Kokemuksia Etelämantereelta ja (melkein) Pohjoisnavalta

by Annika

Monet teistä tietävätkin, että viime vuoden kohokohtani monessa mielessä oli matka Etelämantereelle. Uskomaton ja ainutlaatuinen kohde ja nyt olen melkein jo päässyt yli kamalan laivamatkan jättämistä muistoista (linkkasinkin juuri Tarinoita Maailmalta Facebook sivulle videon jättiaalloista ja myrskystä, jonka kohtasimme).

Adam sen sijaan on matkaillut nyt parina kesänä aivan päinvastaisessa suunnassa, Kanadan pohjoisrannikolla alle 800km päässä Pohjoisnavalta. Olemmekin nyt sitten vertailleet kokemuksia Etelämanteerelta ja (melkein) Pohjoisnavalta ja sitä, ovatko nämä maailman ääripäät toistensa kaltaisia.

Siitä se ajatus sitten lähti… 😉 Tässä siis vertailua molemmista paikoista; minun kokemuksia Etelämantereelta ja Adamin kokemuksia Kanadan pohjoisosista. Ylimmäiset kuvat ovat Etelämantereelta ja alemmat Nunavutista.

Kokemuksia Etelämantereelta ja Kanadan pohjoisrannikolta

Molemmat kohteet ovat luonnollisesti todella kaukaisia, joten miten niihin oikein päästään? Mainitsinkin jo yllä, Etelämantereelle vie laiva, mutta Kanadan pohjoiseen vie lentokone, sitten pienempi potkurikone ja lopulta vielä helikopteri.

Kuva laivasta Etelämantereella ja lentokoneesta Nunavutissa, postauksessa Kokemuksia Etelämantereelta

Etelämantere on tunnettu maailman kylmpimpänä, kuivimpana ja tuulisimpana mantereena ja näissäkin kesäaikaan otetussa kuvissa näkyy reilusti lunta ja jäätä. Osa Kanadan Nunavutin pohjoisosista on lumetonta, mutta kun mennään jäätiköille ja jäälautoille, niin lumesta ja jäästä ei ole puutetta sielläkään!

Jäisiä kokemuksia Etelämantereelta ja Kanadan pohjoisrannikolta

Yksi yllättävimpiä kokemuksia Etelämantereelta oli se, että en ollut juurikaan ajatellut siellä olevan niin paljon vuoria! Mutta niitä oli ihan joka puolella ja korkeita myös, tosin koko mantereen korkein vuori on vain reilu 4500m korkea. Myös Kanadan pohjoisrannikolla on vuoria, vaikka laajoja tasaisiakin alueita on välillä silmänkantamattomiin.

Kokemuksia Etelämantereelta -vuoret

Mites sitten söpöysasteikko, eli eläimet? Tässä tapauksessa Etelämantereen pingviinit vienevät voiton, lähinnä siitä syystä, ettei Kanadan pohjoisrannikolla ole juuri elämää muutamaa lintua ja satunnaisia, piilottelevia hylkeitä lukuunottamatta. Eli toisin sanottuna se on niin pohjoisessa, ettei jääkarhutkaan vaivadu sinne asti! Adam vietti muutaman päivän Resolute Bayssa, joka on noin 1000km etelään niiden leiripaikasta ja siellä olikin vähän enemmän elämää, muun muassa söpö naaliperhe!

Etelämantere kokemuksia

 

Ja sitten vielä loppuun kuvat itse seikkailijoista – Jospa seuraavalle reissulle lähdettäis jopa yhdessä 😀 Kohteesta ei ihan vielä ole tarkkaa tietoa, mutta vois vaihteeksi kokeilla jotain vähemmän jäistä.

Etelämantere kokemuksia

2016_MilneFiord_GarboAdam_DSC_2705

Siinäpä sitä, pienimuotoista vertailua näistä huikeista kohteista maailman äärilaidoilla. Kumpaan paikkaan sinä lähtisit matkalle?

Saattaisit tykätä myös näistä

38 comments

Fiia August 22, 2016 - 2:29 am

Eihän noista nyt voi valita, et kumpaan lähtisi! 😀 Molemmat ne on jossain vaiheessa elämää pakko nähdä, lisätäänpä siis “to do” listalle 😛 Mahtavat on maisemat kummassakin ääripäässä näköjään ja varmasti aivan huimat kokemukset!

Reply
Annika August 22, 2016 - 1:37 pm

No älä muuta sano, mä menisin takaisin Etelämantereelle ja mielelläni pyrähtäisin tuolla pohjoisessakin!

Reply
Elina | Vaihda vapaalle August 22, 2016 - 3:27 am

Pingut vie heittämällä voiton, joten Etelämantereelle tietty! Ja onhan sinne vähän helpompi päästäkin. 😀

Reply
Annika August 22, 2016 - 1:46 pm

Joo Etelämantereen eläimet on huomattavasti ystävällisempiä kuin pohjoisessa (sudet, jääkarhut jne). Etelämantere siis vie voiton eläinosastolla 😀

Reply
Maarit Johanna August 22, 2016 - 4:01 am

Oltiin tulossa viikko sitten Lontoosta kotiin ja käveltiin Helsinki-Vantaalla kohti meidän Rovaniemen lennon porttia. Tiesin, ettei Markku kotiin palatessa halua muuta kuin kotia ja siltä uusien reissujen kärttäminen siinä vaiheessa on pelkkää kiusaamista, mutta koitin silti!
Kysyin siltä että jos pitäis tästä nyt heti lähtiä johonki niin mihin se lähtis. Kuulemma Etelämantereelle, mutta ei mihinkään muualle 😀

Reply
Annika August 22, 2016 - 1:47 pm

Haha eikä, aika hyvä 😀 Olisit vain ottanut nokan kohti Ushuaiaa saman tien! Ja reissuilta palatessahan on just hyvä suunnitella uusia reissuja 😉

Reply
Sandra August 22, 2016 - 5:36 am

Etelämanner on unelmana eikä tää auttanut nyt sitä kaipuuta ollenkaan! Mielenkiintoinen postaus 🙂

Reply
Annika August 22, 2016 - 7:32 am

Kiitos Sandra! Etelämanner on kyllä huikea paikka, siitä ei pääse yli eikä ympäri 🙂

Reply
Stacy Siivonen August 22, 2016 - 11:52 am

Kanadan arktiset osat olen nähnyt lentsikan ikkunasta. Huippiksen jälkeen seuraava merkki ihmisasutuksesta tuli joskus Orjajärvillä. Mun exälläni oli outo pakkomielle Ellesmeren saareen, joten varmasti siellä tekisi mieli käydä, tai ehkä sittenkin Etelämantereella, koska Etelämantereella ei ole hyttysiä! Pingujakin olen nähnyt luonnossa vasta kaksi ja ne olivat jotenkin letargisia. Tietysti pohjoisen erikoisuutena taas on eskimokulttuurit ja niiden rohkeutta koittelevat mässyt. Etelämanner taas on kulttuuriltaan paljon köyhempi.

Reply
Annika August 22, 2016 - 2:03 pm

No nää pohjoisen kuvat on juurikin Ellesmeren saarelta, vaikuttaa olevan mielenkiintoinen paikka! Mutta oikeassa olet kyllä siinä että Etelämanner ei ole kulttuurikohde lainkaan, se menee täysin luontomatkailun puolelle!

Reply
Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi August 23, 2016 - 2:34 am

Nuo napa-alueet ovat kyllä sen verran huikeita kohteita, että mahtavaa päästä lukemaan niistä. Itsellä kun tuskin tulee sinne koskaan suunnistettua… Etelämanner saisi ehdottomasti oman ääneni!

Reply
Annika August 23, 2016 - 8:45 pm

Onhan ne aikamoisia kohteita molemmat, mutta onneksi niiden väliin mahtuu paljon hienoja paikkoja myös 🙂

Reply
Emma / Mutkia Matkassa August 23, 2016 - 2:50 am

Nää on kyllä molemmat niin kerran elämässä -kohteita, että voi haave sentään! Ton maailman suloisimman pingviinikuvan myötä vaaka kyllä kallistuisi aavistuksen enemmän Etelämantereelle, jos nyt pitäisi näistä toinen valita 🙂

Reply
Annika August 23, 2016 - 8:45 pm

Näiden myötä on hyvä jatkaa haaveilua, vaikka vähän lämpöisemmistäkin kohteista!

Reply
Tanja/Levoton Matkailija August 23, 2016 - 5:45 am

Ei sais pistää tällaisia kuvia blogiin! 😀 Mä oon jo kauan haaveillut matkasta Etelämantereelle, ja joskus kyllä aion toteuttaa sen. Miksei myös tonne Kanadan pohjoisosaan voisi matkustaa. Aivan ihanan näköistä, ja pingviinit on niin söpöjä! <3

Reply
Annika August 23, 2016 - 8:42 pm

Pingviinit on kyllä maailman söpöimpiä, olen samaa mieltä 😀

Reply
Hanneli / duunireissaaja August 23, 2016 - 1:31 pm

Etelämanner olis mun valinta. Ei tosin kovin todennäköistä, että kumpaakaan tulee mentyä, kun halajan enemmän lämpöä kuin lunta.

Reply
Annika August 23, 2016 - 1:36 pm

Haha minäkin ajattelin, että tykkään lämmöstä, mutta jotenkin noi viileämmät kohteet viehättää 😀

Reply
Kohteena maailma / Rami August 23, 2016 - 3:39 pm

Etelä-Manner olisi valinta, mutta ei Pohjoinen jää kuin pienen jäälautan mitalla toiseksi 🙂

Upeita kuvia ja mielenkiintoinen näkökulma aiheeseen. Itseä tuo Etelä-Manner on kiehtonut jo pidemmän aikaa. Siitä tulee kyllä luettua mielellään jokainen juttu mikä vastaan tulee.

Reply
Annika August 23, 2016 - 8:41 pm

Kiitos Rami! Mä en koskaan ollut oikein ehtinyt edes Etelämantereesta haaveilla, kun tulikin tilaisuus mennä – Nyt haaveilen kyllä jo paluureissusta!

Reply
Johanna Hulda - Discovering Sunbeams August 23, 2016 - 11:01 pm

Nyt on kylmää kyytiä! Tosi mielenkiintoista. Mua jostain syystä houkuttaisi enemmän nuo pohjoisen maisemat, vaikka kaikki muut kallistuvatkin Etelämantereen puolelle. Tänne Brasiliaan lentäessä ihailin lentokoneesta Grönlantia, ja kyllähän sinnekin tekisi joskus mieli!

Reply
Teija / Lähdetään taas August 24, 2016 - 1:12 am

Nuo on ihan käsittämättömän hienoja kohteita. Minä valitsisin pohjoisen ihan sen takia, että en uskoisi selviäväni siitä etelän laivamatkasta. Huh!

Reply
Laura / Laura's Itinerary August 24, 2016 - 5:51 am

Vautsi vau. Ihan lähitulevaisuudessa en usko noihin kohteisiin pääseväni, mutta jos valinta tulisi, niin sitten tuonne Etelä-Mantereelle! Mihin vuodenaikoihin olitte ja millaiset lämpötilat olivat?

Reply
Annika August 25, 2016 - 7:32 am

Etelämantereen kausi on marraskuusta maaliskuuhun ja mä olin heti kauden alussa noin puolivälissä marraskuuta 🙂

Reply
Anna / 270 Degrees August 25, 2016 - 4:18 am

Aivan huimia paikkoja! Kyllä varmaan munkin valinta Etelä-Mantereeseen kohdistuisi. Ehkä vielä jonain päivänä…:)

Reply
Pirkko / Meriharakka August 25, 2016 - 3:08 pm

Ehkä sittenkin Antarktikselle, joskin Draken salmen ylitys ja todennäköinen merisairaus niinä vuorokausina vähän hillitsee intoa. Äskettäin luin yhdestä maabongarista (Lee Abbamonte), joka oli käynyt paitsi Etelä- myös Pohjoisnavalla! Ei ollut helppoa!
http://meriharakka.net/2016/04/23/matka-pohjoisnavalle/

Reply
Lotta | Watia.fi August 26, 2016 - 1:19 am

Mulle on jääneet noi sun Etelämantereen blogipostaukset tosi hyvin mieleen. Se kaamea laivamatka ja ne ihanat pingviinit! Enpä toista tiedä, joka olisi siellä käynyt. Upeaa varmasti, mutta miettisin kyllä kahdesti, ennen kuin lähtisin, jos siihen joskus olisi mahdollisuus. Se laivamatka ei ihan hirveesti houkuta…

Kanadan pohjoisrannikko puolestaan – joo! Vaikuttaa helpommin saavutettavalta. Kanadaa pitäisi muutenkin ehdottomasti kiertää. Vielä joskus!

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta August 26, 2016 - 4:33 am

Etelä taitaisi olla minunkin valintani. Mutta se laivamatka… Mä en kauheasti fiilaile edes tavallisia risteilyjä, saati sitten sellaisia horrormatkoja, heh. Taitaa mun eksoottiset kaipuut suuntautua ennemmin lämpimiin kohteisiin vaikka nämäkin upealta näyttää. 🙂

Reply
Soile August 26, 2016 - 7:10 am

Etelä-mantereelle minäkin menisin mielummin, vaikka sinne onkin hankalampi päästä!

Reply
salaine August 26, 2016 - 9:19 am

Ihan vaan tuskin uskallan sanoa ääneen unelmointia mutta kyllä olisi maailman siisteintä, jos voisi käydä kummassakin. Siitä huolimatta, että kumpikin tuntuu olevan hiukan hankalasti tavoitettavissa.

Reply
Merja /Merjan matkassa August 26, 2016 - 10:29 am

Annika, mä olen niin kade sun Etelämantereen reissulle. Tai no, en sille laivamatkalle mutta kaikelle muulle 🙂 Etelämantere on siis mun suosikki, tosin kyllä mä tuonne pohjoiseenkin voisin lähteä.

Reply
Noora | Kerran poistuin kotoa August 26, 2016 - 12:27 pm

Mulle kelpaisi kumpikin kohde! Tosin jos aivan pakko olisi valita, niin sitten Etelämanner, se on omissa mielikuvissa vielä eksoottisempi. Mun mielestä on jotenkin kieroa, että viihdyn lämmössä ja auringossa ja vihaan pakkasta, mutta arktinen luonto taas vetää mua puoleensa ihan mielettömästi 😀 Kumpaankin noista paikoista on joskus pakko päästä.

Reply
Anna | Muuttolintu.com August 26, 2016 - 10:23 pm

Lähtisin Etelämantereelle. Sitten voisi joskus päästä sanomaan, että on käynyt kaikilla mantereilla 😉 Muuten nuo jäiset kohteet ei ole korkeimmalla paikalla sankolistalla, suuntaan yleensä mieluummin nimenomaan sinne missä on mahdollisimman lämmin 🙂 Mutta jos mahdollisuus joskus tulee, niin ehdottomasti lähden, ehkä nuo pingut on sen laivamatkan arvoisia!

Reply
Paula - Viinilaakson viemää August 27, 2016 - 1:49 am

Upeat on matkakohteet. Varmasti ikimuistoisia kokemuksia! Tuo pieni lentokone tuossa kuvassa vaan saattaisi pelottaa minut pois, sen verran herkästi tulen pahoinvoivaksi.

Reply
Virpi/Täynnä tie on tarinoita August 27, 2016 - 12:50 pm

Nämä näyttää mun makuuni aika arktisilta kohteilta, mutta kyllähän noita pingviinejä olis aika hienoa nähdä joskus! 🙂

Reply
Anna | Tämä matka August 28, 2016 - 12:48 am

Jos nyt pitäisi valita, niin Etelämanner. Mutta onneksi ei pidä, sillä kummallekin pääseminen vaikuttaa ihan liian hankalalta ja vaaralliselta. Keikkuvat laivat tai pienen lentokoneet eivät ole mun juttu.Mielummin katselen vain toisten ottamia kuvia : D

Reply
Liza in London August 28, 2016 - 7:24 am

Upeita paikkoja ja etenkin nuo pingviinit ja muut eläimet kiinnostaisivat, mutta matka taitaa kummassakin tapauksessa olla niin rankka (ja kallis!), etten ole ainakaan heti varaamassa matkaa kummallekaan navalle :).

Reply
Miraorvokki/Pöndekengissä August 29, 2016 - 2:51 am

Etelämanner kuulostaa enemmän minun jutulta – tosin en ole varma että jääkö vain haaveeksi sillä laivat ja pienet lentokoneet eivät ole ihan oma juttu. Ihanaahan näistä on lukea ja varsinkin ihailla teidän ihanien reissajien kokemuksia 🙂 Ehkä joskus minäkin…?

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.