Parhaat kohteet Brittiläisessä Kolumbiassa

by Annika
Garibaldi provincial park lake mountains

Brittiläinen Kolumbia on monelle ehkä sitä klassisinta tai tyypillisintä Kanadaa; vuoria, turkoosinvärisiä järviä sekä tietysti Kanadan tunnetuin kaupunki Vancouver. Olen asunut tässä kauniissa, ja kalliissa, provinssissa nyt reilun vuoden, joten päätin listata parhaat kohteet Brittiläisessä Kolumbiassa, joita tänne matkaavien kannattaa ehdottomasti sisällyttää matkaohjelmaan!

Parhaat kohteet Brittiläisessä Kolumbiassa

Insta photos-4

Gastown Vancouverin keskustassa

Vancouver

Vancouverissa sijaitsee provinssin isoin kansainvälinen lentokenttä, joten täältä on loogisin aloittaa Brittiläisen Kolumbian tutkiminen. Vancouverissa ei minusta ole samanlaista huumaavaa fiilistä, kuin esimerkiksi New Yorkissa, mutta kannattaa Vancouverissa silti pysähtyä ainakin pariksi päivää.

Vancouverin suositeltaviin nähtävyyksiin kuuluu mm. Stanley Park, jonne voi mennä ihan vain käveleskelemään, pyöräilemään tai vaikkapa piknikille. Stanley Parkista on upeat kaupunkinäkymät veden ylitse Vancouverin keskustaan!

Naapurustoista omia suosikkejani ovat Yaletown ja Gastown, joissa molemmissa löytyy hyviä ravintoloita ja nättejä katuja tallattavaksi. Lisäksi suosittelen vedenrantakävelyä English Bay Beachilta Yaletowniin, josta kerroin aiemmin täällä.

Minusta Vancouverista puuttuu mm. hyvät museot ja myös varsinaiset “nähtävyydet”. New Yorkista voisin nimetä tusinan eri paikkoja ja rakennuksia, jotka haluaisin nähdä, mutta Vancouverista en oikein keksi mitään. Vancouverin lähistöllä tokin on enemmänkin nähtävää, mutta itse kaupungin valttina on minusta vain se meren, pilvenpiirtäjien ja vuorien kuvankaunis yhdistelmä ja tämän takia Vancouver kipusi tälle listalle.

BC winery visit

Viinitila Naramatan viinialueella

Okanagan viinialue

Jos matkaat Vancouverista noin 400km itään päin,  löydät itsesi Kanadan toiseksi suurimmalta viininviljelysalueelta, joka on myös yksi Kanadan vähäsateisimmista alueista, löytyypä sieltä jopa Kanadan ainoa aavikko. Kelownasta etelään maisemaa hallitsee kumpuilevat viiniviljelmät molemmin puolin pitkulaista Okanagan-järveä ja tämä on oivallista road trip-maisemaa!

Viinitilahyppely on ihan hyväksyttävä harrastus ja ainakin Pentictonin ja Naramatan välillä kulkee viinibussi, niin ei tarvi siitä autolla ajamisestakaan niin murehtia. Monilla viinitiloilla on tarjolla myös ruokaa sekä viinitilakierroksia – sekä tietysti niitä maistiaisia. Maistiaiset usein maksavat noin $3-$5, mikä on ihan kelpo hinta useammasta maistiaisesta.

Okanagan on minusta upea alue, etenkin jos viini maistuu yhtään. Viini-ja hedelmätilat ovat todella lähellä toisiaan, siis ihan kävely-tai pyöräilyetäisyydellä. Ja pyöräilystä puheenollen, tein pyörämatkan muutama vuosi sitten, kurkkaapa Pyörämatka läpi British Columbian viinitilojen -postaus.

BC blog post-5

Skandinave Spa

Whistler

Jos hakusessa on vähän aktiivisempi ohjelma kuin viininmaistelu, niin Whistler on luonnollisesti ykköskohde aktiivilomailuun. Usein maailman parhaaksi lasketteluresortiksi tituleerattu kohde on mukava kohde kesälläkin. Näköalahissit vievät korkeuksiin, kirjaimellisesti vuorelta toiselle ja vuonna 2018 avattu 130 metrin pituinen Skybridge vaikuttaa sekin aika huikealta nähtävyydeltä, jos korkeat paikat eivät aiheuta paniikkia.

Maastopyöräily on kesäaikaan suosittua Whistlerissä, sekä tietysti ihan perinteinen patikointikin. Whistler itsessään on söpö alppikylämäinen paikka, ja siellä on asukkaita vain noin 8000 – tosin turisteja on reilusti enemmän, etenkin talvella. Patikointireittejä Whistlerin lähistöltä löytyy yllin kyllin, etenkin suosittelen Garibaldi Provincial Park-puistoa, josta löytyy aivan uskomattoman vaikuttavia vuorimaisemia. Lisäksi Whistleristä löytyy mönkijäajeluita, zip line kierroksia, benjihyppyä ja lähes mitä vaan seikkailullista mitä voit keksiä.

Oma suosikkini Whistlerissä on Skandinave Spa, ihanan rauhallinen ulkoilmakylpylä. Sieltä löytyy lämpimiä altailta, jotka kaikki sijaitsevat siis taivasalla. Altaiden ympäristöstä löytyy myös useita erilaisia saunoja, mikä tietenkin lämmittää ulkosuomalaisen sydäntä.  Toki Skandinave tarjoa myös perinteisiä kylpyläpalveluita, kuten hierontaa. Etenkin talvella en keksi ihanampaa tapaa viettää kirpakan kylmää talvipäivää kuin kuumassa altaassa lumen keskellä loikoilu ja saunoihin kipittäminen kylmää ilmaa uhmaten.

BC blog post-7

Victoria ja hulppea Empress hotelli

Victoria

Tiesitkö, ettei Vancouver ole Brittiläisen Kolumbian pääkaupunki? Näin voisi helposti kuvitella, mutta itse asiassa provinssin päämaja sijaitsee Vancouver Islandilla, Victoriassa. Olen käynyt Victoriassa pari kertaa ja olenkin sen jo julistanut Kanadan kauneimmaksi kaupungiksi. Nähtävää Victoriassa on minusta enemmän kuin Vancouverissa, esimerkiksi jo vaikuttavan näköinen parlamanettirakennus ja viehättävä Fishermans Wharf tekevät Victorista suositeltavan kohteen.

Lisäksi siellä on Kanadan vanhin China Town, kiinnostava Royal BC Museum sekä lukuisia valassafareita, vai mitäs nämä whale watching- firmat nyt suomeksi ovatkaan. Vancouver Islandin alueella asustaa miekkavalaita ja ryhävalaitakin näkee ymmärtääkseni aika usein. Victorian lähistöllä on myös paljon pienempiä saaria, mikä tekee tästä alueesta todella viehättävän vedestä käsinkin. Ja tietysti koska Victoria sijaitsee saarella ja rannikolla, löytyy sieltä myös ihanan paljon rantaviivaa ja lenkkeilyreittejä, jotka halailevat rantaviivaa.

BC blog post-6

Toteemipaalu Victorian Beacon Hill puistossa

Alkuperäiskansat -ja kulttuuri

Alkuperäiskansoja löytyy ympäri Kanadan, mutta Brittiläisessä Kolumbiassa ne ovat huomattavasti enemmän läsnä kuin esimerkiksi Ontariossa. Jos asuinpaikkani Squamish kuulostaa erikoiselta kaupungin nimeltä, niin se johtunee siitä, että se ei ole englanninkielinen nimi alunperin. Tai no oikeammin Squamish nimenomaan on se englanninkielinen nimi,  Skwxwu7mesh on se alkuperäinen nimi, ja molempia käytetään tienvarsien kylteissä. Asun siis Squamish-kansan mailla, mutta kovin näkyvä alkuperäiskulttuuri ei täällä kuitenkaan ole.

Vancouverin Stanley Parkista löytyy kokoelma toteemipaaluja ja University of British Columbian yhteydessä oleva Anthropology Museum pitää sisällään alkuperäiskansojen esineitä ja taidetta, mutta jos haluat perehtyä First Nations-kulttuureihin ihan kunnolla, suosittelen Haida Gwaii-saarille menemistä. Tämä on tosin jotain, mitä en itse vielä ole tehnyt, mutta matkalistalla se on ehdottomasti! Haida Gwaii- saarilta löytyy aitoa alkuperäiskulttuuria, ja näillä jääkauden säästämillä saarilla on ihmisasutusta 12,000 vuoden takaa.

Mainitsin aiemmin jo Victoriassa sijaitsevan Royal BC-museon ja alkuperäiskulttuuri on siellä vahvasti esillä. Victoriasta löytyy myös toteemipaaluja muutamassa paikkaa, mukaanlukien maailman 4. korkein toteemipaalu (38.8 metriä), joka löytyy Beacon Hill-puistosta.

Loppuun vielä huomio terminologiasta; englanniksi alkuperäiskansoja kutsutaan yhteisnimellä indigenous peoples tai aboriginal peoples, täällä Brittiläisessä Kolumbiassa käytetään termiä First Nations ja Kanadan pohjoisen alkuperäiskansat ovat Inuit. Eskimo on halventava termi, eikä sitä tulisi käyttää Pohjoisen kansoista, vaan Inuit on oikeaoppinen termi.

Tässäpä siis matkaohjelman alkua! Onko kellään sattumoisin matka suunnitteilla näille suunnille?

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.