Euroopan parhaat vaellusreitit

by Annika

Alppien reissun jälkeinen vaelluskuume voi edelleen oikein paksusti ja mieli harhaileekin jo kovasti monille uusille reiteille. Halusin koota Euroopan parhaat vaellusreitit listan, sillä Euroopassa etenkin on todella kattava verkosto vaelluspolkuja, joita voi tehdä itsenäisestikin. GR reitit (Grande Randonnee = great walk ranskaksi) kattavat monta Euroopan maata ja esimerkiksi Ranskassa yksistään on 60,000km näitä merkittyjä polkuja.

Töissähän en tällä hetkellä vielä juuri muuta teekään, kuin järkkäilen Euroopan vaelluksia (ja pyöräilymatkoja, mutta se on ehkä toinen postaus se!), joten väitän etten ihan tuulesta ole temmannut näitä vinkkejä. Tässäpä siis Euroopan vaellusreittien parhaimmistoa!

Euroopan parhaat vaellusreitit

Euroopan parhaat vaellusreitit

Tour du Mont Blanc

Sattuneesta syystä ensimmäisellä paikalla on Alppien alueen Tour du Mont Blanc. Eikä se ole tällä Euroopan parhaat vaellusreitit listalla vain koska se oli oma reittini kesäkuussa, vaan se on oikeasti todella suosittu. Hyvin hoidettu ja merkitty reitti, joka sopii aloitteleville pitkän matkan vaeltajillekin, kunhan ei ihan rapakunnossa ole.

Santiago de Compostela 

Klassinen ja tunnettu Euroopan kävelyreitti. Tämä ei ehkä omalla listallani ole korkeimmalla sijalla, koska nyt kiinnostaa eniten vuoret, mutta tätä reittiä pitkin tulisi tutkittua monia upeita Espanjan kaupunkeja. Virallisesti Santiago de Compostela alkaa Ranskan puolelta Le Puyn kylästä ja tällöin koko reitille tulee matkaa n. 1600km, mutta useimmiten vaeltajat eivät tee koko reilun parin kuukauden mittaista reittiä vaan lyhempiä osia.

Isäni vaelteli tällä reitillä jokunen vuosi sitten ja tykkäsi kovasti. Tuoreempia Compostelan reittijuttuja voi lukea upeiden kuvien kera Kotona Kaikkialla blogista!

breakfast

Coast to Coast, Englanti

Iso-Britannia on suosittu kävelijän kohde ja äkkiseltään voisi kuvitella, että se olisi helppo kohde. Vaikka siellä on taatusti helpompiakin reittejä, se kuuluisin, Coast to Coast kävelyreitti on yllättäen haastavampi kuin esimerkiksi Tour du Mont Blanc.

Vähän yli 300km:n reitti alkaa St Beesin kylästä ja päätyy toiselle rannikolle Robin Hood Bayhin. Haastavan tästä reitistä tekee se, ettei se ole kovin hyvin merkitty ja polut eivät ole koko matkalta priimakunnossa. Ja jos sattuu satamaan, niin meno voi olla mutaista!

Korsika

Euroopan yksi haastavimmista GR reiteistä on Korsikan halkova GR20. Upeita vuoristomaisemia, värikkäitä kyliä meren rannalla ja suhteellisen kaukana kaikesta (reitti kulkee hiljaisemmilla seuduilla). Tämä reitti ei ole yhtä hyvin merkitty kuin esimerkiksi Tour du Mont Blanc ja Korsikalle menevällä pitäisi ehdottomasti olla hyvät kartat ja reittiohjeet mukana.

Walk here

Madeira

Atlantilla sijaitseva Madeiran mäkinen/vuoristoinen saari on upea paikka vaellukselle. Saarella on reilut 1000km levadoja, vanhojen kastelukanavien varrella kulkevia kävelyreittejä, joiden varrella on upeita merimaisemia, lukemattomia vesiputouksia, erikoista kasvillisuutta ja yleisesti luonnon kauneutta.

Madeira tunnetaan puutarhasaarena, joten kukka-ja kasviloisto on taattu! Saari tarjoaa eritasoisia reittejä, joista monet ovat helpohkoja. Lue lisää Madeirasta vanhemmasta postauksestani täällä tai Pingviinimatkalaisten tuoreemmasta reissusta täällä!

Romania

Hahaa, uskoitteko jutun alussa, että Romania olisi tällä listalla? Ei sitä meinannut uskoa pomonikaan, jota sain vakuutella Romanian suosiosta tänä vuonna. Minulla olisi kovasti kiinnostusta lähteä tutkimaan etenkin Transylvanian alueen kävelyreittejä. Karpantian vuoristo tarjoaisi mukavasti haastetta, eikä Romanian kävelyreittejä voi sanoa ylitallatuiksi.

Cows

Pyreneet

Ranskan ja Espanjan rajalla sijaitseva Pyreneiden vuoristo olisi sekin upea paikka seikkailla vaelluskengät jalassa. Välimereltä Biskajanlahdelle kulkeva GR10 on melkoinen haaste kokonaisuudessaan, mutta mielelläni kävelisin siellä jossain reitin keskiosassa lumihuippuisten vuorien vieressä.

Trans Tirol

Eteläisen Saksan Bavariasta kulkee haastava kävelyreitti Itävallan Innsbruckiin, jos hakusessa on astetta vaikeampi reitti. Garmisch Partenkirchenistä kävelee Innsbruckiin noin 5-6 päivässä. Upeita vuoristomaisemia täälläkin, mutta vähemmän kävelijöitä kuin jo aiemmin mainitulla myöskin Alpeilla sijaitsevalla Tour du Mont Blancilla.  Reitit on merkitty, mutta jonkinlaista ohjeistusta ja karttoja on suositeltava olla mukana!

flower parth

Dolomiitit / Pohjois-Italia

Terävähuippuiset Dolomiitit vuoristojärvineen ovat ehdottomasti omalla vaeltajan listallani. Pohjois-Italiassa sijaitsevat vaellusreitit tarjoavat haastetta, mutta ei ylitsepääsemätöntä sellaista. Reitit ovat merkittyjä, mutta ilman karttoja en kyllä tohtisi lähteä matkaan.

Ja bonuksena Dolomiittien lisäksi täytyy mainita Italian pohjoisosissa sijaitsevat Cinque Terre kävelyreitit ja Como-järven ympäristön kävelyreitit. Nämä kaksi jälkimmäistä ovat hyvin helppoja verrattuna edellä mainittuihin, mutta molemmat alueet ovat kauniita ja hyvin merkittyjä, oivia päiväretkille.

Phew, tässä niitä oli! Minne lähdettäis?

Saattaisit tykätä myös näistä

22 comments

Tiina, Kinttupolulla August 17, 2014 - 11:32 am

Eiiiiii! 😀 Nyt mun toivelista senkuin kasvaa 😀

Reply
Annika August 17, 2014 - 12:06 pm

Hahaa, arvasin että tulet tsekkaamaan nämä 😉 Ja tuossa on vaan Euroopan lista, ootahan kunhan teen töissä lisätutkimusta ja listaan suosittuja trekkejä Euroopan ulkopuolella… 😉

Reply
Laura/Urbaani viidakkoseikkailijatar August 17, 2014 - 5:24 pm

Ihania paikkoja! Romania on muakin kiinnostanut jo pidempään, sinne pitää päästä. Listaan lisäisin myös Montenegron Durmitorin kansallispuiston ja Puolan/Tsekkien Tatra-vuoriston reitit, upeita paikkoja nekin!

Reply
Annika August 17, 2014 - 6:34 pm

Kiitos Laura! Joo Montenegro olisi varmasti upea! En ole käynyt siellä(kään), mutta olen nähnyt upeita kuvia. Tatra-vuoristosta en ole suoraan sanottuna kuullutkaan, lähdenpä googlettelemaan sitä, kiitos vinkistä 🙂

Reply
Maarit Johanna August 18, 2014 - 4:03 am

Pyreneet, joo! Andorra on ainakin must see listalla Alpeista nyt puhumattakaan! Tatravuorten läheisyysessä olen käynyt kerran ja haluan vielä paremmalle matkalle joku kerta. Oletko lukenut Johanna Sinisalon uusinta kirjaa? Se oli puoliksi matkaopas ja puoliksi romaani. Aivan mielettömiä fiktiivisia ja tosia tarinoita vaelluspoluilta ympäri maailmaa. Suosittelen! Nimeä en muista mutta löytyy varmasti googlettamalla 🙂

Reply
Annika August 18, 2014 - 7:53 am

Andorra olisi varmasti mielenkiintoinen! Enpäs ole kuullut tuosta Sinisalon kirjasta, mutta lähden kyllä heti googlettelemaan, kuulostaa tosi hyvältä! Kiitos vinkistä 🙂

Reply
Veera Bianca / Wanderlust Expert August 18, 2014 - 1:24 pm

Mielenkiintoisia paikkoja, olen tosi huono reissaamaan Euroopassa joten tämä postaus oli suorastaan tarpeen 🙂

Reply
Annika August 19, 2014 - 1:10 pm

Minakin olin melko huono Euroopan reissaja kun siella asuin. Mutta nyt kun oon kauempana niin ei muuta olekaa mielessa ku Eurooppa 😀

Reply
Ansku BCN August 20, 2014 - 3:30 am

Pyreneitä voin lämpimästi suositella, todella vaihtelevaa maastoa ja monenlaisia reittejä. Ja majat ovat siistejä, mielestäni parempia kuin Ranskan Alpeilla. Alpeilla on tullut jonkun verran rymyttyä ja tänä kesänä ihan pikaisesti tsekattua Tatrat, lähinnä Zakopanen seutu (siis ihan laaksosta tiiraillen ja autolla ajaen, aikaa ei ollut haikkailuun). Ja yksi juttu minkä haluaisin lähivuosina tehdä on retkeily todella eksoottisessa Ylä-Lapissa :P.

Reply
Annika August 20, 2014 - 8:13 am

Oi, kuulostaa hyvältä! Ne majat, joissa itse olin Alpeilla oli kyllä ihan ok-laatuisia, mutta hyvä tietää että Pyreneilläkään ei ole ongelmaa! Hitsi vie, tässähän tulee suorastaan vaellusvimma jo, pitää alkaa suunnitteleen ensi kesän reissua 😉 Ja hei Lappiin tahtoisin minäkin! Mutta en samaan aikaan hyttysten kanssa…

Reply
Laura August 20, 2014 - 9:29 am

Auts, ja vaellusvimma vain kasvaa kasvamistaan… 😀 Tää postaus menee kyllä ehdottomasti suosikkien kätköihin myöhempää tutkailua varten, suuret kiitokset! Muutamien kohteiden suosiosta vaellusreittien suhteen oon kuullutkin jo aikaisemmin, mutta esimerkiksi Romania yllätti kyllä täysin – ei siis muuta kuin buukkailemaan lentoja!

Reply
Annika August 20, 2014 - 2:32 pm

Jep, niin se tekee 😀 Romania on aina ollut sellainen ‘ei kiinnosta’- kohde, mutta uskottava se on, että siellä on mielenkiintoiset vaellusmaastot! Ja kun enemmän asiaa tutkin, niin on siellä monia kivan kuuloisia kaupunkejakin..Sinne siis, ennen kuin kaikki muutkin menee 😉

Reply
Mirje - Kotona kaikkialla August 20, 2014 - 9:30 am

Kiitos hyvistä vinkeistä! Varsinkin tuon Espanjan Caminon jälkeen pitkät kävelyreissut houkuttavat. Pitääpä laittaa jokin näistä ensi kesän to-do-listalle 🙂

Reply
Annika August 20, 2014 - 2:22 pm

Olepa hyvä! Mullakin alkaa ensi vuoden matkalista kasvaa ja lomapäivät sen kun hupenee 😀

Reply
Virpi/ Täynnä tie on tarinoita March 12, 2015 - 10:42 am

Löytyi tämä sinun postauksesi, kun täällä matkakuumeisena googlettelin Dolomiitteja, jonne olen lähdössä vaeltamaan kesäkuussa! 🙂 Nostatti matkakuumetta kummasti ja myös innostusta miettiä jo minne sitten seuraavaksi vaikka tähänkin reissuun on nyt vielä muutama kuukausi! 😀

Reply
Annika March 12, 2015 - 10:49 am

Voi hienoa hienoa! Dolomiitit kävi itselläkin mielessä matkakohteena, maisemat olisvat varmasti aivan huikeat. Mä olen kans ihan samanlainen, suunnittelen jo seuraavasta seuraavaa reissua! Minkäs sitä hyville ideoille mahtaa…

Reply
Jenna June 23, 2015 - 5:12 am

Mä haluun käydä näissä kaikissa. Romania jostain syystä kiinnostelee paljon.

Reply
Annika June 23, 2015 - 9:45 am

Mua kans! Se olis varmasti mielenkiintoinen ja uudenlainen kohde.

Reply
Kohteena maailma / Rami October 3, 2016 - 1:00 pm

Kiinnostaisi kaikki. Norjaa kyllä voi suositella myöskin ja sinne saa helposti upeita pidempiä vaelluksia. Itsellä nyt vain päiväpatikointeja&vaelluksia takana. Mutta esimerkiksi Trolltunga on upea! http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/trolltunga/

Reply
Pohjois Italia – QVQ May 3, 2019 - 6:04 pm

[…] Euroopan parhaat vaellusreitit – Tarinoita Maailmalta […]

Reply
nadineg2019 February 3, 2020 - 1:48 pm

Juttu oli pienoinen pettymys. Reitit ovat joksikin liian tuttuja ta turvallisia. Niin, ja mitä olisi Euroopan vaellus ilman maininta Tarysta. Puolan ja Slovakian rajalla kulkeva reitti on tämän pallon puoliskon upeampia. Olen vaeltanut Tenerifalla, Suomessa, Virosa, Ukrainassa, Georgiassa, Kiinassa ja Alpeilla, mutta Tatryyn rakastuu niin palavasti, ettei voi olla palaamatta.

Reply
Euroopan parhaat vaellusreitit talvella - Tarinoita Maailmalta September 23, 2021 - 10:57 am

[…] aiemmin kirjoitetussa Euroopan parhaat vaellusreitit – postauksessa listaamani kohteet eivät sovellu talvella vaeltamiseen, joten päätin tehdä […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.