Mikä ihmeen riad ja miksi sinunkin kannattaisi yöpyä sellaisessa

by Annika

Tiedätkö sinä mikä on riad? Ennen Marokon matkaani olin vain kuullut riadeista majoitusmuotona ja olin käsittänyt ne sellaisiksi perinteisemmiksi, pienemmiksi ja vähän niin kuin guest house-tyylisiksi paikoiksi. Halusin ehdottomasti yöpyä riadeissa, sillä ne vaikuttivat paljon kiinnostavimmilta kuin perinteiset hotellit.

Sana riad tulee arabiankielen sanasta ryad, joka tarkoittaa puutarhaa. Kun taivalsimme väenpaljouden läpi Marrakechin vanhassa kaupungissa, en nähnyt muuta kuin jokseenkin rähjäisen näköisiä rakennuksia kapeiden kujien sivuilla, enkä voinut olla miettimättä, että täällä ei kyllä mitään puutarhaa voi tulla vastaan! Olin väärässä.

Marokkolaiseen tapaan kuuluu, ettei vaurautta näytetä ulospäin, minkä vuoksi on aina vähän yllätys mitä muurien sisäpuolelta paljastuu. Voin kertoa, että ensimmäiseen majoitukseemme Riad Karmelaan johtava kuja oli aivan eri maailmasta, kuin itse majoitus. Kuvitelkaapa itse, että saavutte ensin kapeaa ja rähjäistä kujaa pitkin ja perille päästyänne kaikki melu jää ulkopuolelle ja yhtäkkiä oletkin rauhallisella sisäpihalla, puutarhassa.

riad at nightriad karmela

Emäntä kehoittaa istumaan sohvalle ja tuo eteen minttuteetä ja keksivalikoiman – hotelleille tyypillinen vastaanottotiski on täällä lähinnä vain muodon vuoksi, sillä kaikki sisäänkirjautumismuodollisuudet hoidetaan sohvalla istuen ja jutustellen. Meidän ensimmäinen majoitus jäi koko reissun parhaaksi ja se tuntui niin ihanalta pieneltä paratiisilta keskellä kaoottista Marrakechia.

Koko matkamme aikana yövyimme kolmessa riadissa, jotka kaikki olivat omalla tavallaan ainutlaatuisia ja taatusti erilaisia kuin tavan hotellit. Riad Dar Ayur oli sisustettu berberityyliin hyvin värikkäästi joka puolella ja se sijaitsee avain Todra-kanjonin vieressä, joten maisemat olivat aika mukavat. Kaikista eniten epäilin täällä ruokaa, koska tämä paikka sijaitsee aika syrjässä, mutta aivan huoletta! Ennen kuin ehdin edes asiasta kysyä, berberiasuun pukeutunut mies vakuutti, että meidän pyyntö vegaaniruoasta ei ole ongelma eikä mikään ja homma on jo hoidossa.

Riad AyurDar Ayour

Kolmas riad oli niin ikään sijainniltaan oikein loistava, lyhyen kävelymatkan päässä vanhasta UNESCOn maailmanperintölistalle kuuluvasta Ait Ben Haddou-kaupungista. Tämän paikan erikoisuus oli sen rakennusmateriaali; kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoko ja muta! Tämä on hyvin yleinen materiaali tuolla päin Marokkoa, koska niin kuin monessa muussakin paikassa, sitä pitää pärjätä sillä mitä on tarjolla. Yleensä tämä päällystetään jollain, mutta Riad Maktoubissa seinät oli jätetty sellaiseksi ja se loi melkein luolamaisen tunnelman huoneisiin.

MaktoubMaktoub pool

Näitä kuvia katsoessa olette varmaan tekin samaa mieltä, että riadit on ainutlaatuisempia, kuin tavalliset hotellit? Minusta nämä oli aivan ihania ja usein rakennukset itsekin ovat tosi koristeellisia. Tosin on Marokossa mukavia hotellejakin, reissun lopuksi yövyimme resorttityyppisessa paikassa Marrakechissä, mikä oli sekin mukava, mutta näiden ihanien riadien jälkeen se tuntui kovin persoonaatomalta satoine huoneineen!

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Incoming Services Moroccon kanssa, mutta heillä ei ole sananvaltaa siihen mitä kirjoitan, ja suosittelenkin näitä riadeja kaikille Marokon kävijöille, koska Adam ja minä tykkäsimme näistä aivan mahdottomasti ja minusta nämä antavat autenttisemman kokemuksen matkaajille, kuin hotelliyöpymiset.

lounge

Tässä vielä vähän hintatietoja, jos vaikka on Marokon matka suunnitteilla 😉

Riad Karmela:

Halvin huone (standard) 70€, mutta tämän huoneen edustalla on sisäpiha, jossa kaikki chekataan sisään ja jonka ohitse kaikki kävelevät, joten oletettavasti ei hiljaisin huone. Meidän huone oli ‘junior suite’ hintaan 140€/yö. Todella hiljainen ja muutenkin rahansa arvoinen huone. Aamupala kuului hintaan ja tarjolla oli melko kattava aamupala marokkolaisittain: leipiä, jogurttia, hedelmiä, croisantteja, kahvia jne. Riadissa on myös ravintola, joka on laadukas mutta hintava (3 lajin illallinen 50€ kahdelta hengeltä).

Riad Dar Ayur:

Huoneet 30€/ per henkilö per yö, mutta hinta sisältää sekä aamuapalan, että illallisen. Muualla ruokapaikkoja ei juuri ole, joten hyvä juttu, että ruoka oli maittavaa! Aamupala oli aika vaatimaton, leipää ja kahvia ja teetä, sekä jonkinlaisia munakkaita.

Riad Maktoub:

Simppeli huone parisängyllä, 45€/ yö. Meillä oli huone, jossa oli myös pieni olkkari, hintaan 70€/yö. Aamupala kuuluu hintaan ja sisälsi perinteiset leivät ja kahvit, mutta myös munakkaita sekä kakkua.

Kiinnostaisiko tämän perusteella yöpyminen riadissa? Oletko joskus yöpynyt jossain erikoisemmassa paikassa, kuin tavallisessa hotellissa ja mitä tykkäsit? 🙂

Saattaisit tykätä myös näistä

7 comments

Maarit Johanna November 16, 2015 - 1:11 am

Nyt sait minut kiinnostumaan! Aivan ihanan ja persoonallisen näköisiä paikkoja, eikä kyllä kovin kalliitakaan. Puutahraympäristö kaupungin melskeen jälkeen kyllä kelpaisi. Kaunis ympäristö uima-altaallakin 🙂

Reply
Elina | Vaihda vapaalle November 16, 2015 - 2:50 am

Näyttää kyllä tosi ihanilta ja persoonallisilta paikoilta! Luin riadeista joskus aiemminkin eräästä toisesta blogista ja ihastuin niihin jo silloin. Mikäli Marokkoon joskus matkustan, haluaisin ilman muuta tutustua riadeihin lähemmin. 🙂

Reply
Soile November 16, 2015 - 12:07 pm

Terveisiä Riadista! Olen aina pitänyt kovin mielenkiintoisena sitä, että tämän aavikon keskellä olevan kaupungin nimi tarkoittaa puutarhaa! Mutta, ehkä yämä oli joku vihreä oaasi ennen vanhaan 🙂

Ja aivan ihania noi riadit, haluasin todellakin yöpyä juuri tuollaisissa paikoissa.

Reply
Matkailun aakkoset 2015 | Tarinoita Maailmalta December 27, 2015 - 8:19 pm

[…] K: Karmela oli Marokon matkan upein riad eli majapaikka. Riadeista lisää täällä! […]

Reply
Matti June 18, 2016 - 3:48 pm

Olipa tutun näköisiä kuvia ja kuvaus riadiin johtavan kujan ja sen jälkeen aukeavien paikkojen erilaisuudesta myös tuntui hyvin tutulta. Sitten selasin takaisinpäin ja Riad Karmelahan oli sama paikka, jossa kavereiden kanssa Marokon turneellamme olimme kaksi vuotta takaperin.

Marrakesh oli upea paikka, ja kaikkialla muuallakin Marokossa yövyttiin riadeissa (Rabat, Tangier).

Reply
Annika June 18, 2016 - 3:51 pm

Haha aika hyvä sattuma! Mutta se oli kyllä aivan ihana paikka, sellainen täydellinen oasis kaiken sen hulluuden keskellä 😀

Reply
Riad majoitus Marokossa - "Moroccan style" hurmaa - TÄMÄ MATKA March 19, 2020 - 3:41 am

[…] Lisää Marrakeshn riadeja Tarinoita maailmalta -blogissa: Mikä ihmeen riad ja miksi sinunkin kannattaisi yöpyä sellaisessa […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.