Kanadan vaalit: Mistä Kanadan politiikassa kiistellään

by Annika
kuvituskuva kanadan vaalit 2021

Jos et asu Kanadassa, niin uskallan veikata ettet taida tietää kovinkaan paljoa Kanadan politiikasta. Ei siksi, että olet tietämätön, vaan pelkästään sen takia, että Kanadan politiikkamaailman kiistat eivät juuri ylitä kansainvälistä uutiskynnystä. Ehkä Kanadan politiikka onkin tylsempää kuin monissa muissa maissa; Kanada ei ole eroamassa naapureistaan, emme ole juuri mukana sodankäynnissä ja kansalaiset ovat ottaneet koronarokotustakin kuuliaisesti.

Kanadan politiikka on nyt mielessä ja uutisissa, sillä täällä on nyt maanantaina 20. syyskuuta vaalit ja pääsen käyttämään kaksoiskansalaisena äänioikeuttani jo toisen kerran. Edelliset vaalit olivat vain kaksi vuotta sitten ja olikin vähän yllättävä veto Trudeaulta järjestää vaalit näin aikaisin, etenkin pandemian keskellä (vaikka pandemia verrattain hyvässä tilanteessa onkin). Syynä vaaleihin on lähinnä se, että Trudeau (eli istuva liberaalipuolueen pääministeri) sanoo nykyisen hallituksen olevan toimimaton ja jopa myrkyllinen. Trudeaulla on siis vähemmistöhallitus, ja vaalien tavoitteena on saada liberaalit hallituksen enemmistöksi. Yleisesti ottaen nykyinen hallitus on handlannut pandemian sen verran hyvin, että liberaalit voi tässä tavoitteessa onnistuakin.

kanadan vaalit

Ketkä ovat päähenkilöt- ja puolueet Kanadan vaaleissa?

Kanadassa on hieman mutkikkaampi systeemi kuin naapurimaassa Yhdysvalloissa, jossa ollaan joko republikaani tai demokraatti (tai se harvinainen itsenäinen). Kanadassa on monipuoluesysteemi ja tohdinpa väittää, että Kanadan konservatiivitkin ovat polittiisesti aika kaukana Yhdysvaltojen republikaanien ääripäästä. Yleistäen voisin sanoa, että Yhdysvaltojen politiikka on mustavalkoista, kun Kanadassa on huomattavasti enemmän harmaan sävyjä välissä.

Käytännössä Kanadan politiikkaa johtaa kolme puoluetta, niiden järjestys vain vaihtelee. Puolueita on toki enemmän, mutta suurin osa muista on suhteellisen pieniä. Johtava puolue on siis Justin Trudeaun vetämä liberaalipuolue, joka on jokseenkin samanmielinen kuin esimerkiksi Obama ja Hillary Clinton naapurimaasta (ja Hillary Clinton onkin antanut tukensa Trudeaulle). Toinen suuri puolue on konservatiivit, joita johtaa Erin O’Toole. On kuitenkin hyvä huomata, että Kanadan konservatiivit eivät suinkaan ole esimerkiksi ilmastonmuutoksen kieltäjiä, vaan hekin löyhästi kampanjoivat ilmastotoimien puolesta (ja samalla tukevat öljyn tuotannon jatkumista). Kolmas pääpuolue on New Democratic Party eli NDP, jota johtaa Jagmeet Singh. Hän oli myös ensimmäinen näkyvään vähemmistöön ja ei-kristinuskoon kuuluva henkilö, joka valittiin johtamaan suurta puoluetta. NDP on hyvin samansuuntainen liberaalipuolueen kanssa, mutta naapurimaasta taas esimerkkiä helpottamaan: Bernie Sanders tukee Jagmeet Singhiä.

IMG_3822

Kanadan vaalit 2021: Mistä asioista kiistellään?

No koronasta tietenkin, tai siitä miten tästä jatketaan eteenpäin. Johtava liberaalipuolue on syytänyt paljon rahaa eri tukiohjelmiin (joita itsekin tarvitsin, kun menetin työni pariksi kuukaudeksi, ja sen jälkeen valtio on antanut tukea omalle työnantajalleni, jotta ne pystyi palkkaamaan minut takaisin). Liberaalit jatkaisivat tukiohjelmia vielä maaliskuulle 2022. National Democratic Party lupailee ihan samaa tällä saralla. Konservatiivit tunnetaan taloudellisesti maltillisena puolueena, ja he tiukentaisivat rahahanoja ja suosisivat enemmän lainoja sen sijaan että annettaisiin ‘ilmaista rahaa’.

Rokotukset jakavat mielipiteitä, yllätys yllätys. Liberaalit ja National Democratic Party kannattavat pakollisia rokotuksia valtion työntekijöille ja tietyille aloille, jotka ovat valtion säätelemiä, kuten lentomatkustus ja junat. Lentokoneella, junilla ja laivoilla matkustavien henkilöiden täytyisi myös olla rokotettuja. Konservatiivit puolestaan vastustavat pakollisia rokotuksia ja kannattavat päivittäisiä testejä (työpaikoilla) sen sijaan. Matkustajien tulisi näyttää tuore negatiivinen testitulos tai saada negatiivinen tulos ennen lento-, juna-tai bussimatkustusta.

Lastenhoito – tämä on asia josta en tiedä juuri mitään, koska se ei omaan elämääni vaikuta, mutta olinpa silti lentää pyrstölleni, kun tätä asiaa tutkin. Mietin nimittäin, miksi tämä on niin iso asia, että se on ihan vaalien kiistakapula. Pohjustuksena sanottakoon, että Ontariossa näyttää olevan Kanadan kallein lastenhoito ja Toronton kaupungin lastenhoitomaksut ovat $68 – $96 (45€ – 64€) PÄIVÄSSÄ. En tiedä yhtään mitä tämä Suomessa maksaisi, mutta onhan tuo nyt ihan törkeän kallista. Liberaalit työstävät jo koko maan kattavaa ohjelmaa, jossa päivähoitomaksut olisivat $10 päivässä, ja NDP tukee tätä. Konservatiivit taas peruuttaisivat tämän alkaneen työn, ja jättäisi lastenhoidon provinssien päätettäväksi ja ehdottaa verohelpotuksia sen sijasta.

Ilmastonmuutos – luulen, että enää ei tule edes olemaan vaaleja, jotka eivät ole ilmastovaaleja ja nämäkin Kanadan vaalit pyörivät hyvin paljon ilmastonmuutoksen ympärillä. Tämä on myös aihe, joka vihdoin erottaa liberaalit ja New Democratic Partyn toisistaan vähän enemmän. Liberaalit sanovat, että hiiliveron pitäisi saada päästöt jopa 45% alle vuoden 2005 tasoja vuoteen 2030 mennessä. Libaraalit saivat jo suunnitelman läpi siitä, että päästöjä täytyy vähentää vuoteen 2050 mennessä ja tämä on siis laillisesti sitova ohjelma. NDP tarjoaa aggressiivisemman suunnitelman ilmastonmuutokseen kunnianhimoisemmilla tavoitteilla ja he myös tarjoaisivat ohjelman auttamaan työntekijöitä siirtymään pois öljyalalta ympäristöystävällisemmille aloille. NPD myös katkaisisi (vero)avustukset fossiilisille polttoaineille. Konservatiivit puolestaan vastustavat liberaalien hiiliveroa, ja sanovat että heidän ohjelmansa saisi Kanadan päästöt 30% alle vuoden 2005 tasoja vuoteen 2030 mennessä (nämä kaikki numerot alle 2005 vuoden tasoista vuoteen 2030 mennessä liittyy vahvasti Pariisin ilmastosopimukseen). Konservatiivit jatkaisivat teollisuuden päästömaksuja päästömääriin perustuen (mutta haluavat öljyalan jatkuvan ja kasvavan).

kanadan vaalit kuvituskuva

Alkuperäisasukkaat ovat olleet surullisissa uutisotsikoissa tänä kesänä, kun entisten sisäoppilaitosten mailta on löytynyt lukuisia joukkohautoja, jotka ovat päätyneet tuhansien lasten viimeiseksi lepopaikaksi. Kirjoitinkin keväällä Kanadan häpeällisestä historiasta näihin oppilaitoksiin liittyen, ja nämä joukkohautalöydöt tapahtuivat kesällä 2021. Lisäksi alkuperäisasukkaiden elinoloihin on luvattu muutosta jo ties kuinka kauan – tämä oli itse asiassa liberaalien edellisten vaalien lupaus, joka on vielä täyttämättä. Kaikki kolme isointa puoluetta lupaavat muutosta ja vannovat erilaisia rahasummia asian parantamiseen. Pääkiistana on muun muassa se, että lukuisissa yhteisöissä ei ole juoksevaa ja juotavaa vettä lainkaan, vaan vesi täytyy keittää ennen käyttöä. New Democratic Party lupaa asiaan ratkaisun heti, liberaalit vuoteen 2026 mennessä ja konservatiivit lupaa avustusta (aikataulusta ei ole mainintaa). Rahan kannalta liberaalit lupaavat 1.4 miljardia hyvinvointiin ja mielenterveyteen liittyviin palveluihin, konservatiivit lupaavat 1 miljardin ja NDP jopa 30 miljardia kokonaisuudessaan lukuisiin eri asioihin.

Terveydenhoito on myös keskustelun aiheena. NDP ajaa samansuuntaista agendaa kuin Bernie Sanders Yhdysvalloissa, eli universal pharmacare (ja myös universal basic income). Kanadassahan lääkärillä käynti ja välttämättömät sairaalakäynnit ovat ilmaisia, mutta esimerkiksi reseptilääkkeet voivat olla hyvinkin kalliita. Täällä toimii sellainen ‘employee benefits’– systeemi, eli työnantaja voi tarjota työntekijöille benefits (‘etuja’) etenkin terveydenhuoltoon liittyen. Itse mm. maksan vain 20% reseptilääkkeistä, en mitään hammaslääkäristä, hierojalla tai physioterapeutilla jne. käymisestä. Monella ei kuitenkaan ole yhtä hyvä tilanne ja universal pharmacare tähtää parantamaan tätä tilannetta. Lisäksi NDP haluaa ilmaisen hammashoidon ja runsaasti avustusta mm. silmälääkäriin, mielenterveydenhuoltoon ja hedelmöityshoitoihin. Miten NDP tämän kaiken rahottaisi? Verottamalla superrikkaita tietenkin! Liberaalipuolue lupaa suhteellisen paljon rahaa terveydenhuoltoon ja eri ohjelmiin, ja sanoo “tähtäävänsä” tuohon universaaliin pharma / healthcare systeemiin. Konservatiivit puolestaan eivät kannata tätä vaan suosivat muita maltillisempia ratkaisuja, jotka ei maksa liikaa.

Tänään on siis varsin mielenkiintoinen päivä, ja tulokset Kanadan vaaleista vilahtavat ehkä Suomenkin otsikoissa. Itse lasken voitoksi sen, jos konservatiivit eivät saa minkään sortin enemmistöä. Jos suurimmat puolueet on liberaalit ja NDP niin hyvä juttu, järjestyksellä ei niin kamalasti ole käytännössä väliä. Tykkään Trudeausta pääministerinä, mutta toisaalta olen kyllä kunnianhimoisemman ilmastopolitiikan kannalla ja oman äänestysalueeni NDP kandidaatti on parempi kuin liberaalipuolueen ehdokas. Ei siis muuta kuin äänestämään, ja katsotaan miten käy!

Saattaisit tykätä myös näistä

2 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin September 26, 2021 - 5:17 pm

Ei tosiaan ole Kanadan vaaleista Suomessa juurikaan uutisointia näkynyt. Ihan kiinnostavaa oli lukea niistä, varrinkin kun politiikka kiinnostaa kovasti. Miksi muuten noita päästötavoitteita verrataan vuoteen 2005 ja paljonko nuo tavoitteet ovat verrattuna nykytasoon?

Reply
Annika September 27, 2021 - 7:36 am

Hei kiva kun kiinnosti tää! Tuolla 2005 vuoden tasolla on jotain tekemistä sen IPCC raportin kanssa, koska esim. USA vertaa myös tavoitteitaan tuohon vuoteen.
Sitä en kyllä osaa sanoa paljonko päästöt on nykytasoon verrattuna, paitsi että ne on todella korkeat. Epäilen että Kanada ei saavuta tavoitteitaan, olipa mikä puolue tahansa johdossa, eli ne mahtavat olla ainoastaan tavoitteita.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.