Kanadan kaukainen Nunavut

by Annika

Yhdysvaltojen osavaltioista ainakin suurin osa on monelle tuttuja, mutta osaisitko nimetä Kanadan provinssit ja territoriot? Entäpä osaisitko laittaa niitä kartalle? Yksi vähiten tunnetuista alueista on Kanadan kaukainen Nunavut, joka on myös yksi vähiten asutetuista. Kanadan pohjoinen muodostuu lähinnä Yukonin, Nunavutin ja Luoteisterritorioiden (Northwest Territories) alueista, jotka muodostavat yli kolmanneksen Kanadan pinta-alasta, mutta pitävät sisällään vain 0.3% Kanadan väestöstä.

650px-Political_map_of_Canada

Adam lähtee taas keskellä kesän helteitä astetta viileämmille leveysasteille Nunavutin pohjoisosiin – Ja todellakin, voitte liittyä hymähtelemään kanssani, että on siinäkin paikka viettää kesän parhaimmat kelit 😉 Nämä kuvat ovat tuon pohjoisen seikkailijan viime vuoden otoksia ja myönnettäköön, että eihän nuo nyt yhtään hullumman näköiset maisemat ole.

Nisu ja minä hikoillaan täällä Ottawan helteissä siis kaksistaan heinä-elokuussa, joten jos jollakulla on tekemisen puute niin meille saa tulla seuralaiseksi! Koira-au pair, anyone? 😀 Nisuhan on tosiaan sen verran lellitty tapaus, ettei se ole tainnut koskaan olla 5 tuntia kauempaa yksinään, kun Adam on yleensä kotona. Epäilen, että tämä nelijalkainen kaveri ei ole yhtään tyytyväinen meidän kesän suunnitelmiin!

Kuva Kanadan kaukainen Nunavut on jäätä ja vettä

Ottawassa on yleensä sen verran kuuma ja kostea kesä, että siinä heinäkuun puolivälin tienoilla viimeistään alkaa tuntua, että voisin maksaa aika paljonkin matkasta pohjoiseen jäiden sekaan. Olen tästä ennenkin tainnut napista, mutta Ottawan talvi on kamalan kylmä ja kesä on hirvittävän kuuma, joten ne mukavat kelit ovat nyt keväällä ja sitten taas syksyllä. Eli siis Suomi tai Kanada, aina voi valittaa säästä. Ihan aina.

Liikkuminen tuolla Nunavut -provinssin pohjoisosissa tapahtuu lentäen tai jalan. Mitä pohjoisemmas suuntaa, sitä pienemmäksi käy lentokoneet ja loppuviimein paikan päällä liikutaan paikasta toiseen helikopterilla, joka tulee ennalta suunniteltuna päivänä siirtämään leirin. Se näyttää jota kuinkin tältä:

Nunavut helicopter

Ja sitten vaan toivotaan, ettei mitään tipu kyydistä. Paikan päällä kulkupelinä on tietysti vain omat jalat, jotka toivon mukaan kipittää nopeammin kuin jääkarhujen tassut 😉 No ei vaiskaan, jääkarhuja tai itse asiassa mitään maalla elävää ei noin pohjoisessa pitäisi olla, ihan vain sen takia ettei siellä ole mitään syötävää. Ase kulkee kuitenkin mukana kaiken varalta.

Reilun matkailun periaatteisiin kuuluu, että otetaan vain valokuvia ja jätetään vain jalanjälkiä ja tämä sääntö pätee tutkijoillekin. Sääntöä ei tosin valvota varsinaisesti matkailun näkökulmasta, vaan alkuperäiskansojen (joiden maita nämä ovat) toimesta ja säännöt ovat tosi tiukat. Tuonne ei jätetä nimittäin yhtään mitään taakse, ei edes vessahetkien tuotoksia, vaan nekin otetaan paluumatkalle mukaan ja hävitetään sitten asianmukaisin menoin. Alkuperäiskansat ottavat ekosysteemien selviytymisen tosissaan ja ihan syystäkin, sillä tämä on todella ainutlaatuista aluetta.

Nunavut glacier

 Nunavut ice 2

Kanadan kaukainen Nunavut on yksi viimeisimpiä todellisia erämaita maailmassa

Nunavut

Minusta on aika hassua ajatella, että Etelämanteretta pidetään sellaisena maailman kolkkana, jossa ei ole käynyt kuin murto-osa ihmisiä ja se on niin kaukainen ja eksoottinen ja niin edelleen. Ja toki omasta kokemuksesta voin sanoa, että olihan se sitäkin. Kuitenkin kun vertaa, että Etelämantereella käy vuosittain melkein lähemmäs 40,000 ihmistä ja tuolla ihan Nunavut (pohjoisosat) näkee ehkä sen 50 ihmistä maksimissaan vuodessa niin … Ehkä ne viimeisimmmät valloittamattomat alueet ovatkin paljon lähempänä.

Nunavut sign of life

Nunavut skis

Loppukevennyksenä vielä paikallisen poron taaksejättämät sarvet (eli joskus noillakin leveyksillä on ollut enemmän elämää) ja todisteita siitä, että kyllä Järvisen sukset pärjää missä vaan 😀 Ja ei, näillä suksilla ei yllättäen ole mitään tekemistä minun kanssa eikä niitä käytetä hiihtämiseen, vaan eräänlaisen tutkajärjestelmän vetämiseen.

Mun kesän suunnitelmat on kuitenkin huomattavasti lämpöisempiä kuin nämä maisemat, mutta niistä lisää piakkoin. Onko sulla lämpöisiä vai viileitä matkasuunnitelmia kesälle? Oikein kivaa viikonloppua kaikille!

Saattaisit tykätä myös näistä

6 comments

Reetta May 7, 2016 - 2:05 am

Voi, olispa joskis mahdollisuus lähteä Nunavutiin! Ice Pilots NWT -sarjasta olen seuraillut vaativaa elämää Kanadan pohjoisosissa, mutta näin perus-turistina sinne lähteminen taitaa olla hemmetin tyyristä… Elokuussa singahdan jälleen Kalliovuorille – olen jäänyt totaalisesti koukkuun alueen upeaan luontoon ja maisemiin! 😀

Reply
Annika May 7, 2016 - 9:48 am

No älä muuta sano, Kanadan pohjoinen olis tosi mielenkiintoinen. Ja en yhtään ihmettele, että oot koukussa Kalliovuoriin 🙂 Muistahan muuten organisoida ESTA kuntoon, nyt kun täälläkin sitä kysellään!

Reply
Sara S. May 9, 2016 - 8:22 am

Moikka!

Löysin sun blogin, kun googlettelin Kanadassa asumiseen liittyviä juttuja. Olen lukenut kirjojen sijasta nyt tätä pari päivää ja tykästynyt älyttömästi! Ihanaa, kun pidät tällaista blogia! Olemme mieheni kanssa – toivottavasti ainakin – muuttamassa Vancouveriin elokuussa opiskelemaan ja on aivan mainiota, että voi tutustua Kanadaan tällaistakin kautta ennakkoon. Moni juttu aukeaa vähän paremmin. Ja muuten: kirjoitustyylisi on miellyttävä ja hauska! Se on myös yksi syy, miksi tätä blogia on kiva lukea, plus kuvat ovat tietenkin huikeita. Jään ilman muuta seuraamaan tätä 🙂

Sara

Reply
Annika May 9, 2016 - 9:22 pm

Voi kiitos Sara! Tämäpä sai hymyn huulille 🙂 Vancouver on varmasti ihana paikka, sinne voi pian haluta jäädä ihan asuakseen! Toivottavasti teidän matkasuunnitelmat varmistuu pian. Mäkin haluan pian jo länsirannikolle, toivottavasti jo alkusyksystä 🙂

Reply
Soile May 15, 2016 - 12:34 pm

Vau! Jännä että vessatuotoksetkin on otettava mukaan.

Toivottavasti lämpmät matkasuunnitelmat, mutta voi olla kylmää ja sateistakin – matkaan nimittäin juhannukseksi Suomeen neljäksi viikoksi 🙂

Reply
Annika May 21, 2016 - 11:25 pm

No älä muuta sano! Tarkkoja ovat.
Hahaa, lykkyä tykö Suomen säiden kanssa – mun kohteiden säät on toivottavasti lämpimiä, mutta ei kyllä takuuvarmasti, joten nähtäväksi jää 😀

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.