Askel kanadalaisuuteen: Ajokortti

by Annika

Pahoittelut hetkellisestä radiohiljaisuudesta! Olen ollut stressaantunut, tuskaantunut ja huojunut huikean itseluottamuksen ja syvän epätoivon välillä. Syynä tähän on ollut niinkin yksinkertainen asia, kuin autolla ajaminen. Kyllä juu, ajokorttihan on ollut sen 10 vuotta jo, mutta Kanadassa se ei pelkästään riitä paikallaisen ajokortin hankintaan vaan tässä piti mennä lähestulkoon takaisin autokouluun.

Aloitetaanpa ihan alusta, eli siitä miksi edes tarvitsen koko ajokortin, kun en edelleenkään omista autoa enkä ole ikävä kyllä ostoaikeissakaan. Nyt kun työnkuvani vaihtui vähän liikkuvampaan rooliin, sisältää se myös autoilua. Vaikka suomalainen kortti löytyy, ei sillä saa Ontariossa ajaa kuin 60 päivää maahan saapumisen jälkeen ja noh, minä olen ollut täällä jo reilun 1000 päivää, eli ei aivan mahtaisi mennä poliisisedälle läpi. Kansainvälinenkään ajokortti ei kelpaa kuin tuon 60 päivää, joten oli vaihtoehdot vähissä.

Loogisuuden irvikuva on muuten se, että esimerkiksi Australialaisen tai brittiläisen ajokortin haltijat saavat vaihtaa ajokorttinsa kanadalaiseen ilman mitään tietotestejä tai koeajoja. Huomautettakoon tähän väliin, että edellä mainituissa maissa ajetaan täältä katsottuna väärällä puolen tietä eikä kummassakaan maassa tarvitse osata talviajoa. Suomalaiset, me lumipyryssä, pakkasessa ja pimeydessä ajamaan oppineet rallikansan perilliset emme suinkaan saa kanadalaista ajokorttia suomalaista 50 vuotta voimassa olevaa korttia vilauttamalla, vaan täytyy mennä testien kautta.

Fall tree

Tähän liittyy monta eri skenaariota riippuen siitä kauanko kortti on ollut voimassa ja niin edelleen, mutta minä pääsin onneksi nopeimman kautta. Ensin piti tehdä kirjallinen testi, olikohan siinä nyt 40 kysymystä ja ne oli ihan perusjuttuja; liikennemerkkejä ja ajamisen sääntöjä. Suurin osa tietysti oli samanlaisia kuin Suomessa, mutta tässä vaiheessa voin tunnustaa, että jokunen liikennemerkki oli ehkä unohtunut. Tosiasiahan on se, että vaikka minulla on ollut ajokortti 10 vuotta, olen asunut niistä 7 ulkomailla autottomana ja näin ollen ajanut hyvällä tuurilla kaksi kertaa vuodessa noiden vuosien aikana…minun pienessä liikennevalottomasa kotikaupungissa tietenkin. Oulu oli eiliseen asti huikein ajokokemukseni, siellähän on ainakin kaksi kaistaa samaan suuntaan ja liikennevalojakin joka kulmalla!

Kirjallinen koe meni läpi kahdella virheellä, molemmat liittyivät paikalliseen ajokorttikäytäntöön eli esimerikiksi montako alle 19-vuotiasta alle 21 vuotias G1 tai G2 luvan haltija saa kuljettaa aamu kahden ja kuuden välillä. No pirustako minä tiedän? Enkä tiennytkään, mutta eipä se haitannut. Hyvin muistin kuitenkin, että vilkut päällä olevien koulubussien eteen ja taakse pitää pysähtyä, oikealta saa ohittaa kun on monta kaistaa samaan suuntaan ja että punaisista valoista saa kääntyä oikealle, ellei niin ole erikseen kielletty.

Seuraavaksi oli vuorossa sitten se ajokoe. Sain skipata yhden kaupunkiajoa mittaavan ajokokeen, minkä kanadalaiset joutuvat tekemään korttia hankkiessaan. Kanadalaisen ajokortin hankkiminen alusta asti vie muuten vähintään 20 kuukautta, aivan käsittämätöntä! Ja autokoulu on täysin vapaaehtoinen juttu, on aivan hyväksyttävää, että joku (vanhempi, naapuri, joku tuttu) jolla on ollut ajokortti yli 4 vuotta opettaa 16-vuotiaan teinin ajamaan autoa. Pakollisista teoriatunneista ei ole täällä kuultukaan! Mutta siis takaisin aiheeseen, sain siis lähteä suoriltaan tekemään lopullista ajokoetta, jossa mitataan lähinnä maantieajoa, kaistojen vaihteluja ja sen sellaisia.

Falls

Tästäkös se stressin pukkasi! Ensimmäinen ongelma oli yksinkertainen: minulla ei ole autoa. Ajokokeen järjestävä Drive Test Centre ei tarjoa autoa kokelaille. Mietin, että no jospa vuokraan auton, mutta sitten tuli eteen ongelma #2: Kirjallisen testin maanantaina suoritettuani sain G1-ajokortin, joka antaa luvan ajaa autoa, mutta ei yksin vaan ainoastaan jonkun kanssa. En voisi siis yksin ajaa testikeskukseen vuokra-autollani. Pahus. Looginen ratkaisu olisi tietysti parempi puoliskoni Adam, joka onkin itse asiassa opettanut montaakin kokelasta ajamaan, mutta senpä piti olla kokeessa yliopistolla samaan aikaan testini kanssa. Argh!

Seuraavaksi suosin Vuosi Kanadassa-blogin Maarian vinkkaamaa keinoa ja otin yhteyttä yhteen paikalliseen ajokouluun. Tiistai-iltapäivänä oli aika tiukilla löytää ketään, joka olisi ollut vapaana torstai-aamuksi kuskaamaan minut testikeskukseen ja lainaamaan autoansa, mutta halleluja tai siis allah sentään kun löysinkin pakistanilaisen Aswanin (naishenkilö muuten, luulin ihan että kyseessä oli mies jostain syystä), jolla ei ollut vielä oppilasta torstai-aamuksi. Autokoulut toimivat täällä aivan täysin erilaisella periaatteella kuin Suomessa, mutta en mene siihen sen tarkemmin, vaan vakuutan että kaikki hoitui ihan laillisesti ja paikallisittain normaalilla kaavalla. Aswan lupautui testipäivän opettajakseni ja koska ajotestini oli oli 9:35 sovittiin, että hän tulee hakemaan minut aamu kahdeksalta testipäivänä, sillä $125 hintaan kuului tunnin mittainen ajotunti + auton laina testiin. Tiistai-iltana vielä yhdeksän aikaan juteltiin Aswanin kanssa puhelimessa, että josko kuitenkin olisi hyvä ottaa yksi lisäajotunti, kun viime ajokerrasta on aikaa (en tosin tätä sanonut). No ok, miten olisi 7:30 keskiviikkoaamuna? Öö..ok. Kerrankos sitä herää kukonlaulun aikaan autoilemaan.

Pumpkinettes

Keskiviikkoaamu koitti, arabiankielinen musiikki pauhasi ja Aswan selitti kaiken mahdollisen tulevasta kokeesta samalla kun minä koetin muistaa miten autolla ajetaankaan. Kaistojakin oli enemmän kuin yksi per suunta, mihin olin tottunut Suomessa. Tunnin jälkeen olin kiitollinen, että olin ottanut ajotunnin, mutta epävarma siitä mikä itse testin tulos olisi, Aswanilla kun oli huomautettavaa aika monesti. Ja voin muuten sanoa, ettei sen huomautukset olleet mitenkään hienovaraisia. Enemmänkin tyyliin “NO NO NO, why you do that! Not like that! Now watch where you’re going…”

Se hyvä puoli Aswanista (ja netin keskustelupalstoista) oli, että tiesin 95% varmuudella mikä tulisi olemaan ajokokeen reitti. Google Mapsin avulla kävin reittiä läpi klikkaus klikkaukselta, kunnes se alkoi tuntua tutulta. Torstai-aamuna ajoimme Aswanin kanssa reitin läpi kaksi kertaa ja lopulta tuntui, että ehkä se tästä kuitenkin sujuu, kunhan muistan olla ajamatta liian nopeasti, liian hitaasti ja katsoa peileihin joka viides sekunti. Ajokokeen testaaja oli lyhytsanainen mies, eikä koko matkan aikana juteltu muuta kuin “when it is safe to do so, switch lanes to the left and then back to the right”, “at the end of the road, turn right” ja niin edelleen. Jännittihän se, mutta lopputulos oli että läpi meni! Mahtui siihen sekaan virheitäkin, mutta ei mitään vakavaa. Liian hitaasti mukamas käännyin punaisista valoista oikealle (vihreän valon odottaminen olisi tiennyt hylkäystä). Tuntui jotenkin väärältä, eihän Suomessa saa kääntyä punaisista oikealle? Niin harvoin olen kyllä edes liikennevaloissa ajanut aiemmin, että en menisi varmaksi sanomaan!

Eli stressivoittoinen viikko ja vähän reilu on takana, luojan kiitos se on nyt tämäkin prosessi ohitse ja taas olen yhden askeleen lähempänä kanadalaistumista. Ja nyt tiedätte tekin kanadalaisen autoilun saloja, tulihan tuossa näköjään aika pitkäksi runoiltua! Kertokaapas te vuorostaan, ajatteko ulkomailla reissatessa autoa vai jätättekö suosiolla autoilun muille?

Niin ja kuvina viime viikkojen syksyn merkkejä! Lämpötilat on takaisin 20 asteen tienoilla ja reilusti ylikin, mutta niin se vaan syksy tulee tännekin.

Saattaisit tykätä myös näistä

17 comments

Jenni Manninen September 25, 2014 - 11:49 pm

tohon punasella oikealle tuttuu ja kohta et Suomessa millään jaksais oottaa 😉 mikä mua vieläkin ahistaa että ihan kumpi vaan kaista voi loppua, kun suomessa oikea on pää kaista ja jos on useampi kaista se vasempi loppuu, mutta täällä taas aika usein se on nimenomaan vasen… ja inhoan 3-way tai 4-way stop risteyksiä, huoh kenen vuoro mennä? tosi epäloogista haha.

Reply
Annika September 26, 2014 - 7:59 am

Hah, ok eli sitten kun menen Suomeen niin en käänny punaisista oikealle…:D Joo mua kans ihmetytti, kun tuli pari noita ‘kaista loppuu’- kohtia ja oli aivan epäloogista… 4 way stop oli mukana tässäkin testissä ja se tuntuu mulle jo ihan normaalilta, kun pyöräilen yhen läpi monta kertaa viikossa 😀 Pitää vaan kattoa kuka sieltä ekana on viivalla..

Reply
Soile September 26, 2014 - 4:23 am

Onnittelut ajokortista! Jos mun pitäis tehdä joku teoriakoe tässä yks kaks, ni en kyllä tiedä läpäisisinkö 😉

Ja tosta oikealle kääntyminen punaisella. Vaikka en itse täällä Saudeissa (tietenkään) aja, paitsi suljetulla asuinalueella, niin olen niin tottunut siihen että punaisella saa kääntyä oikealle kun ei ole liikennettä, että kaksi kertaa menasin tehdä sen tänä kesänä Suomessa! Että vois se sääntö olla Suomessakin 🙂

Reply
Annika September 26, 2014 - 8:01 am

Kiitos Soile! Minusta tuntuu, että Suomessa on jotain eri merkkejä vielä, joten katotaan osaanko sitten nyt enää Suomessa ajaa! Tää punaisista oikealle kääntyminen on kai sitten ihan suosittua maailmalla! Jännää…:)

Reply
Laura/My post-University life September 26, 2014 - 4:42 am

Apua, kuulostaa kamalan monimutkaiselta! Mutta silti vahan nauratti sun kertomusta lukiessa 🙂 Onnittelut kuitenkin ajokortista, hyva homma! Briteissa saa ajaa EU-kortilla niin pitkaan kun haluaa, ja kun poikaystavalta loytyy auto niin pitkilla matkoilla vuorotellaan ajovuoroja, mutta muuten en kylla kovin mielellani vielakaan rattiin mene vaikka Suomessa rakastankin ajaa autoa….Ehka viela rohkaistun enemman joku paiva 🙂

Ja muuten, en ma varmaan enaa edes lapaisi suomalaista teoriakoetta, olen varmaan unohtanut puolet liikennemerkeista sun muista saannoista 😀

Reply
Annika September 26, 2014 - 8:02 am

No monimutkaista se kyllä olikin 😀 Luojan kiitos Briteissä saa ajaa EU-kortilla, jos tulee joskus sinne muutettua vielä niin en taatusti käy uudelleen ajokoulua läpi!! Tosin vasemmalla puolen ajaminen on aika hurjaa sekin..Mutta tottunee sitä siihenkin. Muistan aina kun olin ollut pidempään pois Briteistä, olin ihan sekaisin liikenteen kanssa 😀

Reply
Maarit Johanna September 26, 2014 - 5:27 am

hyi miten stressaavaa, onneksi se on jo ohi! Itse suoritin oman korttini Sodankylässä ja voi kyllä olla tyytyväinen että nekin muutamat stop-risteykset ja yhdensuuntaiset muistaa ulkoa kun niitä ei paria kolmea enempää ole. Nelikaistaisella tiellä menisin sekaisin 😀 Helsingissä ajanut vain kerran arkiyönä lentokentälle ilman muuta mainittavaa liikennettä ja sekin oli kamalaa. Ehkä hengailen vain sellaisissa piireissä sitten jossa muilla olisi ajokortti. Onnea sinulle! 🙂

Reply
Annika September 26, 2014 - 8:05 am

Onneksi se on todellakin ohi ja onneksi on perjantai..Ahh. Eniten mua stressaskin se, etten tunne näitä Ottawan teitä juuri ollenkaan muuta kuin omalla alueellani! Eri asiahan se olisi, jos olisi tuttuja reittejä ja niin edeleen. Hahah, mäkin olen tähän asti vain jättänyt autoilun muille, mutta nyt ei taida olla enää syytä tehdä sitäkään 😀

Reply
Maaria September 26, 2014 - 6:47 am

Onnittelut kortista! Jännä, että sulle tuli samanlainen romahdus omiin taitoihin uskomisessa. Ehkä noilla ajo-opettajilla on vaan toooodella epäpedagoginen tyyli. Itsekin kuitenkin työajoa tullut ihan jonkun verran (yhtenäkin kesänä yli 10 000 km), niin jotenkin kuvitteli osaavansa ajaa. Montako virhettä sulle tuli ajokokeessa? Mulla tais olla 13 niitä pikkuvirheitä, mitä sais olla vissiin 30. Ja toi mitä Jenni sanoi oikealle kääntymisestä punaista päin: on miehen kanssa harkittu lakialoitteen selvittelyä, että sen sais Suomeenkin, ois vaan niin kätevää.

Reply
Annika September 26, 2014 - 8:11 am

Kiitos Maaria! Tämä mun opettaja oli kaukana rauhallisesta loogisesta opettajasta 😀 Vissiin vähän kuka vaan voi sertifioitua ajo-opettajaksi ja olla jonkun autokoulun listoilla..Mielenkiintoinen tapaus joka tapauksessa 😉

Mulla oli 8 virhettä, niitä pieniä nimenomaan kans. Just käännyin liian hitaasti risteyksessä ja jossain vaiheessa menin liian nopeaa, hätästoppi ei ollut 30cm reunuksesta ja niin edelleen. Mun opettaja sai mut menettämään uskon mun parallel parkkeeraukseen ihan kokonaan, kun se alkoi hössöttämään. Harjoteltiin sitä varmaan 5 kertaa testiaamuna ja aina oli jotain persiillään. Kun sain itse testissä sen tehdä itsekseni, se meni just oikein 😀

No tuo punaisista kääntyminen on näköjään suosittua 😀 Kai siitä hyötyä on ja helpottaahan se liikennettä varmasti. Ei muuta kuin lakialoitetta menemään 😉

Reply
reissuesa September 26, 2014 - 1:50 pm

Olen opettanut pikkuveljen ja siskon ajamaan opetusluvalla, parempi ajajia niistä tuli kuin minusta :). Teoriat lukivat itse kirjasta. Opettelin ajamaan moottoripyörällä Thaimaassa ja vuokrasin siellä muutaman kerran moottoripyörän tai skootterin. Intiassa kävin moottoripyörällä katsomassa Taj Mahalin.

Reply
Annika September 26, 2014 - 7:46 pm

Joo ei siihen näköjään autokoulua tarvita tuohon autolla ajamiseen..! Moottoripyörällä ajamisen opettelu Thaimaassa kuulostaa aika hurjalta 😀

Reply
Marimente September 28, 2014 - 12:41 pm

Voi kuulostaa kyllä harvinaisen monimutkaselta ja etenkin pitkältä prosessilta tuo kanadalaisen ajokortin saaminen. Onneksi olkoon siis! 🙂

Mullahan ei muuten myös ole täällä Etelä-Suomessa tullut kertaakaan ajettua autolla, enkä kyllä haluaisikaan vapaaehtoisesti ainakaan Helsingin keskustassa ajella. Kajaanin kaupunkiajosta selviän vielä just ja just, ja sitäkin on tullut harrastettua muistaakseni viimeksi joulun tienoilla..ups. Ois hyvä pitää ajotaitoa yllä kun kerran semmoinen on joskus (muinoin) hankittu! 🙂

Reply
Annika September 28, 2014 - 12:47 pm

No oli se kyllä aika prosessi, luojan kiitos se on nyt ohi! Todellakin kannattaa pitää ajotaitoa yllä, niin ei tule kauheaa kammoa 😀

Reply
Sanna October 3, 2014 - 5:34 am

Moikka, kiva oli taas lueskella sun blogia 🙂 Jotenkin pisti silmään toi 60 päivän raja kun eikös se ole Ontariossa 90 päivää oman maan kortilla ja jos ei asu pysyvästi niin 90 päivän jälkeen kansainvälisellä kortilla määrittelemättömän ajan? http://www.ontario.ca/driving-and-roads/drive-ontario-visitors

Itsehän sujuvasti vuoden ajoin Kanadassa kansainvälisellä kortilla kun päätin että vuoden työlupa ei ole pysyvää asumista vaan menee “visiting” kategoriaan 😛 Se tietty on aikamoista sääntöjen taivuttelua enkä tiedä olisiko poliisi ollut samaa mieltä.

Reply
Annika October 3, 2014 - 7:59 am

Moikka Sanna, kiva kun kommentoit! Saatat muuten olla oikeassa tuosta 90 päivän rajasta – Olipa kummin tahansa, mulla se oli jo reilusti ylittynyt 😀 Luulen, että mun selitys ei ehkä olisi mennyt läpi, mutta sullahan oli selvästi väliaikainen tilanne, kyllä minä olisin ainakin uskonut sua 😉 Onneksi et ilmeisesti kuitenkaan joutunut mitään todistelemaan 🙂

Reply
Kea | Deep Red Blues March 3, 2015 - 2:22 am

Nyt vasta luin tän postauksen! Hauska kokemus sinänsä, vaikka onhan se nyt ihan järjetöntä ajaa kortti uusiksi kun Suomessa on kuitenkin niin asianmukaista opetusta autokouluissa. Jouduin aikanaan itsekin ajamaan kortin uusiksi Alaskassa. Siinä vaiheessa mulla oli myös ollut kortti yli kymmenen vuotta, mutta DMV:n työntekijä huomautti silti minulle vaihdekepin ja kytkimen käytöstä, että miksi teet noin ja miksi noin, vaikka eihän kukaan Jenkeissä manuaalilla edes aja, saatika osaa! Tuntui ihan absurdilta. Meillä oli kuitenkin manuaalivaihteinen Subaru ja sillä oli selvittävä. Ajokoe meni lopulta ihan hyvin, kytkinhuomautusta lukuunottamatta… mutta teorian jouduin käymään kaksi kertaa, sillä opusta lukematta ei koetta päässyt mitenkään sukkana läpi. Testissä kysyttiin jopa tarkoista vakuutussummista, joista minulla ei silloin ollut minkäänlaista hajua (enkä muista enää). No luin sen pienen läpyskän kertaalleen ja heti meni läpi… kortti on valitettavasti jo mennyt vanhaksi, enkä enää saa uusittua kun jouduin luopumaan Green Cardistakin Suomeen muuton jälkeen. Mutta olipahan kokemus. 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.