Chamonix: Patikoijan tukikohta Ranskan Alpeilla

by Annika
photo of Chamonix, France

Chamonix on monelle Ranskan Alppien kävijälle tuttu paikka. Aivan Mont Blancin juurella sijaitseva kaupunki on loistava tukikohta lasketteluun talvella ja patikoimiseen kesällä, ja se on myös suosittu alku- ja päätepiste Mont Blancin ympärivaellukselle ja itse vuoren valloittamiseen.

Minulle Chamonixin piti olla vain läpikulkupaikka, mutta lopulta päädyin jopa muuttamaan vähän matkasuunnitelmiani, jotta voisin viettää enemmän aikaa tässä alppikylässä! Onko se nyt sitten kylä vai kaupunki, reilu 8000 asukasta siellä kuitenkin on, mutta fiilis on kovin alppikylämäinen.

IMG_7857

Chamonix tukikohtana Alpeilla

Minun kokemukseni Chamonixista rajoittuvat vain kesäkauteen, mutta voin vain kuvitella, että talvella lumipeitteen alla tämä paikka on entistäkin hurmaavampi. Chamonix itsessään on aika pieni, mutta majoitusvaihtoehtoja ja urheiluvälinekauppoja siellä on heti reilusti.

Chamonixin valttikortti onkin nimenomaan sen sijainti maailmanluokan vaelluspolkujen kupeessa ja niistä ei ihan heti tule puutetta. Reittejä on tarjolla monentasoisille patikoijille; osa sopii lapsille, kun taas osa haastaa kokeneenkin patikoijan. Chamonet.com sivusto on koonnut hyvän listan eri päiväreiteistä karttavinkkeineen, suosittelen!

Ajankohtana suosittelisin kesäkuun lopusta syyskuun alkuun, patikontireissulle siis. Itse olin kesäkuun puolivälissä matkassa ja osa korkeimmista reiteistä  oli vielä suljettu lumen takia (mm. kuulemma kuvankaunis reitti Lac Blanc-järvelle, jonka olisin niin halunnut käydä tekemässä!).

DSC00067

20140615_172953

Paikallinen turistitoimisto oli myös todella avulias päiväpatikointien suunnittelussa ja luonnollisesti ne tarjoavat karttojakin – tosin joillekin reiteille lienee turvallisinta hankkia IGN-kartta, joka kattaa Chamonixin alueen (taitaa olla numero IGN 3630, Chamonix Massif du Mont Blanc, ellei se ole vaihtunut äskettäin). Näitä kokoontaitettavia karttoja saa netistä, mutta taatusti myös paikan päältä.

Jos hakusessa on kohde päiväpatikoinneille, niin että voi aina pitkän päivän päätteeksi palata mukavan hotellin huomaan, niin Chamonix on ihan loistava vaihtoehto. Ja hotelliin kannattaa satsata, minä ainakin tykkään rentoutua tyylillä aktiivilomilla 😉 Yövyin mennen tullen ja palatessa Hotel l’Héliopic– nimisessä kylpylähotellissa, mikä oli kyllä niin nappivalinta, että!

Heliopic outside2

Heliopic lounge

Päiväretkiä Chamonixista

Vaikka tykkäänkin viettää päiväni vaelluspoluilla, jos on mahdollista yhdistää muunkinlaista lomailua mukaan niin teen niin kyllä mielelläni. Chamonix on tällaiseen sekalaiseen lomaan vallan hyvä kohde sijaintinsa ansiosta, tässäpä muutamia ideoita:

Aigulle du Midi

Half way point
Gondolihissi lähtee aivan tuon mainitsemani Hotel l’Heliopicin pihalta ja se vie ensin 2500 metriin, jossa vaihdetaan toiseen samanmoiseen hissiin, joka puolestaan matkaa aina 3800 metrin korkeuteen. En suosittele korkeanpaikankammoisille, mutta sen sanon, että jos sitä haluaa testata niin tuolla on kyllä maisemat, joiden vuoksi voi vähän kärsiäkin 😉

Tuolta ylimmältä tasolta voi muuten jatkaa matkaa pienemmällä hissillä Italian puolelle ja täältä myös usein aloitetaan kiipeäminen Mont Blancille. Minä kävelin alas tuolta alemmalta tasolta (2500m), oli ihan mukava parin kolmen tunnin matka hienoilla vuorimaisemilla höystettynä.

Lisätietoa Aigulle du Midistä löytyy täältä.  Lippu tuonne ylemmälle tasolle on about 60€ eli ihan halpaa hupia se ei ole, mutta siellä saa hyvin kyllä puolipäivää kulumaan.

Mont Blanc Express juna

View
Jos vuorimaisemat kiinnostavat, mutta patikointi ei niinkään, niin Mont Blanc Express juna kulkee välillä Chamonix – Martigny (Sveitsi). Juna pysähtelee muutamilla merkittävimmillä asemilla, mutta isoin niistä on kuitenkin päätepysäkki Martigny. Tämä kaupunki on hieman isompi kuin Chamonix ja vuorimaisemien lisäksi sieltä löytyy viinitiloja, joten kuulostaa aika hyvältä paikalta 😉

Mont Blanc Express juna kannattaa ehdottomasti testata ihan vain jo sen takia, että se on ilmainen. Jos yövyt Chamonixissa, niin pyydä hotellistasi “Carte d’Hote” -korttia, jota vilauttamalla pääset liikkumaan ilmaiseksi (toimii myös alueen busseihin!).

Annecy

Annecy2
Annecy sijaitsee noin 60km päässä Chamonixista, joten jos juna- tai bussiyhteydet pelaavat (ilman ranskalaisten rakastamaa lakkoilua), niin tämän voi hyvin tsekata päiväreissulla. Etenkin jos omalla autolla on liikenteessä, niin matka sujunee sukkelasti.

Annecy on nätti kaupunki ja huomattavasti eloisampi kuin Chamonix. Tästä satumaisesta kaupungista olen kirjoittanutkin jo aiemmin täällä. Kannatan ehdottomasti päiväreissua (tai pidempäkin) tänne!

Oletko koskaan käynyt Chamonixissa? Kuulisin tosi mielelläni kokemuksia etenkin siellä talvella vierailleilta! 

 

Saattaisit tykätä myös näistä

2 comments

Minna / sunnuntaiaamu.fi April 29, 2017 - 4:44 am

Olipa kiva ja kiinnostava postaus! Olen kesällä menossa Chamonixiin kiipeilyhommat mielessä (jännittävää!), mutta uskon, että lepopäivinä ehtii myös viettämään aikaa kylällä.

Reply
Annika April 29, 2017 - 8:52 am

Kiitos Minna! Ja sattuipa ajoitus sitten hyvästi, kun olet noihin maisemiin menossa..! Minäkin palaisin tuonne oikein mielellään aktiiviloman pariin 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.