Tour du Mont Blanc vaellus

by Annika

Tour du Mont Blanc on yksi Euroopan tunnetuimmista pitkän matkan kävelyreiteistä. Noin 170km:n pituinen reitti kiertää Mont Blancin ylängön ympäri ja kokonaisuudessaan sen voi taittaa 10-11 päivässä, mutta myös lyhyemmät reitit ovat suosittuja. Meidän reitti oli 80 kilometriä viiden päivän aikana ja sisälsi upeita maisemia kolmen eri maan vaelluspoluilla.

Tässäpä muutamia vinkkejä samaa vaellusta suunnitteleville!

Sheep

Tour du Mont Blanc vaelluksen ajankohta

Reittimme varrella saimme ihailla monia Alppien huippuja, mukaan lukien Grand Combin (4314m) ja Euroopan korkein vuori Mont Blanc (4810m). Lisäksi silmää miellyttivät vihreät laaksot vuorten välissä, lukemattomat lehmät, lampaat, vuohet ja aasit sekä monet jäätiköt.

Alkukaudesta eli kesäkuun puolivälissä alueella oli aika hiljaista, mutta huippusesongin aikaan heinä-ja elokuussa tilanne on varmasti toinen. Tour du Mont Blancin vaelluskausi on sään takia hyvin lyhyt, pisimmilläänkin vain kesäkuun alusta syyskuun alkupuolelle ja jos korkeammat ja haastavammat reitit kiinnostavat niin vaelluskausi lyhenee kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun.

Näiden kausien ulkopuolella on syytä odottaa lunta ja epävakaata säätä; myös osa syrjäisimmistä majataloista on auki vain huippusesongin aikana.

Me
Vaellus on välineurheilua

Niin kuin kaikilla vaelluksilla, hyvät kengät ovat kaiken a ja o. Suurin osa Tour du Mont Blanc (TMB) reiteistä on hyväkuntoisia, mutta välillä tulee vastaan haastavampaa maastoa (kapean joen ylitystä kivien yli, kivikkoista polkua, irtokiviä jne), joten hyvä nilkkatuki kengissä on tarpeen. Muutaman virran ylityksen, mahdollisen lumen ja vesisateen vuoksi kenkien kannattaa olla vedenpitävät.

Tällä reissulla käytin ensimmäistä kertaa kävelysauvoja ja olin kiitollinen koko matkan ajan, että ne olivat mukana! Jatkuva ylämäki-alamäki reitti olisi ollut hyvin hidas ja polvia kuluttava ilman kävelysauvoja ja etenkin vesialueita ylittäessä ne olivat korvaamattomat. Tietysti on makuasia haluaako käyttää yhtä vai kahta, itse tykkäsin käyttää kahta koko ajan.

glacier
Suunnittele ruoat hyvin

Retkikeitin ja kuivamuona-tyyliset retkieväät toimivat todella hyvin lounaina. Matkan varrella olevissa kylissä ei välttämättä ole ruokakauppoja ja useasti majapaikat ovat joko syrjässä tai hyvin pienessä kylässä. Oman reittimme varrelle osui kaksi ruokakauppaa, joten olimme tyytyväisiä että olimme tuoneet retkikeittimen ja omat lounaat mukana.

Toki ostimme matkan varrelta hedelmiä, patonkeja ja muutakin purtavaa lisäksi aina kun se oli mahdollista. Kannattaa tosin huomioida, ettei retkikeittimen kaasuosaa saa tietenkään ottaa lentokoneeseen, mutta esimerkiksi Chamonixista niitä voi ostaa muutamalla eurolla.

Ruokateemassa pysyen, aamupalat majataloissa (kuten joka puolella tuolla päin Eurooppaa) ovat hyvin vaatimattomia ja koostuvat yleensä kahvista/teestä, valkoisesta leivästä ja muroista. Tämän vuoksi kannattaa satsasta lounaaseen ja snäkseihin!

lunch spot

Kartat ja kunto kuntoon!

Esimerkiksi Chamonixista ja monista muista alueen kaupungeista voi ostaa monenlaisia karttoja, joihin Tour du Mont Blanc on merkitty. Meillä oli mukana useassa paikassa myydyt kokoontaittuvat IGN kartat, jotka ovat todella isoja, mutta niissä on paljon hyödyllistä informaatiota.

Alpeilla vaeltamiseen ei välttämättä tarvitse olla himourheilija, mutta peruskunto on syytä olla kohdallaan, jotta jatkuvasta ylämäkeen kävelystä voi nauttia. Polviongelmaisella voi olla tukalat oltavat lukuisten pitkien alamäkien kanssa, olipa kävelysauvat mukana tai ei.

Itse kävin kuntosalilla noin kolme kertaa viikossa useamman kuukauden ajan ennen reissua ja sään salliessa aloin juoksemaan. Luulen, että omalla kohdallani juokseminen oli tehokkaampaa valmistautumista kuin salilla rehkiminen.

Upeita maisemia Tour du Mont Blanc vaelluksella
Alppien alueella kokonaisuudessaan on lukematon määrä eritasoisia vaellusreittejä, vaikka virallisen Tour du Mont Blancin reitit ovat jokseenkin rajatut yhteen tai kahteen reittivaihtoehtoon. Matkan varrella olevat kyltit ohjaavat joko sille viralliselle TMB reitille tai “TMB variante” eli vaihtoehtoiselle reitille, mikä yleensä tarkoittaa haastavampaa vaihtoehtoa.

Itsenäisten matkaajien kannattaa varata majoitukset etukäteen, sillä useimmat ovat pieniä ja vaeltajia on kesäaikaan paljon. Hinnat vaihtelevat majoituksesta riippuen, yleensä noin 40 Euroa dormeista ja melkein tuplaten kahden hengen huoneesta.

Photo of route mark on Tour du Mont Blanc
Yleisimmät vaelluksen aloituspaikat ovat Ranskan Chamonix tai Italian Courmayeur, jonka slogan on hauskasti “Mt Blancin aurinkoisempi puoli”. Italian korkein huippu on muuten Mt Blanc de Courmayeur, joka on noin 100 metriä matalampi kuin Ranskan Mt Blanc. Italialaisten mukaan tämä alue on kokonaan Italian puolella, kun ranskalaiset taas sanovat että tämä(kin) huippu on Ranskan puolella, tai tarkemmin sanottuna se on aivan maiden rajalla ja näin ollen molempien puolella (mutta kuitenkin aina vähän enemmän Ranskan puolella).

Voin siis suositella Tour du Mont Blancia lämpimästi, se oli aivan upea kokemus. Vähän jäi kaivelemaan ettei tullut koko ympyrää tehtyä, mutta ehkä se oli hyvä aloittaa iisimmin. Uusia vaelluksia on kyllä jo haaveissa Alpeille ja vähän muuallakin, joten vaelluskärpänen on kyllä puraissut!

Saattaisit tykätä myös näistä

12 comments

Annika July 11, 2014 - 4:05 am

Hyvä tietopaketti, tästä on näppärä lähteä suunnittelemaan omaa vaellusta sitten joskus 🙂

Reply
Annika July 11, 2014 - 7:02 am

Kiitos! Hahaa, sullakin on vaelluskärpänen pörräämässä ympärillä 😉

Reply
Annika July 14, 2014 - 5:58 pm

Joo, niin on 😀 Nuorempana tuli partiolaisena vaellettua enemmänkin, Karhunkierrosta ja Ahvenanmaallakin, mutta nyt on päässyt muutama vuosi kulumaan ilman mitään kunnon metsäreissuja 🙂

Reply
Annika July 14, 2014 - 6:05 pm

Mäkin olen joskus nuorempana käynyt jossain Kuusamon suunnilla Karhunkierroksen maisemilla, mutta en tietääkseni ainakaan itse Karhunkierroksella. Se olisi ihan kiva sekin..ilman itikoita 😉 Ahvenanmaalle haluan pyöräilemään!

Reply
Jenni July 16, 2014 - 9:20 am

Hei kiitos että kirjoitit näistä! Vaikka nyt on vaelluskuviot joksikin aikaa selvillä, niin eiköhän tännekin jossain vaiheessa tule lähdettyä, ja kiva tietää enemmän aiheesta. Pari kyssäriä:
– kuinka kevyillä repuilla selvisitte?
– tarvitsiko reissuun makuupussia, vai tulivatko lakanat aina hotellin puolesta?

Nuo kuvat ovat aivan upeita.

Reply
Annika July 16, 2014 - 3:22 pm

Hei hyviä kysymyksiä ja kiitos kommentista! Enpä tullut ajatelleeksi, että näitäkin voisi mainita. Meidän reput painoi ehkä noin 5-6 kiloa eli ei paha ollenkaan. Mä kannoin aina mukana 3 litraa vettä ja joinkin melkein joka päivä kaiken, joten loppupäivästä oli huomattavasti kevyempi reppu! Repussa kulki lounaat ja sadevaatteet ja naposteltavat. Meidän muut tavarat siirtyivät siis isommissa laukuissa majoituksesta toiseen auton voimalla.

Makuupussia ei tarvinnut, koska majoituspaikoissa oli aina liinavaatteet, tyynyt ja huovat tarjolla. Koska se ei nyt kuitenkaan ole kaikkein hygieenisin tapa (liinavaatteita ei vaihdeta joka matkaajan jälkeen) suosittelen ..ehh..sleeping bag lineria, eli siis sellaista ohutta makuupussia, joka on tarkoitettu käytettäväksi tietenkin makuupussissa. Tämä oli tosi kätevä, menee pieneen tilaan ja kesällä varmasti käyttäisin telttaillessa tätä paksun makuupussin sijaan.

Reply
Anna March 1, 2015 - 2:29 pm

Hei! Mielenkiintoinen blogi sinulla 🙂 Osaatko neuvoa, mistä saisi (ostaa) kunnollisia maastokarttoja merkittyine vaellusreitteineen? Tarkoitan siis Alppien aluetta sekä yleensäkin mielenkiintoisia patikointireittejä Euroopassa. Mieleni tekisi lähteä johonkin omatoimireissuun, mutta kunnon karttoja ei oikein näy missään, joten on vaikea päättää mihin menisi ja sitäkin vaikeampi suunnitella matkaa. 😀

Reply
Annika March 1, 2015 - 2:45 pm

Kiitos Anna, kiva kuulla että tykkäät 🙂 Meillä oli tuolla TMB:lla IGN kartat (kaksi kipaletta), joihin on merkitty vaelluspolut. Nämä on just niitä tosi isoja kokoontaittuvia maastokarttoja, mutta tosi hyödyllisiä. Näitä voi ostaa esim Chamonixista ja taatusti muistakin alueen liikkeistä (siis ihan kioskeista tai sporttiliikkeistä, hyvä ettei ruokakaupastakin) paikan päältä. Nyt googlasin ja näkyi esim Akateemisen kirjakaupan sivuillakin olevan Mt Blancin kartat myynnissä 18 euron hintaan, paikan päällä oli muistaakseni 10-15e. Tuo TMB on myös melko hyvin merkitty viitoilla, mutta toki kannattaa kartta olla apuna. Toinen ilmeisen hyvinmerkitty reitti, jonka haluaisin itse tehdä on Ranskan Chamonixin ja Sveitsin Zermatin välillä, reitti alkaa vähän samalla tavalla kuin TMB mutta jatkaa sitten kuitenkin tietty pidemmälle Sveitsin puolelle.

Reply
Euroopan parhaat vaellusreitit | Tarinoita Maailmalta May 29, 2017 - 11:57 am

[…] Alppien reissun jälkeinen vaelluskuume voi edelleen oikein paksusti ja mieli harhaileekin jo kovasti monille uusille reiteille. Halusin koota Euroopan parhaat vaellusreitit listan, sillä Euroopassa etenkin on todella kattava verkosto vaelluspolkuja, joita voi tehdä itsenäisestikin. GR reitit (Grande Randonnee = great walk ranskaksi) kattavat monta Euroopan maata ja esimerkiksi Ranskassa yksistään on 60,000km näitä merkittyjä polkuja. […]

Reply
Matkailualan työt – Mitä ne oikeasti ovat? | Tarinoita Maailmalta October 21, 2017 - 9:26 pm

[…] Tekemällä saman matkan itse, työnantajan kustantamana tietysti. Minä kävin tekemässä viikon vaelluksen Alpeilla ja risteilymatkan […]

Reply
Tour du Mont Blanc - vaeltajan opas - Tarinoita Maailmalta October 12, 2019 - 9:21 pm

[…] aiemmin kirjoittanut vinkkejä mm. parhaasta ajankohdasta, varusteista jne Tour du Mont Blanc vaellus-postauksessani ja nyt haluan kertoa vähän yksityiskohtaisemmin itse reitistä ja kuinka suunnitella se […]

Reply
Matkailumarkkinointia drinkkien äärellä eli työmatka Arizonaan - Tarinoita Maailmalta February 16, 2020 - 7:10 pm

[…] voivat olla mitä mielenkiintoisimpia. Olen ennen kertonut työmatkoistani mm. Etelämantereelle ja Mont Blancille, joista jälkimmäinen oli tosin niin sanottu fam trip eli tutustumismatka, joka ei nyt hirveästi […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.