Parhaat vaellusreitit Välimerellä

by Annika

Kun ajattelee Välimeren maita matkakohteena, ensimmäisenä mieleen tulee aurinkoloma Turkin rannikolla, pakettimatka Kreetalle talvilomalle tai luxusloma Ranskan Rivieralla. Ja vallan loistavilta lomiltahan nämä kuulostavatkin, ei siinä mitään.

Jos olet seurannut blogiani jonkin aikaa, olet varmaan kuitenkin huomannut, että tykkään vähän aktiivisemmista lomista ja Välimeren maat ovat loistavia vaellus-ja patikointikohteita! Kausi jatkuu paljon pidemmälle kuin Suomessa ja jotkut reitit sopivat jopa ympärivuotiseksi kohteeksi. Tähän kun yhdistää suht lyhyen matkan Suomesta, niin tämä on jo oikein lupaava alku. Puhumattakaan upeista reiteistä merinäköalalla…

Matkachat 27. kesäkuuta 2016

Matkachat 27. kesäkuuta 2016

Maanantai-iltana minä, Globe Called Homen blogin Jenni ja London & Beyond blogin Lena emännöimme jälleen matkachattiä Twitterissä ja aiheena on Välimeren maat noin yleisesti. Tästä inspiroituneena halusin listata muutamia vaellusreittejä Välimeren alueella, antamaan vähän eri perspektiiviä tälle alueelle reissaamiseen. Joten tästäpä lähtee!

Turkin Lycian Way

Entäpä jos suuntaisitkin Turkin etelärannikolle patikoimaan? Lycian Way on historiallinen ja suht haastava reitti Fethiyen ja Antalyan välillä ja pituutta koko reitille tulee reilu 500km. Jos suunnitelmissa ei ole pitkä vaellusmatka, niin reitistä voi toki poimia parhaat palat ja patikoida läpi raunioiden ja rantojen merinäkymillä höystettynä. Tämän reitin voi tehdä melkein vuoden ympäri, tosin sateisinta on joulu-helmikuussa ja kuuminta heinä-elokuussa. Reitistä on aika kivasti tietoa ja kuvia tarjolla mm. täällä ja täällä.

Credit: Culture Route Society  Turkey

Credit: Culture Route Society Turkey

 

Ranskan Vermillion ja Espanjan Salvador Dali

Aivan Espanjan rajan lähellä on alue, joka tunnetaan nimellä Côte Vermeille (eng. Vermillion Coast) ja täältä löytyvät niin merinäkymät, söpöjä rannikkokyliä purjeveneineen kuin taidehistoriaakin, sillä Salvador Dali syntyi läheisessä Figueresin kaupungissa Espanjan puolella (mutta tokihan ranskalaiset voivat tällä ylpeillä 😉 ). Monet patikoijat aloittavat Colliouresta Ranskan puolelta ja jatkavat noin viisi päivää Espanjan Cadaquesin kylään Cap de Creusin luonnonpuistoon.

Korsikan GR20

Kokeneemmille ulkoilijoille Korsikan halkova GR20 reitti tarjoaa yhden Euroopan haastavimmista reiteistä. Tarkalleen ottaen tämä reitti ei kyllä mene rantoja hipoen vaan vie saaren keskiosaan vuorille. 180km pitkä reitti vie keskimäärin pari viikkoa ja paras aika sen suorittamiseen on keväällä tai syksyllä. Talvikuukausina lumi tekee reitistä vähän turhan vaarallisen ja sitä suositellaan välttämään. Lisätietoa löytyy englanniksi täältä. 

Kreikan Sifnos

Täytyy myöntää, että tämä oli ihan uusi löydös. Mietin, että pakkohan Kreikassa on jotain upeita rannikkoreittejä olla ja Google kertoi, että onhan siellä. Sifnoksen saarella on useita lyhehköjä reittejä, jotka ovat hyvin tehtyjä, selvästi merkittyjä ja kaikin puolin hyvin suunniteltuja. Reiteille tulee yhteensä pituutta vain noin 100km, mutta alla olevan videon perusteella näkymät noilta reiteiltä ovat varsin upeita! Tämä tarjotaisi taatusti erilaista lomaa Kreikkaan.

Tässäpä näitä maistiaisiksi! Tuleeko mieleen lisää rannikkoreittejä Välimeren alueella? Löysin muuten loistavan nettisivun, World Trails Network, josta löytyy tosi paljon tietoa patikointireiteistä ympäri maailmaa. Suosittelen kurkkaamaan, jos vaellusjalkaa kutkuttaa 🙂

Saattaisit tykätä myös näistä

4 comments

lena / london and beyond June 26, 2016 - 6:40 am

Tämä tuli kuin tilauksesta Annika! Just juteltiin vaellusreissusta Matteon kanssa, sellaisesta jossa olisi mahdollisuus lyhyisiin vaelluksiin, mielellään jossainpäin eteläistä Eurooppaa. Mietitään, mietitään!

Reply
Annika June 26, 2016 - 11:25 am

No niin, loistavaa! Etelä-Euroopassa on vaikka mitä reittejä! Ja jonnekin Pyreneille kun vaikka menee viikoksi ja vuokraa mökin tai vaikka hotelliinkin, ja sieltä sitten tekee vaikka päiväreissuja 🙂

Reply
Tiina, Kinttupolulla June 28, 2016 - 9:33 am

No ainakin Rota Vicentinan reitti Portugalissa, vaikka se nyt ei varsinaisesti sijaitse ihan Välimerellä…GR 20 on tosi magee, vaikka oma kokemus viime vuonna osoittautui aika järkyttävän vaaralliseksi…. Marseillen lähellä upeita patikkamaastoja löytyy Calanquen luonnonpuistosta ja pitkin rivieraa lyhkäsempiä päiväpatikoita esim. Toulonin, Hyereksen Saint-Tropezin ja Saint-Raphaelin lähistöltä. Ne on yleisesti nimetty “sentier littoral” ja varsinkin Esterelin punaiset vuoret on upeat. Kyllä täältä patikoitavaa löytyy 🙂

Reply
Annika June 29, 2016 - 8:09 am

Joo tuo Rota Vicentina on omissakin suunnitelmissa joskus tehdä, tosin ei se ihan Välimerelliseksi reitiksi lukeudu 😀 Mutta paljon oon hyvää kuullut ja teidän juttuja lukenut 🙂 Kiitos noista vinkeistä! Marseillen ympäristössä olisi varmasti kiva patikoida. Itse asiassa koko Ranskan Riviera voisi olla hyvää aluetta tutkia muutenkin, omat kokemukseni rajoittuvat Nizzaan muutama vuosi sitten.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.