Ulkosuomalaisen joulu

by Annika
ulkosuomalaisen joulu

Joulun alla tulee aina ajateltua Suomea enemmän kuin normaalisti, kun suomalaiset joululaulut tuovat lapsuuden joulut mieleen. Adamin ja minun joulu on aika kaukana tavallisesta suomalaisesta ja kanadalaisesta joulusta, mutta meille ‘meidän joulusta’ on tullut jo perinne.

Jouluun mielletään yleensä perhettä, yhdessäoloa, lahjoja ja tietysti huikeat määrät hyvää jouluruokaa. Sekä minun että Adamin perheet ovat tuhansien kilometrien päässä, joten meidän joulun perhe-osio on varsin lyhyt ja hoituu Skypen avustuksella. Suomeen olemme yhteydessä tietysti 24.päivä yleensä ennen kuin pukki tulee kylään, tosin tämä 10 aikaero tarkoittaa siis sitä, että sehän on heti aamusta täällä.

Adamin perheen kanssa soittelemme puolestaan 25. päivä, jolloin Kanadassa varsinaisesti juhlitaan joulua. Skypen äärellä pitääkin olla heti aamusta ja yleensä olemme kaikki ruudun äärellä syöneet aamupalaa samanaikaisesti. Brittiläisen Kolumbian ja Ontarion välillä on kolmen tunnin aikaero, joten katsotaan miten käy tänä vuonna!

IMG_1451

IMG_1448

Lahjojen suhteen olemme vähän tylsiä ja ostammekin yleensä jotain yhteistä kämppään. Tänä vuonna otimme vähän jo varaslähdön ja ostimme espressokoneen, ja olemme nautiskelleet kotitekoisista soijalateista jo pari kuukautta. Aivan paras ostos! Olisimme ehkä odottaneet jouluun asti, mutta se sattui olemaan alennuksessa lokakuun tienoilla, joten piti toimia saman tien.

En ikinä ole lahjojen kanssa ajoissa Suomeen nähden ja nyt olenkin alkanut suosimaan uutta perinnettä (no, viime vuonna taisi olla ensimmäinen kerta joten onko se nyt vielä perinne…). Sen sijaan, että tuskailisin mitä ostaa ihmisille joilla on jo vähän kaikkea ja toisaalta en tiedä mitä heillä on kun ei olla livenä nähty pitkään aikaan, teen lahjoituksen hyväntekeväisyyteen.

Minusta se, että edesauttaa eläinten hyvinvointia (tietty mun hyväntekeväisyyslahjoitukset ovat eläimiin liittyviä!) on monin kerroin parempi, kuin se että ostaa nyt jotakin kun on ‘pakko’ laittaa lahjoja. Itse alan olla jo aika minimalisti, joten mitä vähemmän tavaraa minusta se on vaan parempi, etenkin kun näitä muuttoja tulee aina silloin tällöin tehtyä. Luulen, että tänä jouluna ainoa otus joka saa lahjoja, on Nisu 😀

ulkosuomalaisen joulu

wine


Joskus on viinipullon avaaminen ollut näinkin hankalaa! 😀 Onneksi sittemmin on joulupukki tuonut pullonavaajan.

Mutta sitten se ruoka! Joulukinkkuja tai joulukalkkunaa ei meidän pöydästä löydy, vaan meidän jo pitkäaikainen perinne on joululasagne, joka on täysin Adamin käsialaa. Minulle tämä käy oikein hyvin ja yleensä hengailenkin vain keittiössä viinilasin ja joulumusiikin kanssa. Joulukokkauksesta ei meillä siis oteta stressiä, vaan se on kivaa yhdessäoloa!

Ja luonnollisesti sitä jouluruokaa tehdään sitten sen verran reilusti, että sitä syödään niin monta päivää, ettei sitä tee mieli ennen kuin seuraavana jouluna. Joulun paras perinne 😀

elf

Minä teen sitten alkupaloiksi jonkin keiton (joka on aina butternut squash coconut soup) ja hankin jotain kivaa jälkkäriksi. Tänä vuonna mulla on haaveissa tehdä Oreo- maapähkinävoipiirakka, jonka löysin Pinterestistä.  Näyttää herkulliselta ainakin! Lisäksi meiltä löytyy tietysti pipareita ja glögiä (kiitos IKEAn) ja todennäköisesti muitakin snackseja.

Tänä vuonna joulutunnelmaa todennäköisesti latistaa vähän lumen puute, täällä kun ollaan hädin tuskin edes pakkasen puolella. Jos aurinko paistaa niin eihän siinä mitään, kunhan ei olisi aivan täysin harmaata taivasta ja vesisadetta koko joulun! Luulen, että jossain välissä joulunpyhiä suuntaamme noin kolmen vartin ajomatkan päässä olevaan Whistleriin, josta pitäisi löytyä lunta yllin kyllin.

IMG_1456

Meidän kahden aikuisen ja koiran jouluun kuuluu myös lautapelit, koska pitäähän nyt jouluna viettää aikaa pyjamissa ja pelata lautapelejä, kuten muutkin kymmenvuotiaat 😀 Samoin leffoja tulee katseltua ja muutenkin vain oltua ilman mitään varsinaista tekemistä, mikä on sekin kaikessa yksinkertaisuudessaan tervetullutta arjen kiireen keskelle.

Hurjaa ajatella, että joulu on jo tällä viikolla! Jotenkin edelleen odotan sitä lunta julistamaan, että no nyt on joulu. Pitäisi varmaan uskoa ilmankin. Millaista joulua teille on tulossa, isoa perhejoulua vai rauhallisempaa yhdessäoloa pienellä porukalla?

Saattaisit tykätä myös näistä

2 comments

Anu / Mielilandia December 18, 2017 - 7:47 am

Teidän jouluperinteet kuulostavat ihanan omannäköisiltä ja rentouttavilta! Me vietimme viime joulun ekaa kertaa kaksistaan mieheni kanssa kotona, ja oli ihanaa, kun sai tehdä mitä haluaa ja ennen kaikkea olla tekemättä yhtään mitään. Tänä jouluna saamme kylään vanhempani, joten luvassa on ehkä taas vähän erilainen joulu. 🙂 Mukavaa ja rentouttavaa joulunaikaa sinne!

Reply
Annika December 18, 2017 - 2:17 pm

Kiitos kommentista Anu! Ja juuri tuo, että voi tehdä mitä vaan tai vaihtoehtoisesti ei mitään ilman minkään valtakunnan stressiä, on aivan parasta 🙂 Ihanaa joulunaikaa sullekin!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.