Kuukausi jäänmurtajan kyydissä

by Annika
rannikkovartiosto

Tiedättekö, välillä pitää ihan ihmetellä, että kuinka minun ja Adamin ammatilliset polut ovat löytäneet niin samanlaisen suunnan. Minä olen seikkaillut Etelämantereella ja työskentelen napaseutujen matkailun parissa, kun Adamista on puolestaan kehittynyt Kanadan pohjoisen ekspertti jäätikkötieteen opiskelujensa ansiosta. Totaalinen integroituminen tapahtui reilu vuosi sitten, kun Adam oli oppaana minun työpaikan järjestämällä matkalla! Hassua miten nämä jutut joskus menee niin yhteen, ihan suunnittelematta.

Täällä blogin puolella tämä näkyykin akuuttina aurinkorantojen ja palmujen puutteena 😀 Tämä postaus ei ole poikkeus, sillä halusin näin lumikauden lähestyessä näyttää ja kertoa vähän lisää Kanadan pohjoisesta. Adam oli elokuun Kanadan rannikkovartioston jäänmurtajalaivan kyydissä tekemässä jäätikkö- ja kryösfääritutkimusta (jep, piti kääntyä sanakirjan ja Wikipedian pariin tätä kääntäessä!).

Tuolta reissulta Adamilla on niin upeita kuvia, että halusin ehdottomasti niitä jakaa teidän kanssa! Nyt kun talvi on vain kulman takana, niin fiilistelläänpä hieman Kanadan pohjoisen kesätunnelmia…

Reitti kokonaisuudessaan kattoi laajan alan Nunavutia ja kävi myös Grönlannin vesillä pyörähtämässä.

Adamin tehtävänä oli tiivistetysti sanottuna käydä sijoittamassa laatikoita jäävuorille, ja nämä laatikot pitävät sisällään Adamin rakentamia laitteita, jotka lähettävät erilaista dataa kuten niiden sijainnin, lämpötilan, orientaation ja niin edelleen. Ne lähettävät dataa, jota tutkijat voi netistä käsin seurata livenä ja pitää silmällä muun muassa niiden jäävuorien liikkumista. Näiden laatikoiden sijoittamista varten tarvittiin helikopteria ja Adam saikin kuukauden aikana aika monta helikopterikyytiä!

Kanadan rannikkovartiosto ottaa usein kyytiinsä tutkijoita ja opiskelijoita, sillä Amundsen-laivalta löytyy asianmukaiset välineet, laboratoriot ja työskentelytilat. Heidän ensisijainen tehtävä on kuitenkin toimia etsintä-ja pelastuspalveluna, sekä toimittaa muun muassa ruokalähetyksiä pohjoisille yhteisöille. Sen kuukauden aikana, kun Adam oli laivalla, tiede jäi toiselle sijalle kahdesti, kun laivaa tarvittiin etsintä-ja pelastustoimiin, muun muassa etsimään kadonneita kalastajia.

Kyllähän ne aurinkorannat ja palmupuutkin tuovat silmäniloa, mutta on näissä arktisissa maisemissakin kyllä sitä jotain – vai mitä tuumaatte? Olisiko sinusta arktiseksi matkailijaksi?

Saattaisit tykätä myös näistä

16 comments

Travelloverin Annika October 27, 2018 - 11:26 pm

Voi vitsit, miten upealta siellä näyttää. Minun silmiini kyllä kauniimpaa kuin mikään palmuranta, vaikka sellaiselle toki helpommin tulee mentyä kuin murtajan kyytiin.

Reply
Annika October 28, 2018 - 8:51 am

No joo, palmurannoissa on jotain tiettyä helppoutta 😀 Matkustajalaivatkaan ei aivan näin jäisiin olosuhteisiin pääse, mutta monia näistä maisemista näkee Kanadan pohjoiseen sijoittuvilla risteilyllä, vink vink! 😉

Reply
Tanja / Tädin ja tytön matkablogi October 28, 2018 - 12:33 am

Wau! Nämä kuvat ovat pysäyttäviä, kiitos että jaoit ne kanssamme.

Reply
Annika October 28, 2018 - 8:50 am

Kiitos kovasti! Ajattelinkin, että ei näitä kuvia passaa arkistoissa pitää 🙂

Reply
Piyya October 28, 2018 - 3:37 am

Minusta tuntuu ettei minusta ole arktiseksi matkailijaksi. Rakastan lämpöä, rantaa, merta ja palmuja liikaa. Mutta onhan nuo kuvat vaikuttavia. Kiitos, että jaoit ne, kertakaikkisen upeita kuvia !

Reply
Annika October 28, 2018 - 8:49 am

Kiitos Piyya! En minäkään itseäni arktiseksi matkailijaksi kuvitellut, mutta niin siinä on näköjään vähän käynyt…!

Reply
Liinea October 28, 2018 - 8:45 am

Vau!! Aivan käsittämättömän upeita kuvia. Uskomatonta. Kiitos kun jaoit! Harvemmin tällaista näkee 🙂

Itse olen tämä talven Québec Cityssä töissä, joten olen lukenut blogiasi innolla!

Reply
Annika October 28, 2018 - 8:49 am

Kiitos Liinea! Ja voi Quebec City, se on ihana! Saanko udella missä olet siellä töissä?

Reply
Liinea November 1, 2018 - 6:15 pm

Olen yliopistolla (ULaval). Quebec on kyllä ihana! Lähipäivien suunnitelmissa on päästä näkemään vähän muutakin, toivottavasti vaellusreissujen muodossa 🙂

Reply
Sunna October 28, 2018 - 12:31 pm

On kyllä uskomatonta! Kanadalainen ystäväni olisi päässyt purjehtimaan Alaskan ympäri ilmaiseksi, mutta joutui perumaan reissun toisen työkeikan takia. Joskus vielä itsekin haluaisi Nunavutin maisemiin. Kiitos valtavan hienoista kuvista.

Reply
Annika October 28, 2018 - 12:34 pm

Voi Alaskan ympäripurjehdus olisi varmasti upea kokemus! Tosin en tiedä kuinka uskaltaisin lähteä jäisille vesille purjeveneellä..!

Reply
Tiina / Ihana Ahvenanmaani October 28, 2018 - 2:02 pm

Siis vau! Ei tähän nyt oikein muuta voi kirjoittaa. Mahtavat maisemat!
Ihanaa uutta viikkoa!

Reply
Annika October 28, 2018 - 2:57 pm

Kiva kun kommentoit Tiina – Loistavaa viikonalkua sinullekin!

Reply
Laura / Irtiottoja October 28, 2018 - 11:09 pm

Kerrassaan upeita kuvia! Mä olen ollut vuosia vannoutunut trooppisten paratiisirantojen ja tuulessa huojuvien palmujen fani, mutta jotenkin salakavalasti se kiinnostus on siirtynyt askel kerrallaan kohti viileämpiä vesiä ja nykyään huomaan haaveilevani arktisista alueista tropiikkia enemmän. Vaikka ihan kuukautta en varmasti tuollaisella laivalla viihtyisi, niin vähän lyhyempi keikka olisi kyllä ihan unelma!

Reply
Annika October 29, 2018 - 7:44 am

Haha, aloin sanomaan että no en minäkään kuukaudeksi lähtisi, kunnes tajusin että itsellä meni kolme viikkoa Etelämantereella…! Mutta nämä tämmöiset arktiset alueet hiipivät kyllä salakavalasti aurinkorantojen rinnalle, siitä olen samaa mieltä!

Reply
Maarit Johanna November 1, 2018 - 5:07 am

Kateuden pistos tulee taas! Voikun kerran pääsisi tuollaiselle seikkailulle. Mahtava ammatinvalinta ja varmasti toinen toistaan mielenkiintoisempia työtehtäviä 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.