Passin uusiminen ulkomailla – Ota käsirasva mukaan

by Annika

Oli aika sanoa hyvästit rakkaimmalle matkaseuralaiselleni, joka on uskollisesti ollut mukana aina 20 vuotiaasta asti. Sen kanssa on reissattu Eurooppaa ja kerätty leimoja niin Lähi-Idästä kuin kaukomailtakin. On niitattu Kanadan opiskeluviisumia, Australian työviisumia ja Kanadan oleskelulupaakin tähän kaveriin. Oli aika leikata kulma pois viimeisestä (?) kymmenen vuoden passistani.

Itse asiassa passini ei umpeutuisi vasta  kuin tammikuussa, mutta sen pitää olla voimassa useampi kuukausi tulevien Marokon ja Argentiinan matkojen jälkeen, joten ei auta itku markkinoilla, vaan piti hankkia uusi passi. Mitenkä passin hankkiminen ulkomailla sitten onnistuu? Yllättävän helposti, mutta vain jos asut paikassa, jossa on Suomen suurlähetystö, sillä passihakemus pitää jättää paikan päällä henkilökohtaisesti. Onneksi asun Ottawassa!! Olisipa ollut aika härdelli lähteä jostain länsirannikon tuntumasta toisella puolen Kanadan kokoista maata passia hakemaan. Tosin Torontossa ja Vancouverissa on liikutettava passilaite, joten näissäkin kaupungeissa passin uusiminen onnistuu suurimman osan ajasta.

Spring

Itse passin hakeminen oli sinänsä yksinkertainen asia; varaa aika, mene paikan päälle passikuvan kansaa, maksa maksu ($200) ja otata sormenjäljet. Kannattaa muuten tarkistaa Suomen passiin vaadittavan kuvan mitat, nimittäin Kanadan passikuvat on kuvaajan mukaan n. kolme kertaa suurempia. Hän kummasteli kovasti suomen pieniä kokovaatimuksia, mutta leikkasi kuvan toki niin kuin pitikin.

Tuo sormenjälkien ottaminen paljastuikin sitten yllättävän haastavaksi! Ottawan suurlähetystö oli vasta pari viikkoa sitten saanut uuden passilaitteen, jonka pitäisi näppärästi lukea sormenjäljet, mutta kaikki ei ollut mennyt ihan suunnitellusti -siis jo ennen minun vierailua. Mun sormenjälkiä tämä uuden uutukainen laite ei meinannut skannata ei ollenkaan. Tarkoituksena on ottaa sormenjäljet kaikista sormista, vaikka ilmeisesti vain etusormien jäljet ovat ne olennaisimmat. Laite ei millään muka saanut sormiani luettua ja kokeilimmekin varmaan kaikki jipot läpi; sormien lämmittäminen hankaamalla, korvantaustan hierominen (jotta sormeen tulisi enemmän ihon omaa rasvaa), sormien painaminen lujasti laitteeseen, sormien painaminen kevyesti…Ja kyllä, käsirasvaankin turvauduin, mikä vaikutti hieman auttavan.

Reflections

Downtown Ottawa

Lopulta noin kolmen vartin ähertämisen tuloksena saimme kokonaiset kaksi sormenjälkeä taltioitua hyväksytysti; oikean käden etusormi ja vasemman käden peukalo. Hetken aikaa alkoi jo hirvittämään, että no entä jos se ei oikeasti saa yhtään sormenjälkeä tallennettua, etenkin kun parin onnistuneen jälkeen koko ohjelma tilttas ja piti aloittaa alusta. Aloin jo kiroamaan näitä helskutin nykyajan biometrisia passeja!

Reilun viikon päästä sainkin sitten kutsun mennä noutamaan passin suurlähetystöltä ja siellähän odotti uusi nätti passi juoksevine hirvineen päivineen. Tästä kaverista näkee jo kannesta, minkä maan passista on kyse, kun edellisestä oli tippunut kirjoitusta matkojen varrelle. Yllätyksekseni sainkin pitää vanhan passini, vaikka olin jo valmistautunut luopumaan siitä. Nyt saan senkin pitää ja plärätä leimoja ja viisumeita sitten vanhempana. Mitäpä sitä muutakaan matkakuumeissaan tekisi 😉

Ja pitää vielä loppuun mainita, että on se Suomen passi vaan hieno asia! Nyt nimittäin kun loppuvuodesta suuntaan Argentiinaan, niin voin sinne mennä ilman mitään erikoisempia viisumijuttuja, kun taas kanadalaiset joutuvat pulittamaan melkein 200 dollaria maahan pääsystä. Tosin sitten kun mulla on Kanadankin passi taskussa, niin Yhdysvaltoihin matkustaminen onnistuu heittämällä. Tällä hetkellä rajan ylittäessä maateitse mun passi aiheuttaa enemmän viivästyksiä ja pään raapimista, kuin Nisun rajan ylittäminen!

Saattaisit tykätä myös näistä

8 comments

Jenni Manninen May 13, 2015 - 11:09 pm

mitä tarviiko koiratkin passin? joo mää oon ihan pettynyt että Vancouverissa on tuo passikone, se ois ollut mun “tekosyy” pakolliseen suomen reissuun, passin uusimiseksi koska siis matka suomeenhan on about yhtä paljon ku täältä Ottawaan. Oliko susta kuitenkin toi hinta enemmäin kun Suomessa kun musta se passi on ollu jotain 50 euron luokkaa, ainakin sillon kun mun ja Lucyn passit hankittiin. Mutta tuo on meillä myös edessä ensi vuonna, en tiedä kumman uusin neidille, kun hänellä on vain Suomen passi ku molempien ylläpito tuntuu hölmöltä, koska harvemmin käydään kuitenkaan USAn puolella. Syksyn matkaa miettiessäni melkein jo hankin Lucyllekin Kanadan passin mutta seurueen 3 muuta jäsentä on kuitenki Suomen passilaisia niin eipä se siinä enää paljon vaikuta ja se Esta ei kyllä oo kallis. Milloin meinaat hakea Kanadan kansalaisuutta? Mää oon edelleen sitä vastaan, jotenki sen tarpeellisuutta punnitsen ja sitä vaivan näköä ja opiskelua se tulee vaatimaan. huoh.

Reply
Annika May 14, 2015 - 8:11 am

No ei koirat tarvi passia, ne tarvii vaan rokotustodistuksen, että on rabies! Ja minä kun täällä meen maitse rajan yli, niin johan tulee mietintää ja aina ainakin 20-30min siellä toimiston sisällä odottelua, kun muut vaan ajaa rajan yli. Joo siis aika tyyriiltä tuntui tuo 200 dollaria :/ No joo ei teidän reissua varten ehkä kannata Lucylle uusia passia, kun muut on suomalaisia, mutta ehkä se tulevaisuudessa on hyödyllinen. Voisin hakea Kanadan kansalaisuutta muistaakseni nyt heinä-elokuussa aikaisintaan, mutta en taida vielä ottaa asiakseni, kun sekin on aika hintava ja niin kuin sanoit, opiskelu ei nyt kyllä innosta tai ainakaan siihen ei aikaa ole 😛 Pitäis vissiin jostain googlettaa se testi, et mitä siinä kysytään.

Reply
Fiia May 14, 2015 - 2:46 am

Hyvä ettei tuon hankalampi prosessi ollut! Itse hain just eilen uuden passin itselleni, r-kioskilta. On se hassua, et näinkään virallisia juttuja ei tarvi poliisilta asti hakea vaan ne sit lähetetään lähemmäs 😀 Tai nojoo, toki hakemus piti poliisilaitoksella tehdä. Melkeen on haikeaa luopua tuosta vanhasta, sillä on ollut varsin viihdyttävää näyttää baareihin mennessä tai alkoholia ostaessa passia jonka kuvassa on Fiia 7v. Tässä on ehtinyt monet hyvät naurut jo saamaan 😀

Reply
Annika May 14, 2015 - 8:13 am

Voi ärrältä passi 😀 Muistankin tästä joskus lukeneeni. Jotenkin tuntuu niin paljon vähemmän virallisemmalta 😀 Tokihan se helppoa on, mutta pelkäisin kyllä asiakirjojeni puolesta! Kuulostaa, että sun vanhalla passilla liikkuessa on tosiaan ollut hauskaa 😀 😀

Reply
Jenni / Globe Called Home May 14, 2015 - 7:23 am

Huh huh mikä passin hinta! Luxemburgissa se hinta olisi ollut vain noin 100 euroa, ja sekin on kaksinkertainen siihen verrattuna, mitä Suomessa passista piti maksaa. Tein siis niin, että menin Suomeen poliisilaitokselle passini uusimaan. Hauskana yksityiskohtana passia ei tarvinnut odottaa Suomessa, vaan se lähetettiin Luxemburgiin ilmaiseksi! Olisin saanut sen ihan kotiin saakka, mutta postilaatikkoni on niin haperoa tekoa, että mieluummin kävin noutamassa viereisessä korttelissa sijaitsevasta suurlähetystöstä.

Reply
Annika May 14, 2015 - 8:14 am

No älä muuta sano, tyyristä hupia. Mutta siis hei, miten sä pääsit takaisin Luxenburgiin, jos sun passi oli Suomessa uusittavana? 😀 Väliaikaisella passilla vai? Kätevää kuitenkin, ettei tarvinnut turhia odotella 🙂

Reply
lena / london and beyond May 14, 2015 - 11:20 am

Mä kävin Lontoossa uusimassa passin, samasta syystä kuin sinäkin… eli olin menossa reissuun ja passin piti olla voimassa puoli vuotta reissun jälkeen. No eikai siinä, suurlähetystöön Lontoossa ja passin hain seuraavana aamuna Helsingin lentoaseman poliisilaitokselta. 😀 Pieni härdelli ja pikapassi maksoi maltaita mutta pääsin reissuun!

Reply
Annika May 14, 2015 - 1:30 pm

Joo nuo pikapassit on kalliita! Mutta onneksi edes mahdollisia, niitäkin kun joskus tarvii 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.