Erään kaupungin tarina

by Annika

Jos minulta kysyttäisiin, mikä on hienoin paikka jossa olen käynyt, ei vastausta tarvitsisi kovin kauaa miettiä. Yksi erikoisimmista ja mieleenpainuvimmista kohteista on ehdottomasti Petra Jordaniassa. UNESCOn maailmanperintölistalla oleva kaupunki on niin uskomaton paikka, että sen jälkeen monet muut arkeologiset ihmeet tuntuvat vain ‘ihan kivoilta’. Etsin edelleen paikkaa tästä maailmasta, joka ohittaisi Petran ainutlaatuisuudessa.

Yksi asia minkä itse totaalisesti olin jättänyt sen kummemin huomioimatta omalla visiitilläni on Petran koko. Olet varmasti nähnyt kuvia ainakin kahdesta Petran kuuluisimmista rakennuksista (jos niitä rakennuksiksi voi sanoa..); Al Khazneh eli aarrekammiosta (Treasury) ja luostarista (Monastery), jotka kuvittavat lähes kaikkea Jordaniasta kertovia artikkeleita, kuten myös tätä postausta. Petra on kuitenkin paljon muuta kuin vain nämä kaksi rakennusta, sillä se on kokonainen kaupunki, jossa aikoinaan eli noin 20 000 asukasta ja se levittyy 60 neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Treasury

Treasury

Ikääkin tällä nabatealaisten kaupungilla on kunnioitettavasti, sillä se perustettiin jo kuudennella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Tätä on aika hankala hahmottaa tai pistää mihinkään mittasuhteisiin! Petra oli vilkas kauppakeskus, vaikka se oli ja on edelleen hyvin piilotettu vuorten ympäröimään laaksoon. Koska kaupunki sijaitsee hyvin kuivassa ympäristössä, oli veden saaminen elinehto ja Petrassa risteilikin ilmeisen monimutkainen, mutta toimiva, vesijohtojärjestelmä. Johdoistahan nyt ei ollut tietoakaan, vaan kyseessä oli ennemminkin kivilaatoilla päällystetty ojitusjärjestelmä, josta vesi virtasi säiliöihin ja altaisiin.

Petra entry

Monenlaisia spekulaatioita on aiheuttanut itse kaupungin rakentaminen, sillä siellä ei ole lainkaan ‘irrallisia’ rakennuksia, vaan kaikki on kiveen hakattuja. Osa on hyvin simppelin näköisiä asuinpaikkoja, mutta osa (ne tunnetuimmat ja kuvatuimmat rakennelmat) ovat todella yksityiskohtaisia ja korkeita symmetrisine pilareineen päivineen (osa pilareista on kyllä restauroitu, niiden hajottua). Kuinka nämä rakennelmat oikein kaiverrettiin? Aiheesta löytyy monta mielenkiintoista dokumenttia kiinnostuneille!

Valitettavasti mikään ei kestä ikuisesti ja luontoäidillä oli näppinsä pelissä Petran rappiossa, sillä kaupunki kärsi mittavia vahinkoja maanjäristysten seurauksena. Yksi niistä, vuonna 363, tuhosi puolet kaupungista lähes korjauskelvottomiksi ja vaurioitti elintärkeää vesijohtojärjestelmää. Toinen suuri maanjäristys teki tuhoja vuonna 551. Kaupanteko oli hiljentynyt sillä kauppakaravaanit eivät enää kulkeneet Petran kautta, mikä lopulta johti Petran hylkäämiseen noin 600-luvulla ajanlaskun jälkeen.

Petra

The Monastery

Kiveen kaiverrettu kaupunki autioitui ja vaipui unholaan sadoiksi vuosiksi kuin Prinsessa Ruusunen konsanaan, kunnes 1200-luvulla se löydettiin jälleen erään egyptiläisen sulttaanin toimesta. Eurooppalaiset eivät saaneet vihiä Petrasta vasta kuin 1800-luvulla ja alue näki kansainväliset arkeologit 1900-luvun alussa, jolloin kaupunkia alettiin tutkia toden teolla.

Stairs

Portaat luostariin

Onko Petra sinun matkalistallasi, tai oletko jo käynyt siellä? Entäpä tuleeko mieleen kohteita jossain päin maailmaa, mitkä olisivat yhtä upeita, ellei jopa upeampia?

Saattaisit tykätä myös näistä

17 comments

Tiina, Kinttupolulla September 27, 2014 - 11:22 am

Huh, on kyllä taiturimaisesti pygätty. Olisi kiva päästä joskus ihmettelemään Petraa, ihan niinkuin pyramidejakin, jotka ovat myös aikamme suuri(n) mysteeri. Tosi upeita kuvia olet taltioinut!

Reply
Annika September 27, 2014 - 1:10 pm

Kiitos Tiina! Mulla mahtui Petra ja pyramidit samaan (pitkään) reissuun, joten oli siinä maailman ihmeitä kerrakseen. Upeita paikkoja molemmat, tosin omasta mielestäni Petra on huikeampi elämys kuin pyramidit.

Reply
Matti September 27, 2014 - 11:31 am

On kyllä myös erittäin korkealla omalla listallani upeimmista paikoista, mihin olen maailmalla päätynyt. Viime jouluna tuli kierrettyä Jordania vuokra-autolla ympäri, ja Petrassa vietetty päivä oli kyllä liki parasta reissupäivää koskaan.

Ja tosiaan tuo koko kaupunki on kooltaan jo aika mittava, vaikka menisi vain sitä “pääkatua” Monasterylle ja takaisin. Itse vielä kiersin jonkun pidemmän patikointireitin, jolloin äkkiä kilometrejä kertyi jalkineisiin.

Kiitos jutusta! Ja pitäisiköhän sitä itsekin jaksaa kirjoitella nuo Jordania-jutut joskus blogiin…

Reply
Annika September 27, 2014 - 6:58 pm

Jordanian kiertely autolla kuulostaa oikein kivalta seikkaillulta! Itsellänikin Petra oli kyllä koko Jordanian reissun kohokohta, vaikka toki siellä on muutakin mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Reply
Soile September 27, 2014 - 12:00 pm

Olen käynyt Petrassa ja se oli kyllä todella unohtumaton reissu. Myös Machu Picchu oli mahtava, vaikka rakennukset ei vedä vertoja Petralle, niin kyllä ne on mulla molemmat tasoissa upeinpana paikkana jossa olen käynyt.

Reply
Annika September 27, 2014 - 6:58 pm

Minä kans luulen, että Machu Picchu tai sitten joku Aasian kohde voisi vetää vertoja Petralle, joten seuraavia reissuja odotellessa 😉

Reply
Kajta September 27, 2014 - 12:19 pm

Petrassa tuli käytyä viime talvena ja se oli kertakaikkisen upea. Olen ihan samaa mieltä, että sitä kokoa, historiaa ja kaikkea ei vain voi käsittää pelkällä lukemisella ja kuvien katselulla. Eipäs sitä päivässä ehtinyt lähellekään koluta koko paikkaa.
Nyt iski kyllä taas Jordania kuume 😀 Kyllä Petra vain on ollut omista tähänastisista nähdyistä paikoista niitä upeimpia Meksikon Chitzen Izanin kanssa.

Reply
Annika September 27, 2014 - 7:00 pm

Minäkin kävin siellä vain päivän verran, vaikka se olikin melkein auringonnoususta auringonlaskuun. Tapasin reissaajia, jotka eivät vielä kolmen päivän passillakaan olleet saaneet tarpeeksi..!

Reply
Katja September 27, 2014 - 1:19 pm

Petra on todellakin omalla listallani! En muistanut koko paikkaa ennenkuin vuosi sitten näin Annen blogipäivitykset paikasta. Mieleni huusi vain “Indiana Jones!”

Itselle hienoin ja mystisin paikka jossa oon käynyt on Cambodian Angkor Wat.

Reply
Annika September 27, 2014 - 7:02 pm

Angkor Wat on puolestaan mun matkalistalla ja ainakin kuvista päätellen se voisi olla vastaavanlainen paikka, jossa wow-factor on aika korkealla. Kunhan minä nyt vaan joskus pääsen Aasian suunnalle….

Reply
Milla - Pingviinimatkat September 28, 2014 - 4:33 am

Huikea paikka ja ehdottomasti haluan sen kokea omakohtaisesti vielä joku päivä. Kauniita kuvia olet taltioinut 🙂

Reply
Annika September 28, 2014 - 12:48 pm

Kiitos Milla! Minä voisin suorastaan mennä takaisin tutkimaan tuonne, sen verran paljon jäi vielä näkemättä päiväreissulla!

Reply
Narulelu maailmalla September 28, 2014 - 1:59 pm

Petra olisi todella mahtava nähdä joskus. Ihan hirveän korkealla se ei ole omalla listalla ollut, mutta alkoi nyt kiinnostamaan enemmän. En tosiaan tiennyt, että se on noin laaja paikka. Jostain toisesta blogista luin, että siellä oli tosi kylmä. Mikähän ajankohta olisi paras tuonne matkustamiselle?

Machu Picchu on sijaintinsa vuoksi älyttömin ihmisen rakentama kaupunki, jossa olen tähän mennessä käynyt.

Reply
Annika September 28, 2014 - 2:09 pm

Kylmä! Ah, mä olin tuolla kesäkuussa ja ei kyllä ollut kylmyydestä tietoakaan 😀 Varmasti siellä voi talvikuukausina olla viileämpää, mutta eihän tuolla alueella juuri talvea ole. Tosin sehän on aavikolla eli illat voi olla viileitä, etenkin talvella. Minulla on mielikuva, että se taitaa olla ympärivuoden käytävä paikka, tosin keväällä (maalis-toukokuu) on kuulemma yleisesti hyvä aika kiertää Jordaniaa, kun silloin ei ole vielä liian kuuma.

Machu Picchun näkemistä odotan kyllä kovasti jonain päivänä 🙂

Reply
Anne September 29, 2014 - 4:38 am

Ehdottomasti on listalla! Tänä vuonna oli sinne tarkoitus itseasiassa mennä mutta suunnitelmat nyt vähän muuttuivat. Opiskelen itse arkeologiaa sivuaineena yliopistossa, joten arkeologiset kohteet ja muinaiset kaupungit ovat kaikki kyllä päässeet must see listalleni 🙂
Pääsiäissaari on kyllä semmoinen kohde minne haluan matkustaa lähiaikoina!

Reply
Annika September 29, 2014 - 6:31 pm

Voi olisipa huippu varmasti kiertää sun kanssa Petraa 😀 Mua kiinnostaa kovasti arkeologia, mutta en sentään ole koskaan sitä opiskellut. Ja pääsiäissaari se vasta mystinen kohde olisikin!!

Reply
Anne | Metallia Matkassa September 29, 2014 - 2:32 pm

Tammikuussa käytiin ja menisin mieluusti toistekin – paikka oli niin jättimäinen, ettei muutama tunti mitä meillä oli aikaa kierrellä siellä riittänyt alkuunkaan! Ehdottomasti yksi vaikuttavimmista paikoista, missä olen ikinä päässyt vierailemaan. Patikoitiin yhden korkean vuoren päälle, jossa oli aikoinaan kai uhrattu jotain (paikan nimi kun oli “high place of sacrifice”), sieltä avautui upeat maisemat Petran sekä muun ympäristön ylle. Juotiin vuoren päällä beduiinien kanssa teetä ja juteltiin. Unohtumaton kokemus kerrassaan.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.