Pohjois-Amerikan parhaat vaellusreitit

by Annika

Kanada ja Yhdysvallat ovat loistavia ulkoilukohteita ja molemmat maat tarjoavat upeita vaelluspolkuja. Listasin muutamia kiinnostavan kuuloisia vaellusreittejä, jotka usein keikkuvat maiden parhaiden vaellusten joukossa ja toki mielelläni näitä itsekin talsisin aika montaa. Monet näistä ovat todella pitkiä, mutta on hyvä muistaa että näistä reiteistä voi tietysti patikoida vain osan. Toki kuukausien pitkän matkan vaelluksessakin on oma viehätyksensä, mutta ihan niin villejä suunnitelmia ei vielä ole! Kuvituksena omia kuvia Pohjois-Amerikan vaellusreiteiltä, tosin ei näiltä mainituilta poluilta.

Rim to Rim to Rim Grand Canyon, Arizona

Grand Canyonin maailman luokan maisemat tarjoavat myös maailmanluokan vaellusreitin. Tätä reittiä ei pidä sekoittaa lyhempään ja helpompaan Rim to Rim patikointiin, joka on aivan eri luokassa ja myös suosittu juoksureitti. Rim to Rim to Rim tarjoaa seuraavan yhdistelmän: korkean paikan vaellus, kuumuus, aavikon kuiva ilma, nestehukka, yli 3km korkeuseroa, kahdenkymmenen asteen lämpötilan vaihtelut ja epävakaat polut. Itseäni tämä yhdistelmä ei juuri houkuttele, mutta hard core trekkaajien keskuudessa tämä reitti on yksi suurta kunnioitusta herättävä. Ja mikä tekee tästä reitistä kaikkein pelottavimman? Sitä ei voi lopettaa kesken. Näin ainakin olen monesta lähteestä lukenut, mutten oikeastaan löytänyt syytä miksei. Tuollakin varmasti on Search & Rescue palvelu, mutta toki se voi olla hyvin hankalaa löytää loukkaantuneita kanjonin alueella.

Coastal

Berg Lake Trail, British Columbia

Tämä reitti löytyy Kanadan patikointi bucket listani kärjestä ja siitä kuuleekin usein puhuttavan yhtenä Kanadan Kalliovuorten parhaana reittinä. Pituudeltaan tämä reitti on vian 21km pitkä, joten tähän ei tarvita pitkää aikasitoumusta, ellei sitten jää ihastelemaan alueen korkeimman vuoren Mt Robsonin melkein 4 kilometrissä olevaa huippua. Nimensä mukaisesti Berg Lake Trail vie järven rannalle ja pohjoisen sijaintinsa takia sieltä löytyy myös jäätikkö. Tämä reitti on suosittu ja telttailupaikat pitää varata reilusti etukäteen.

Kalalau Trail, Hawaii

Havaijia ei välttämättä mielletä varsinaiseksi aktiivilomailijan kohteeksi, mutta sielläkin on jotain mikä kiinnostaa patikoinnista kiinnostuneita. Kalalau Trail löytyy Kauain saarelta ja on vain 18 kilometriä pitkä, mutta haastava reitti. Yleinen tapa suorittaa tämä reitti on patikoida ensin koko reitti, yöpyä teltassa ja palata seuraavana päivänä takaisin. Telttailuunkin on reitin varrella vain yksi paikka ja patikoijien määrää rajoitetaan, jottei alueen luonto kärsisi liiaksi. Reitti tunnetaan kauneudestaan, mutta myös maineestaan  maailman 20 vaarallisimman vaellusreitin joukossa.

Path

Pacific Crest Trail

Yli 4000 kilometriä monen mielestä hienoimmissa Yhdysvaltojen osavaltioissa Californiassa, Oregonissa ja Washingtonissa. Tässäpä aikamoiset ainekset todelliseen pitkän matkan reittiin! Meksikon rajalta Kanadan rajalle ulottuva reitti kulkee 7 kansallispuiston läpi ja reitti onkin tunnettu hienoista maisemistaan. Tällä pätkällä, jos sitä pätkäksi voi sanoa, tapaa vaeltajien lisäksi myös ratsukoita, sillä reitti on kehitetty myös hevosia silmällä pitäen. Tätä reittiä tuskin kovin moni kokonaan tekee (vaikka heitäkin varmasti löytyy), mutta tunnen pari henkilöä, jotka taivalsivat 1000km Pacific Crest Trailia ja tykkäsivät kovasti. Jos siis etsit uusia haasteita elämään, miten olisi patikointi Kanadasta Meksikoon? Kuulostaa aika mahtavalta haasteelta 😉

hiking

Continental Divide Trail

Tämäkin reitti kulkee Kanadan rajalta Meksikon rajalle, mutta hieman idempänä kuin ylempänä oleva Pacific Crest Trail. Tällä reitillä läpikäydään myös eri osavaltioita; Montana, Idaho, Wyoming, Colorado ja New Mexico. Reitti on noin 70% valmis/ylläpidetty ja noin kuuden kuukauden ja 5000 km:n matkaa yrittää about 200 ihmistä vuosittain, eli tungosta ei liene olevan. Tätä reittiä voi patikoinnin sijaan myös pyöräillä ja netistä löytyy pari dokkariakin aiheesta. Reitistä päätellen Continental Divide Trail sisältää upeita vuoristomaisemia!

West Coast Trail , British Columbia

Tämä on ainakin Pohjois-Amerikkalaisittain eeppisen maineen saanut vaellusreitti. Pituudeltaan W Coast Trail on vain 75km ja suosittu parin kolmen päivän helppoina osioina. Tosi trekkaajien suosioon tämä reitti ei kuitenkaan ole päässyt helppoudellaan vaan juuri päinvastaisesta syystä johtuen. Koko trekkiä yrittävien pitää ensinnäkin hakea lupa tähän (niitä on rajoitettu määrä tietysti) ja kantaa täyttä rinkkaa, eli ruokineen, telttoineen, makuupusseineen ja kaikkineen päivineen. Reitti itsessään on hyvin epätasainen, se sisältää noin 70 kappaletta tikkaita ja muita puisia rakennelmia sekä myös jokia ylittäviä kaapelikärryjä. Maisemat lienevät kauniit tälläkin reitillä, niin kuin vähän joka paikassa British Columbiassa, mutta reitin eeppisyys jo itsessään on syy sen kävelemiseen. Hurjia kuvia reitiltä voi kurkata täältä.

hiking

East Coast Trail, Newfoundland

Tämä vähemmän tunnettu rannnikkoreitti löytyykin aivan toiselta puolelta Kanadaa Newfoundlandin provinssista. Reilun 500km:n reitistä ylläpidettyä on noin puolet ja se toinen puolisko on suunnitteilla. Koko reitin voi halutessaan taivaltaa, mutta kehittymättömällä osalla ei ole selviä polkuja, opasteita tai muitakaan vaeltajan apuja, joten näillä alueilla patikoijan täytyy olla täysin itsenäinen. Montako vaellusreittiä mahtaa olla, joilta voi ihailla rannan tuntumassa kelluvia jäälauttoja, saatikka sitten valaita? Näitä menisin mielelläni katsomaan itsekin ja tietenkin sieltä löytyy siis noin parikymmentä eri polkua, jotka voi halutessaan yhdistää pitkän matkan vaellukseksi.

John Muir Trail

Kaliforniasta löytyy monia upeita vaellusreittejä eikä John Muir Trail ole poikkeus. 336km pitkä reitti vie Sierra Nevadan vuoriston kautta Yosemiten, Kings Canyon ja Sequoian kansallispuistojen läpi, joten vuoristoista luonnonmaisemaa saa nauttia tälläkin reitillä. Tämä reitti kulkee lähes koko matkan yli 2400 metrin korkeudessa ja on itse asiassa osittain sama kuin Pacific Crest Trail, joka mainittiin tuossa ylempänä. Mielenkiintoisen kuuloinen reitti upeissa maisemissa, tosin se on hyvin erämaamainen eli vaeltaessa aika haastava. Mutta sehän monia vaeltamisessa houkuttaakin!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

10 comments

Jenni / Globe Called Home January 15, 2015 - 3:22 am

Mahtavia vinkkejä! Olen pieniä osia taivaltanut CDT:tä, ja ainakin Coloradossa maisemat ovat tosiaan aivan upeita. Mutta osaatko sanoa, miksi Kalalau Trail on vaarallinen?

Tästä listasta puuttuvia:
– Yosemiten Half Domen huiputus. Vielä joku päivä blogaan tästä… Omassa patikointihistoriassani hienoin kokemus.
– Appalachian Trail. Tästäkin olen patikoinut osia, mutta jos joskus tärähdän sen verran, että läpipatikoin jonkun pitkän reitin, niin se voisi olla tämä.

Reply
Annika January 17, 2015 - 3:19 am

Kiitos Jenni! Arvelinkin, että osa reiteistä on tuttuja sulle. Coloradoon haluan ehdottomasti vielä itsekin joskus! Tuolla Kalalau Traililla ilmeisen yleistä on tippuminen kielekkeeltä alas, siellä kun ei ole mitään aitoja tai vastaavia vaan kapea polku korkealla kielekkeellä..Pitänee nyt ettiä noita videoita, jos niistä näkis 😀

Ja vitsi mietin tuota Appalachian Trailia! Ite on tietääkseni tarponut sitä hyvin pienen osan, mutta se oli jotenkin tosi pettymys, eikä se mielikuvieni perusteella sitten vertaa länsirannikon vuoristoisiin reitteihin. Jotain upeaa siellä täytyy olla kun se on niin suosittu, pitänee tutkia enemmänkin. Olisihan noita saanut olla itärannikollakin enemmän! Tuosta HaLlf Domesta olisi mahtava kuulla!

Reply
Jaaskarit January 15, 2015 - 10:02 am

Me olemme pahasti patikointiin hurahtaneita, mutta toistaiseksi kokemusta on vain Euroopan alppialueelta. Siksipä tämä oli hyvä tietoisku meille Pohjois-Amerikasta! Reilun kuukauden päästä olemme Kauailla ja aikomus on patikoida Kalalau Traililla, mutta vain se alkupätkä. Käsittääksemme noin 7-8 mailin kohdalta alkaa se vaarallisin osuus ja You Tubesta löytyy aika huimaavia videopätkiä. Jätämme nuo kohdat kulkematta tällä kertaa 🙂

Reply
Annika January 17, 2015 - 3:15 am

Oi, nyt olen kyllä vähän kade tuosta Kalalau Trailista! Pitääkin ettiä Youtubesta noita mainitsemiasi pätkiä, ne voivat olla aika hauskaa katsottavaa 🙂

Reply
Meri January 16, 2015 - 5:23 pm

Hei ihan mahtava blogi! Miksi löysin tän vasta nyt?! Linkkasin jo yhden sun hotellibuukkauksia koskevan postauksen omaan artikkeliini, joka näkee päivänvalon varmaan ensi viikolla. 🙂

Reply
Annika January 17, 2015 - 3:14 am

Kiitos Meri! Kiva kun linkkasit ja löysit tänne! 🙂

Reply
Jaaskarit January 19, 2015 - 9:55 am

Tuli muuten sellainen mieleen vielä pienellä viiveellä, että millaista tuo patikointikulttuuri siellä Amerikassa yleensä on? Onko reittien varrella yömajoja (ruokapalveluilla tai ilman) vai onko se enemmän extremeä tyyliin teltta- ja makuupussimeininkiä? Löytyy ehkä monenlaista, mutta osaatko vastata noin yleisesti ottaen mikä on tilanne? Meidän lempikohteessa Alpeillahan ruokaa ja juomaa tarjoavia hüttejä yöpymismahdollisuudella tai ilman löytyy kiitettävästi.

Reply
Annika January 20, 2015 - 10:08 am

No minun kokemuksen perusteella patikointikulttuuri on tosiaan aika erilainen verrattuna esim Eurooppaan ja just Alppeihin. Eli hirveasti ei ole mitaan mukavuuksia taalla, siis noita mountain huts-tyyppisia majoituksia, vaan ne on korvattu leirintapaikoilla. Niissa voi olla mokkejakin tosin, mutta useimmiten niissa on vain paikat asunto-autoille ja telttapaikkoja, vessat ja suihkut jne. Tai sitten sita extremea ehka on nuo back country camping paikat, joissa ei ole juoksevaa vetta eika mitaan muuta kuin paikka johon saa majoittua. Taalla kun ei saisi pistaa telttaa minne vain. Luonnonpuistoissa etenkin on noita parempia leirintaalueita, muualla sitten vahan vahemman palveluita. Eli teltta mukaan, jos olette tanne pain tulossa 😉

Reply
Maarit Johanna February 9, 2015 - 3:13 am

Miten mulla on tämä postaus jäänyt välistä! Ihan mahtavia vinkkejä ja todellakin pakko hieroa tyhjällä lompakolla nyt otsaa. Amerikan kansallispuistoihin lähtisin kyllä viivana jos vain olisi rahaa. Kanada tietenkin olisi toinen mieletön. Siellä nyt on varmaan melkein ihan sama missä droppaa itsensä ulos autosta ja lähtee kävelemään niin maisemat on varmasti huikeat 🙂

Reply
Annika February 9, 2015 - 10:04 pm

Voi Maarit melkein missasin olennaisen patikkapostauksen! Onneksi löysit nyt kuitenkin 😉 Hei Kanadan dollarilla menee niin huonosti, että kohta tämä on budjettikohde tämäkin 😀

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.