Québec – se pala Kanadaa, joka ei ole Kanadaa lainkaan

by Annika

Tulin Kanadaan ensimmäisen kerran vuonna 2009. En ollut koskaan käynyt Pohjois-Amerikassa, enkä suinkaan tuolloin tiennyt, että tulisin joskus asumaan tänne. Ehei, tuolloin oli suunnitelmana olla Québec Cityssä vain noin vuosi ranskaa opiskellen.

Alkuni Québecissä oli sekoitus ihastusta ja hieman pelkoakin. Ihastusta siitä, että Québec City oli niin ihana kaupunki, mutta pelkoa siitä, että en ehkä osaakaan ranskaa ollenkaan, koska hädin tuskin ymmärsin mitä kämppikseni sanoivat. Nuoresta iästään huolimatta, he eivät juuri puhuneet englantia lainkaan ja heillä oli käsittämätön québeciläinen aksentti ranskaa puhuessaan.

Näin jälkeenpäin on hymyilen sille, että tuolloin oletin olevani Kanadassa. Nyt kun olen asunut Ontariossa ja Brittiläisessä Kolumbiassa, ymmärrän että ensimmäinen vuoteni Kanadassa ei oikeastaan ollut Kanadaa lainkaan.

Quebec City-3

Québecin eroavaisuudet Kanadasta

Québec on hyvinkin erilainen Kanadasta, ja selvimmin se näkyy siinä, että siellä puhutaan ranskaa eikä englantia. Kanada voi olla kaksikielinen maa, mutta Québec on yksikielinen provinssi, siitä ei ole epäilystäkään. Kävin joulun alla tapaamassa québeciläisiä tuttaviani ja muistin, että myös poskipusut kuuluvat olennaisesti québeciläiseen kulttuuriin, ihan kuten Ranskassakin.

Huolimatta siitä, että suurin osa Québecin provinssin asukkaista on ranskankielisiä, tai että Québec on Kanadan toiseksi suurin provinssi asukasmäärältään, Québec on huolissaan ranskan kielen asemasta. Kansainvälisestikin huomiota saaneet kielilait ovat tiukkoja ja paikoin jopa naurettavia. Esimerkiksi englanninkieliset kaupat ja nimet täytyy laittaa ranskalaiseen muotoon. Näinpä Starbucksista tulee Café Starbucks Coffee. KFC-pikaruokapaikka (Kentucky Fried Chicken) muuttuu muotoon PFK; Poulet Frit Kentucky. Jos olisin jäänyt Lavalin yliopistoon opiskelemaan ranskaa, olisin voinut sen ulkomaalaisenakin tehdä lähes ilmaiseksi, koska ranskan kielen opiskeluun kannustetaan kaikkia. Jos olisin opiskellut vaikkapa maantietoa, olisi lukukausimaksut olleet tuhansia dollareita per lukukausi.

Quebec City-2

Québec City ja Montrealin vanha kaupunki ovat hyvin eurooppalaista arkkitehtuuriltaan, joka on täysin ainutlaatuista Kanadassa. Kun muualla Kanadassa suurin osa eurooppalaisesta historiasta käsittää edelliset 200 vuotta, Québecin provinssissa on ollut eurooppalaisia 1500-luvulta lähtien. Québec City onkin yksi koko Pohjois-Amerikan vanhimmista kaupungeista ja ainoa Meksikon pohjoispuolella oleva muurein ympäröity kaupunki.

Kulttuurillisesti ja usein myös aatteellisesti Québec eroaa muusta Kanadasta. Itsenäisyysaate elää edelleen vahvana, ja edellisessä kansanäänestyksessä (1995) Québecin itsenäisyys Kanadasta jäi vain 1% päähän. Québecillä on myös monissa osin enemmän oikeuksia kuin muilla provinsseilla, esimerkiksi Québec hallitsee omaa maahanmuuttoaan. Jos ulkomaalaiset haluavat töihin tai opiskelemaan Québecin provinssiin, tarvitsevat he luvan sekä Kanadasta, että Québecistä.

Québecin provinssin motto on “Je me souviens”, joka löytyy mm. rekisterikilvistä. Tämä tarkoittaa “en unohda”, ja se viittaa Québecin historiaan ja ranskalaiseen alkuperään. Québeciläiset ovat uskomattoman ylpeitä maastaan, eikä se maa ole Kanada.
Quebec City-8

Nostalgiaa ja perspektiiviä

Kun joulukuussa kävin vanhassa opiskelukaupungissani Québec Cityssä yli 7 vuoden tauon jälkeen, ymmärsin vihdoin kanadalaisten ihastuksen, kun he tulevat Québeciin. Sehän on ihan erilainen! Ihan kuin olisin Euroopassa! Ja onhan se se ihana. Kaikista omituisin tunne oli se, että olin jossain täysin erilaisessa (kieli, kulttuuri, arkkitehtuuri jne) vain 500km automatkan jälkeen. Ottawasta voin ajaa lähes 5000km länteen päin  (kuten olen tehnytkin) ja koko maan kaupungit ovat lähestulkoon identtisiä. Ja vain 500km päässä on näinkin erilainen alue.

On muuten varma merkki siitä, että on asunut Kanadassa (liian?) kauan, kun 500km suuntaansa ei ole matka eikä mikään viikonloppureissulle. Suomessa en taatusti lähtisi Oulusta Helsinkiin autolla parin yön takia!

Eniten Québec herätti minusta kuitenkin Euroopan kaipuun. Ainahan Eurooppaan on vähän ikävä, mutta olen siitä puhunut niin kauan, että en enää muista oikeastaan mitä sieltä kaipaan. Québecin muurein ympäröidyssä vanhassa kaupungissa käveleskellessä, ranskan kielen kaikuessa kapeilta mukulakivikaduilta sain hyvinkin visuaalisen muistutuksen. En ole käynyt Euroopassa (Suomea lukuunottamatta) yli viiteen vuoteen! Ei siis ihmekään, että Kanadasta on tullut se uusi “normaali”.
Quebec City

1800-luvulla rakennetun kirkon kellojen soidessa ja nostalgian vallatessa mieleni, en voinut olla ajattelematta, kuinka onnekas olen ollutkaan, kun olen saanut asua Québecissä ja kutsua sitä kodikseni hetken aikaa. Voisin hyvin kuvitella asuvani siellä uudelleenkin, sillä Québec City on Vancouverin ja Ottawan ohella ehdottomasti Kanadan parhaita kaupunkeja.

Joulukuinen Québecin reissuni osui ajankohdaltaan 10 vuotta sen jälkeen, kun asuin siellä, joten siellä oli hyvä muistella kulunutta vuosikymmentä. Jos tulevaisuuden Annika olisi kertonut vuoden 2009 Annikalle, että seuraavan vuosikymmenen aikana tulen asumaan vain yhden vuoden Euroopassa, tulen matkustamaan jokaiselle mantereelle (Aasiassa tosin vain 11 tunnin stop over lentokentällä), tai että minusta tulee Kanadan kansalainen, niin en olisi uskonut. Ja silti kaikki nuo asiat kävivät toteen nimenomaan sen takia, että toteutin haaveeni lähteä Québeciin vaihto-oppilaaksi.

Hassua tämä elämä joskus, eikö vain? Suurella mielenkiinnolla seuraan, mitä uusi vuosikymmen tuo tullessaan. Yksi asia on varmaa; aion jatkossakin unelmoida isosti ♥



Hei joko huomasit, että Tarinoita Maailmalta saa nyt myös videoiden muodossa? Lähetän aina joka kuukauden alussa kuukausikirjeen, jonka mukana tulee video ja samalla katsausta myös siihen mitä on ollut blogissa ja podcastissa ja mitä on luvassa seuraavan kuukauden aikana. Koska aion jatkaa isosti haaveilua, niin haaveilen siitä, että sinäkin tilaat täältä kuukausikirjeen! 😉

Saattaisit tykätä myös näistä

7 comments

Anne Birgitta Hukkanen January 19, 2020 - 2:29 am

Hei,
En ole käynyt Canadassa koskaan, mutta haaveena (niiden sadan muun joukossa) on juurikin Quebec ja Nova Scotia. Näin kerran kuvan jostain tosi ihanasta kadusta Quebecissä. Kuva oli jouluinen ja kuin suoraan satukirjasta. Mahdatko tietää mitä katua tarkoitan, koska nimeä en laittanut ylös? Varmaankin hyvin tunnettu. Kiva kirjoitus oli ja tänään onkin hyvää aika lueskella muita postauksiasi.
Mukavaa sunnuntaita!

Reply
Annika January 19, 2020 - 8:27 am

Tuo katu on varmasti Petit Champlain! Se löytyy Quebecin vanhasta kaupungista ja on kyllä tosi nätti. Jos googletat Petit Champlain Quebec niin löydät varmasti paljon kuvia varmistamaan 🙂

Reply
Anne Birgitta Hukkanen January 19, 2020 - 10:50 am

Kiitti! Sehän se juuri oli. Nyt on merkattu tähdellä sekin kartalle.

Reply
Juusto January 20, 2020 - 11:34 am

Minä olen Quebecissä kulkenut paljon 90-luvulla ja kyllä se minusta on hyvinkin pohjoisamerikkalainen alue. Kaikki on tosin ranskakasi mutta siinä se ainoa ero onkin.

Reply
Annika January 20, 2020 - 12:24 pm

Kiitos kommentista! No näin sekä Kanadassa että Quebecin puolella asuneena, olen kyllä eri mieltä! Minustakin se tuntui Euroopasta tullessa ensin hyvinkin pohjois-amerikkalaiselta, mutta nyt kun olen täällä asunut pidempään, niin olen huomannut ettei se ihan niin ollutkaan.

Reply
Ville_V January 20, 2020 - 2:24 pm

Kanada ei tarkoita englanninkielisyyttä, Kanada on nimen omaan vanhastaan se osa Pohjois-Amerikkaa joka jaettiin brittiläiseen Ylä-Kanadaan ja ranskalaiseen Ala-Kanadaan. Kanadaan kuuluu ranskan kieli. Ei Quebec ole Eurooppaa, eivät ole omasta mielestäänkään mitenkään eurooppalaisia.

Reply
Annika January 20, 2020 - 2:28 pm

Joo ei Québec ole Eurooppaa, en ole niin väittänytkään. Arkkitehtuuri sen sijaan on useammassa paikassa, ja esimerkiksi poskipusut on kovasti enemmän ranskalainen tapa kuin esimerkiksi Pohjois-Amerikkalainen. Ja vaikka Kanada ei tarkoita englanninkielisyyttä suinkaan (Kanadahan on erittäin monikulttuurinen-ja kielinen maa), niin suurin osa suomalaisista jotka eivät ole Pohjois-Amerikassa käyneet, mieltävät Kanadan kokonaan englanninkieliseksi ja “samanlaiseksi kuin Yhdysvallat”.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.