Sauna – Kulttuurierojen kuningas

by Annika

Kuten Blogihaaste postauksessa lupailin, ostin kuntosalijäsenyyden ja heti kerralla koko vuodeksi. Kuntoilun lisäksi salilta löytyy tietysti ah niin kaipaamani sauna. No okei, sauna on kuivasauna ja aika surkea veruke oikealle suomalaiselle saunalle, mutta paremman puutteessa se on aivan parhautta treenauksen jälkeen. Saunakäyttäytyminen on täällä tietysti kovin erilaista kuin Suomessa, ja olen ennenkin Skotlannissa asuessa huomannut, että kaikilla ei ole ihan sama käsitys saunasta. Myöskin Kanadassa asuvan Jennin kanssa olemme pohtineet, että täkäläisten käsitys ja suhtautuminen alastomuuteen on meidän, jotka olemme tottuneet alasti saunomaan, näkökulmaan verrattuna aivan vääristynyt.

Tästä nyt on jo parin kuntosalireissun jälkeen tullut jo hyvästi todisteita. Ensimmäisellä kerralla istuskelin saunassa (vienosti pyyhe joten kuten päällä kuitenkin, jotta en shokeeraisi paikallisia alkukantaisilla tavoillani) treenin jälkeen, niin sinne tuli yks nuori nainen t-paita ja shortsit päällä. No ok, eihän tästä vielä kannattais tuomita, sillä olen tätä nähnyt ennenkin. Mutta sitten sillä oli isot lenkkaritkin vielä jalassa. Ja kaiken huipuksi sillä oli napit korvilla ja puhelin kädessä! Kyllä piti jo alkaa miettimään, että mitä ihmettä..! Hyvä etten ottanut jotain lehtiötä esille ja kirjoittaut saunanhäpäisysakkoa tälle neidille. Varmaan olisin harkinnut enemmänkin, mutta saunan ohjeissa sanotaan, ettei sinne saa tuoda paperituotteita. Eli kokeisiin ei vissiin saa siellä lukea (kyseessä on siis yliopiston kuntosali). Ohjeissa sanotaan myös, ettei sinne saa mennä alle 14-vuotiaat, sillä sauna on vain aikuisille. Niin ja naisten pukuhuoneeseen ei saa mennä yli 5-vuotiaat pojat, joka on suorastaan liberaali käytäntö, sillä Jenni oli nähnyt Kanadan länsilaidalla 3 vuoden ikärajan pojille.

Toinen meille kummallinen asia on yleinen pukuhuonekäyttäytyminen. Salillani on siis iso pukuhuone, jossa on paljon lokeroja, jonne voi omat kamansa jättää. Mutta sitten siellä on erikseen sellaisia verholla eristettyjä vaihtohuoneita, ikään kuin vaatekaupoissa, joissa saa vaihtaa vaatteet. Olisihan se ihan hirveää, jos joku nyt vaikka uimahalliin mennessä vaihtaisi uimapukuun siinä kaikkien nähden! Täällä ei siis todellakaan näe muita naisia alasti missään ja Jennin kanssa pohtiessa tulimme siihen tulokseen, että ei kai ole kummakaan, jos on monennäköistä syömishäiriötä ja eriskummallisia oletuksia siitä, minkä näköinen vartolo pitäisi olla, koska täällä nuoret tytöt tai naisetkaan eivät ole nähneet toisia naisia ilman vaatteita. Me suomalaisethan nyt olemme nähneet äidit ja siskot ja uimahallin kävijät ilkosillaan ja tähän joukkoon mahtuu monenmuotoista ja -kokoista naista.

Toisella kerralla kun menin saunaan, oli siellä yllätyksekseni vanhempi nainen makoilemassa lauteilla ilman rihman kiertämää. Minua tuo nyt ei haitannut, vaikka minusta saunassa kuuluu istua edes joten kuten seinään nojaillen, eikä aivan kokonaan maaten, mutta kukin tavallaan. Olisin niin halunnut nähdä, mikä olisi ollut reaktio, jos joku muukin olisi tullut saunaan! Odottelin pitkän tovin, mutta sunnuntaina oli hiljaista, eikä sinne sitten ketään tullut. Saunakäyttäytymisestä olen myös pistänyt merkille, että se on ehkä se ainoa paikka, missä small talkia ei harrasteta. Hauska vastakohta, kun Suomessahan nimenomaan voi saunassa vaihtaa sanasen tuntemattomankin kanssa.

Saunasta poistuessa halusin tehdä myös tehdä toisen testin ja kävellä pyyhe päässä tai kädessä lokerolleni ja nähdä minkä reaktion se saa aikaan. Valittettavasti tämäkin jäi tekemättä, koska sunnuntai-aamupäivänä ei tosiaan ollut porukkaa juuri yhtään paikalla. Ensi kerralla sitten, heheh.

Ja hei jos saunakulttuuri maailmalla kiinnostaa, niin Sauna Maailmalla-blogissa on listattu kokemuksia monesta eri maasta!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

12 comments

Laura November 26, 2013 - 3:43 am

Tämä aihe saa minutkin aina hymähteleään, näin kerran kaksi naista jotka tuli saunaan juuri treenivaatteissa ja lenkkareissa ja puhelivat kuinka tämä poistaa hyvin kuona-aineita. Mua rupesi heti ällöttää, mua ei ainakaan saisi saunaan hikoilemaan kuonia pois vaatteet päällä… Hirveän epähygieenistä. Briteissä on kyl vähän samanlaista pukukoppikäyttäytymistä havaittavissa…..

Reply
Annika November 26, 2013 - 9:17 am

No niinpä!! Saunan pitäisi olla puhdas paikka ja sit sinne lamppaa porukkaa hikiset treenivaatteet päällä..Ja nuo kengätkin vielä, siis niitähän nyt ei varmaan pestä samalla lailla ku vaatteita, yhh…Kerran muuten näin Edinburghissa naisen joka treenasi JA kävi saunassa toppatakki päällä. Siis ihan rehellinen toppatakki, eikä ollut edes talvi. Sillä oli vissiin joku kunnon laihdutus hikoilemalla -kuuri menossa. Ei voi ymmärtää kaikkea..

Reply
Kea November 26, 2013 - 6:16 am

Mä oon varmaan niin epäsuomalainen, että mua jokseenkin hirvittää olla vieraiden alastomien ihmisten lähellä… puhumattakaan siitä että ikinä menis sekasaunaan. Mutta kyllä nyt sentään vaatteita voi pukkarissa vaihtaa ja käydä saunassa ilman vaatteita. 🙂

Reply
Annika November 26, 2013 - 9:13 am

No en mäkään nyt sekasaunaan lähtis ilman uikkareita! Ja sä olet sentään varmaan joskus elämässäsi nähnyt jonkun toisen naispuolisen ilman vaatteita, täällä ei varmaan juuri kukaan. Siinähän ois työpaikkagallupin aihe..:D

Reply
Maaria November 26, 2013 - 8:44 am

Laitanpa vaikka tähän tämän community centren uima-allas-kokemuksen:
http://ottawaan.blogspot.ca/2013/11/pukuhuonekayttaytymista-osa-2.html

Kaikkein huvittavinta on seurata, miten ihmiset yrittävät kiemurrella pyyhkeen sisällä vaatteisiinsa tai vaatteista pois. Esimerkiksi tyyli, jossa pyyhkeeseen kiedotun vartalon ympärille laitetaan rintaliivit ja sitten nyitään se pyyhe sieltä välistä pois, on jotenkin todella vaivalloisen näköistä. Naisten pukuhuoneessa, c’moon….

Reply
Annika November 26, 2013 - 9:00 am

Joo vaatteidenvaihto pyyhkeen alla vaatii todellakin luovuutta! On nämä häveliäitä nämä kanadalaiset 🙂

Reply
Jenni Manninen November 26, 2013 - 11:09 pm

No mun kokemukset tulikin melkeen läpi käytyä mutta tässä vielä muutama…Mää kerran myös huomasin että ala-asti ikäiset tytöt pitivät sitä pyyhettä toisilleen?!? JA Myös mieheni sisko vaihtoi uimahousut ulkoaltaalla tänä kesänä 4-vuotiaalle pojalle pyyhkeen alla?!? M” nyt vielä ymmärrän jos aikuiset on itsetunto ongelmiensa kanssa mutta kyllä nyt lasten pitäs pystyä vaihtamaan ihan siinä pukutilassa tai vesipuistossa… Itse myös nauroin että no meijän 2 vuotias yhdesti leikki alasti semmoisessa “spray” vesipuistossa (siis lapsille tarkoitettu kaiken maaiman suihkulähteitä yms. jossa siis juoksennellaan) ei me oltu varauduttu kun neiti koko kesän inhosi sitä kun vesi oli kylmää vaikka ulkona oli tukahduttavat +40 eka hän kasteli kaikki vaatteet sitte riisui ne ja jatkoi leikkejä, tässä tilanteessa muut äititkin vain naureskeli… jamua kans kuvottaa ettei kunnolla peseydytä ja että uimahallissa on uimapuvun päällä t-paitaa ja shortseja… kerran kun ruukattiin käydä yliopiston altaalla sinne tuli koululuokka, ja ihmettelin että miksi kaikilla tytöillä oli topit bikineitten päällä, mieheni tuumasi että niillä on varmaan “no two-piece bathing suite rule” kun altaalla oli siis pojat ja työt yhtäaikaa, no pois lähdettäessä huomasin että koulubussin kyljessä luki St. jokin school että se vähän varmaan oli lisä syynä 😉

Reply
Annika November 26, 2013 - 11:25 pm

Jaa-a, no ei kyllä itekään tullut bikinit päällä uima-altaalla oltua, olipa sekaryhmä tai ei, hankalaahan se nyt on bikinit päällä uida 😀 Huvittava kyllä tuo, että lapsiakin piilotellaan..Siis mä en ole nähnyt tuota t-paita uimahallissa juttua vielä! Pitänee varmaan käydä enemmän uimassa ja katsomassa harrastetaanko täälläkin moista. Ällöttävää kyllä, jos noin tehdään!

Niin ja joo, lainalin näitä meidän chattijuttuja inspiraatioksi, kiitoksia vaan 😀

Reply
Satu VW November 28, 2013 - 3:35 am

Tuo kuulostaa niin tutulta Irlannin ajoita, uimahallissakin kaikki vaihtoivat vaatteet hankalasti pyyhkeeseen kietoutuen. Täällä Norjassa ollaan ehdottomasti lähempänä Suomen “alastomuuskulttuuria”, vaikka kuntosalin sauna onkin lähinnä suihkun jälkeen kuivattelua varten. Varsinkin raskaana ollessani sain kauhistuneita kommentteja hieman vanhemmilta mammoilta siitä että masuasukki kärsii minun löylyistäni.. 🙂

Reply
Annika November 28, 2013 - 8:47 am

Täällä olen muuten huomannut tuon saman, siis että sauna on kuivattelua varten! Vaikka se kuivasauna onkin, eikä siellä varsinaisesti hikoile, niin en vaan osaa lähteä sieltä suoraan vaihtamaan vaatteita! Ja uskon kyllä nuo raskausajan kommentit, oli siitä juuri yksi päivä työpaikalla puhetta, kun työkaverini lääkäri oli kieltänyt kuumat suihkutkin..! Noh, maassa maan tavalla, todettiin 🙂

Reply
Anne December 5, 2013 - 3:55 am

Olipas mielenkiintoinen – ja hauska – kirjoitus! Näin suomalaisena saunojana sitä aina hieman huvittuu miten muualla maailmalla suhtaudutaan meidän “alkukantaiseen” nakuiluun pukkareissa ja saunoissa 😀 Pari vuotta sitten meillä oli couchsurfingin kautta amerikkalainen kundi kyläilemässä. Vietiin se maalle vanhempieni luo ja passitin hänet avopuolisoni kanssa saunomaan. Mieheni oli menossa normaalisti nakupellenä saunaan, kunnes huomasi että sohvasurffaajamme koki tilanteen hieman epämukavaksi, joten pisti sitten itsekin pyyhkeen lantiolle.

Myöhemmin aiheesta sohvasurffaajan kanssa juteltuani hän kertoi, että ei todellakaan ole tottunut nakuilemaan muiden seurassa – edes siellä saunassa, ja että heillä päin alastomuuteen suhtaudutaan hyvin pidättäytyvästi. Muistaakseni hän sanoi, että jos jenkeissä menisi nakuna johonkin saunaan, “others would freak out” 😉

Toki sitä soveltaa aina omaa saunakäyttäytymistään tilanteen mukaan, mutta toisaalta ajattelen että muualla maailmassa on aika erilainen käsitys saunasta ja alastomuudesta. Meille se on täysin luonnollinen asia olla saunassa ilman rihman kiertämää eikä siinä ole mitään seksuaalista, vaikka mukana olisi molempien sukupuolien edustajia. En kyllä ehkä itsekään menisi tuntemattomien miesten kanssa alasti saunaan, mutta esim. kaveriporukassa se on ihan ok. Joskus kun kerron joillekkin ulkomaalaisille tutuilleni, että saunotaan porukassa miehet ja naiset sekasin niin.. reaktiot ovat välillä aika kauhistuneita! Toisaalta mielestäni on kyllä ihan ok, jos joku haluaa vähän verhota itseään pyyhkeellä. Murkkuiässä inhotti kun uimahallissa vanhemmat naiset aina sättivät, että uikkarit päällä ei saa tulla saunaan – silloin sitä vielä jotenkin niin kovasti häpesi alastomuutta, että oli vähän pakko peitellä.

Japanissa kylpylöissä saunottiin ihan ilman vaatteita, mutta saunassa oli telkkari.. Haittaisi hieman rentoutumista, kun telkasta tuli joku paikalliseen tyyliin hyvin kovaääninen sekoiluohjelma 😀

Reply
Annika December 5, 2013 - 8:56 pm

Kiitos Anne! Saunasta kyllä saa juttua aikaan! Tosin ikäväkseni huomasin alkuviikosta, että joku tumpelo oli hajottanut sen kuntosalini kuivasaunan heittämällä vettä kiukaalle ja nyt sen korjaus kestää 2-3 viikkoa 🙁

Voin hyvin kuvitella teidän couchsurffarin mietteet 😀 Mutta kulttuurinen juttu muuten tuo, että kun vieraita tulee niin heitetään vaatteet pois ja saunotaan. Siis näin jos koettaa ajatella sellaisen henkilön näkökulmasta, joka ei juuri koskaan sauno tai näe ihmisiä alasti! Kaikkea sitä oppii omasta kulttuurista, kun muuttaa ulkomaille 😉

Tuo telkkari saunassa olisi kyllä melken samanlaista saunan häpäisyä, kun saunominen lenkkarit jalassakin! Ja entäs jos on joku hyvä ohjelma menossa, eikä malta lähteä saunasta ollenkaan..Mutta mulle sauna on juurikin se totaalinen rentoutumisympäristö; ei puhelinta, ei hälyä, ei juuri puhetta, saa vain olla itsekseen omissa aatoksissaan. Se on kovin virkistävää, kun sitä ei kovin usein tule tehtyä!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.