Budjettimatkaajan Edinburgh

by Annika

Edinburgh on suosikkikaupunkini Euroopassa, eikä muualta maailmastakaan löydy montaa kilpailijaa. Suomesta katsottuna Edinburgiin on lyhyt lentomatka, suorat lennot (ainakin kausittain) ja se on näppärän kokoinen kaupunki kävellenkin – Miksi et menisi käymään?

Edinburgh voi olla tyyris kaupunki, jos kovin pienen budjetin lomakohdetta etsii, mutta kyllä siellä onnistuu vähän niukemmallakin budjetilla käymään. Maksutonta tekemistä on hurjasti tarjolla ja upeaa vanhaa ja “uutta” kaupunkiahan voi kiertää ihan ilmatteeksi. Jos tavoitteena on käyttää mahdollisimman vähän rahaa reissussa, suosittelen näitä kohteita / aktiviteetteja:

Edinburgh budjetilla blogi
Täysin ilmaisia:

Royal Milen käveleskely päästä päähän. Alkaa Edinburghin linnasta (jonka pihalta on kivat maisemat korkealta molemmin puolin kaupunkia) ja jatkuu vanhankaupungin läpi aina Holyrood Palaceen ja Skotlannin parlamenttitaloon asti. Matkan varrelle mahtuu mukulakivikatua, pieniä kauppoja ja kahviloita ja myös pari pientä museota.

– Royal Milen päässä aukeaa iso puistoalue, Arthur’s Seat & Salisbury Craigs. Arthur’s Seat on muinainen tulivuori, jonka huipulle voi kävellä leppoisasti nauttimaan koko kaupungin kattavista näköaloista. Siellä pääsee kivasti irtautumaan liiasta kaupunkivilinästä.

– Maisemista puheenollen, upeat näkymät avautuvat kaupungin pääkadun Princes Streetin päässä olevalta Calton Hilliltä. Calton Hill on pieni kukkula, jonka päällä on pari kaunista monumenttia ja sieltä saa jälleen erilaisen näkymän kaupungista. Suosittelen etenkin auringonlaskun aikaan! Postauksen ylin kuva on otettu Calton Hilliltä, ja tuon rakennelman ansiosta Edinburghia on kutsuttu pohjoisen Ateenaksi.

Kuva Botanical Gardens Edinburgh
Royal Botanic Gardens (yllä oleva kuva) on vähän kauempana keskustasta, mutta aivan loistava piknik-paikka sekä muutenkin mukava viheralue käveleskellä. Busseilla sinne pääsee helposti ja muistaakseni vain yksi isoista kasvihuoneista on maksullinen, vaikka ei tosin montaa puntaa.

National Museum of Scotland sijaitsee vanhan kaupungin tienoilla Chambers Streetillä ja on iso ja kattava museo Skotlannin historiasta ja nykypäivästä ja sisältää myös osastoja muista kulttuureista. Täysin ilmainen ja miellyttävä museo, jossa voi hyvin viettää sadepäivää.

2014-05-08_1399512565
Ilmaisia tai hyvin edullisia

Sandemans New Europe on valloittanut Eurooppan kaupunkeja mukavalla konseptilla; kattavilla, useamman tunnin mittaisilla opastetuilla, maksuttomilla kävelykierroksilla. Tosin oppaat odottavat (ja ansaitsevat!) tipin työnsä päätteeksi, mutta määrän saa itse valita. Sama firma järjestää myös maksullisia kierroksia, joiden avulla ilmaiset kierrokset ovat mahdollisia.

Hairy Coo Highland Tours suosii samanlaista systeemiä kuin Sandemans, mutta Hairy Coo tarjoaa päiväreissun ylämaille. Jälleen siis sama periaate, bussikierros on ilmainen ja kuski-oppaalle saa antaa tippiä niin paljon kuin haluaa. Kävin tällä kierroksella ja suosittelen kyllä ehdottomasti! Pääsee toki myös huomattavasti halvemmalla kuin kilpailijoiden vastaavilla reissuilla. Tämä kierros meni myös aivan eri reittiä kuin suosituimmat kierrokset, eikä matkan varrella tainnut tulla lainkaan bussilastillisia turisteja vastaan.

Budjettivinkkejä Edinburghiin
Scott Monument on korkea goottilaistyylinen torni Edinburghin pääkadulla, jota ei voi olla huomaamatta. Kaunis rakennelma itsessäänkin, mutta pienestä maksusta (taisi olla 3 puntaa viimeksi) pääsee kiipeämään portat ylös tornin huipulle maisemia ihailemaan. Sieltä saa etenkin todella hyviä otoksia Edinburghin linnasta. Portaikko on tosin hurjan kapea (ei voi edes ohittaa vastaantulijoita), joten en suosittele ahtaanpaikankammoisille.

Mistä sitten kannattaa maksaa?

Underground (ghost) tours

Edinburghin vanhankaupungin alla on verkosto katuja, huoneita ja kammioita. Lyhyesti sanottuna, nykyisen vanhankaupungin alla on toinen kaupunki, jonka päälle aikanaan rakennettiin nykypäivän Edinburgh. Tämä oli unohdettuna pitkän aikaa, mutta löydettiin uudelleen 80-luvulla ja nykyään kaupungin alamaailmaa pääsee tutkimaan lukuisilla kävelykierroksilla. Todella mielenkiintoinen elämys kävellä maanalaisessa kaupungissa, jonka kadut ja rakennukset ovat juuri samanlaisia, joiden alla tiedät käveleväsi!

2014-05-08_1399511840
Syömingit ja juomingit eli kahvilat ja ravintolat

Edinburghissa on paljon ihania kahviloita, joissa voi istuskella vaikka sitä hetkittäistä sadetta paossa. Kivoja ravintoloita on myös ympäri kaupunkia ja mielestäni näihin kannattaa käyttää matkakassaa ennemmin kuin moniin maksullisiin nähtävyyksiin. Edissä on niin paljon ilmaista nähtävää ja koettavaa, että päivän kiertelyn jälkeen on ihana tilata maittava illallinen tai nauttia lasillinen hyvää viiniä.

Omia suosikkipaikkojani, joita luonnollisesti suosittelen kaikille ovat kahvoiloista Chocolate Tree (123 Bruntsfield Place), Peter’s Yard Scandinavian bakery (Quartermile) ja opiskelukaverini Astridin omistama Brass & Copper (18 William St).

Ravintoloista suosittelen David Bann vegeravintolaa ja lisäksi Cockburn Streetillä (lausumisvinkki, Cockburn sanotaan ilman k-äännettä, eli ihan vain coburn ;)) on kaksi loistavaa paikkaa, meksikolainen ravintola jonka nimen olen autuaasti unohtanut ja sen lähellä oleva viinibaari Ecco Vino, josta saa myös ruokaa ja snackseja, mutta etenkin sitä viiniä.

 

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Teea May 8, 2014 - 6:02 am

Edinburgh on kaunis kaupunki. Ja tosiaan, sieltä löytyy paljon ilmaisia / edullisia tapoja viettää aikaansa.

Itse suosittelisin ehdottomasti tuota Arthur’s Seatia, pidin patikkaretkestä sinne todella paljon. Tässä on hyviä vinkkejä muutenkin!

Kiva lukea kokemuksistasi Highland Toursista, pari vuotta sitten harkitsimme tuota retkeä, mutta se jäi kokematta tai siirtyi hamaan tulevaisuuteen, en muista johtuiko päivämääristä vai mistä kun ei menty.

Me osallistuimme myös kauhukierrokselle, mutta siihen harmi kyllä vähän petyin. Oletan, että kierroksissa on eroja, joten ensi kerralla valitsen tarkemmin mihin menen.

Tuossa museossa pitää ensi kerralla käydä!

Reply
Annika May 8, 2014 - 8:09 am

Mä asuin aivan Arthurs Seatin lähellä, joten siellä tuli vietettyä kyllä paljon aikaa. Ihanan piristävä viheralue!

Noita kauhukierroksia on kyllä tosi monta ja varmasti taso vaihtelee. Mä menin muistaakseni Real Mary Kings Close kierrokselle ja se oli musta kiva ja ihan informatiivinen. Mutta monet kierrokset menee eri paikkoihin, osa holveihin ja osa sit tuonne underground kaupunkiin jne.

Ja ehdottomasti tuohon National Museoon, se on kiva paikka ja vasta uudistettu kans 🙂

Reply
Kea | Deep Red Blues May 8, 2014 - 12:29 pm

Edinburghiin haluan vielä joskus. Näyttää niin ihanalta nuo linnat ja vanhat rakennukset!

Reply
Annika May 8, 2014 - 6:04 pm

Hyvä hyvä! Ja noissa linnoissa ja vanhoissa goottityylisissä rakennuksissa on myös se hyvä puoli, että ne näyttää hyvältä ja tunnelmalliselta myös pilvisellä säällä tai vesisateella -Jos sattuu ettei paista ihan joka päivä 😉 Vaikka ei siellä oikeasti sada niin paljon kuin legendat kertovat.

Reply
Satu VW / Destination Unknown May 8, 2014 - 3:52 pm

Hmmmm… kovasti houkuttelee mutta tänä kesänä ei kyllä ehditä! Skotlantiin olisi ihan lähteä ajan kanssa niin että ehtisi viettämään aikaa kaupunkien ulkopuolellakin. Täytyypä miettiä reissua sinne vaikka ensi vuodelle… Ja komppaan Keaa, nuo linnat sun muut ovat upeita!

Reply
Annika May 8, 2014 - 6:06 pm

Vaikka Skotlanti onkin lähellä ja sinne voisi hyvin tehdä ihan vain kaupunkimatkan, olisihan se harmi jättää ihanat ylämaat koluamatta 🙂 Siellä niitä linnoja vasta piisaakin..!

Reply
glaa May 9, 2014 - 1:43 am

Ihana, ihana Edinburg! Olen halunnut sinne jo niin pitkään, että nyt täytyy kyllä ruveta katselemaan lentoja. Huippu postaus!

Reply
Annika May 9, 2014 - 8:08 am

Kiitos Nella! Ehdottomasti sinne vaan seikkailemaan, se on valokuvaajan haavepaikka 🙂

Reply
Marimente May 10, 2014 - 3:58 am

Ah, Edinburgh! Mulla on varmaan ikuisesti mielessä se muistikuva kun sillon hieman sateisena iltana jäin pois Princes Streetin pysäkillä ja ekana silmiin pisti Edinburghin linnan loistelias iltavalaistus. Ja sitten sä jo kiirehditkin vastaan! 🙂 Nuo maanalaiset kierrokset ois varmasti kiinnostavia, ehottomasti haluan sellaselle jos vielä tulee joskus käytyä Edissä!

Reply
Annika May 10, 2014 - 2:41 pm

Oi niitä aikoja 🙂 Tosin mä muistelen olleeni myöhässä ja etten muka millään meinannut löytää sua, mutta hyvä jos muistat vaan positiiviset puolet 😀

Reply
Sofia May 11, 2014 - 4:51 am

Edinburgh on ihana kaupunki ja tässä postauksessa oli muutamia kivoja, mulle uusia ideoita kaupunkiin kunhan sinne seuraavan kerran ehditään! Kiitoksia 🙂

Reply
Annika May 11, 2014 - 9:31 am

Huippua Sofia, että oli uusiakin ideoita! Edinburgh on kyllä aivan paras kaupunki 🙂

Reply
Satu May 22, 2014 - 2:33 pm

Edinburgh on Lontoon lisäksi suosikkikaupunki vietin siellä omat 40:set joku vuosi sitten. kuuden viikon päästä lennän työkaverini kanssa manchesteriin ja sieltä junalla Glasgowiin ja sitten onkin tie vapaa meillä on kahdeksan päivää aikaa selviytyä Edinburghiin paluulennolle… saahan nähdä mitä keksii tuona aikana.viski panimo kierroksia ja ….

Reply
Annika May 22, 2014 - 7:37 pm

Oi joi, olen kyllä vähän kade että pääset jälleen Edinburghiin 🙂 Ehdottomasti suosittelen käymään jollain viskikierroksella, ja tietty niitä linnojakin on tuolle alueelle siunaantunut..Oletkos jo käynyt Rosslyn Chapel-kappelissa, joka on Da Vinci koodista tuttu? Sekään ei ole kovin kauakana Edinburghista. Ja jos aikaa riittää, niin ne saaret siellä ylempänä Skotlannissa ovat upeita!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.