Matkailumarkkinointia drinkkien äärellä eli työmatka Arizonaan

by Annika

Matkailualalla työmatkat voivat olla mitä mielenkiintoisimpia. Olen ennen kertonut työmatkoistani mm. Etelämantereelle ja Mont Blancille, joista jälkimmäinen oli tosin niin sanottu fam trip eli tutustumismatka, joka ei nyt hirveästi työtä ollut paikan päällä. Olen myös reissannut työn puolesta täällä Kanadassa kehittämässä uusia aktiivilomapaketteja Nova Scotiassa ja Brittiläisessä Kolumbiassa. Nyt kun oikein mietin, niin olinhan myös Halifaxissa usein kokouksissa ja kirjaimellisesti laivan lastauspuuhissa.

Syksyllä kun sain tietää, että mulla olisi tulossa työmatka Arizonaan helmikuussa niin tein kyllä pienen happy dance– tanssin, koska pienikin breikki Ottawan -20 asteesta Arizonan lähes +20 asteen lämpötiloihin on tervetullut. Tämä työmatka oli täysin uudenlainen itselleni,  koska pääasiallisena tarkoituksena oli Ottawan markkinointi nimenomaan kokous-ja businessmatkakohteena amerikkailaisille järjestöille.

Edelliset postaukseni matkailualan töistä on otettu hyvin vastaan ja saan aina aika ajoin kyselyitä matkailualan töistä, niin ajattelin kertoa miltä näytti tämä työmatka matkailumarkkinoinnin puitteissa. Jos matkailualan työt kiinnostavat, niin kannattaa lukea myös edelliset Töissä Matkailualalla ja Matkailualan työt -mitä ne oikeasti ovat postaukset!

Eri kaupunkien matkailumarkkinointia toteutetaan monille tuttujen organisaatioiden toimesta. Olet varmasti kuullut esim. Visit Britain, Visit Finland, Visit Scotland, Tourism Australia organisaatioista, kenties olet niihin jo tutustunut omia lomiasi suunnitellessa. Nuo yllämainitut nyt sattuivat olemaan maita, mutta myös siis kaupungeilla on näiden alla toimivia matkailunmarkkinointiorganisaatioita, kuten oma työpaikkani Ottawa Tourism. Täällä Kanadassa ainakin kaupungit työskentelevät usein yhdessä Destination Canadan eli koko Kanadan markkinointiorganisaation kanssa ja näin oli myös tällä työreissulla.

Hauska fakta muuten tähän väliin, että sekä valtiolliset että kaupunkien markkinointiorganisaatiot käyttävät aika paljon resursseja nimenomaan businessmatkailun houkuttelemiseksi, sillä erilaiset konferenssit ja isot kokoontumiset tuovat kohteille paljon enemmän rahaa kuin niin sanotut vapaa-ajan matkailijat. Työskentelen nyt eka kertaa businessmatkailun parissa ja siinä on ollut paljon opittavaa!

Tällä reissulla siis ideana oli markkinoida Ottawaa ja Kanadaa muutaman muun Kanadan kaupungin ja Destination Canadan kanssa. Kanada oli siis yksi sponsoreista (mm. Havaijin ja muutaman Yhdysvaltojen kaupunkien ohella) 4-päiväisessä insinööri-ja tiedejärjestöjen johtajatason konferenssissa. Eri kaupungit sitten sponsoroivat aamupaloja, lounaita, taukoja tai iltatapahtumia ja toivat näillä huomiota näihin kohteisiin kokouskohteina. Kaikki konferenssiin osallistuneiden järjestöjen edustajat siis järjestävät useita vuosittaisia omien alojen konferensseja, joita meidän tiimi haluaisi houkutella Kanadaan.

Mä järkkäsin iltatapahtuman yhdessä Montrealin kanssa ja se oli kyllä hauska tapahtuma vaikka itse sanonkin! Muut kaupungit kun sponsoroivat aamupaloja jne, niin meillä oli se etu että meidän tapahtuma oli paljon vapaamielisempi, drinkkejä oli tarjolla ja muutenkin tunnelma oli hieman eläväisempi kuin vaikka lounaalla. Illan teemana olikin mixology ja sekä Ottawan, että Montrealin signature drinkkejä oli tarjolla, lisäksi tarjosimme osallistujille meidän kaupunkien teemaan liittyviä ja brändättyjä suklaita (vaahterasiirappiviskisuklaata tarkemmin sanottuna :D) ja cocktail sekoittimet. Taustalla pyöri molempien kaupunkien promovideot ja lisäksi koko Kanada-tiimi oli mukana edustamassa ja verkostoitumassa.

Periaatteessa tuo parin tunnin mittainen tapahtuma oli mun 5-päiväisen reissun tärkein osa, mutta toki olin itsekin auttamassa muiden Kanadan kaupunkien järjestelyjä. Mukana meillä olis siis lähes kaikki isoimmat kaupungit eli Quebec City, Montreal, Ottawa, Toronto, Calgary ja Vancouver. Näiden sponsoroitujen tapahtumien aikana oli hyvä jutella konferenssin osallistujien kanssa heidän busineksistään ja samalla tuoda Ottawaa esille, jos se vaikutti sopivalta kokouskohteelta. Sponsoroitujen tapahtumien ulkopuolella sitten saimme vapaavalintaisesti osallistua itse konferenssiin, tosin osa aiheista meni aivan omien intressieni sivuun ja jätin suosiolla välistä mm. toimitusjohtajien työsopimuksia käsittelevän paneelin.

Tosin toinen niin sanottu “päätapahtuma” mun kannalta oli koko Kanadatiimin järkkäämä golftapahtuma noin 20 etukäteen valikoidulle henkilölle. Nämä henkilöt oli siis valikoitu lähinnä sen mukaan, kuinka paljon potentiaalia niillä olisi pitää kokous Kanadassa tulevaisuudessa, sekä tietty eri kaupungit sai kutsua mukaan tuttuja. Tämä olikin vallan hauska ja tässä tapahtumassa kukaan ei tainnut “puhua bisnestä” vaan meillä oli kaks golf ohjaajaa opettamassa miten parantaa lyöntiä tms. ja siinä hyvin rennossa tunnelmassa maisteltiin tacoja ja viiniä golfkentällä ja juteltiin mukavia. Nyt kun ollaan vähän jo tuttuja, niin he ainakin tietävät kehen ottaa yhteyttä, jos kokous Kanadassa alkaakin kiinnostamaan.

Tapahtumapaikkana meillä oli golf resort, jossa siis kaikki yöpyivät ja jossa kaikki kokoukset, ruoat ja tapahtumat olivat. Tämä oli kiva, koska siinä oppi helposti tuntemaan ihmisiä vähän enemmän, kun niitä näki koko ajan suht pienessä resortissa. Työn lisäksi kerkesin käydä vähän tutkimassa Tucsonia, tosin se kaupunki ei kyllä hirveesti matkakohteena vakuuttanut! Löydettiin myös Kanadatiimin kanssa loistava meksikolainen ravintola, jossa käytiin syömässä ja tutustumassa toisiimme myös, koska mukana oli pari uutta tyyppiä, itseni mukaan lukien.

Tässä siis ihan pieni katsaus siihen millaista matkailumarkkinointi voi olla, etenkin kun puhutaan siis matkakohteiden markkinoinnista. Itse en esimerkiksi vuosi sitten tiennyt, että tällaistakin markkinointia tehdään! Siksipä halusin jakaa, jos siellä ruudun takana on vaikka joku, joka miettii matkailualalle lähtemistä, tai kenties on jo matkailualalla töissä. Anyways, kysymyksiä saapi esittää jos on jotain mielen päällä matkailualan opiskelusta tai työskentelystä matkailun parissa!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.