Töihin Kanadaan

by Annika

Työlupa Kanadaan ei ole helppo juttu. Ikävä kyllä tämä on se karu totuus, vaikka toivoa on Suomen ja Kanadan välisestä youth mobility sopimuksesta, eli samanlaisesta working holiday viisumista kuin esimerksiksi Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Suomalaiset pystyivät aiemmin saamaan Ruotsin kautta työluvan International Experience Canada-ohjelman kautta, jolloin ystävälliset länsinaapurimme antoivat 30 viisumia suomalaisille vuosittain. Itse ehdin saada tätä kautta ensimmäisen työlupani, mutta tämä käytäntö valitettavasti lopetettiin suuren kysynnän vuoksi kesällä 2012. Käsitykseni mukaan aiheesta on jonkinlaiset keskustelut meneillään, mutta neuvottelut vievät varmasti aikaa. Mutta selvästi kysyntää on, joten toivotaan, että sopimus saadaan aikaiseksi.

Mutta kaikkea toivoa ei kannata heittää menemään! Nimittäin Kanadaan voi silti päästä töihin parilla eri tavalla.

Allianssi

Jos olet korkeakouluopiskelija ja iältäsi 18-30 vuotias, voit hakea Allianssin kautta SWAP Canada ohjelmaan, jonka kautta voit saada työluvan vuodeksi. Ohjelmaan voi hakea ympäri vuoden, mutta viisumeita on rajallinen määrä. Tämä on tosi hyvä keino jos täyttää kaikki tarvittavat ehdot, vaikka SWAP-ohjelmasta pitääkin maksaa 520€.

Kanadalainen työnantaja sponsorina

Jos löydät Kanadalaisen työnantajan, joka haluaa sinut palkata, täytyy työnantajan hakea Labour Market Opinion, eli LMO. Tämä tarkoittaa sitä, että työnantajan pitää perustella miksi heidän täytyy palkata ulkomaalainen kanadalaisen sijasta. Alasta riippuen, tämä voi olla joko mahdotonta tai ainakin työlästä. Yleisesti ottaen johtotason (assistant manager tai manager) palkkaamista on helpompi perustella. Tai jos sinulla on jotain erityistaitoja, joista täällä on pulaa, voi tämä vaihtoehto olla mahdollinen. Käytännössä vähäistä koulutusta ja olematonta kokemusta vaativat hommat voi unohtaa, ja halukasta työnantajaa on varmasti hankala löytää, ellei ole itse paikan päällä Kanadassa. Ja huom, vaikka työnantaja olisikin halukas palkkaamaan, se ei ole tae siitä, että LMO hyväksytään. Mutta aina kannattaa yrittää!

Muita vaihtehtoja

Suomalaisten työmahdollisuudet Kanadassa ovat vähentyneet parin viime vuoden aikana, sillä myöskään aiemmin Kilroyn järkkäämä hiihtokeskustyö talvikaudeksi ei ole enää vaihtoehto, juuri tuon Ruotsin kautta haettattavien viisumeiden lopettamisen vuoksi. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi jatko-opiskelujen (tutkimuksen) tekeminen täällä ja sen myötä työskentely yliopistoissa. Ja tietysti se perinteinen tapa, jolla itsekin tänne päädyin, eli jos sattuu olemaan kanadalainen puoliso, niin sitten voi hakea pysyvää oleskelulupaa ja sen myötä saada työluvan.

Minun maahanmuuttoprosessia voi seurata alla olevasta linkistä, jonka alle olen koonnut kaikki omaan hakemukseeni liittyvät postaukset ja päivitykset:

Maahanmuuttoprosessi