Skotlannin linnat

by Annika

Skotlannin linnat ovat maailmankuuluja ja niitä siellä muuten riittää; laskutavasta riippuen joko kymmeniä tai tuhansia. Kymmeniä, jos lasketaan edelleen pystyssä olevat linnat, mutta villeimpien laskujen mukaan lähemmäs pari tuhatta, jos mukaan luetaan kaikenkokoiset rauniot (eli nekin mistä on vain metrin verran kivijalkaa jäljellä).

Suurin osa linnoista on yksityisomistuksessa, eli ne ovat todellakin edelleen eri Mc-alkuisten sukujen omaisuutta. Osa on auki vain kesäkaudella, joten jos on suunnitelmissa kiertää reissulla Skotlannin linnat, kannattaa varmistaa etukäteen, että linna vastaanottaa vierailijoita. Isoimmat linnat kuten esimerkiksi Edinburgh Castle ja Stirling Castle ovat kuitenkin auki vuoden ympäri.

Kolmen vuoden aikana Edinburghissa asuessa tuli käytyä linnassa jos toisessakin, etenkin kun lopulta olin töissä paikassa, joka järjesti linnakierroksia ympäri Skotlantia. Linnojen läheisyydessä on muuten usein viskitislaamoita, joten samalla reissulla voi helposti lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Tislaamoissa on tapana maistella viskiä kierroksen päätteeksi ja muutaman tislaamon kun mahduttaa samaan päivään, niin hilpeä reissu on taattu 😉

Yksi suosittu linna- ja tislaamoyhdistelmä on Blair Castle ja Blair Athol Distillery, jotka sijaitsevat hurmaavassa Pitlochryn kylässä. 1200-1300-luvuilta peräisin oleva linna on nätisti sisustettu sisältä, ja siellä pääsee tutustumaan herttuoiden elämään. Linna on toiminut lähiaikaan saakka Atholin herttuan asuinpaikkana, mutta nykyinen viranpitäjä on vaihtanut Skotlannin sateet Etelä-Afrikkaan.

photo of Blair Castle

Blair Castle

Monia skotlantilaisia linnoja vilkkuu myös leffoissa ja telkkarisarjoissakin. Yksi kuuluisimmista linnoista lienee Eilean Donan Castle, jossa on kuvattu mm. Made of Honour, Highlander ja James Bondin Kun Maailma Ei Riitä. Valitettavasti en ole vielä päässyt käymään Eilean Donanin linnassa, mutta olen piipahtanut Doune Castle-linnassa, jossa filmattiin Monty Python & The Holy Grail. Tämä keskiaikainen linna sijaitsee Dounen kylässä, Stirlingin lähellä, joten sinne on helppo tehdä vaikka päiväretki Edinburghista.

Photo of Doune Castle

Doune Castle

Edinburghissa on varmasti yksi parhaiten säilyneistä linnoista ja kävinkin siellä varmaan ainakin 5 kertaa siellä asuessa. Linnan vanhin paikka on lähellä sisäänkäyntiä oleva kappeli, joka on 1300-luvulta. Edinburghin linna sijaitsee kukkukalla ja sen takia se näkyy lähes kaikkialle kaupungin keskusta-alueella, ja sitä on muuten hyvä käyttää suunnistusmerkkinä, jos meinaa olla suunta hukassa.

Pääsymaksu on tyyris, mutta ihan maksamisen arvoinen kuitenkin. Linnassa säilytetään muuten myös oikeita kruununjalokiviä, joita kannattaa käydä ihastelemassa. Linnan pihalla sijaitsee myös koirien hautausmaa sotilaiden koirille, mikä on minusta aivan ihan ele.

Edinburgh Castle

Edinburgh Castle

Sitten jos pompataan Skotlannin länsipuolelle, niin sieltä löytyy 1800-luvun Inveraray Castle, jossa on Disneyn linnoja muistuttavat pyöreät tornit joka kulmassa. Tähänkin linnaan pääsee sisälle, tosin ei kaikkialle ja muistaakseni vain oppaan mukana, sillä linna on edelleen Duke of Argyllin kotipaikka. Alueella on myös nätti puutarha ja itse Inveraray on söpö pikkukylä Loch Fynen rannalla.

Tykkäsin tästä linnasta, koska siellä tunsi itsensä vieraaksi jonkun toisen kodissa. Monet linnat ovat jokseenkin persoonattomia paikkoja, jossa on joskus asunut kuninkaallisia. Tässä linnassa kuitenkin asutaan edelleen ja seinillä olevat herttuoiden muotokuvat muuttuvat vuosisatoja vanhoista aina muutaman kymmenen vuoden vanhoihin.

Skotlannin linnat

Inveraray Castle

Vähän Inveraraysta pohjoisemmas sijaitsee raunioina oleva, mutta kuvauksellinen Kilchurn Castle, jonka nimeä opettelin lausumaan piiiitkän aikaa. Tämä 1600-1800 luvulta oleva linna sijaitsee aikalailla keskellä ei mitään, sen lähellä menee tie, mutta varsinaista asutusta ei ole enää lähimaillakaan. Linna sijaitsee pienessä järvessä/ lammessa ja vedentasosta riippuen se saattaa joskus olla eristäytynyt saareksi. On muuten noilla kuvan telttailijoilla aikamoinen paikka leiriytyä, kelpaisi mullekin!

Kilchurn Castle Skotlanti

Kilchurn Castle

Suosikkilinnani on ylimmäisessä kuvassa kielekkeellä istuva Dunnottar Castle, johon päädyin ihan sattumalta yhden road tripin aikana. Näimme vain kyltin jostain nähtävyydestä, jonne piti kävellä kilometrin verran ja päätimme vähän verrytellä jalkojamme ja kävelimme polkua pitkin kohti rantaa. Ja mikä näky sieltä paljastuikaan! Vaikka linna onkin raunioina, on se silti mahdottoman vaikuttavan näköinen sen sijainnin takia. Tämä 1600-1700-luvun linna sijaitsee Skotlannin itärannikolla lähellä Stonehavenin pikkukylää.

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Satu VW November 14, 2013 - 4:09 am

No tuolla Instagramin puolella mainitsin kuinka nämä kuvat muistuttivat niin Pohjois-Irlannista, varsinkin tuota ensimmäistä katsoessa luulin hetken että olit ollut samoilla kulmilla pohjoisessa. 🙂 Upeita kuvia ja vanhoissa linnoissa on jotain taikaa!

Reply
Annika November 14, 2013 - 9:04 am

Hahah, olen kyllä kierrellyt parissa kolmessa linnassa Pohjois-Irlannissakin, mutta Skotlantissa huomattavasti enemmän. Linnat ovat todellakin viehättäviä!

Reply
Helena November 14, 2013 - 7:17 am

Itse vierailin Tantallonin linnassa ja mielestäni se oli uskomattoman upea siinä kalliolla seistessään. Voin siis vain suositella. Samalla näkee myös Bass Rockin joka oli oikein näyttävä ja historialtaan mielenkiintoinen. North Berwick (jossa linna siis sijaitsee) oli myös oikein hurmaava pikku kylä muutenkin. Itse taas en suosittelisi Edinburghin linnaa kenellekkään. Uskomattoman tylsä paikka kun kaikki on uudelleen rakennettua ja linnan oma fiilis kokonaan kadotettu. Linna on myös todella tyyris niinkuin sanoitkin, laskeskeltiin käyntimme yhteydessä, että samalla hinnalla kun mitä maksettiin Edinburghin linnasta, saatiin meno-paluu junat North Berwickiin, taksi Tantallonille ja Tantallonin sisäänpääsy. Taisi jäädä jotain vähän ylikin. 🙂

Reply
Annika November 14, 2013 - 9:03 am

Edinburghin linna on tyyris ja uudelleentehty, oikeassa olet. Mutta on se myös olennainen osa kaupungin ja Skotlanninkin historiaa, että en jättäisi väliin 🙂 Hyvä puoli on myös se, että linna on toki kuvauksellinen ulkopäin myös 😀 Tuonne Tantalloniin en päässytkään käymään, vaikka kerran junaa odottelin kyllä North Berwickissä, tietämättä että siellä olisi ollut linnakin!

Reply
maisasofiaofia November 14, 2013 - 8:25 am

Oih, Skotlanti. Mahtavia kuvia ja hauska idea postaukselle. Itsekin on tullut jokusessa linnassa vierailtua, mutta eipä haittas vielä vierailla uuemman kerran 😉

Reply
Annika November 14, 2013 - 9:00 am

Kiitos Maisa Sofia! Skotlannin linnoja vois kyllä kierrellä vaikka ihan työkseen 🙂

Reply
Kea November 14, 2013 - 12:50 pm

Mä haaveilen kevääks reissusta joko Nykkiin, Skotlantiin tai Norjan vuonoille… sanoisin että kaks jälkimmäistä olis ehkä enemmän budjetissa, mut saa nyt nähdä mitä käy. Ja taas tulee sun kuvista Harry Potter -vibat. 🙂

Reply
Annika November 14, 2013 - 8:07 pm

Harry Potter kuvittaja kiittää 😀 Oi, hyvät vaihtoehdot sulla reissuille! Voi kun voisit tehdä kaikki kolme! Mutta sanomattakin selvää, että suosittelen Skotlantia 😉

Reply
Kea November 15, 2013 - 12:09 pm

Skotlantiin lähden kyllä vielä vaikkei ensi keväänä olisikaan!

Reply
Annika November 15, 2013 - 10:41 pm

Hyvä hyvä 🙂 Varo, ettet ihastu liiaksi!

Reply
Kea | Deep Red Blues September 24, 2015 - 12:44 pm

Haha. Täällä mä oon uhkaillu jo pari vuotta sitten. Nyt se on kohta totta! Dounen linna on ainakin lähellä, joten eiköhän siellä tule käytyä. 🙂

Veera Papinoja (@VeeraPapinoja) November 15, 2013 - 10:15 am

Enpäs olekaan päässyt vielä edes käymään tuolla puolen maailmaa, pitänee laittaa bucketlistille, sillä nämä on ihan breath taking!

Reply
Annika November 15, 2013 - 10:42 pm

Ehdottomasti Skotlanti pitäisi olla kaikkien bucket listalla! Vaikka itse en näin ajatellut ennen kuin sieltä muutin pois 😀 Ja nyt vaan haikailen takaisin…:)

Reply
Podcast matkailusta on täällä! | Tarinoita Maailmalta September 29, 2018 - 10:04 am

[…] Skotlannin linnat blogipostaus […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.