottawasta, Vancouverista, Montrealista tai Halifaxista. Québec Cityyn olen menossa joulun alla, joten sieltä tulossa tuoretta postausta joulun jälkeen!

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.