Autoilu Kanadassa – Tässä paras reitti road tripille

by Annika
autoilu Kanadassa

Minulla on ollut auto kaksi vuotta ja olen ajanut Kanadan halki molempiin suuntiin eli reilusti yli 10,000km. Uskotteko siis, että minulla on muutama miete siitä, millaista on autoilu Kanadassa ja mikä on paras reitti? 😀 Road trippini ovat kulkeneet Brittiläisessä Kolumbiassa, Albertassa, Saskatchewanissa, Manitobassa, Ontariossa, Québecissä sekä Nova Scotiassa, joten ihan tuulesta en tätä reittiä ole temmannut!

Jos autoilu Pohjois-Amerikassa kiinnostaa, niin suosittelen ehdottomasti ja kokemuksen syvällä rintaäänellä seuraavaa reittiä, siellä sen paremmaksi ei autoilu Kanadassa tule. Tämän road tripin voi toki tehdä kumpaan suuntaan hyvänsä ja ajankohdaksi suosittelen touko-syyskuuta. Näiden ulkopuolella alkaa olla lunta jo vuoristoalueilla niin että se voi hidastaa menoa ja jotkut tiet voivat olla suljettuina. Toisaalta, heinä-elokuu on kiireistä aikaa, joten muihin autoilijoihin (ja Pohjois-Amerikalle tyypillisiin, laivan kokoisiin asuntoautoihin) kannattaa varautua.

Autoilu Kanadassa: Vuoria, viiniä ja villieläimiä

Ajopäivä 1: Vancouver – Whistler, 120km. Vuoristoa ja vuonoja!

Untitled

Untitled

Road trip-3

Vancouverissa kannattaa itsessään viettää ainakin 2-3 kokonaista päivää ennen kuin jättää kaupungin taakseen. Vancouverin vinkkejä voi kurkistaa vaikkapa täältä. Matka Vancouverista suuntaa pohjoiseen Sea to Sky Highwaylla kohti Whistleriä. Spoiler alert: Sea to Sky Highway on todennäköisesti koko matkan kohokohta maisemien suhteen, joten sen perusteella melkein suosittelisin jättämään tämän pätkän viimeiseksi. Korkeat, lumihuippuiset vuoret, vuonot ja jäätiköiden värjäämä sinivihreä meri luovat aivan huikeat maisemat ja täällä todella kokee millaista autoilu Kanadassa voi parhaimmillaan olla.

Tämä ajopäivä on lyhyt, vain reilut 100km ja sen takia suosittelenkin pysähtymään matkan varrella parissa paikassa. Ensimmäinen on pikkuinen Squamish, jossa asuin pari vuotta, ja siellä kannattaa pysähtyä Sea to Sky Gondolan vuoksi. Huipulta on nimittäin uskomattomat maisemat ja sieltä näkee kauas. Siellä on myös ravintola ja paljon eritasoisia (enimmäkseen helppoja) kävelyreittejä, joita kannattaa tallata ainakin hetken aikaa. Sea to Sky Gondolan lähellä (kävelyetäisyydellä) on myös Shannon Falls, jotka kannattaa nekin kurkata sillä se on vaikuttava ja korkea vesiputous. Tänne voi helposti kävellä Sea to Sky Gondolan parkkipaikalta opastetulla metsäreitillä.

Squamishista matka jatkuu kohti Whistleriä, mutta hieman ennen määränpäätä yksi kiva jalkojenojennuspaikka on Brandywine Falls, jotka ovat nimensämukaisesti vesiputoukset. Itse putoukselle on noin puolen kilometrin kävely parkkipaikalta eli se on suhteellisen pikainen pysähdys. Tämän jälkeen suosittelen viettämään Whistlerissä ulkoilma-aktiviteettien parissa 1-2 päivää.

Ajopäivä 2: Whistler – Summerland, 427km. Aavikkoa ja viinitiloja.

IMG_1022

BC winery visit

Toinen ajopäivä kattaakin jo hyvän verran matkaa ja maisemat vaihtuvat noin parin tunnin sisällä vuoristosta todella kuivaan ja aavikkomaiseen maisemaan, joka on tyypillistä Brittiläisen Kolumbian sisäosille. Ensimmäiseksi stopiksi suosittelen Joffre Lakes, joka on nätti järvi vuorten ympäröimänä ja sinne kävelee alle 10 minuutissa parkkipaikalta. Jos olet matkalla viikonloppuna, parkkipaikka on todennäköisesti täynnä jo aamuvarhain, sillä Joffre Lakes on yksi (valitettavan monista) Instagram kuuluisista kohteista, jonne kaikki haluavat. Jos siellä on tilaa, niin kannattaa se silti kurkata.

Joffre Lakesilta matka jatkuu Lilloeet alkuperäisasukkaiden perinteisten maiden läpi – Huh, olipa sanahirviö suomeksi. Englanniksi se kuuluisi vain “First Nations traditional land”, jossa alkuperäisasukkaat (tarkemmin Lillooetin kansa) ovat enemmistö. Maisemat vaihtuvat aika äkkiseltään tosi kuivaksi erämaaksi, mikä oli minusta tosi yllättävää eikä ollenkaan sellaista tyypillistä Kanadaa.

Tämän ajopäivän päätekohteena on Okanagan viinialue, joten viininystävät huomio huomio! Kanadassa on loistava viinialue, vähän niin kuin Napa Valley Kaliforniassa. Okanagan on itseasiassa laajempi alue ja majapaikaksi voisi valita Kelownan kaupungin, Pentictonin pienemmän kaupungin, Naramatan viinialueen tai oman suosikkini Summerlandin viinialueen. Summerlandilla on hyvä sijainti Okanagan järven rannalla, siellä on viinitiloja lähellä ja sieltä on kiva ja lyhyt automatka Naramatan viinialueelle, josta löytyy suurin osa viinitiloista. Suosittelen tälle alueelle viini-innokuudesta riippuen 1-2 täyttä päivää. Vaikka ajomatka ei Whistleristä ole sinänsä pitkä, saa matkaan kuitenkin kulumaan paljon aikaa vuoristoteillä ja saavut Okanagan alueelle vasta iltapäivällä.

Ajopäivä 3: Okanagan – Emerald Lake, 454km. Takaisin vuorille!

Kanadan paras autoreitti Yoho National Park

Yohon kansallispuistoa

Emerald Lake, Kanadan paras autoreitti

Emerald Lake toukokuun alussa

Road trip-4

Kolmas ajopäivä vie taas takaisin vuorille ja Yoho National Parkiin. Kelowna on suht iso kaupunki, joten siellä kannattaa pysähtyä laadukkaalle kahville ja hakemaan matkaeväitä – siellä on myös kiva board walk Okanagan järven rannalla. Pienen stopin jälkeen autoilu maittaa taas! Tosin Kelownan jälkeen maisemat ovat vähän tylsempiä, kunnes ensimmäinen kansallispuisto, Revelstoke National Park tulee vastaan. Ja taas on vuoria!

Pieni huomio muuten näistä kansallispuistoista. Parks Canada vaatii, että kaikilla jotka pysähtyvät edes vessastopille kansallispuiston alueella täytyy olla kansallispuistopassi. Tällä matkalla kansallispuistoja tulee vastaan monta, joten tarvitset passin useammalle päivälle. Niiden päivähinta on noin $20 per päivä per auto ja niitä saa ostettua teiden varsilla olevista Visitor Centereistä, joten muistapa pysähtyä. Ja kyllä vain, näiden passien olemassaoloa tarkistetaan usein, joten se pitää olla näkösällä.

Laitoin kohteeksi Emerald Laken, joka sijaitsee Yohon kansallispuistossa, sillä yövyin siellä tuoreimmalla reissullani. Emerald Lake Lodge oli ihan kiva ja varmasti kesäaikaan kaunis, mutta toukokuun alussa järvi oli vielä jään peitossa. Vuorimaisemat olivat upeat joka tapauksessa! Mökissä ollut takka tuli tarpeeseen, vaikka ajankohtana oli toukokuu. Lähistöltä löytyy myös Glacier National Park of Canada, jossa olen telttaillut toisella road tripillä ja suosittelen sitäkin. Myös Yohon kansallispuistosta löytyy telttailumahdollisuuksia. Kaikista puistoista löytyy hyviä patikointireittejä, joten kannattaa tutkiskella kauanko haluaa tällä alueella viettää.

Ajopäivä 4: Emerald Lake – Banff, 93km. Vuoria, vuoria, vuoria!

IMG_0810

Road trip-5

Road trip-9

Parin pidemmän ajopäivän jälkeen on vaihteeksi lyhyempi päivä, johon mahtuu provinssin ylitys Albertan puolelle. Vuorimaisemiin on onneksi lähes mahdoton kyllästyä ja ne vain jatkuvat tällä pätkällä. Itse olen ajellut tämän reitin pari kertaa ja on se vaan valloittava ja vaikuttava ajoipa sen kumpaan suuntaan tahansa.

Tähän päivään mahtuu oivasti parikin stoppia. Lake Louise ja sen lähistöllä olevat järvet ovat kuvankauniita, mutta kannattaa varautua siihen, että siellä on “muutama” muukin. Lake Louise on muuten siis sekä pienen kylän, että järven nimi. Järven rannalla on myös kuuluisa Fairmont Hotelli, josta on varmasti upeat maisemat, mutta siitä saa maksaa pitkän pennin. Lake Louise on tosi nätti, sellainen turkoosin värinen ja korkeiden vuorten ympäröimä. Lähistöllä on myös Moraine Lake, mutta tie sinne ei ollut toukokuisella reissulla vielä auki ja kesäkuisella reissulla se oli puolestaan niin tupaten täynnä ettei sinne päässyt lainkaan. Huhujen mukaan kuitenkin upea paikka!

Toinen suositeltava nähtävyys tälle päivälle on Lake Louisen ja Banffin noin puoleenväliin sijoittuva Johnston Canyon. Tämä paikka on hyvä paikka jaloitella muutaman kilometrin verran kanjonia ja sen pohjalla virtaavaa jokea pitkin. Tietysti siellä on myös muutamia vesiputouksia, turkoosin värisiä altaita ja yleisesti ottaen kauniita maisemia – suosittelen lämpimästi!

Banff on mukava pikkukaupunki, jossa vierähtää helposti ainakin pari yötä. Banffin lähistöllä on paljon nähtävää ja tehtävää, joten kannattaa varata aikaa siellä tutkimiseen. Ja btw, varo karhuja! Niitä, ja muita villieläimiä,  näkee aivan kaupungin läheisyydessä eli luonto tulee todellakin lähelle.

Ajopäivä 5: Banff – Calgary, 125km. Autoilua kaupungissa!

Road trip-11

Road trip-10

Viimeinen ajopäivä viekin sitten Calgaryyn, josta voi lentää kotiin tai ainakin eteenpäin. Tämä automatka ei ole enää kovin huisin kiinnostava vuorien vaihtuessa preeriaan, mutta Calgary itsessään on ihan kiva kaupunki ainakin pariksi päivää. En tiennyt Calgarysta oikein mitään ja rehellisesti sanottuna odotukset eivät olleet korkealla, mutta yllätyin kuitenkin vallan positiivisesti!

Tässä siis noin kahden viikon automatkan ohjelma, ja se on todellakin mielestäni Kanadan paras autoreitti. Jos tähän haluaa vielä lisätä, niin tietysti Banffista voisi hurauttaa Jasperin luonnonpuistoon, joka on noin 300km päässä. Me emme lähteneet tuolle välille, koska toukokuun alussa se olisi ollut vielä ihan liian lumen peitossa, jotta siitä olisi voinut kunnolla nauttia ja se tuntui olevan vähän matkan pääreitin ulkopuolella.

Oletko sattumoisin suunnittelemassa tai jo tehnyt automatkan Kanadassa? Kuulisin mielelläni missä kävit, tai minne haluaisit!

Saattaisit tykätä myös näistä

4 comments

666places June 15, 2019 - 9:48 am

Kuin tilauksesta, haaveillu vuosia jo Canadan roadtripistä (tai edes jonkin sortin tripistä sinne) ja nimesin sen yhdeksi matkahaavekohteikseni myös! En tiedä miksi se on aina kiehtonu mua.
Ei oo ajankohtanen toi reissu nyt mutta suurella mielenkiinnolla luin ton jutun. Kuulostaa ihan täydelliselle roadtrippimaalle ja noi kuvat oli upeita. Ihan hillittömän upeet maisemat, vuoret etenkin ja noi vesistöt??

Reply
Annika June 15, 2019 - 9:54 am

Loistavaa, jos voin olla inspiraationa! Suosittelen kyllä ihan täysillä tätä reitti, Kanadan parasta maisemaa ehdottomasti.

Reply
Suunnaton June 17, 2019 - 1:30 pm

Otsikon nähdessäni olin 95 % varma, että tämä paras reitti sijoittuisi Kalliovuorille 🙂

Pari vuotta sitten reissattiin juuri Kalliovuorilla. Jotain puhetta tästä on joskus tainnut ollakin. Lennettiin silloin Edmontoniin, josta kierrettiin Jasperin ja Banffin kansallispuistojen kautta Calgaryyn viettämään Canadan 150-vuotispäivää. Siitä poikettiin Royal Tyrrel -museoon ja USA:n puolelle Yellowstoneen ja Glacierin kansallispuistoon. Paluumatka tehtiin Watertonin kansallispuiston kautta ja jälleen Banffin ja Jasperin läpi Edmontoniin.
Kalliovuoret veivät sydämeni niin vahvasti, että haaveilen sinne palaamisesta. Seuraava reissu kiinnostaisi tehdä BC:n puolella ja pyörähtää samalla Vancouverin ympäristössä.

Reply
Annika June 17, 2019 - 1:32 pm

No todeallakin, Kalliovuorten kanssa on hankala mennä vikaan! Ne on vaan niin upeat, jos vaan vuorista tykkää. Te kyllä kävitte monissa ihanissa paikoissa! Tuo Waterton kansallispuisto oli meilläkin listalla, mutta se meni sitten kuitenkin niin etelään että jätettiin välistä. Suosittelen kyllä lämpimästi myös BC:n puolelle kurkkaamista, etenkin Vancouver itsessäänkin on ihana!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.