Vinkkejä ulkomaille muuttavalle

by Annika

Jostain se idea on lähtenyt. Kenties blogista, tuttavan kokemuksesta tai tyytymättömyydestä Suomeen tai omaan elämäntilanteeseen. Ehkä tylsyydestä, ehkä seikkailunhalusta ja kiinnostuksesta nähdä maailmaa. Pieni ääni kuiskailee taustalla; “Muuta ulkomaille…”. Suomesta pois muutto alkaakin yhtäkkiä tuntumaan kannattavalta idealta, hei ehkä mun pitäiskin? Pakkaan reppuni ja lennän Lontooseen! Etsin sieltä töitä ja elän onnellisena.

Positiivinen asenne ja avoin mieli kannattaa ehdottomasti pitää lähellä, jos suunnittelet tosissasi ulkomaille muuttoa. Mutta on myös muutama aika tärkeä juttu, jotka kannattaa pitää mielessä kaiken innostuksen keskellä.

Ensinnä pitää mainita, että vaikka ulkomaille muutto herättäisi sekä innostuksen että kauhistuksen tunteita, se on ihan normaalia. Kyseessä on kuitenkin aika elämää mullistava asia, joten ei kannata säikähtää epäilyksen tunteita. Tykkään sanoa kaikille ulkomaille muuttoa suunnitteleville, että ainahan sieltä pääsee takaisin. Vaikka Suomesta lähtisikin, ei se tarkoita etteikö joskus voisi palata, jos siltä tuntuu.

Sitten näihin asioihin, joita oikeasti kannattaa pohtia, jos on lähdössä itsenäisesti ulkomaille. Tarkoitan tällä nyt muuta kuin opiskelua ulkomailla, esimerkiksi töihin lähtemistä tai muuten vaan irtiottoa arjesta.

Kotikaupunki #1: Edinburgh, Skotlanti

Kotikaupunki #1 ja #3: Edinburgh, Skotlanti

Raha – Riittääkö shekillä katetta?

Shekit ovat edelleen Suomen (Pohjoismaiden?) ulkopuolella käypä maksutapa. Briteissä pankkitilin avatessa saa käteensä myös shekkivihkon, jota en tosin kertaakaan käyttänyt. Kanadassa sen sijaan se on tullut tarpeeseen useammankin kerran. Sillä voisi maksaa vaikka vuokran. Suomessa asuminen on kallista, joten on helppo ajatella että no ulkomailla melkein missä vaan on halvempaa. Kannattaa kuitenkin ottaa ruusunpunaiset lasit pois nenältä ja vaihtaa ne kriitikon linsseihin ja miettiä vakavasti, onko oikeasti realistinen ajatus vuokrata kämppä Pariisin Huitième arrondissementilta Champs Elyseen kupeesta tai Lontoon Notting Hill alueelta. Toki asuinalue vaikuttaa uudessa kotikaupungissa viihtymiseen, mutta kannattaa miettiä (etenkin jos töitä ei ole varmaksi tiedossa), kauanko pystyy ylläpitämään haluamaansa elämäntyyliä.

Lisäksi kannattaa muistaa, että vuokraan ei välttämättä kuulu vesi, sähkö tai nettiliittymä, mitkä voivat lisätä äkkiä sievoisen summan kuukausittaisiin kuluihin. Kännykkäliittymien hinnat on hyvinkin erilaisia maiden välillä, Suomi kuuluu halvimpien kännykkämaiden joukkoon, kun Kanada puolestaan on kalleimmasta päästä käyttömaksujen suhteen. Itselläni on hyvin simppeli liittymä johon kuuluu vähäisin määrä dataa ja se maksaa melkein $60 kuussa. Skotlannissa oli niin paljon enemmän kilpailua, että hinnt olivat huomattavasti alhaisempia.

Kaupungeissa liikkuminen vie sekin osansa kuukausibudjetista. Bussi/metro yms julkisen liikenteen hinnat kannattaa nekin kurkata, sillä joskus ne voivat yllättää. Esimerkiksi Ottawassa mulla menee bussipassiin $100 (73€) talvikuukausina, jolloin en voi pyöräillä. Myös Edinburghissa kuukauden bussipassi on samaa hintaluokkaa, 51 puntaa (69€).

Kotikaupunki #2: Quebec, Kanada

Kotikaupunki #2: Quebec, Kanada

Katto pään päälle

Asunnonetsintä pitäisi olla varmaankin #1 tärkeysjärjestyksessä, etenkin jos olet jo kohdemaassa tilapäismajoituksessa. Hostellissa/hotellissa tai muussa lyhytaikaismajoituksessa asuminen koituu äkkiä hintavaksi! Asunnon voi toki hankkia melko helposti Suomesta käsin, mutta tietysti siinä on omat riskinsä. Olen varannut vuokra-asunnon neljästi ennen maahan saapumista ja se sujui mutkitta kolme kertaa. Australian asuntomme, niin ihana kuin se olikin, oli kissankarvoja täynnä vaikka sen piti olla allergiavapaa. Tietysti kannattaa myös olla varovainen rahan siirtämisen kanssa ennen asunnon näkemistä, koska huijareitakin on paljon liikkeellä. Lisäksi kuvat asunnosta eivät aina kerro koko tarinaa, vaikka mulla onkin käynyt hyvä tuuri sen suhteen, että asunnot olivat oikeasti olemassa ja sellaisia kuin niiden kuvailtiin olevan.

Kannattaa myös huomioida, että usein asunnon vuokraamiseen tarvii suht paksun nipun seteleitä. Vuokranantajasta riippuu, kysytäänkö yhden vai kahden kuukauden vuokraa etukäteen vai takuusummaa vai sekä että. Useimmiten olen tainnut törmätä yhden kuukauden vuokraan takuusummana + alkavan kuukaden vuokra. Olen myös nähnyt pyydettävän takuusummaa ja ensimmäisen ja viimeisen kuukauden vuokraa. Tämän viimeisimmän esimerkin mukaan nykyisessä kämpässä tulisi jostain nykäistä melkein $3000, joten kannattaa varata säästöjä asunnonvuokrauksen aloittamiseen!

Kotikaupunki #4: Sunshine Coast, Australia

Kotikaupunki #4: Sunshine Coast, Australia

Työnhaku

Aina on helpompaa lähteä, jos on työpaikka odottamassa. Valitettavasti tämä on usein aika hankala järjestää Suomesta käsin, vaikka ei toki mahdotonta. Jos kuitenkin löydät itsesi uudesta kaupungista työnhaussa, kannattaa ottaa heti selville ensinnäkin mitä tarvitset. Briteissä tarvitset national insurance numberin saadaksesi palkkaa ja useimmissa maissa toimii aivan samanlainen systeemi. Tätä numeroa/korttia (Kanadassa nimellä social insurance number) voi hakea jo ennen kuin on saanut työpaikan ja se on hyvä olla valmiina, jotta palkanmaksu sujuu alusta asti mutkitta.

Työnhakua varten on erityisen tärkeää muokata oma CV paikalliseen malliin ja elä hyväntähden aloita missään muualla kuin Suomessa hakemusta sanoilla “Olen 32- vuotias yhden lapsen äiti”. Ikää, kuvaa, sosiaalisäätyä, vanhemmuutta ei missään nimessä saa laittaa työhakemuksiin varmaan juuri muualla kuin Suomessa. Toki en kaikkien maiden tavoista tiedä, joten se kannattaa tarkistaa etukäteen. Briteissä voi laittaa syntymäajan CV:hen, mutta se ei ole pakollinen. Kanadassa taas ei missään nimessä ikää saa laittaa minnekään ja haastattelija ei saa sitä koettaa kautta rantain selvittää (esim kysymällä minä vuonna pääsit yläasteelta). Tämä on ihan puhtaasti syrjinnän estämiseksi, kuten on muun muassa siviilisäädyn, vanhemmuuden, kansalaisuuden ja äidinkielen kysymisen kieltäminenkin. Ja etenkin pysy kaukana uskonnonasioista, niistä pidetään suu supussa, niillä kun ei ole työnhaun kannalta mitään väliä.

Ennen lähtöä kannattaa myös selvittää tarvitaanko kohdemaassa/kaupungissa sinun alan osaajia, vai onko niistä ylitarjontaa. Joskus tulokset voivat yllättää, esimerkiksi Kanadassa (Ontariossa ainakin) on älytön ylitarjonta peruskoulun opettajista. Tunnen kaksi opettajaa, toinen on hotellissa respassa töissä ja toinen on personal trainer (englanninopettaja koulutukseltaan, on muutamien vuosien työkokemus  muun muassa vararehtorina ja maisterinopinnot takana). Jos et ole varma mihin maahan haluaisit lähteä, kannattaa aloittaa etsintä valikoimalla maita, joissa työmahdollisuudet ovat hyvät omalla alalla.

Ottawa

Kotikaupunki #5: Ottawa, Kanada

Pari muuta vinkkiä vielä

Jos ulkomaille muutosta tuleekin pitkäaikainen juttu, niin kannattaa huomioida, että KELA ei ala kestitsemään ulkomailla asuvia vaan Suomen sosiaaliturvasta tippuu pois vuoden ulkomailla ausmisen jälkeen (ellei ole opiskelija). On siis vaivan arvoista perehtyä oman kohdemaan terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan muutenkin.

Koska muuttaminen uuteen maahan on aina iso projekti ja johtaa aina monelaisten asioiden järjestelyyn, kannattaa helpottaa taakkaa vähän esimerkiksi käymällä ennen lähtöä hammaslääkärissä ja lääkärissä uusimassa reseptit sun muut. Ensimmäiset kuukaudet uudessa maassa on muutenkin aika haipakkaa, ilman että pitää alkaa etsimään hammaslääkäriä tai muita vastaavia juttuja heti saman tien.

Jos sinulla vain on mahdollisuus lähteä opiskelemaan ulkomaille ensin, tartu ihmeessä tähän tilaisuuteen! Kaikki yllämainitut asiat hoituu miljoona kertaa helmpommin. Raha – KELAn ulkomaan opintotuki rullaa; Asunto – yliopiston asuntola tai asunnonhakupalvelu etsii luotettavan asunnon; Työnhaku – ei stressiä, sivutöiden löytäminen on aina helpomaa kuin kokopäiväisen työn. Yliopistoilla on kokonaiset osastot, jotka auttavat ulkomaalaisia opiskelijoita, ne helpottavat elämää huomattavasti.

Asunnon- ja työnetsintä on tosi aikaavievää ja stressaavaa puuhaa, kotimaassakin. Juuri uuteen kaupunkiin saapuneena tekisi tietenkin mieli tutkia uutta kotikaupunkia ja olla aivan turisti (ja tietysti vähän pitääkin!), mutta kannattaa pitää prioriteetit ojennuksessa. Ja kannattaa oikeasti varautua siihen tilanteeseen, että ensimmäiset viikot ilman työtä ja asuntoa voivat olla aika stressaavia ja koko muutto voi alkaa tuntumaan maailman huonoimmalta idealta. Heitä siihen sekaan vielä vähän kulttuurishokkia asuntojen tasoista, hinnoista, pankkitilin avauksista ja muista jutuista, niin voihan se hirvittää. Ja saakin! Mutta kyllä se siitä sitten alkaa selviytymään asia kerrallaan ja pian voikin todeta oikeasti asuvansa ulkomailla 🙂

Dessert

Ja sokerina (tai jälkkärinä) pohjalla vielä linkkejä muiden ulkosuomalaisten blogeihin:

Marimente – Töissä Venetsiassa

Britannika – Oman elämän projektipäällikkö Buenos Airesissa

My post-university life– Töissä Englannissa

Globe Called Home –  Töissä Luxemburgissa

London and Beyond – Vastavalmistunut Lontoossa

Destination Unknown – Asumista ja seikkailua Norjassa

Kinttupolulla – Asumista ja eläinten hoivaamista Ranskassa

Curious Feet – Vaihtarina Saksassa

Pää Pilvissä – Vaihtarina Islannissa (jo reissusta palannut, mutta paljon hyviä postauksia!)

Saattaisit tykätä myös näistä

13 comments

Hanna / Rêves & Voyages April 7, 2015 - 1:48 am

Hyviä vinkkejä, erityisesti tuo rahajuttu on sellainen, jota ei heti tule ajatelleeksi. Asuin viime kesän Tukholmassa ja kaupungin kalleus kyllä suorastaan järkytti, vaikka etukäteen oli kyllä tiedossa, että Tukholma on kallis. Pelkästään paikallisliikennekortti pariksi kuukaudeksi maksoi pari sataa ja niillä hinnoilla ei paljon ulkona syöminen houkutellut. Taloudellisesti on olisikaan pystynyt Tukholmassa kesää kauempaa asua. Kuten sanoitkin, on vaihto selkeästi helpoin tapa lähteä ulkomaille. Itse vietin vaihtovuoden Ranskassa ja vaikka koulun asuntola ei hulppeita puitteita elämiseen tarjonnut, niin helpoin ratkaisu se oli! Toki vaihtarina ei ehkä pääse paikalliseen elämään samalla tavalla sisälle kuin töissä käydessä ja muutenkin vaihdossa korostuu kaiken väliaikaisuus. Esimerkiksi juuri nuo hammaslääkärijutut oli sellaisia, joita ei tarvinnut Ranskassa miettiä, sillä seuraavaa hammastarkastusta pystyi aina odottamaan Suomeen paluuseen asti 🙂

Reply
Annika April 7, 2015 - 8:48 pm

Kiva kuulla, että oli hyödyllinen! Auts, kuulostaapa Tukholmakin hintavalta. Ja tosiaan, monet kulut tulee yllätyksenä ja sitten on vähän pettymys, kun ei voikaan olla kuin lomalla, vaikka uudessa kaupungissa onkin. Opiskelemaanhan voi toki lähteä pidemmäksikin aikaa, siis koko tutkintoa tekemään, jolloin ei olekaan enää kyse väliaikaisesta jutusta 🙂

Reply
Arna | Cocoa etsimässä April 7, 2015 - 2:21 am

Tykkään lukea ulkomaille muuttoa tai siellä asumista käsitteleviä postauksia, sillä omissakin haaveissa siintää muutto Barcelonaan. Jää nähtäväksi toteutuuko tämä, mutta ainahan sitä haaveilla saa :). Kiinnostavaa lukea työnhausta ulkomailla, siis lähinnä tuosta mitä työhakemuksessa ja -haastattelussa kannattaa/pitää/saa sanoa. Itse en kyllä omissa hakemuksissani mainitse siviilisäätyä, perhesuhteita tai muita, eihän niillä pitäisi tai ainakaan saisi olla merkitystä. Ikä taitaa cv:stä kyllä löytyä, mutta senkin voisi tosiaan hyvin poistaa.

Itse varmistaisin ennen muuttoa, että perillä on joko työpaikka odottamassa tai että säästöjä löytyisi vähintään muutamaksi kuukaudeksi, jos työtä ei olisi tiedossa. Tässä iässä ja tällä kokemuksella sitä ei enää mitä tahansa työtä “kelpuuta” :).

Reply
Annika April 7, 2015 - 8:51 pm

Kiva kuulla että sullakin on suunnitelmissa suunnata ulkomaille! Ja vielä Barcelonaan, kuulostaa ihanalta. Aina todellakin kannattaa haaveilla, ei sitä koskaan tiedä mitä tapahtuu tulevaisuudessa 🙂

Reply
Anu Haapala April 7, 2015 - 6:39 am

Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä postauksesta! Vaikka olen asunut ulkomailla, tässä oli paljon semmoista tietoa, jota en ole koskaan tullut ajatelleeksikaan.

Ja nyt kun on asunut Suomessa jo yli viisi vuotta, vähän kaipaakin semmoista takapuolelle potkimista. 😉 Oon ihan samaa mieltä tuosta, että Suomeenhan pääsee aina takaisin, ja tykkään kans toitottaa sitä kaikille ulkomaille muuttoa suunnitteville tutuille. Samaan aikaan on kuitenkin tullut huomattua, että mitä vanhemmaksi tulee, sitä isommalta rumbalta ulkomaille lähtö pysyvämmin itsestäkin tuntuu.

Reply
Annika April 7, 2015 - 8:57 pm

Ole hyvä Anu, kiva että oli hyötyä! Uskon kyllä, että lähteminen tuntuu hankalammalta mitä vanhemmaksi tulee ja mitä enemmän on ‘juurtunut’ nykyiseen asuinpaikkaan. Mustakin tuntuu, että tästähän on hirveä härdelli muuttaa mihinkään enää kun on sohvat ja kaikki 😀 Toista se oli, kun koko omaisuuden sai rinkkaan ja matkalaukkuun tungettua…

Reply
lena / london and beyond April 8, 2015 - 7:07 am

Kiitos linkkauksesta Annika, kuten myös tosi mielenkiintoisesta aiheesta. Allekirjoitan melkein jokaisen sanomasi, ulkomaille muutto voi joskus olla melko stressaavaakin. Mutta hei, se ehdottomasti palkitsee lopulta:)

Tuo Kelan juttu tuli vasten kasvoja viime vuonna kun opinnot loppuivat.Tai luonnollistahan se tietysti on, mutta en vain muistanut että näin siinä käykin. Opiskelijana on aika hyvin asiat. 😀

Reply
Annika April 8, 2015 - 8:52 pm

Olepa hyvä 🙂 On se ulkomailla eläminen ehdottomasti palkitsevaa ja itsellä ei nyt mitenkään älytön stressi ollut kun menin opiskelijana Skotlantiin. Australiaan muuttaessa ilman asuntoa ja työpaikkaa stressitaso oli huomattavasti korkeampi 😀
Joo mulla kans päättyi tuo KELAn piirin kuuluuminen jokunen aika sitten, mutta onneksi täällä Kanadassa on pullat kuitenkin aika hyvin uunissa terveydenhoidon suhteen, joten nou hätä 🙂

Reply
Annika / Britannika April 8, 2015 - 9:54 am

Kiitos linkkauksesta! Itseasiassa olen jo palannut Lontooseen, mutta oman elämänsä projektipäällikkö Buenos Airesissa kuulostaa paljon kivemmalta kuin työtön Lontoossa joten voi pysyä noin! 😀

Reply
Annika April 8, 2015 - 8:53 pm

Eiikä, just huomasin tiiätkö seuraava päivänä tän kirjottamisen jälkeen FB:ssä postauksen jotain paluumuuttamisesta Lontooseen ja olin aivan et hähä nytkö se jo pois sieltä tuli 😀 Mutta menipäs se pari kuukautta totta tosiaan nopsakkaa…! Pidetään toi Baires tuossa niin tulee muutakin tuohon listaan kun Lontoota 😀

Reply
Marimente April 19, 2015 - 1:53 pm

Todella mielenkiintoinen postaus, ja kiitos linkkauksesta! Onpa kiva lueskella tätä postausta sillä mielin, etten enää jahkaile Suomessa että juuri noin munkin pitäisi tehdä, ottaa itseäni niskasta kiinni ja ohjata elämää siihen suuntaan kuin haluan. Kai vaikeinta on se itse päätös lähtemisestä, kaikkien asioiden hoitaminen kotipuolessa ja elämän uudelleenjärjestely uudessa kohteessa. Kun tilanne tasaantuu, niin siitä alkaa kaiken haipakan keskellä jo nauttiakin!

Tuli mieleen kännykän käytöstä, kun hommasin italialaisen liittymän johon kuuluu muistaakseni 120 tekstaria ja 120 min puheaikaa sekä 500mb netti. Tuosta lystistä maksan 10 euroa kuussa, mikä on yllättävän edullinen huomioonottaen, ettei Italia muuten ole mitenkään turhan edullinen maa asua, saati sitten Venetsiassa.

Reply
Annika April 23, 2015 - 7:29 am

Kiitos ja ole hyvä 🙂 Älä muuta sano, kyllä ne asiat aina järjestyy tavalla tai toisella! Ja kuulostaapas muuten halvalta tuo kännykkäliittymä :O Just tuollaista kaipaisin tännekin.

Reply
Oili / Ajatuksia Saksasta May 15, 2015 - 7:41 am

Olipas hauska lukea ulkomaille muuttamisesta siitä näkökulmasta, että reissuun lähtee enemmän tai vähemmän “ummikkona”. Itse olen jämähtänyt Saksaan, mutta koko tännetuloprosessi oli tosi helppo ja stressitön. Ensin olin vaihdossa, sitten palasin tekemään dippatyötä (jonka sain kaverin kautta ilman minkäänlaista omaa aktiivisuutta, kröhöm), tapasin tulevan mieheni ja jäin jatko-opiskelemaan. Tavaratkin kulkeutuivat tänne kuin itsestään ja väikkäripaikka yliopistolta löytyi helposti. Nyt, viiden vuoden jälkeen olen ollut jo pitkään siinä pisteessä, etten lainkaan koe asuvani eksoottisesti ulkomailla. Alussa irtosi paljon enemmän juttuja siitä, minkälaisia kummallisuuksia tuli vastaan 😉

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.